Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
Hej!
Jag undrar när sveriges första fågel kom, om du kan svara på denna frågan då alltså !
Sen undrar jag om du vet allt om fåglar ? Om du gör det är du väldigt häftig !
MVH Moa från Sverige
/ Moa Broberg, 10 år från sverige
Hej Moa!
Nej jag kan inte svara på nära Sverige fick sin första fågel, men det var väldigt långe sedan. Det finns något som kallas för evolutionen och den har en väldigt lång utveckling och den pågår fortfarande. _Jag kan rätt mycket om fåglar men är definitivt inte fullärd eftersom där finns massor att lära. Dessutom så sker det förändringar i arter och det tillkommer sådana, där finns mycket kunskap om fjäderdräkter, artbestämning, raser, levnadsmiljöer osv. osv.. Jag har varit intresserad av fåglar sedan mitten av 1960-talet då som Fältbiolog. Mitt intresse är fortfarande stort men jag tittar på fåglar på ett annat sätt numera. Det förändrar sig med åren och därmed även kunskaperna.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
På gräsmattan går skator, och då och då stannar de upp, och pickar i jorden. Det ser ut som om de lyssnar efter mask. Eller använder de känseln i fötterna för att känna var det finns något att äta? Det ser inte ut som att det är slumpen som styr var de sätter ner näbben....
/ Bengt, 56 år från Malmö
Hej Bengt!
Jag antar att du menar när vi har barmark som skatorna gör på detta visset. Visst ser man dom leta under vintern också men deras beteende är givetvis kopplat till näringssök. Dom letar rätt förutsättningslöst efter allt som går att äta. Skatan är allätare från insekter, kött till solrosfrön och bröd. Situationen och väderleken, årstiden är faktorer som styr deras beteende. Att dom har känsliga näbbar vet jag inte men du ser samma märkliga beteende hos trastarna som hoppar omkring, lägger huvudet på sned och plötsligen griper tag i en daggmask. Dessa finns ofta precis i markytan och rör sig vilket fåglarna ser och upptäcker. Jag tror att om vi människor varit nere i marknivå och haft den synen så hade även vi upptäckt en "ny" värld (vilket hade varit mycket intressant).
Hoppas du fått lite svar på dina funderingar.
Mats på Kreativum |
Hej !
Jag undrar hur liten världens minsta fågel kolibri är ?
Med vänliga hälsningar
Ebba Kimsson
/ Ebba Kimsson, 5 år från Skruv Sävsjö
Hej Ebba!
Den heter bikolibrin (Mellisuga helenae) och är 5 cm lång och väger 1,8 gram.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
hur gammla kan fåglar bli
/ walaa, 13 år från svarige
Hej Walaa!
Det beror på hur stor en fågel är och i vilken miljö den lever i. En liten talgoxe kan bli ett par år men ofta är det så att småfåglar lever 1-3 år. Större fåglar som en knölsvan eller en örn kan bli mycket gamla. En sillgrissla har blivit över 30 år här i Sverige. Men förutsättningen är att de klarar sig från rovfåglar eller rovdjur. En annan orsak kan vara miljöförändringar som tar bort dom eller om det blir kraftiga oväder, kalla vintrar osv. Om du söker mer om fåglarnas ålder så sök på följande adress; Den är lång men kopiera den och klistra in den i adressfältet så kommer du till en mycket intressant sida.
http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Såg häromdagen i Stockholms innerstad 17.2.2012 en fågel med svart huvud och svart lång stjärt som satt i ett kalt träd. Dess läte påminner om när man slår igen en lucka. Den satt där och lät och lät och verkade längta efter en kompis/hona. Det gick rakt in i hjärtat på mig.
Jag är total nybörjare när det gäller fåglar så jag ber om ursäkt om jag frågar om något självklart. Kan du tipsa mig om någon annan bra frågesajt blir jag glad.
Med jättetack på förhand
Monica Scheer
/ Monica Scheer, 69 år från Stockholm
Hej Monica!
Storleken har betydelse här för min spontana reaktion är skata. Men det kan ske kan vara en stjärtmes men den är vit i huvudet. Tycker du ska bolla frågan vidare till http://www.sofnet.org/sveriges-ornitologiska-forening/forum/?group=
Jag går nämligen bet på din fråga tyvärr.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Idag var vi ute på en promenad och såg en död hök som var ringmärkt, var ska man vända sig, är någon intresserad...
/ Solveig Ohlsson, 67 år från Lidingö
Hej Solveig!
Eftersom du bor i Stockholm så ring till Naturhistoriska museet och fråga efter Ringmärkningscentralen. Då får du ett bra och exakt svar.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Tjenna! Undrar hur länge en kiwifågel brukar leva? Och hur deras levnadssätt är? Har letat runt men hittar inte svar, hade varit super om jag hade fått svar! :)
/ Emilie D , 17 år från Skåne
Hej Emilie!
Antar att du har ett arbete med och om kiwi fågeln. Det är svårt ibland att hitta något relevant kring dessa lite skygga fåglar som är marklevare. Hur långe de lever är också svårt att få fram men enligt olika sidor på nätet så är överlevnaden till könsmogen ålder mycket liten. Har hittat en siffra på 5%. Sedan vett jag inte när dessa blir könsmogna, men det kanske sker på andra eller tredje levnadsåret. En talgoxe är könsmogen redan året efter den fötts medan en havsörn måste bli mer än 5 år gammal.
Tyvärr kan jag inte komma med mer information utan du får leta vidare. där finns en artikel om kiwifågeln i Vår Fågelvärld Lars Edenius (2008) Kiwin: En särling i fågelvärlden, Vår Fågelvärld, vol.67, nr.6, sid:2-3.
Denna artikel kan Sveriges Ornitologiska Förening hjälpa dig med. www.sofnet.org
Lycka till
Mats på Kreativum |
Idag (4/2) såg jag och mina föräldrar en ganska stor fågel ute på altanen. Den satt i solen och putsade sig. Den var stor och fin men vi hittar den inte i någon bok, för jag undrar vad det är för sort. Den var stor som en koltrast (lite mullig nästan), hade gulaktig näbb, hade ett kraftigt brunt band runt nacken. Mamma säger att nedre delen av magen var helt vit och ned övre delen/bröstet var gråspräckligt också. Först trodde vi att det kanske var en koltrasthona, men den här fågeln var ljusare. Den närmaste mamma kom när hon tittade i en bok var höksångare, men den stämmer inte helt ändå.
Vet du kanske vad det var för fågel vi såg? (Vi hann inte ta bild på den)
Elin
/ Elin, 8 år från Strängnäs
Hej Elin!
Jag är övertygad om att du sett en björktrast eller som den tidigare snöskata. Det bruna bandet i nacken och den gulaktiga näbben är typiskt.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej!
Jag hänger ut mat till fåglarna i ett körsbärsträd utanför fikarummets fönster. Idag kom det fyra fåglar som jag aldrig sett förut. De såg ut som sädesärlor med långa svarta stjärtar, men de hade vita huvuden och hela fjäderdräkten var vitgrå. Vad kan det ha varit för fåglar?
Hälsningar/
Markus
/ Markus, 48 år från Eksjö
Hej Markus!
Ledsen att du inte fått något svar på länge men tiden har inte räckt till.
Dina fåglar som kom på besök var stjärtmesar. Mycket läcker pippi.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Jag har sett en svart fågel med svart näbb, ungefär lika stor som en koltrast? Den äter ost på mitt fönsterbläck! Vad kan det vara?
hälsningar
/Lisbeth
/ Lisbeth Lindvall
Hej Lisbeth!
Jag är rätt övertygad om att det är en ung hane av koltrast som besöker ditt fönsterbläck. När det är kallt så äter de flesta fåglarna sådan föda som innehåller fett för att få energi till värme. Du beskriver den stor som en koltrast och en ung koltrast har inte fått den gula näbben som en gammal.
Hoppas att jag har rätt.
Du kanske kan ta en bild på den och skicka den till mats.olsson@kreativum.se
Ha det gottt
Mats på Kreativum |
Vilken är den största örnen i hela världen??
/ Cajsa, 10 år från Aspa
Hej Cajsa!
Ena av det största är harpyaörnen. Men där finns flera arter som är väldigt nära varandra i storlek.
Mats på Kreativum |
Hej Mats jag undrar vilken rovfågel som är störst
/ tanyakorn, 9 år från göteborg
Hej Tanyakorn!
Havsörnen är den största rovfågeln i Sverige. Sedan finns det andra örnarter ute i världen, gamar likaså som är större. Kondoren är nog den största av dem.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Vad är det för skillnad mellan hök, falk och örn?
mvh moa = )
/ moa, 12 år från höganäs
Hej Moa!
Först och främst är alla tre grupperna rovfåglar som finns högst upp i näringskedjan. Det innebär att dom tar andra djur och fåglar som föda. Det gör då att dom håller någon form av balans i naturen. Örnarna är störst och havsörnen lever på fisk, fågel men också kavader efter självdöda djur. Kungsörnen är mer en jägare som tar småvilt som harar, kaniner mm. De är stora och kraftiga och rätt långsamma i sin flykt. Breda vingar med flera spretande fjädrar längst ut som syns tydligt. Hökarna är två stycken, sparvhök som lever nästan uteslutande opå småfågel som den överraskar genom att komma på låg höjd och dyka upp plötsligt för att ta sitt byte. Duvhöken är också rätt tuff i sin jakt som också sker rätt dolt i skogarna. Båda har en rätt lång stjärt, breda kraftigt avrundade vingar. Flakarna är de snabba rovfåglarna. Spetsgia vingar, rätt lång stjärt och en jaktteknik som varirer men som är inriktad på smågnagare, fåglar mm. Tornfalken använder sig av att ryttla, dvs. de "hänger" i luften med snabba vingslag (ser ut som att de står still). Medan pilgrimsfalken slår sina byten i luften. Sedan har du även vråkar, kärrhökar och glador som också var och en har sitt utseende och sin jaktteknik.
Hoppas du blir nöjd med detta. Titta gärna i en fågelbok så kan du läsa min text och jämnföra vad det står i boken.
Mats på Kreativum |
Hejsan, jag hörde en rödhake sjunga kl 19 igår kväll. Brukar höra dom en majkväll, men inte på vintern, hur vanligt är det?
mvh Martin
/ Martin Thunell, 24 år från Stockholm
Hej Martin!
Det är så att dessa milda vintrar så förekommer rätt ofta sång från rödhake, koltrast, talgoxe m.fl. arter. Det är inte en fullt utvecklad sång utan snarare en form av "skuggsång". Men den är bra nära fullskalig och låter ljuvligt i vintermörkret.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej och God Jul och Gott Nytt År på dig Mats!
Hur lång tid tar det för en fågel att lägga ägg och hur går det egentligen till när fågeln "uppfostrar" sina fågelungar?
Ungefär vid vilken ålder lämnar fågelungarna boet?
Tacksam för svar!
/ Maria, 17 år
Hej Maria!
Längden på att lägga ägg varierar beroende på storleken på fågeln. Men i stort sett 1 ägg om dagen/dygnet. Att den "uppfostrar" sina ungar sker genom att de iakttar hur föräldrarna beter sig. Sedan finns det troligen på något vis nedärvt i generna som gör att olika arter beter sig på olika sätt. En liten fågel stannar en kort tid i boet, änder är sk. borymmare och lämnar boet nästan med en gång efter kläckningen medan en örn unge stannar lång tid tills vingarna bär.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
hej jag undrar vilken fågel som har störst vingbred och hur fåglar kan flyga.
/ tanyakorn, 9 år från göteborg
Hej Tanyakorn!
Den största fågeln när det gäller vingbredden är vandringsalbatrossen. Men det finns några gam arter som också är väldigt stora och breda mellan vingarna. Att en fågel kan flyga beror på dels fjäderdräkten, dels benstommen som är ihålig och luftrik som gör den lätt. Men det krävs också en muskulatur som är anpassad till vingarnas funktion osv. Så det är ett flertal saker som gör det möjligt.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Nyss såg vi en ganska stor rovfågel och. den var riktigt nära. Den var ljusbrun och hade några mörkbruna fjädrar. Vet du vilken fågel det kunde ha varit?
/ Kajsa, 10 år från Göteborg
Hej Kajsa!
Jag tror att det kan ha varit en ormvråk med tanke på färgen du beskriver. Om den dessutom satyt i en stolpe intioll en väg så är det än mer troligt. Men man ser dessa också kretsa omkring i luften som stora bruna fåglar. Om den dessutom har ett ljust band tvärs över bröstet så är det också ett igenkänningstecken för ormvråk. Den kan vara andra rovfåglar också men då måste jag nog få mer detaljer.
Ha det gott
Mats på Kreativum
|
Hej!
Jag har ett par höns och nu tänker jag att du kanske inte är så bra på det här.
Men nu är det dags att börja prova att slakta själv efter alla år jag inte vågat och skickat iväg till slakteriet. Jag har två honor som jag vill slakta, men jag är inte så kunnig. Vilket sätt är det bästa sättet att göra på?
En är Vowerk och en är en Plymouth Rock.
Då är min fråga: Kan du hjälpa mig med slaktråd?
/ Matthias Dahlgren, 31 år från Småland
Hej Matthias!
Oj vilken fråga. Jag sysslar inte med detta så du bör nog vända dig till mer vana personer som gjort detta tidigare.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hejsan, jag undrar om du vet någon bra sida där man kan hitta (bra och stora) bilder på (lite ovanligare) kråkfåglar? Jag har försök att titta på Google, men det är svårt att hitta där så jag tänkte att du som fågelfantast kanske vet någon bra sida att hitta fågel bilder på?
Tack även om du inte vet :3
/ Evy, 15 år
Hej Evy!
Den enda vägen är att leta på kråkfåglar/bilder på så många hemsidor man orkar plöja igenom. Det är säkert tidsödande men om du hittar ex.vis en ornitologisk organisation i olika delar av världen så hittar du säkert gallerier med foto på olika fågelarter. Där får du söka på just kråkfåglar och förhoppningsvis kunna finna det du söker. Säkert finns det någonstans på nätet en artlista över alla världens fågelarter och där hittar du säkert de olika som finns. Sedan får du söka på varje enskild art och bild så kanske du lyckas.
Önskar dig lycka till och en riktigt God Jul!
Mats på Kreativum |
LÄGG INTE NER UngaFakta! MIN SKOLA BEHÖVER ER! DETTA ÄR FRÅN MIN LÄRARE, JAG OCH MIN KLASS!!! SVARA SNARAST!!!!!!
/ Emil, 9 år från Huddinge
Hej Emil!
Jag hopp också innerligt att inte Unga Fakta ska läggas ner. Det är inte jag som bestämmer utan min roll är att svara på frågor om fåglar.
Ha en God Jul så hoppas vi på det bästa.
Mats på Kreativum |
|