Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
Hej Mats!
Vi forskar om tofsvipan och har några frågor som vi inte finner svar på och hoppas du kan hjälpa oss.
Hur lever de?
Hur smarta är de?
Hur starka är de?
Hoppas på svar
hälsningar
Daniella och Klara
/ Daniella och Klara, 7 år från Göteborg Bagaregårdsskolan
Hej Daniella och Klara!
Nu när våren har kommit så finns tofsviporna hos oss igen efter en lång vinter. Tofsvipan lever gärna på platser med öppen mark, gärna med lite fuktiga områden i dess närhet. Den häckar ute på stora fält direkt på marken där den lägger sina ägg. Om tofsvipan är smart vet jag inte, men den ätr tillräckligt smart och "tuff" för att hålla borta andra fåglar som kråkor och andra som gärna vill åt äggen. Dom drar uppmärksamheten till sig genom sitt beteende, det kan man kalla för smart. Sedan om dom är starka så är dom tillräckligt starka för att orka flyga rätt långa sträckor och att spelflyga över sitt revir. Någon annan styrka behöver dom inte.
Ha det gott och lycka till med ert arbete!
Mats på Kreativum |
Hej
värför stanar nåra fåglar på viter och nåra inte ?
hoppas inte attt min fråga var svår annars så är det okej att du inte svarar gråspar är min fovorit fågrl här du en fovorit fåglar? men vad brukar det vinnas dömherre
för jag har aldrig set når håller du me att duvor är fina
/ Maryam, 10 år från svrege
Hej Maryam!
Anledningen till att fåglarna väljer olika ställen att vistas på under vintern beror helt och hållet på förekomsten av föda. En del har insekter som byte och de finns inte sådana i Sverige under vintern. Det finns också arter som kan ändra sin föda och på det sättet klara av att stanna i södra Sverige tex. istället för att flyga långt ner i Europa och en sådan är svarthätta. Så valet av lokal eller ställe där fågeln stannar är ett vågspel som kan leda till att dom får problem om det blir en sådan vintern vi haft i år. Min favorit är egentligen alla fåglar för var och en har sin charm och är vackra på sitt sätt, men storlom är den absoluta läckerbiten. Om jag förstår dig rätt så undrar du om var man kan finna domherre. Den lever och häckar i barrskogen över hela Sverige, men den lever ett tillbaka draget liv som gör att vi kanske inte direkt hittar dom. Sången är låg och det gör att vi människor inte hittar dom på grund av det. Dom brukar komma fram under stränga vintrar till fågelborden.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Jag undrar:
1. Vilken är den farligaste fågeln?
2. Vilken är den farligaste sveska fågeln?
3. Vilken nutida fågel är närmast släckt med Dinosaurierna?
Ha det bra ;)
/ Victor, 13 år från Askersund
Hej Victor!
Vilken fågel som är vanligast är ur vems synvinkel, människans eller andra fåglar och djur. För människan så finns det egentligen ingen dom är direkt farlig. För fåglarna så är det tex. pilgrimsfalken som står överst i näringskedjan och som slår sitt byte i en rasande fart. Kungsörn, havsörn, slagfalk osv. är andra arter som är jägare och "farliga" för andra fåglar, sorkar mm. De ovan nämnda är de svenska fåglar du frågar om utom slagfalken som inte finns här. Vet inte riktigt men den som kanske mest påminner om det är skarvarna. Alla fåglarna är nog släkt men det efter att evolutionen gjort dom till fåglar under massor av år.
Hoppas du är nöjd med detta.
Mats på Kreativum |
var bor havsöarna,vad de äter,hur stora de är och hur dearas famjle liv är. om de har special sätt att overleva?
/ mattiwos jakob, 6 år från göteborg
Hej!
Du verkar intresserad av denna ståtliga rovfågel och det förstår jag. för man blir aldrig mätt på att titta på dessa fantastiska fåglar. Dom bor längs kusterna, men även inne vid stora sjöar och inne i Lapplandsfjällen. Dom äter i första hand fisk, men om dom kan tar dom sjöfåglar också. Famlijelivet är nog ganska lugnt och beskedligt där honan oftast bevakar ungarna medan hanen jagar och levererar bytet. När ungarna väl är stora nogf så jagar även hon. Dom stannar oftast kvar i sina områden men de yngre fåglarna flyttar neråt mot södra Sverige och kontinenten.
Här har du en intressant länk som gäller havsörnen.
http://www.looduskalender.ee/en/node/2908
Klicka in dig där så får du direktkontakt med häckande havsörn! Mycket spännande må du tro.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
läger alla fåglar ägg finns det inte fåglar som är däggdjur som oss mäniskor???
/ lilljan, 10 år från sverige
Hej Lilljan!
Alla fåglar lägger ägg och föder inte "levande ungar" som däggdjuren och människan gör.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Vart och när är det vanligast att se en uggla?
/ Linnea, 10 år från Svergie
Hej Linnea!
Det beror helt och hållet var man bor och befinner sig. Den vanligaste ugglan är kattugglan som du hittar på många olika platser. Den gillar blandskog med träd som har ihåligheter. Här i Karlshamn där jag bor så hör jag ibland kattugglan ropa hemma hos mig. Blekinge har rätt mycket blandskog och lövskog som den trivs med. Om du då samtidigt besöker blandskog med rätt mycket inslag av tall så kan du säkert stöta på hornuggla som ropar lite blygsamt och lågt. Tidiga morgnar ute i skogar med barrträd och gamla aspar så visslar sparvugglan. Pärlugglan trivs också i barrskogen med inslag av grova aspar där det finns hål i.
Det är nu i mars månad som de flesta ropar för att markera sitt revir och locka till sig en hona. så det är bara att klä på sig varmt, koka lite te eller choklad, bre några smörgåsar och bege sig ut och uppleva. Man kan lära sig att låta som de olika ugglorna med hjälp av att vissla eller med händerna låta som en kattuggla eller pärluggla. Lyssna på en CD eller från Internet så kanske du lyckas. Känner du någon fågelskådare så fråga ifall du kan få följa med och lyssna efter dessa läckra fåglar.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej Mats,
Hemma så har jag börjat att forska om tucanen. Jag vill ställa några frågor till dig.
Kan du ge något förslag på en hemsida som jag kan få fakta ifrån.
Vad heter den på latin?
Hur ser den ut?
Hur lång, hur bred och hur tung kan den bli?
Hur många ägg kan den få?/Hur ser äggen ut och hur stora är dem?
Vad lever den?/Hur lever den?
Vad äter den?
Hur parar den sig?
Hur bor den?
Är den en fiende?
Har den några fiender?
Vad gör den om dagarna?
Finns det olika arter?/Hur många finns det?
Är den utrotningshotad?
Vad trivs den bäst?
Nu har jag inga mer frågor att ställa. HEJ DÅ!
/ Evelina Serholt, 12 år från Horred
Hej Evelina!
Vilken fräck fågel du valt att forska kring. Den är så vacker med näbbens alla färger. Tyvärr har jag inte haft möjligheten att se den livs levande eftersom jag inte varit där den finns. Men här kommer lite om den
http://en.wikipedia.org/wiki/Toucan
Adress till en länk där det mesta står av de du söker svar på. Om du går in på www.google.se och skriver tucan så söker den upp en massa länkar. Där finns en med massor av vackra bilder på den.
|
Hej!
Hur stora är kungsörnens ägg och hur ser de ut?
Jag har letat men inte funnit något svar...
MVH Lenita
/ Lenita Larsson, 38 år från Perstorp
Hej Lenita!
Varför undrar du det tänker jag för det är så att ett visat intresse om en sådan art när det gäller äggen så blir jag lite lur på. Men jag misstror inte dig utan jag tycker att du ska vända dig till Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm för ett svar.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Har Spanien någon landskapsfågel eller något annat landskapsdjur? iså fall vilket eller vilka.
Jag håller på att göraett landarbete om Spanien i skolan.
hälsningar/Johan
/ Johan Berggren, 12 år från Uppsala
Hej Johan!
Jag kunde inte detta så jag skrev på www.google.se "Spaniens nationalfågel" och se jag fick napp. Det är ormörn som är fågeln som representerar Spanien. Gör som så att sök på ormörn så får du massor av fakta kring arten i fråga.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Vi forskar om skatan och har några frågor som vi har stora problem med att finna.Vi hoppas du kan hjälpa oss.Hur ser skatans bajs och kiss ut?
Hur länge kan de flyga?
Hur dör oftast skatan?
slåss de om byten?
Hur starka är de?slåss hanfåglarna om en fru?
Hur stoppar man upp fåglar?
/ karin och Emilia, 7 år från Bagaregårdsskolan i Göteborg
Hej Karin och Emilia!
Ännu en grupp som kollar på fakta om fåglar, kul! Som jag sagt till de andra klasskompisarna så är de mesta fågelavföringen svartvit. Sedan beror det givetvis på vad dom käkar för det kan färga av sig på spillningen. Tex. en koltrast som äter mycket rönnbär eller andra röda frukter dom får en rödaktig spillning. Skator är inga bra flygare och dom ger sig sällan ut på längre utflykter. Man kan säga att dom är stannfåglar och lever i sitt revir under hela året. Skator dör av ålderdom, byte till sparvhök och duvhök, skjutna av människor, eller sjukdomar som kan ta livet av dom. Skaotr kan mycket väl ryka ihop med andra skaotr om ett byte eller föda som är attraktiv. Dom kan också dra en örn i stjärtfjädrarna för att försöka sno åt sig en matbit. En skata kan mycket väl attackera en annan fågel och t o m döda den. Den tar också om tillfälle ges en mus eller sork. När väl ett par skator har hittat varandra så är dom varandra trogna. Senast nu i helgen hade 16 skator dvs. 8 par någon form av möte i min trädgård. Det var allmänt knabbande och tjabbande med varandra vilket jag tolkar som någon form av stärkande av de olika paren. Som jag skrev till föregående par så tycker jag ni ska vända er till Göteborgs Naturhistoriska museum så hjälper dom er med den frågan. Jag kan inte, vill inte och får inte stoppa upp fåglar. Dessutom vill jag inte ha uppstoppade fåglar.
Nöjda hoppas jag och lycka till med ert arbete.
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Vi forskar om kattugglan och undrar om du vet hur bajset och kisset ser ut?
Hur länge kan de flyga?
slåss de om byten med andra fåglar?
Hur stoppar man upp djur?
Slåss hanfåglarna om en fru?
/ Nora och Karin, 7 år från Bagaregårdsskolan i Göteborg
Hej Nora och Karin!
Fågelforskning på hög nivå i Göteborg verkar det som. Kattugglans avföring liksom det flesta andra fåglar är svart vit. Men den har också en spyboll som den spytt upp där det förkommer hår och benrester som magen inte kan bryta ner. Så hittar man en sådan nedanför ett bohål med kattuggla så går det att bryta sönder den eller lägga den i vatten. Då kommer det fram käkdelar ben mm. så kan man se vad den äter för något. Fick samma fråga av era kompisar om detta med flygtiden. Dom är inga flyttfåglar vilket medför att dom är väldigt stationära och gör endast kortare flygturer. Till skillnad från pärlugglan så är kattugglan en stannfågel. Konkurrensen om bytena kan ibland leda till konflikter mellan andra ugglor. Alla fåglar har ett sk. revir som den bevakar och inte vill att andra jagande ugglor ska utnyttja. Det handlar om tillgången på föda. Att stoppa upp djur så får ni vända er till en konservator. Ni har säkert någon på Göteborgs Naturhistoriska museum som kan svara på det. Hanarna kan mycket väl ryka ihop om en hona men oftast är det revirlätet som lockar till sig en hona.
Lycka till framöver med fågelfunderingarna.
Mats på Kreativum |
Vi forskar om pärlugglan och vill ha svar på hur smarta är de?
Hur länge lever de och hur dör de vanligtvis?
slåss de om byten?
Hur sover de?
Hur ser bajset och kisset ut?
Hur länge kan de flyga ( 1timme i sträck eller...) ?
Slåss hanfåglarna om en fru?
/ Bianca och Elin, 7 år från Göteborg Bagaregårdsskolan
Hej Bianca och Elin!
Full rulle på fågelforskningen ser jag. Kul för det är det med fåglar. Pärluggla var jag ute i skogen och letade efter i går kväll, men det blev hornuggla, kattuggla och berguv istället. Om en pärluggla är smart är svårt att svara på för dom har ett beteende som ligger genetisk i dom och det innebär att deras sätt att leva, jag och bilda kullar med ungar är detsamma. Om dom sedan gör något som är "smart" är svårt att säga. Sover gör dom i ett träd intill stammen som de flesta andra ugglor gör om dom inte ligger i bohålet och ruvar. Svartvit är de flesta avföringen hos fåglar. Dom spyr dessutom upp sk. spybollar som innehåller benrester som magen inte kan bryta ner. Hur länge en pärluggla kan flyga beror helt på vad den har för sig. Men den sitter oftast still och spanar efter en sork och gör utfall mot den. Det innebär att det är korta sträckor. Men vissa år flyttar pärlugglorna mot söder och då kan sträckan bli betydligt längre. Men den är en stann/strykfågel under vintern. Hanarna roppar alltid för att locka till sig en vacker fru/hona. Om två hanar ryker ihop kan säkert hända men det är nog inte så vanligt.
Hoppas ni fått lite mer till er undersökning.
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Vi är två killar i första klass om håller på med ett forskningsarbete om ormvråken. Nu är det så att det är några frågor som vi har haft svårt att få reda på och hoppas att du kan hjälpa oss med det.
1. Vilken är ormvråkens vanligaste dödsorsak?
2. Var och hur mycket sover de på ett dygn?
3. Hur bra är deras syn?
Tack på förhand!
/Mvh Gustav & Kaspar
/ Gustav & Kaspar, 7 år från Göteborg
Hej Gustav & Kaspar!
Kul att ni jobbar med en av Sveriges vanligaste rovfåglar ormvråken. Sparvhöken är ungefär lika vanlig.
1. Det är svårt att säga men jag tror faktiskt att det är åldern som tar ut sin rätt. Men ledningar, taggtråd och trafiken.
2. Dom vilar/sover den mörka delen av dygnet vilket innebär att dom sover mindre under sommaren. Men i antal timmar vet jag faktiskt inte.
3. Mycket bra eftersom dom kan upptäcka en lite sork på mycket hög höjd. Exakt är svårt att säga men alla rovfåglar har en fantastisk syn som gör att dom kan se och fånga sina byten. Den är betydligt bättre än någon människas syn.
Hoppas ni är nöjda med detta.
Mats på Kreativum |
Hur Många fåglar har du ringmärkt
/ Cajsa, 10 år från Kävlinge
Hej Cajsa!
Det är så att jag fick erbjudandet 1967 att få komma till Torhamns fågelstation i Blekinge. Det var den perioden då vadare flyttade mot S och den första jag kom i kontakt med var en kärrsnäppa. Jag och min kompis fick lära oss att ringmärka och därefter var jag ett antal gånger på just den fågelstationen. Sedan har jag genomfört ett ringmärkningsprojekt på Hanö då jag ringmärkte skator och gråsparvar för att se om dom var stannfåglar eller om dom flyttade från Hanö under vintern. Men hur många jag märkt vet jag inte.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej Mats. Jag bor i ett skogigt område och här har det under hela denna kalla tidsperiod ofta synts en flock på ungefär hundra stycken fåglar, stora som en koltrast. De har ett mörkbrunt, lite mörkt rödskimrande bröst. En smal vit strimma från näbben och runt ögonen och gula rektangulära fläckar på översidan av de ganska långa stjärtfjädrarna. De plockade häromdagen rent på en olvonbuskes röda bär, trastarna blev mycket besvikna såg jag. Claes
/ Claes Ljung, 72 år från Norra Uppland
Hej Claes!
Jag är tämligen övertygad om att det är en flock med rödvingetrastar som du sett. Deras kanske mest typiska kännetecken är just det vita kraftiga ögonbrynsstrecket. Trastar gillar bär av olika slag. Nu i vinter var det väldigt gott om bär över i stort sett hela landet vilket medförde att dom stannade kvar i längre utsträckning. Sedan allteftersom dom tog slut så har fåglarna dragit sig söderut.
Hoppas du är nöjd med detta svaret och ha det gott nu när våren förhoppningsvis är på gång lite smått. Vi har redan haft sånglärka, tofsvipa och gravänder så den kommer nu.
Mats på Kreativum |
Vad äter gråsparvar? och hur kunde dinosaurier utväklas så mycket?
/ Maja, 10 år från SOLNA
Hej Maja!
Gråsparvarna är allätare. Men fröer, insekter och nu under vintern även bröd och vad som erbjuds.
När det gäller dinosaurierna och deras utveckling så är inte jag rätt person att svara på det.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej! Mats
Vilken sorters fågel är din favorit min är skate den tycker jag är fin.
Mvh Emma ♥!♥
/ Emma, 9 år från Krokom
Hej Emma!
Min favoritfågel är storlommen. Den är så vacker med sina svart och vita mönster. Dessutom är den väldigt vacker när den ligger på vattnet. När den sedan "skriker" under kvällarna och morgnarna så blir det en magisk stämning. Jag är uppfödd vid en sjö i Småland där storlommen alltid funnits. Men egentligen är de allra flesta av fåglarna mina favoriter för var och en av dom har sin charm.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej igen! Fågeln jag beskrev var varken en björktrast eller nötväcka. Den var ca 10 cm lång från näbben till slutet av stjärtfjädrarna. Om du har en mailadress som du kan lämna ut så hade jag kunnat skicka en bild, jag fick nämligen några riktigt bra bilder på fågeln.
/ Nora, 12 år från Sverige
Hej Nora!
Oj vad spännande att få se en bild. Skicka den till mats.olsson@kreativum.se så löser vi gåtan.
Ha det gott
Mats |
Hej
Läste lite av frågorna när jag surfade runt. Du kan nog svara "Nora" att hon sett en nötväcka.
MVH Robert
/ Robert, 40 år
Hej Robert!
Ja det kan det mycket väl vara med tanke på det svartvita och de lite bruna helt rätt.
Mats |
Hej Mats , jag vill gärna vet vilken fågel som kan bli äldst.
Och vilket av fåglarna som är farligast.
MVH sara
/ sara, 10 år från göteborg
Hej Sara!
Världens äldsta fågel är en kungsalbatross som blev 58 år gammal. I Sverige fanns det en sillgrissla som blev uppåt 40 år. Så vilken som är eller blir äldst beror på väldigt många saker. Det är miljön där den lever och häckar i, övervintrar i, maten är OK och att ingen rovfågel eller människan tar den eller skjuter den. För att få reda på hur gamla fåglarna blir så är ringmärkning en alldeles utmärkt metod för detta.
Mats på Kreativum |
|