Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Varför vaggar pingviner när de går???

/ Vinston, 9 år från Torsviks skola

Hej Winston!
Anledningen lär nog vara att deras ben är mycket korta och att dom går uppresta. Då blir det en vaggande gång helt enkelt. Läser man på olika sidor som har fakta om just pingvinerna så skriver man följande;

Skelettets konstruktion utmärks av lång bål och korta lårben. Lårbenen sitter längre bakåt än hos de flesta fåglar precis som hos lommar, och pingvinens ryggrad är mycket rörlig.

Ha det bra

Mats på Kreativum


Hur fort simmar pingviner i km/h?

/ Amanda, 12 år från Umeå

Hej Amanda! En pingvin på land eller is kanske man ska säga så går dom vaggande fram. Inte speciellt snabbt men när dom väl är nere i vattnet då går det undan. Jag har kopierat från Wikipedia följande;

Pingvinfåglarna är samtliga anpassade till ett liv i havet. De är mycket skickliga simmare, och kan dyka i de värsta stormar. Benen används som roder. De brukar dyka i 6-12 km/h, fastän det förekommer att de uppnår en hastighet på 27 km/h. Små pingviner dyker inte så djupt, men kejsarpingvinen kan befinna sig under vattenytan i 18 minuter och komma ner på ett djup av 450 meter. På land har det ett mycket särpräglat rörelsemönster. De går vickande från ena sidan till den andra, och helt upprätt. När de färdas på land kan de även glida på magen, eller kravla sig fram med fenorna och fötterna.

Hoppas att du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Jag brukar mat änder en dag i veckan.Under sommaren är det slås dom om maten.Men nu under vintern är dom MYCKET lungare när det gäller maten.

/ Henrik Moureau, 35 år från kungsbacka

Hej Henrik!
Det är så att nu när februari är slut och mars kommer och att det fortfarande är sträng vinter då mår inte fåglarna speciellt bra. Fåglarna har kämpat hela vintern och är i ganska dålig kondition just nu och därför är dom som regel mer stilla för att spara på energin. Det kan vara en av anledningarna till att dom uppförde sig så.

Hoppas att detta förklarar lite av dina funderingar.

Mats på Kreativum


Hej Mats! Jag såg en fågel i min trädgård och jag skulle vilja veta vad det är för fågel. Fågel var smutsvit på magen och lite brunare längre upp på magen, den var mörkbrun/gråbrun på ryggen och grå, mörkgrå, vit och svart på huvudet. Det största kännetecknet var nog att den hade ungefär som en tuppkam.
Blir tacksam för svar!

/ Nora, 12 år från Sverige

Hej Nora!
Det är alltid svårt att säga vilken art det är eftersom vi upplever färger, former och storlekar. Din observerade fågel kanske kan vara en björktrast, men eftersom du inte gjort en storleksjämförelse med tex. koltrast eller kaja eller så.

Skriv gärna till mig igen så kanske vi kan lösa det hela.

Mats på Kreativum


Vilken fågel är mest utrotningshotad?

/ Maja, 10 år från SOLNA

Hej Maja!
Det är svårt att säga vilken fågelart som är den mest utrotningshotade för närvarande. Där finns en lång rad med arter som inte är många individer kvar av. Vi människor har tyvärr trängt undan flera arter p g a att vi exploaterar och förändrar deras livsmiljöer.
Men om du kopierar länken nedanför så kan du läsa om flera arter som är hotade.

http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/djur/faglar/utrotadefaglar.195.html

Lycka till med dina studier.

Mats på Kreativum


Min granne har en koltrast i en bur utomhus under deras fågelbord. Idag kom en ormvråk och satte sig på buren. Vi tror att de har fångat koltrasten för att locka till sig rovfåglar. Koltrasten hoppar runt i buren och vill verkligen komma ut. Så här får man väl inte göra? Jag tycker synd om koltrasten.

/ Oscar Gadd, 10 år från Ängelholm

Hej Oscar!
Nej det är absolut förbjudet och jag tycker att du ska be dina föräldrar ta kontakt med polisen så att dom får komma och säga till er granne.

Lycka till utan att hamna i problem!

Mats på Kreativum


Hur mycket äter en vuxen domherre per dag?

/ Meja, 6 år från Skärblacka

Hej Meja!
Svår fråga att svara på, men jag hörde på ett radioprogram där en kille vid namn Niklas Aronsson svarade följande;
Om du tar 1 kg solrosfrö och frågar dig hur många fåglar det räcker till under en vinterdag. Skalar du av fröna så bli det kvar ca 250 gr. Om man beräknar att fågeln tex. en domherre behöver 5 gr/dag så innebär det att 1 kg räcker till ca 50 domherrar. Men ju kallare det är desto mer måste fåglarna äta för att hålla energin på hög nivå.
Du kan skriva följande fråga på www.google.se - "hur mycket äter en fågel?" så hittar du troligen det radioprogrammet i din webbradio. Men där finns mer svar så lycka till i din sökning efter ett bra svar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar hur domherrens ungar ser ut när de kläcks.
Hälsningar Amanda

/ Amanda, 6 år från Skärblacka

Hej Amanda!
Ja du om jag inte minns fel är dom gråspräckliga som de allra flesta ungar är. Anledningen är att dom ska vara kamouflerade när dom ligger i boet. Domherren bygger ju ett bo i en hög gran och det är helt öppet. Alltså dom får inte skydd av en holk.

Nöjd hoppas jag.

Mats på Kreativum


Var bor sparvhökar? Till en skoluppgift

/ Tilda

Hej Tilda!
Sparvhöken är en fågel som häckar i barrskog eller barrblandskog rätt allmänt över hela Sverige utom Norrland.
Du kan leta reda på sparvhök på www.google.se och då lär du hitta mer information om den.
Under vintern flyttar väldigt stor dela v våra sparvhökar ner i Europa. Men en och annan stannar kvar och kalasar på våra mesar och finkar som finns vid fågelborden. Den övernattar i någon tät gran ute i skogen där den då får skydd.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Jag såg nyligen en natuafilm om ugglor som var filmad i Norge. Där i gränslandet mellan hav och skog kunde man se en örn som tog en ung berguv. Givetvis med överraskning och på dagen. Hade det varit kväll eller morgon hade det kanske kunnat vara omvänt? Hade det varit natt hade väl örnen inte ens visat sig?

/ Lars, 41 år från Solna

Hej Lars!
Jag såg den filmen också. Det är ju så att havsörnen är en dagaktiv rovfågel, men om jag inte minns fel så drog den ut på natten och slog byten i just Norge. Berguven är en nattaktiv rovfågel som kan jaga dagtid också, men den sitter oftast stilla på dagkvitst eller i en bergbrant. En ung berguv har ingen livserfarenhet och kan inte förutse att en havsörn är något stort hot. Däremot är havsörnen så stor att den mycket väl slår ett så pass stort byte som en berguv. Om örnen skulle attackera en gammal berguv är väl mer tveksamt. Men jag tror inte att en gammal berguv skulle ge sig på en havsörn, möjligen en mycket ung havsörn. Men dom är ju bevakade av sina föräldrar så de är nog mindre troligt. Men naturen har många märkliga händelser som strider mot vad som vi människor tror är det gängse.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Jag undrar om undulater bara bor i australien?

Hejdå!

/ Helena, 8 år från Kårsta

Hej Helena!
Den frilevande undulaten finns bara i Australien och är en papegoja som lever i de inre delarna av Australien. Det har flyttats undulater till bl.a. Florida.

Hoppas du är njöd med detta.

Mats på Kreativum


Hur långt kan Domherren flyga?
Varför är Domherrar så skygga?

/ Nathalie och Gry, 7 år från Skärblacka

Hej tjejer!
Det är omöjligt att svara på hur långt dom kan flyga. Domherren är till stor del en stannfågel vilket innebär att dom finns i de skogarna där dom normalt brukar häcka. Men vissa flyttar men inte speciellt långt. Men dom kan säkert flyga 10-20 mil en dag om det är mycket gynnsamma förhållande. Men det är bara ett gissande. Annars är det mellan lämpliga tråd där det finns mat och det är oftast inte speciellt långt. Domherren är skygg under själva häckningen och det kan nog bero på att hanen är vackert röd och då syns den väl medan honan är brun och smälter mer in i omgivningen. Att vi människor upplever den skygg beror nog på att den häckar i skogar där vi inte brukar röra oss. Dom häckar alltså inte i trädgårdar eller städer nära oss människor. Det är på vintern dom kommer fram till fågelborden och äter.

Hoppas ni är nöjda med detta!

Mats på Kreativum


en dum fråga ..
var bor fåglarna på vintern?
vi har fågelholkar men där bor dom bara på våren..

/ stefan nordlund, 50 år från malmö

Hej Stefan!
Ja det kan man fråga sig....
Men fågelholkar, hål i träd, gatlyktor, under pannorna på hus osv., fantasin har inga gränser när det gäller fåglar under vintern.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!

Jag skulle vilja veta hur fågelns vinge funkar när fågeln flyger? Hur går vindvivlarna längs vingen? Hur kan en fågel flyga? Lyftkraft, vet jag men exakt hur? Visa gärna en bild, så jag kan förklara för mina kompisar!?

Tack

/ Petra, 11 år från Halmstad

Hej Petra!
Visst är det för underligt detta med fåglarnas flygkunnighet. Det är en sak som alltid har fascinerat mig. En kolibri som kan stå still i luften, backa och flyga upp och ner....Men också hur en albatross kan "hänga" i luften och flyta sig fram under veckor utan att landa i stormiga havsområden eller en rovfågel csom utnyttjar termik, dvs. varma stigande vindar. Det handlar om över och undertryck som gör att dom kan flyga. Men försök att få tag på en rätt stor fjäder från en gås eller så, håll den i handen och "flaxa" med den så känner du vilken otrolig bärkraft den har. Om du då tänker på att dom har många liknande fjädrar som tillsammans bildar hela vingen så förstår du att dom rätt enkelt kan lyfta. Men fåglarna har också ett skelett som är ihåligt och därmed väldigt lätt. Detta tillsammans med en muskulatur som är skapt och anpassad för uthållighet gör att fåglarna kan flyga. Men en struts eller t o m en knölsvan är förtunga. Svanen kan dock tillsammans med fötterna lyckas komma på vingarna.

Tror du kommer långt med att förklara för dina kamrater det som jag skrivit.
Där finns säkert en bra bild på hur luften rör sig runt vingarna på en fågel.
Men testa det med en fjäder så förstår dom kanske bättre.

Hoppas du är nöjd med detta....

Mats på Kreativum


Hur gammal kan en gråsparv bli.

/ Cajsa, 10 år från Kävlinge

Hej Cajsa!
Den blir ca 1.5 - 3 år gammal. Men det har säkert förkommit att dom kan bli 5- 10 år också. Ett sätt att få reda på det är om den är ringmärkt med en ring som talar om när den märktes och var den märktes. Det är mycket stor dödlighet bland de unga gråsparvarna och andra småfåglar de första levnadsåret.

Ha det gott

Mats på Kreativum


hej mats!
Jag har en fågel hemma hos mig, jag tror heter Sibirisk nötkråka (den äter fröna i tallkottarna).Är det ovanligt att den kommer hit till Sverige.

/ natalie, 12 år från dorotea

Hej Natalie!
Vad roligt att du fått besök av denna fräcka fågel. Den kommer vissa år hit till Sverige då det blir brist på frön i deras utbredningsområde borta i taigan. Den älskar att plocka frön ut kottar, då allra helst cembrattallens kottar. Den finns vissa år inte alls här utan du får njuta av denna doldis från de djupa skogarna borta i Ryssland.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Såg igår den 24.1.10 i Änga, Bollnäs en okänd småfågel i toppen av min relativt stora syren buske.
En i princip helvit liten fågel, storlek som en större blåmes, med svart/brunt på hjässan.
Satt där ett tiotal sekunder.
Jag har varken sett den förr eller senare. Jag hann ej få fram kameran.
Kan ni klara ut detta vore jag väldigt tacksam.
Fågelböckerna gav ingen vägledning.

Mats Ökvist

/ mats ökvist, 64 år från bollnäs

Hej Mats!
Oj vad det kan vara svårt då man får en sådan här fråga på en observerad fågelart. Det är ju så att vi uppfattar färger på så många olika sätt. Men din beskrivning får mig direkt att tänka på en flyttfågel som ibland stannar kvar och det är svarthätta. Den är antingen svart eller rödbrun på hjässan och i övriga grå brun. En enfärgad fågel kan få en annan färg/ljushet i sin fjäderdräkt då snön reflekterar sig i den. Den blir då väldigt ljus. Men det kan också rör sig om en mycket ljus gråsiska men då borde du sett rött på hjässan istället. Men där förkommer sällsynt att albinistikst färgade fåglar förekommer men då brukar det var bara till vissa delar.

Hoppas det hjälper dig lite på väg mot en förklaring.
Kanske har jag helt fel men......

Ha det gott

Mats på Kreativum


jag skall bygga en fågelholk och undrar om jag bygger en holk med fler utrymmen men med åtskillda ingångar kommer då fler "fågelfamiljer" ordna sina bon där. Storleken på holken är tänka att vara ca:50-60X50-60cm. Tänkte vidare göra någon slags fröautomat finns det någonstans man kan inhämta info om fågelholksbyggnad?

/ olle södervall, 58 år från skåne

Hej Olle!
När det gäller idéer och modeller om fågelholkar så har säkert biblioteket bra böcker om detta. Annars ska du skriva "fågelholkar" på www.google.se då får du flera träffar där det finns mycket information om mått, modeller, placeringar mm. Att bygga en flerrumsholk går säkert bra, men du får säkert inte alla rummen bebodda.
Detta p g a av att fåglarna trots allt har ett revir som innebär att dom inte tolererar andra artfränder hur nära som helst. Men prova gärna för jag har sett flervåningsholkar som varit bebodda av starar och gråsparvar. Men du får inte flera svartvit flugsnappare i en sådan holk för då blir det fajt dom emellan. Anledningen är att dom inte har tillräckligt med föda inom ett begränsat område utan dom kräver sitt eget revir.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Min fråga gäller en kattuggla som satt vid vårt fågelbord i morse. Den blev mer och mer attakerad av skator och småfåglar, men satt bara kvar. Rörde på huvudet lite grann. Kollade med "fågelfolk" om jag skulle göra något. Dom föreslog att jag skulle ta in den med en filt och lägga i en kartong, sedan åka till en fågelhjälpare. Kattugglan flög när vi precis rundade husknuten. Den hann nätt och jämt se oss. Kan jag ha skrämt iväg en skadad fågel?? kan jag mata den på något vis om den finns kvar i faggorna. Den flög obehindrat, som det såg ut. Vore jättetacksam för svar!!!

/ Laila Fernström, 46 år från Ervalla Örebro

Hej Laila!
Du har inte gjort något fel eller galet. Anledningen till att kattugglan kom fram som den gjorde beror säkert på att det börjar bli tufft med mattillgången. Det är inte precis lätt för ugglorna att hitta mat och då kommer dom fram mot fågel matningar mm för att ev. lyckas ta en fågel eller liknande. Den klarar sig säkert utmärkt bara den få tag på en mus eller sork. Att mata dom kan ju lyckas om du har tillgång till möss eller sork som är döda. Det finns ett "problem" och det är att kråkor och skator också tar dessa när vintern är så intensiv som den är nu.

Så är det och ha det gott

Mats På Kreativum


varför ruvar fåglar ?

/ Joia, 10 år från sverige

Hej Joia!
Dom ruvar sina ägg för att de ska kläcka och så att det blir ungar. Dom föder ju som du säkert redan inte levande ungar som däggsjuren. När dom ruvar så håller dom äggen konstasnt varma genom att tappa lite fjädrar på magen som gör att skinnet ligger direkt an mot äggen. Sedan sker processen inne i ägget och den nya fågelungen bildas. Helt fantastiskt!

Ha det gott

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB