Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
hej hur hör fåglar?
/ fågelholkarna, 13 år från Höör
Hej fågelholkarna!
Vilka ni nu än är så har fåglarna också öron även om vi inte ser dom. De sitter strax bakom ögat under alla fjädrarna. Där finns en hörslegång. När tex. en annan fågel varnar för en annalkande sparvhök eller när en hane sjunger för att locka till sig en hona, då utnyttjar dom sin hörsel.
Så är det.....
Mats på Kreativum |
Hej
Vilken fågel kämpar mest för att överleva?
vilken är störst?
och hur många små arter finns det ?
/ Patrik, 13 år från västervik
Hej Patrik!
Alla fåglar kämpar mest för sin överlevnad. Ju bistrare klimat dessto större är konkurrensen om maten och dessto tuffare blir det. Vem som är störst i detta gäng antar jag du menar världens största fågel. Det är strutsen. Det finns ca 9 500-10 000 fågelarter i världen. Att säga vilka som tillhör "de småarterna" är svårt att säga för jag vet inte var gränsen går.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej, jag har sätt en fågel i träddgården, den är inte så tjock, grå längs hela ryggen lte röd på underdelen och vit på andra halvan av magen. Sen har den en svart näbb och kring ögonen har den ett svart sträck och det ser ut som den är "maskerad" och de sträcker sig till riggen eller till nacken.
/ Adam, 18 år från Göteborg
Hej Adam!
Min första tanke är att det rör sig om en nötväcka. Den har nämligen en "banditmask".
Ha det gott
Mats på Kreativum |
var du en fågel när du var liten?
/ sara, 10 år från sundsvall
Hej Sara!
Nej det var jag inte, men kanske i mitt nästa liv, vad vet jag......
Mats på Kreativum |
Hej hej.
Jag tänkte köpa ett konstgjort gärdsmygsbo och hänga upp i trädgården, där jag sett några av dessa små fåglar. Min första fråga är:
Var ska jag hänga den? I tät undervegetation? De verkar vilja hålla sig ganska nära marken..
Fråga 2:
Är gärdsmygen Sveriges minsta fågel efter kungsfågeln?
Fråga 3:
Är det vanligt att gärdsmygar vistas i städer, som i mitt fall (jag bor i majorna, GBG)?
Tack på förhand
/ Alice Ericson, 16 år från Göteborg
Hej Alice!
Att köpa ett bo åt gärdsmygen visste jag faktiskt inte att det gick. Eftersom dom har ett mycket speciellt bo som dom klär in med mossa och verkligen gör till ett specialbo. Att placera boet är kanske lite svårt, men det bör sitta i rätt tät undervegetation. Hemma hos mig i min trädgård så byggde ett par gärdsmyg under ett gammalt skjul till stegen alldeles under nocken. Det kan vara lite svårt att hitta den perfekta platsen, men du får prova dig fram. Gärdsmygen är den näst minsta fågeln eftersom kungsfågeln är den minsta. Och visst finns gärdsmygen i städer där den framför allt gillar villa trädgårdar. Och jag tror mycket väl att där finns tillräckligt med vegetation i Majorna i Göteborg vad jag kan minnas.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Jag har en fågelfråga till dig;
Vad har fåglar för strategier för att överleva vintern?
/ Hanna A-Johansson, 16 år från Umeå
Hej Hanna!
Strategin att överleva handlar rätt och slätt om tillgång på föda. Många fåglar klarar av rätt låga temperaturer, men förutsättningen är att dom får tag på mat som ger dom energi. Där finns ett antal fåglar som kan växla från insekter till bär, sjöfåglar måste ha öppet vatten för att få tag på föda under vattnet. Där finns då säkert ett antal kriterier som ger fågeln i fråga rätt svar på om det går att överleva eller inte. Ett antal fågelarter kan flytta vidare om vintern blir för sträng, medan en del får uppenbara problem att flytta. Så man kan säga att föda är A och O för beslutet att stanna eller flytta.
Hoppas detta gav ett svar på frågan.
Mats på Kreativum |
Hej! Isabella 4,5 år, farmor och farfar undrar vad det är för fågel som i flockar har satt sig i vårt rönnbärsträd de senaste veckorna för att äta av de återstående rönnbären. Fågeln är inte så stor, men större än t. ex gråsparvar, men mindre än t.ex. kajor. Den är brun på huvud, rygg och vingar och har ett orange ganska utbrett fält under vingarna. Brunspräcklig på den vita på bröstkorgen. Karaktäristiskt smalt gult fält över och under ögat. Beskrivningen gäller hanen, tror vi. Det andra könet är inte så karaktäristiskt tecknad eller färgad, utan mer i brunt och lite spräckligt.
Hälsningar från Isabella gnm farmor Kerstin
/ Kerstin Giagmoridou, 4 år från Växjö
Hej Kerstin!
Det är rödvingetrastar som besökt ert rönnbärsträd. Dom kom i stort antal från norr när bären tar slut där och när temperaturen sjönk. Vi har haft massor av dessa här nere i Karlshamn sedan flera veckor tillbaka.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
hej kan du seja hur lär man sig att flyga?
/ sara, 11 år från sundsvall
Hej Sara!
Hur man kan lära sig att flyga....ja du det är inte lätt. Men det första vi kan konstatera är att vi människor helt enkelt väger för mycket. En fågel har en benstomme som innehåller en massa luft, dom har vingar med fjädrar som ger dom lyftkraft. Detta kan inte vi människor även om många har försökt. Människans närmaste lyckade försök är med hjälp av ett flygplan eller en helikopter.
Hoppas du är nöjd med detta
Mats på Kreativum |
Hej har en svart fågel utanför köksfönstret i en rönn som ser ut som en koltrast men näbben är inte gul o ser inte det gula runt ögonen .Den ser frusen ut, kommer varje dag o äter rönnbär o sitter sen helt still o burrar upp sig i någon timme va är de för fågel tror du Mvh G.k
/ G.k, 42 år från nora
Hej G.K.!
Det är säkert en ungfågel av koltrast eller en ung hane som inte fått gul näbb och gul ring under ögat. Dom tycker om rönnbär och andra liknande bär som ger dom tillräckligt med energi.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hur kan kolobrier flyga uppåt o neråt?Andra fåglar kan ju inte inte det.
//Julia Eriksson 12 år från Vargön
/ Julia Eriksson, 12 år från Vargön
Hej Julia!
Kolibrierna har en sådan frekvens på sina vingslag och dessutom möjligheten att vinkla vingarna att just denna förmåga uppstår. Dessutom så suger dom nektar ur blommor och behöver kunna flyga på detta sätt. Vanliga fåglar söker föda och lever på ett lite annorlunda sätt därför flyger dom inte så heller.
Mats på Kreativum |
Hej jag har ankor .
Jag undrar hur långt tid tar det innan mignonankor blir vuxna ?
Hej då
/ Mikaela, 8 år från ...
Hej Mikaela!
Om jag inte har helt fel så blir dom det efter ett år dvs. när dom kan fortplanta sig. När det gäller den sortens anka som du skriver om så är jag lite osäker. Men sök gärna på Internet så får du säkert svaret eller kanske i en djuraffär eller i en djurpark tex. Kolmården.
Mats på Kreativum |
hej mats, jag undrar vilken favorit fágel du har. Tyvär sá vet jag inte sá mycket om fáglar därför undrar jag.
Jag vet faktis inte vad du jobbar med men jag tror att du jobbar med fáglar. Kan inte du beretta för mig lite om fáglar? Jag gillar djur. Jag har en katt som heter Nicke ocksá har jag haft fiskar men jag trötnade pá de. Har du haft nágot djur när du var liten?
Ha ett gott nytt ár mats hejdá frán tobias
/ Tobias från Luleá
Hej Tobias!
Gott Nytt År själv!
Nej jag har inte haft något djur själv då jag var liten. Men däremot så hade jag en gång i tiden en dröm om att bli bonde och då ha djur och så. Men min favorit fågel är storlommen för den är så otroligt vacker, låter häftigt och finns i den miljö där jag växte upp under somrarna. Jag tycker du ska leta upp någon som kan lite om fåglar, ta med en kikare, en fågelbok och en anteckningsbok ut i naturen. Kolla lite på vad fåglarna gör runt där du bor och anteckna så kanske du upptäcker det fina med fågelskådning.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej!
Bor fåglar i holkar under vintern?
Har hör att de bara avänder holken då de ruvar,
hur är det med det?
Eller sitter de på en gren o sover i natten?
Menar då de vanliga stannfåglarna som talgoxe, blåmes,
nötväcka och svartmes.
Verkar som blåmesen har minskat i antal, stämmer det?
Tacksam för svar /Stefan o Ulla
/ stefan, 64 år från överbacka
Hej Stefan!
Det är så att en fågelholk är ett komplement till att vi människor tyvärr hugger ner många naturligt förekommande träd med hål i. Då är fågelholken ett bra sätt att hjälpa fåglarna att bygga bo i och lägga sina ägg i. Där ruvar fåglarna och matar sina ungar. Under hösten, vintern så använder många fåglar holkarna som övernattningsplats. Det är ett skydd, lite varmare än ute på en kvist i ett träd eller i en buske. Men många fåglar sitter i ett träd eller en buske som är täta för att skapa skyddet mot rovfåglar, katter och andra predatorer.
Ha det gott och hoppas du är nöjd med detta svaret.
Mats på Kreativum |
Hej, Kan du tipsa mig en bok om fåglar? jag vet nästan inget om fåglar det skulle vara kul att känna igen alla fåglar!
/ Rima, 11 år från Stockholm, Vällingby
Hej Rima!
Den allra bästa boken heter Fågelguiden. Men nu är det så att den går inte att få tag på. Men under våren kommer en helt ny upplaga av denna bok med ännu mer kunskap i.
Så håll ut och kolla någon gång i mars/april.
Mats på Kreativum |
Varför kan inte silltrut och gråtrut fortplanta sig med varandra när sibirisk trut kan det med båda?
/ Eva, 29 år från Gävle
Hej Eva!
Ledsen att det dröjt med svaret men det är en för mig svår fråga att svara på eftersom jag inte intresserat mig för denna typ av frågor. Men samtidigt är det på det viset att sedan man splittrade "gråtruten" till 3 olika arter (gråtrut, medelhavstrut och kaspisk trut) så är det bra att känna till denna möjlighet med blandning av olika arter. Det innebär att fåglar kan få väldigt konstiga dräkter som ställer till stora problem vid fältbestämningen. Jag har frågat ett par kompisar som svarar som följer så får du själv fundera kring detta och kanske gå vidare med frågor till andra.
"Fortplantningen har med hur nära släkt de är och i vilka områden de överlappar. Graellsi /hegulini trutarna är mer släkt med kaspisk och medelhavs än med våra gråtrutar."
"Många menar ju att heuglini som jag kallar tundratrut (siberian gull på engelska) är mycket nära släkt med silltruten, kanske rent av samma art. Däremot är det väl svårare att se släktskapen med gråtruten idag, men tidigare fördes ju heuglini till gråtrutskomplexet som de är förmodligen mycket nära släkt också. Det svåraste att svara på är nog varför det inte sker några samhäckningar mellan silltrut och gråtrut."
Hoppas detta gjort det lite klarare med din frågeställning.
Ha en riktigt god jul!
Mats på Kreativum
|
hur ofta bajsar fåglar på människor
/ alex, 10 år från påskallavik
Hej Alex!
Det är helt omöjligt att svara på. Men skulle du komma nära en koloni med björktrast med ungar eller en koloni med fiskmåsar så kan risken vara mycket stor att dom bajsar på dig för att försvara sina ungar. Sedan säger man att "bajsar en fågel på dig så betyder det tur". Annars är det rätt sällan man träffas av fågelbajs.
Ha en skön jul!
Mats på Kreativum
|
har kakaduor några fiender???? och finns det någon känd kakadua??? är kakaduor utrotningshotade???? svara gärna fort, vill gärna veta så snabbt som möjligt.
kramizzzzar isssssssa
/ isabella, 13 år från växjö
Hej Isabella!
Har du en kakadua? Kakaduan har säkert ett antal "fiender" där människan är en av dom. Vi exploaterar mark, hugger ner skogar där dom lever osv. Men det finns både rovfåglar och rovdjur som säkert tar sig en och annan kakadua. Jag tror inte de är utrotningshotade på det stora hela, m,en kan vara det på enskilda lokaler eller platser.
Ha en härlig jul!
Mats på Kreativum |
hej,,
har kolibri honor och hanar olika utseenden?
jag undrar också om de har något läte?
vad har de för föda?
mvh ebba! (tacksam för snabbt svar,,lite brotom!!)
/ ebba, 13 år från -
Hej Ebba!
Där finns nog båda varianter, dvs. där hanen och honan är lika (som skatan här i Sverige). Det finns också där honan säkert har någon form av skyddsfärg för att inte bli upptäckt av en predator (rovdjur, rovfågel). Kolibrin har ett antal olika läten liksom alla fåglar har. Det finns revirläte, varningsläte, lockläte osv. Dom äter med stor förkärlek nektar.
Ha det gott och en trevlig jul!
Mats på Kreativum |
hej på dig du!
i dag såg jag en fågel jag vet inte vad för sorts fågel jag kan beskriva hur den såg ut: den var svart under magen och lite röd på ryggen vet du var det kan har varit för sorts fågel?????
/ Maja, 9 år från Avesta,sverie
Hej Maja!
Jag har faktiskt ingen aning om vilken art du sett. Det finns ett antal olika arter som det ev. kan röra sig om. Svårigheten för mig är att du inte beskriver storlek, var den uppehöll sig osv. Lät den något? Om jag hade fått fler sådana saker så hade jag nog kunnat hjälpa dig.
Ha en go jul!
Mats på Kreativum |
Enligt bibeln var det Adam som namngav alla djur, han gav alla fågelarter ett varsit "ord".
Som jag läste på en annan fråga läser dom av DNA? Och namnger dom, hur?
Linné fixade blommorna, en random forskare ger namn till nya fågelarter? Kanske vår framtid blir helt sne. Fåglarna tar över världen och 2029 dör vi?
/ Maja, 15 år från Östervåla
Hej Maja!
Att Adam skulle namngett alla fågelarter får stå för dom som skrivit Bibeln. Att han gjorde det vill jag inte spekulera i. Men idag på 2000-talet så håller forskare på med att utveckla vårt kunnande om alla våra arter på Jorden. Man har tex. särskilt gråtruten till 3 olika arter, gråtrut, medelhavstrut och kaspisk trut. Det innebär att vi tidigare sa att gråtruten var en art, men samtidigt kunde vi se att det fanns skillnader i fjäderdräkten. Genom att kunna kolla DNA och se på deras utbredningsområden mm så har vi kunnat fastställa att det rör sig om 3 olika arter. Sedan finns det fler liknande fall av olika fågelarter runt om i världen.
Att fåglarna tar över världen tror jag inte en minut på, snarare är det väl så att vi människor redan tagit över världen och utarmar den i en rasande fart tyvärr.
Ha en trevlig jul
Mats på Kreativum
|
|