Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


vart brukar fiskmåsar ha sina bo? och hur stort är deras bo ungefär.och när får fiskmåsarna ungar?



MVH Dennis

/ Dennis, 14 år från skåne

Hej Dennis!
Dom bygger gärna sitt bo i kolonier på en del öar och skär i skärgårdarna. Men dom bygger också med stor förkärlek på tak av bostadshus och industrier som "liknar" just skär och öar. Dessutom så har dom tillgång till mat i människans nätrhet där det finns tillgång till föda. Dom läger 2-3 ägg som dom redan nu vid denna tidpunkten börjat ruva. Det tar ca 3 veckor innan äggen kläcks och då rymmer ungarna från boet i håller sig dolda i vegetationen eller bakom en skorsten för att inga ska kunna ta dom.

Ha det gott

Mats på Kreativum


om en fiskmås jagar dig vad ska man göra? finns det nåt sett så dom inte attackerar mig det skulle verkligen vara till hjälp MVH Dennis

/ dennis, 14 år från skåne

Hej Dennis!
Jag vet inte riktigt i vilken situation som du blir attackerad av fiskmåsarna. Men jag vet att dom gärna kommer flygande ner mot en och skriker till precis när dom är inpå en. Anledningen är oftast att man kommer för nära ett bo eller ungarna av fiskmåsen och då försvarar dom sitt bo. Att få dom till och låta bli är kanske inte så lätt men försök att undvika platsen där dom finns eller så när du vet att dom attackerar så överaska fiskmåsen med att plötsligen vända dig mot måsen och skrik till samtidigt som du flaxar med dina vingar. Då kanske dom upphör med sina attacker.

Lycka till och var rädd om måsen!

Mats på Kreativum


För 2 veckor sedan kom det en väldigt vacker fågel och satte sig på en buske alldeles framför fönstret . Den satt så nära att vi såg den jättetydligt . Den var liten som en blåmes i storlek . Hela fågeln var klar gul , knallröd på huvudet och under hakan . På sidorna vid den röda haklappen fanns en helvit ganska stor fläck . Vi har aldrig sett en sådan förrut . Vad kan det ha varit för fågel ? Vi har inte sett den igen .
MVH / Maj-Britt

/ Maj-Britt Johansson, 66 år från Hälsingland

Hej Maj-Britt!
Oj vad knepigt att bestämma en fågel så här. Men det som direkt kom i mitt huvud var steglits men sedan fanns också gråsiska med. Men det stämmer inte med gul färg på gråsiska. Men vi människor uppfattar färger så olika att vi kan tycka om samma färg fast på olika sätt. Du har möjligtvis inte en möjlighet att skicka en bild eller har du tittat i en fågelbok och försökt hitta den?

Från en som har svårt att få till ett bra svar till dig.

Mats på Kreativum


hej, vi har hittat en skadad vit duva. Vi vet inte vad den äter mer än bröd. den dricker vatten och är ganska tam. Den har blivigt attakerad av en katt. den har ett djupt sår men det är inte så farligt. Den kan inte flyga så långt. Den mer glider. Vad har du för tips till oss?

PS. Den bor i ett fint växthus!

/ Adam,sara o moa, 13 år från sölvesborg

Hej Adam, Sara och Moa!
Det rör sig om en tamduva som katten tydligen lyckades skada. Jag tycker att ni ska släppa ut den när den bverkar pigg igen eftersom den har sina artfränder någonstans i Sölvesborg. Den klarar att flyga eller är någon vinge skadad? Kan den flyga så är det så fint väder att den klarar av detta.

Lycka till

Mats på Kreativum


Hej igen! :)
Vilken fågelart lever längst, och vilken lever kortast?

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina!
Som jag säkert skrivit till dig tidigare så är det svårt att säga vilken som lever kortast eftersom en fågel kan dö direkt efter att vingarna bär. Den som lever längst är säkert mer än 30 år gammal.

Klicka dig in på följande länk så kan du läsa mer om detta.

http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/enheter/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

Oj det var en lång adress men fösök ändå.

Mats på Kreativum


Våren har kommit och fåglar har börjat skrika igen, Jag har försökt att få de att hålla tyst eller skrämma dom härifrån med många olika metoder men de mesta oväsen tillbaka åt fåglar. Så undrar jag hur man få de att hålla tyst? Att köpa massor sparvhök och släppa ut här?

/ Joel, 16 år från Stockholm

Hej Joel!
Vad härligt att våren är kommen och med den fåglarna kan jag säga som älskar fåglarna. Men det är så lustigt för alla människor tycks acceptera buller och ljud från bilar, mopeder, flygplan, vardagsljud överhuvud taget, men de av naturen vanligt förekommande fåglarna det är "oljud". Att få tyst på diom nu när det ska bildas familjer, man sjunger för att tala om var man finns är svårt för att säga nästan omöjligt även med en massa sparvhökar. När väl häckningssäsongen är över då tystnar dom.

Ha det gott i våryran

Mats på Kreativum


Jag har sätt en jaktfågel här om dagen men min fråga till dig är när brukar den vanligaste jaktfågen komma tillbaka från utlandet eller vart den flyger och vad heter den vanligaste jaktfågen.

/ Hanna Wanke, 9 år från sandviken

Hej Hanna!
Jaktfågel är säkert det som du egentligen menar är rovfågel antar jag. Sveriges vanligaste rovfågel är sparvhöken och ormvråken. Det är olika med hur rovfåglarna gör, en del stannar i Sverige och övervintrar andra flyttar. För att ta fåglar som verkligen flyttar så är det lärkfalk, bivråk, stenfalk. Men även ormvråk, fjällvråk, glada flyttar till viss del, medna andra individer väljer att stanna. Havsörnen både stannar och flyttar, men då är det oftast flyttning från norra Sverige ner till södra landskapen. Dom som väljer att stanna utökar sitt revir för att på det viset försäkra sig om möjligheten att få tag på byte.
Men om vi tar bivråken som ett exempel så älskar den bin och deras kakor. Det kommer i andra halvan av maj från Afrika, häckar och flyttar redan i augusti/september. Lärkfalken som älskar trollsländor hittar inga sådanan här på vintern och måste då flytta till varmare länder för att kunna överleva. På detta viset kan man nysta upp "mystiken" kring våra rovfåglar (jaktfåglar) och försåt hur det fungerar.
Läs gärna i fågelböcker och förösk hitta någon där du bor som kan förklara lite mer kring dessa magnifika fåglar.

Lycka till och hoppas att du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


Hej!,

jag undrar var fåglarna flyttar på vintern, och minns fåglarna exakt varn dom bodde när dom kommit hem från solresan,

tacksam för svar / rickard

/ Rickard, 14 år från halland

Hej igen Rickard!
Anledningen till att fåglarna flyttar beror till största delen på tillgång på föda. Dom flyttar alltifrån norra Europa, södra Europa Medelhavsländerna, Afrika, Indien, Antarktis(!), till Brittiska öarna. De allra flesta har alltså en sydlig sträckriktning men också en sydostlig (Indien). De allra flesta fåglarna känner igen sitt gamla område och t o m sin gamla holk eller hål i stenmuren eller var det nu kan vara för någonstans. Dom liksom vi ser och kan memorera platsen där dom är uppfödda. Men dom kanske inte skrider till häckning exakt på samma plats där dom föddes men troligen någonstans i närheten.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Hej mats!

jag har byggt en fågelholk i slöjden för ett tag sedan, fågelholken satte vi upp på ett träd 4 meter upp ungefär, trädet är precis ijämte våran gräsmatta , och jag undrar om fåglarna stör sig på att vi spelar fotboll på trädgården eller om dom trivs ändå.

ingen fågel har ännu flyttat in vad jag har sett.

tacksam för svar !
ha det gött! / Rickard

/ Rickard, 14 år från halland

Hej Rickard!
Vad bra att du gjort en fågelholk, det uppskattas av fåglarna. Höjden över marken är helt OK, men kanske skulle du satt holken lite mer "åt sidan" för att dom ska få vara lite mer i fred. Det kan mycket väl bli häckning i holken eftersom flera av fåglarna ännu inte anlänt från varmare länder. Så du får ha tålamod. Om du kan flytta holken och kanske sätta den i ett träd inte precis längst fram i brynet mot gräsmattan. Men visst ska ni spela fotboll där, för kommer det en fågle och påbörjar häckningen så vänjer dom sig säkert.

Ha det gott i vårvärmen

Mats på Kreativum


Hur gammal kan en Kolibri bli?

/ Sandra, 14 år från Åkarp

Hej Sandra!
Eftersom de allra flesta små tättingar inte blir speciellt gamla så skulle jag tippa på 2-3 år på sin höjd. Dom lever ett intensivt liv med en vingslagsfrekvens som är väldigt hög och som säkerligen påverkar fågelns livslängd. Jag är dock lite osäker på antalet år.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Finns det någon eller några förklaringar till att honfåglarna oftast är större än hanfåglarna hos rovfåglarna. Själv gissade jag att det var för att bättre kunna föda upp ungar men då läste jag att båda hjälps åt med detta

/ Helena Näs från Umeå

Hej Helena!
Det var en bra fråga och faktum är att honan ibland är större än hanen. Använd länken nedanför så får du ett svar som kanske kan vara till belåtenhet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Naturligt_urval

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hejsan igen, det var länge sedan jag ställde en fågelfråga.
Jag undrar varför skator tycker om att samla på saker som glänser och glittrar ...

/ Lina Johansson, 13 år från Östersund

Hej Lina!
Hoppas allt är väl uppe i Östersund. Här har våren kommit en bra bit på väg. Igår uppledvde jag ett vårsträck med ejder på Torhamns udde. Det flög förbi ca 25 000 ejder ett enormt skådespel. När det gäller "den tjuvaktiga skatan" så är det nog mest en myt faktiskt. Men det hjar säkert också hänt att dom "norpat" till sig en blank sak och tagit det till boet eller gömt någonstans. Skatorna äör nämligen fåglar som samlar och lägger i förråd och då gäller det mest mat. För om man matar ordentligt så blir det bråttom och dom försöker att hinna med och gömma så mycket som möjligt så ingen annan hinner före.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej!

Jag har en gul Nymfparakit. Han är tam , Men jag vill lära honnom prata. Hur gör man??? Tack!!!

Mvh Liza

Och ha en trevlig dag!

/ Liza, 11 år från Helsingborg

Hej Liza!
Jag har faktiskt ingen aning eftersom jag inte pysslar med burfåglar. Men jag tycker du ska kontakta en djuraffär så finns det säkert ett svar där. Men kanske är det helt enkelt på det viset att nymfparakiterna inte har dom förutsättningarna.

Ha det gott och lycka till.

Mats på Kreativum


Hej

Hur parar fåglar sig??

Hur många månader/veckor får dem barn??

/ Susan, 11 år från Sverige

Hej Susan!
När fåglarna parar sig så sätter sig hanen oftast på ryggen på honan. Dom vrider stjärtpennorna så att deras sk. kloaköppningar möts och då sker befruktningen. Den andra frågan är väl antar jag hur länge det dröjer innan dom lägger ägget och hur länge dom ruvar äggen i sin tur.
Ruvningen sker under 4-5 veckor innan ägget kläcker.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Den här frågan handlar om myggor. Du kanske vet ändå?
Varför är det bara honmyggan som suger blod???? från Elsa

/ Elsa Fägerhag, 9 år från Hjo

Hej Elsa!
Det är inte jag som ska svara på om myggor eftersom jag svarar på frågor om fåglar. Men jag tror honorna behöver blod för äggläggningen.
Men jag vet inte riktigt vart du ska vända dig för att få ett korrekt svar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


varför flyger fåglarna söderut på vintern?? skulle va roligt att veta vi håller på med fåglar i skolan.

/ erika, 71 år från eskilstuna

Hej Erika!
Anledningen kan man kort och gott säga beror på att födan tvingar dom söderöver. När vi får kallt här så försvinner framförallt insekterna, och dessa finns nere i vrmare länder.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hur många ungar föder en Kolibri per gång/år?

/ Sofia Lindgren, 9 år från Skellefteå

Hej Sofia!
Jag har sett en bild för väldigt länge sedan som en svensk naturfilmare tagit. Han hette Jan Lindblad och bilden förställde en vigselring som låg på kanten till en bo av kolibri. Innanför ringen (!) så låg där 3 nyfödda kolibri ungar. Annars tror jag att det varierar mellan 1-3 ägg.

Hoppas att du är nöjd.

Mats på Kreativum


Hejsan! Jag undrar, kan korpar bli kannibaler?

/ Victor, 12 år från Askersund

Hej Victor!
Korparna äter nog inte sig själva, men dom äter andra döda och av dom dödade fåglar, små däggsjur, kaniner mm.

Ha det gott

Mats på Kreativum


2009-03-15 Ser ut genom köksfönstret på grönfinkarna, som har kommit nu. Blir förvånad, de sitter i jordgubbsplantorna och pickar, men det verkar som om dom äter kolrester från vår kamin som vi har slängt ut,inte jordgubbsfröna!

/ Lisbeth Rundgren, 51 år från Hässelby

Hej Lisbeth!
Det var underligt måste jag säga. Är du riktigt säker på att det är askan som dom äter för ibland så tittar man och tror att man hinner se vad dom äter. Finns det inge små fröer eller liknannde som ligger i jordgubbslandet? Eller finns det rester av något i askan som dom tycks gilla?

Ha det gott och gå ut och kolla i askan vad som döljer sig där. Skriv och berätta för mig sedan.

Mats på Kreativum


Hej ...!

Kan du berätta om ett sinne som är välutvecklat hos fåglar ? !

TACK !

/ Ellen, 13 år från växjö

Hej Ellen!
Ett sinne som fåglarna har utvecklat och det är synen som rovfåglarna utnyttjar väl i sin jakt på byte. Likaså hörseln hos ugglorna när dom pejlar in sitt byte under snön eller i det höga gräset.
Om man kan kalla flyga ett sinne så är detta ett mycket väl utvecklat sinne.

Ha det gott.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB