Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
Hej matts
På vilken tid på året ruggar kungs örnen och havs örnen och vart ruggar de helst ?
Jag arbetar med indian hantverk och då hade jag velat passa på och leta efter kungs örns fjädrar eller havs örns fjädrar :)
Mvh Joel
/ Joel, 15 år från Hälsingland
Hej Joel!
Det är en komplex fråga att svara på. Men alla fåglar ruggar mer eller mindre mycket.. En del arter ruggar två gånger om året medan andra håller på mest hela tiden. Eftersom Många av våra fågelarter flyttar från Sverige under vintern så sker ruggningen innan och efter flyttningen. Andra arter stannar och genomför ruggningen här i Sverige. Stora fåglar ruggar inte som små utan tar det lite mer utdraget. Ett sådant exempel är just örnar. De ruggar i princip en handpenna i taget och då gärna en fjäder på var vinge. Anledningen är att de är i stort behov av flygförmågan för att just kunna fånga sina byten. Att säga var en kungsörn eller en havsörn ruggar är omöjligt eftersom de flyger runt och kan släppa/tappa en fjäder här och en där. Men du kan ju säkert hitta andra stora fåglars fjädrar och använda dessa i ditt hantverk i indianstilen.
Hoppas du är nöjd med detta.
Mats på Kreativum |
Jag undrar vad det är som får kajor att på eftersommaren samlas i stora skaror. Jag ser från mitt fönster hundratals kajor i flock som sätter sig en stund i några höga tallar för att sen flyga vidare och kommer tillbaka en stund senare. MVH Bodil
/ Bodil Adamsson, 68 år från Anneberg
Hej Bodil!
Kajorna liksom skator och kråkor har ett beteende som innebär att de nattetid sover på speciella övernattningsplatser. Det gör att man ser på kvällningen stora flockar som samlas i träd, på höga byggnader etc. för att där "snacka" (ofta väldigt ivriga att kommunicera) för att sedan inta en plats som de sover i/på under natten. På morgonen så drar de ut från dessa sovplatser till olika ställen runt om städerna och där näringsöker. Så här är det i de allra flesta städer. Att de dessutom just nu förefaller vara väldigt många beror på att flockarna innehåller en stor mängd ungfåglar från årets kullar. Att de sover tillsammans är ett sätt att skydda sig mot predatorer (rovdjur, rovfåglar).
Hoppas att detta förklarar din frågeställning.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
Kan ent tornsvala flytta ensam början på september?
/ Inget Bergwall, 71 år från Askersund
Hej Inger!
Tornsvala heter idag tornseglare av den enkla anledningen att den inte är en svala utan en seglare. De flesta tornseglarna lämnar oss under senare delen av augusti för att flyga till Afrika bla. Men där förekommer alltid tornseglare som dröjer sig kvar (beroende på tillgången av föda), men också individer som kommer öster ifrån och passerar Sverige på sin väg söderut. Visst kan en tornseglare flytta själv men det är ofta en flock som drar vidare.
Hoppas du är nöjd med detta svaret.
Mats på Kreativum |
Jag har tagit hand om en talgoxunge som verkligen var övergiven på riktigt. Den var nog bara några dagar gammal när jag hittade henne på trottoaren utanför vår port. Jag flyttade henne till säkrare plats inom 10 meter från där jag hittade henne. Efter flera timmars väntan långt ifrån kom inga föräldrar och i ärlighetens namn så hade hon inte klarat sig ändå på marken. Jag tog in henne vid 22-tiden den 7/7-2015 och har fött upp henne på hundmat. För två veckor sedan kunde hon flyga men hon började tappa lite vingar och nu kan hon inte flyga. Jag tar ut henne varje dag och ser till att andra talgoxar håller sig i närheten genom att mata dem. Jag är ute hela dagarna med henne. Jag vill att hon ska kunna flyga så hon kan leva ett fågelliv även om jag älskar denna fågel så enormt. Hon är så underbar och personlig. Hon har vingar men dom ser lite vågiga ut och hon tappar hela tiden några vingar. Hon badar, kvittrar och leker. Hon äter men inte lika mycket som när hon var liten. Hon äter inte frön men gillar hasselnöt, kokos och hundmat. Flugor kan hon om dom är inom räckhåll knippsa till men vill inte äta dem. Jag och min man är tokiga i denna fågel men vi klappar henne inte av rädsla för att skada vingarna.
/ Maria, 50 år från Stockholm
Hej Maria!
Förstår mycket väl att ert engagemang gjort att det blir som en familjemedlem. Orsaken till att hon "tappar vingarna" (tror att du menar tappar fjädrarna) kan jag inte säga. Men en fågel får först sin ungfågeldräkt och ganska snart ruggar den till vuxen fågeldräkt. De tappar då en fjäder i taget och inte alla. Du skriver dessutom att den är vågig i vingarna och det kan tyda på att den har en form av sjukdom som gör att vingarna inte utvecklas som de ska. Så antingen lyckas ni med ert arbete eller så kommer nog naturen att ha sin gång skulle jag tro. Kan inte ger er några råd heller tyvärr.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Idag flög en liten fågelunge in i huset, färgen va lite grön med prickar på ryggen. Matar fåglarna året om men har inte sett någon sådan fågel med prickar, kanske dom försvinner som fullvuxen. Den flög in i rutan en stund i handen smek på huvudet. andningen blev lugn sen till busken. Hoppas på lyckligt slut. Tack på förhand. mvh Barbro
/ Barbro.Bjers, 70 år från Vallentuna stockhols län
Hej Barbro!
Ledsen att mitt svar dröjt men jag har haft semester.
Du har nog gjort helt rätt och satt ut ungfågeln, vilket jag är övertygad om att det rörde sig om i busken. Prickarna är säkert fjädrar från första ungfågeldräkten tills de ruggar (byter fjädrar) till en ny vuxen fjäderdräkt. Visst ska vi tro att det gick bra för fågeln också.
Ha det gott och tack för din insats!
Mats på Kreativum |
Hejsan Mats! Hoppas verkligen du kan svara på detta, vore väldigt tacksam för svar.
Ikväll låg ett litet vitt fågelben med fot, ca.5 cm på vår grind i trädgården.
Kan fågelben ramla av när de flyger över vår trädgård eller någon större fågel som ätit en mindre fågel och spottat ut benet, kan de ha någon farlig sjukdom som gör att de tappar kroppsdelar eller betyder ett fågelben något speciellt, så någon har lagt det med flit i vår trädgård för att säga att dem tycker illa om oss eller något liknande??
Det kändes obehagligt vilket det än är. Mvh Ulrica med familj.
/ Ulrica, 40 år från Örebro
Hej Ulrica!
Ledsen att mitt svar dröjt men jag har haft semester.
Jag tror det är en rovfågel som helt enkelt ätit en småfågel alternativ en katt som gjort det. Att de ska tappa sina ben är inte möjligt! Att det skulle vara en sjukdom är också utan all möjlighet. Hade det varit en sjukdom så hade fågeln i fråga dött innan och något annat djur hittat det. Men att det ska sprida en sjukdom tror jag definitivt inte på. Man ska ju inte provsmaka och skulle man ta i benet så är det bara att tvätta händerna efteråt. Det sista du skriver har jag ingen synpunkt på men tror även här att det inte har någon som helst betydelse.
Bästa hälsningar
Mats på Kreativum |
Hej!
Jag har Klippduvor ruvande på min balkong. Vad gör jag?
Efter att jag varit bortrest några dagar och kom hem upptäckte jag att Klipptuvor byggt ett bo och lagt två ägg. Precis när jag upptäckte det försökte jag mota bort duvorna från balkongen, men den ena var så envis. Hen stod bara 20 cm från mig och kuttrade och ville absolut till boet. Jag som är djurvän kunde då inte motstå och lät den komma fram. Den duvan är numera inte rädd för mig, och vi kan vara samtidigt på balkongen utan att den lämnar boet. Själv tycker jag det är ganska mysigt och störs inte. Men alla säger att man kan få samonella, vägglöss mm. av dem.
Hur bör jag göra?
Har inte hjärta att försöra boet och äggen som kanske nu har en liten fågelunge i sig. Men hur blir det när äggen är kläckta?
Med vänlig hälsing av stor djurvän av alla arter
Carina
/ Carina, 47 år från Helsingborg
Hej Carina!
Ledsen att mitt svar dröjt men jag har haft semester.
När det gäller duvorna så är det inga klippduvor utan sk. tamduvor. Nu är det ett tag sedan du skrev så det har förhoppningsvis löst sig.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
1.Varför tjuvar skator smycken och andra saker?
2.Varför flyger skator så långt uppe på träd eller toppen på ett berg?
Varför är det så för Mats olsson?
/ Daniah, 10 år från Iraq
Hej Daniah!
Ledsen att mitt svar dröjt men jag har haft semester. Det är en sk. skröna att skator tar smycken och andra saker. Den andra frågan förstår jag inte riktigt men att en skata flyger och sätter sig högt upp i ett träd är säkert för att den vill ha utsikt och koll på omgivningen.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Jag gör ett skolarbete om pilgrimsfalken och undrar två saker:
1. Hur kommer det sig att den kan flyga så snabbt?
2. Hur långt kan den flyga utan att behöva vila?
Tack på förhand!
/ Gustav Nilsson, 10 år från Forshaga
Hej Gustav!
Dina frågor är svåra och komplexa att svara på. Men pilgrimsfalken är en rovfågel högst upp i näringskedjan och har en konstruktion som är anpassad för en speciell jaktteknik.
Hur långt den kan flyga beror på en massa faktorer och det går inte att säga att den kan flyga si eller så långt.
Mats på Kreativum |
Hej
Bor i ett hörnhus vid skog i ett ganska nytt villaområde högt på en stor ås med enbart ekar.Vi har mycke djur
runt oss,såsom rådjur,ekorre,hare skogsmus div.små fågelarter samt ringduvor ,några berguvar som alltid har häckat vid dom mkt branta åskanterna (hörs ibland under den kalla årstiden) Ofta ser man rovfåglar segla högt över området.Med andra ord ett fantastiskt naturområde speciellt om man är intresserad av vilda djur.
Nu till frågan: Av alla platser ! , 3 meter utanför entrén i ett litet träd 3 meter upp har ringduvan själv byggt ett bo o ruvar.Verkar helt orädd.
Det konstigaste är att i huset o i intilliggande hus finns det hundar o katter .
Man undrar om det finns en anledning.Skogen börjar ju 10 meter bort
Hoppas på svar och kanske en idé
Hälsning.
Ingemar Lundström
/ Ingemar Lundström, 67 år från 1 mil NO om Göteborg
Hej Ingemar!
Duvor har en lustig benägenhet att överraska. Det kan mycket väl vara flera faktorer som påverkar och de väljer denna plats. Det kan mycket väl vara så att de känner en form av skydd i människans närhet. Men jag kan inte förklara exakt varför.
Trevlig midsommar!
Mats på Kreativum |
HEJ.
Jag tror jag har en björktrast som lagt ägg i min hängränna ute på Norröra. Huset står ju ofta tomt på våren så när jag kommit ut så har fågeln säkert blivit skrämd och flugit iväg. Nu är det snart midsommar och boet har funnits i hängrännan jättelänge. Det finns ca 4-5stycken ägg i boet. Kan de ha dött när fågeln flugit iväg? Känns som det är väldigt sent att de fortfarande ruvar sina ägg? Jag ser att den flyger in och ut ur boet lite då och då.
Vad ska jag göra?
Mvh Petra
/ Petra, 45 år från Norrtälje
Hej Petra!
Om det är så att trastarna blivit skrämda och att äggen är kalla så är det tyvärr kört. Men är de varma så pågår ruvningen och det kan mycket väl gå bra.
Trevlig midsommar!
Mats på Kreativum |
varför finns det inte så många örnar i svarje.
/ Hjalmar Lövquist, 7 år från Önnestad
Hej Hjalmar!
Örnarna är de största rovfåglarna vi har i Sverige. Eftersom det är rovfåglar så finns dom högst upp på något som heter näringskedjan. Längst ner på denna finns de allra minsta djuren. Sedan är det så att minsta äts av de något större djuren och fåglarna och dom i sin tur äts av de som är lite större och allra längst upp finns falkar, vråkar och örnar. Om de allra minsta djuren får i sig mat som innehåller ämnen som är giftiga så följer detta med upp till de högst upp och då blir det att dessa också dör. Sedan har naturen ett märkligt system som håller någon form av balans på antalet djur och om vi hade haft väldigt många örnar så hade maten inte räckt till åt alla. så på något märkligt sätt så balanseras detta upp. Så sist men inte minst är det vi människor som använder en mycket stor del av naturen till platser där vi bor, arbetar, hämtar grödor, sten och material. då påverkar det att örnarna och flera andra arter inte kan bo och leva i fred, de finner inte tillräckligt med mat och så vidare. Lyckligtvis så har den svenska stammen (antalet häckande fåglar) ökat de senaste 20 åren och fått en livskraftig stam av havsörn och kungsörn samt pilgrimsfalk. Men de är stora fåglar (örnarna) och de tar ca 5-6 år innan de är könsmogna och kan lägga ägg och producera nya örnar. Så skulle det komma ut något i naturen och maten så lyckas de inte och då minskar stammen ganska snabbt igen.
Oj det blev ett långt svar men jag hoppas att du förstår vad jag menar i mitt svar om antalet örnar.
Ha en skön sommar!
Mats på Kreativum |
Har hört att en örnmamma kan rädda en örnunge som inte lärt sig flyga men hoppat ut från ett stup. Är det möjligt?
/ Karin, 12 år från Arboga
Hej Karin!
Om jag förstår dig rätt så skulle örnungen försökt flyga men hoppat och landat nedanför stupet. Om detta skulle ske så tror jag inte att mamman skulle fixa att lyfta upp ungen i klorna. Det som är mest troligt är ändå att ungen tränar så pass mycket i boet innan den "hoppar" ut i luften. Örnarna bygger inte sitt bo i ett bergsstup utan de försöker att bygga i grova träd ett ordentligt risbo. Så kanske det är en skröna att mamman kan hjälpa sin unge om detta nu skulle ske.
Hoppas att ungen klarade sig om det nu har skett.
Mats på Kreativum |
Hej Mats
Jag undrar när koltrasten sover?
/ Anne, 47 år från Stockholm
Hej Anne!
Ja det kan man fundera på. Visst finns det ett antal timmar mitt i natten då ingen matning pågår. då vilar de vuxna fåglarna. Men de är alltid på vakt för ev. faror som smyger om kring och letar efter mat. De sjunger till sent på kvällen och tidigt på morgonen. Så speciellt många timmar blir det inte.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
Hur många fågelarter finns det?
/ olivia, 11 år från Medelpad
Hej Olivia!
Det finns mellan 9000 och 10000 arter i världen. I Sverige häckar det ca 250 arter varje år. Men det varierar lite år från år.
Mats på Kreativum |
Hej Mats. En svala med ungar hade blivit skaddad och uppäten av en katt. Jag undrar om det är en till föräldrer som tar han om ungarna och om inte vad ska vi göra då?
/ katrin, 14 år från tanum
Hej Katrin!
Det är så att den ensamma föräldern kommer att fortsätta att mata och förhoppningsvis lyckas få ut ungarna på vingar. Inget som du kan göra utan låt det gå på som naturen gör.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
För några dagar sedan så hittade jag en fågelmamma som ruvar på sina ägg. Vi har tre katter som brukar Leka vid bort Jag kollade på morgonen om mamman var dår men det var hon inte sedan så kollade jag senare på kvällen och då var hon inte heller där. Har hon övergivit fåglarna för att hon blev rädd för katterna?
/ Johanna, 22 år från Göteborg
Hej Johanna!
Det kan mycket väl vara så att hon blivit överraskad av katterna eller något annat djur. Det händer rätt ofta att fåglar överger sin häckning p g a just ett plötsligt uppträdande av katter, kråkor, sparvhök eller rent av människor. Ofta flyger honan bort och kommer tillbaka senare. Men om nu även äggen var borta så har det säkert övergetts. Men det är så att hon bygger ett nytt bo, lägger ägg och ruvar fram en ny kull någon annanstans om hon inte blev tagen av katterna.
Ha det gott i majvärmen!
Mats på Kreativum |
Tjena Mats! Jag och min kompis har, (vi älskar fåglar) startat en klubb om fåglar. Och senare idag hittade jag ett fågelbo bredvid min mammas bil. Hur ska vi få bort boet utan att den söndras? Och så att vi inte kör på den, förstås. Hur ska jag göra? Och så har jag upptäckt att en skatfamilj bor där! Men det konstiga är att boet är på marken, inte på träd. Det är verkligen konstigt!
/ Isabella lumpus, 9 år från korpikylä
Hej Isabella!
Startat en klubb är ju kanon!
Beträffande boet så undrar jag verkligen om det är skator som häckar där. De är nämligen noga med att bygga mer eller mindre högt upp i träd eller tätare buskar. Att flytta det är svårt eftersom fåglarna bestämt sig för att här ska vi bo. Att flytta ett skatbo är nog näst intill omöjligt eftersom det är inflätat i grenar och har dessutom ett tak. Men är det ett enkelt bo så kanske det går men det är svårt.
Mats på Kreativum |
Hejsan Mats! Jag och en kompis älskar fåglar, och vill veta mer om dem. Till ex: hur många sorter det finns, vad alla äter, hur de lever... Ja, jag har massor av andra frågor också, men du behöver inte svara på alla! :-) Dessa frågor räcker om du kan svara på dem. Kramisar Isabella
/ Isabella lumpus, 9 år från korpikylä
Hej Isabella!
Vad kul att ni gillar fåglar! Det är oerhört stort ämne att svara på allt om fåglar. Jag kan dock berätta att det finns mellan 9-10000 fågelarter runt om i världen. Tyvärr finns det ett antal som är väldigt få individer och de lever på utrotningens rand. Andra arter är mycket talrika. Fåglar äter i princip allt från frö till däggdjur. Det är så att olika arter lever i olika miljöer där det finns olika sorters mat. Det finns en lång rad med arter som lever av samma föda och då blir det konkurrens mellan arterna. Skaffa en fågelbok och läs de inledande kapitel så får ni veta mycket mycket mer. Eller Googla på ämnet "Fåglar" så finns det hur mycket intressant information som helst.
Lycka till med ert intresse. Jag har hållit på i säkert 50 år nu och är fortfarande inte kunnig om allt.
Mats på Kreativum |
Hej! Min undulat drar av sig fjädrarna. Han kan inte flyga.Han skakar lite på sin plats han lutar sig mot vänster.
Han äter han står på ett ben men då skakar han lite.
MVH: Sofie 12år
/ Sofie, 12 år från Stockholm
Hej Sofie!
Jag tycker att du ska höra med en veterinär eller en djuraffär vad det kan vara för fel på din fågel. Jag vet faktiskt inte.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
|