Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


såg en fågel stor som en kråka som var helt svart med en röd fläck på huvudet i ett träd där jag bor idag söndag 08-31. Den uppträdde som en hackspett och hackade i trädstammarna. Efter en stund flög den iväg med ett högt läte också som en hackspett.

Men när jag söker efter en bild på nätet får jag bara upp bilder på svartvit hackspett.

Är det en vanlig hackspett eller vad var det jag och en annan person såg?

Bästa hälsningar

Ronald Forsell

/ ronald forsell, 85 år från VALLDA-SANDÖ

Hej Ronald!
Jag är helt övertygad om att din observation är en spillkråka. Den är svart, stor som en kråka och har en röd hätta på hjässan. Den uppträder givetvis som en hackspett genom att klättra på stammen, ibland hoppar den nere vid marken då den oftast mejslar sönder stubbar i sin jakt på vedlevande skallbaggars larver. Spillkråkan är rätt så vanlig i barrskogar.

Hoppas du är nöjd och ha det gott nu när vi går in i höstmånaderna.

Mats på Kreativum


Jag jilar at kola på fåglar vet su non bok jag kan hita fåglar i

/ Hugo, 9 år från Jämjö

Hej Hugo!
Jag tycker att du tar med dina föräldrar till en bokhandel och frågar efter "Fågelguiden". Den kostar ca 150:- och är den bästa som finns just nu. Det finns givetvis flera andra men dom är inte riktigt lika bra som den jag nämnde.

Lycka till med ditt fågelintresse och åk ut till Torhamns udde och sök upp killarna på fågelstationen där så visar dom dig säkert en hel del.

Mats på Kreativum


Var i Sverige kan man träffa på Ormvråkar? Jag är nyfiken på dem för dem låter ju som katter när dem låter. Och som jag skrev i en tidigare fråga så hörde jag ett par sådana när jag var i Danmark men visste inte vad det var för fågel. Så det skulle vara roligt att få se en Ormvråk här i Sverige.

/ Antonio, 12 år från Trollhättan

Hej Antonio!
Ormvråken är tillsammans med sparvhöken Sveriges vanligaste rovfågel och finns i stort sett i hela Sverige. Det är längst upp i fjällvärlden där fjällvråken "regerar". Ormvråkens läte är helt riktigt ett jamande läte likt en katt. Om du går in på Internet och följande sidor så får du mer fakta kring ormvråken.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Ormvr%C3%A5k
http://www.bioresurs.uu.se/myller/skog/ormvrak.htm
http://www.myra.nu/ormvrak.html
http://www.svo.se/episerver4/templates/SNormalPage.aspx?id=35287

Ja som du ser finns det massor av sidor som visar ormvråken. Om du har möjlighet att få en fågelskådare i din närhet att visa dig en ormvråk.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Tack för ditt svar. Nu undrar jag över en annan sak.
Om man har ett antal holkar på en plats, och i dem flyttar blåmesar och talgoxar in, hur tänker då fåglarna när de ska välja holk? Väljer de den som sitter bäst till, och vad är då det? Och om både en talgoxe och en blåmes vill ha samma holk, vem får den då?

/ Anna, 24 år

Hej igen Anna!
Det är i nästan samtliga fall så att boet/holken ska sitta/ligga där det är bäst skydd för predatorer/rovfåglar/rovdjur. Ofta vill dom ha en undanskymd plats men samtidigt en plats med bra in- och utflygning. Dessa kriterier ser och upplever de olika fågelarterna utfrån deras perspektiv. Det finns fågelarter som lägger sitt bo på en helt öppen plats på marken, men då har dom en fjäderdräkt som skyddar/kamoflerar dom. När det gäller vem som får/tar holken i ditt fall tror jag faktiskt att blåmesen vinner. Den är allt lite tuffare ån talgoxen trots en något mindre storlek. Men kommer sedan en svartvit flugsnappare som visar intresse för samma holk, ja då åker blåmesen ut. Det är lite underligt i fågelvärlden men det är samtidgit spännande att försöka förstå hur rangordningen är.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Vad äter blåmesungar och talgoxungar som kläcks på våren?
Jag har sett att de får gröna larver, men vad är det för larver?

/ Anna, 24 år

Hej Anna!
Det är olika former av fjärilslarver som de vuxna hittar i bladverket på träden. Det kan också vara larver som finns bland brännässlor som också är kommande fjärilar. Men det kan mycket väl vara vedlevande larver som "tittar" ut och blir till mat åt hungriga mesungar.

Hoppas detta skapat klarhet.

Mats på Kreativum


jag har en fågel som jag aldrig har set innan. den har en svart rygg, vit på magen och vit på halsen.

/ robin , 17 år från gislaved

Hej Robin!
Det är omöjligt för mig att ens gissa vilken art detta kan vara. Om du kan skriva mer om storlek, om den har kort eller lång stjärt, korta eller långa ben, hur såg näbben ut och i vilken miljö den sett den osv.

Kom igen med lite mer fakta så ska vi nog lösa den gåtan.

Mats på Kreativum


Jag har varit på mallorca och jag såg en fågel som var svart med lite orange aktiga ögon vet du vad det var för fågel.

/ Nicolas, 9 år från luleå

Hej Nicolas!
Vad häärligt att få åka till Mallorca och dessutom få se lite av de fåglar som finns där. Just nu är en fågelskådare och kollega till mig där för just fågelskådning. Det är lite svårt att säga vilken art det är eftersom du inte anger vilken storlek fågeln hade. Men det finns några sk. tättingar som har lite orange eller rödaaktiga ögon. Det är rödstrupig sångare och provencesångare. Skulle råda dig att titta i en fågelbok tex. Fågelguiden och se ifall du kan hitta den där. Du har ingen bild ssom du kan skicka? Om så skicka till mats.olsson@kreativum.se så ska jag se ifall jag kan hjälpa dig.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej, jag är medlem i Johannesbergs Golf & Country Club, klubben är belägen vid Johannesbergs slott i närheten av Gottröra. På golfbanan har vi ett antal dammar. Sedan vi gjorde rent dammarna har vi fått ett antal olika arter av sjöfåglar som glatt håller till i dessa dammar.
Min fråga gäller en unge som varit själv sedan i början av maj månad, det ser ut som en svan, men det är osäkert. Den har vuxit ganska rejält under tiden som gått men den ser inte ut att ha fått fjädrar och vi undrar naturligtvis om en sådan här fågel kommer att växa ytterligare och klara sig utan något stöd från föräldrar. Det finns foton som vi har tagit på fågeln.
Med vänlig hälsning
Göran Kjellström

/ Göran Kjellström, 61 år från Rimbo (Roslagen)

Hej Göran!
Det var en märklig unge som uppenbarligen klarat sig själv under sommaren. Vet inte hur stora dammarna är, men kanske det är en gås som finns där.
Skicka gärna bilder på fågeln i frga till mats.olsson@kreativum.se så ska jag försöka svara på vilken art det kan röra sig om. Om den klarar sig är ju osäkert och som du skriver det där med att den inte fått fjädrar låter lite konstigt, men låt mig se bilderna först.

På återhörande

Mats på Kreativum


Hej jag har hittat en duvunge och jag tror det är en ringduva. Det var en katt som var på och skulle ta den så då tog jag hand om den istället. Jag undrar vad man ska mata den med?

/ Johanna, 20 år från Osby

Hej Johanna!
Du ska sätta ut ut duvungen i en buske eller ett träd där du hittade den. För föräldrarna finns i närheten och ungen tigger så får den mat. Katten har nog gått sin väg. Det är inte tillåtet att ta hand om fågelungar egentligen, men vi människor tycker som regel synd om "övergivna" ungar. Men det du ska göra är att sätta tillbaka den i fria naturen.

Lycka till.

Mats på Kreativum


Hur gör ormvråken när den fångar en orm?
Dyker den ner på den och far upp igen eller...?

/ Oscar, 14 år från Gällivare

Hej Oscar!
När en ormvråk fångar sitt byte om det är en sork eller en orm så sitter den gärna och spanar innan. Då den får syn på ett byte så försöker den komma så nära som möjligt för att sedan ditrket dyka ner på den och gripa tag i den med klorna. När det gäller en orm så söker den att ta den runt huvudet eller i vart fall i framdelen av ormen. Oftast tar den sitt byte och flyger upp direkt för att den ska antingen flyga till ungarna eller om den ska äta själv. Ska den till ungarna så lever ormen tills den kommer till boet där den oftast slits isär och matas eller överlämnas till ungarna. Om den ska äta själv söker den upp en plats där deni lugn och ro kan göra motsvarande.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej, jag läser natur och skapand epå universitetet och vi har haft föreläsning om fåglar. men när jag satt och prata med en kompis om fåglar så kom vi på en kanske relativt fåning fråga..hur kissar fåglar? men vet ju hur de bajsar i luften, gör de likadant när de ska kissa?
MVH Johanna

/ johanna, 21 år från örebro

Hej Johanna!
Det hela fungerar så att fåglarna har en så kallad kloaköppning, dvs. det vita som kommer ut är urin och det svarta är bajs. Så är det och får du en kladd i hividet så betyder det tur. Det sneare kanske en skröna men det är lite kul ändå.

Ha det gott med planerandet och naturen.

Mats på Kreativum


Hej,

jag har kaniner och en morgon när jag kom ut så fanns där en fågelunge. Det finns inget träd i närheten och pappa klättrade upp på en stege för att se om det fanns något bo under takpannorna, men vi hittade inget. Vi är lite nyfikna på vad det är för slags fågel, vi tror att det är en slags rovfågel.

Fågelungen som är ca 10 cm är svart med lite vitt där och här. Näbben är helt svart och på pannan har den liksom pärlor i vitt. Det ser ut som att stjärtfjädrarna inte är helt färdiga, de är svarta längst ut och liksom vita över ett band. Vi hade tidigare en viltmottagning här men de har slutat. :( Vi hittade fågeln tidigt i går och ger den en blandning av kaninpellets och vatten.

Den är pigg och under dagen får den vara hos kaninerna(mellan burarna), den är lite kul för den klättrar på kaninburarna och kaninungarna är jättenyfikna och nosar på ungen genom gallret. :) Den är fortfarande pigg och piper ibland, då ger vi den mer mat. Inatt hade vi den inomhus (det finns jakthundar och katter på gården) men den verkar helt ok.

När tror du att den kommer att klara sig själv? Kommer den att lära sig att jaga på egen hand? Vad tror du att det är för art? På bilder av vuxna sparvhökar och ormvråkar har vi sett at de är lite gula på näbben, det är inte denna. Är det för att den är ung?

Mvh Klara

/ Klara Priebe, 12 år från Katrineholm

Hej Klara!
Detta var en riktig kluring. Jag har faktiskt ingen aning om vad det är för fågelart. Det var en direkt känsla som sa mig att det kanske var en svart rödstjärt, men då föll den lite på storleken, men sedan tror jag att det mera föll på hussvala eller möjligen en tornseglare. Men svaret är dolt i dunkelt för jag kan inte förklara det hela. Om du haft en bild så kunde du kanske skicka den på min mail adress mats.olsson@kreativum.se.
Nu har det ju gått en tid sedan du skickade in din fråga och jag vet inte hur det gått med fågel. En annan sak är ju detta med att ta hand om fågelungar. Om du eller man ska försöka göra något så är det att placera tillbaka ungen i boet, eller helt enkelt sätta den lite skyuddat. Det är nämligen så att föräldrarna finns i närheten och hör ungens tiggljud och då kommer de med mat. Att ge den kaninpellets är helt galet för den behöver insekter eller larver eller liknande. Dessutom är det svårt med vätska som fåglarna normalt får genom maten. Men ge dom kattmat som finns på burk är lämpligare, om man nu ska ge sig på att mata ungarna.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej! Har hittat en liten övergiven gärdsmyg som vi har matat med mask i en vecka. Den har nu börjat picka i marken och viftar med sina små vingar. Har nu läst att gärdsmygen äter insekter. Är det fel att mata den med mask och hur länge ska man mata den? Den blir tuffare för varje dag och mer och mer orädd och den följer gärna efter oss hela tiden. Vi tycker hemskt mycket om vår lilla vän men vill ju att den skall klara sig själv. Hur ska vi på bästa sätt hjälpa den? Tack på förhand! Med vänliga hälsningar
Malin

/ Malin Flodén, 25 år från Örebro

Hej Malin!
Ja så är det det här med "övergivna" fågelungar... Dom är som regel inte övergivna utan föräldrarna finns i dess närhet utan att vi människor ser dom. Föräldrarna ger ungen mat allt eftersom dom piper och tigger mat. Men nu har ni gjort det man egentligen inte ska, ta hand om en liten fågel som är väldigt svår att föda upp. Ni får helt enkelt gå på insektsjakt och jaga flugor som ni nästan slår ihjäl allt föratt ungen ska få känslan av att det är levande föda. Den måste givetvis ha någon form av vatten så kan ni på något vis fukta något utan att hälla vatten i fågeln så vore det bra. Sedan är det nog att låta den få full frihet och helt enkelt försöka själv att fånga insekter och föda för att "ta eget ansvar".

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej,
Vi har haft ett häckande hornugglepar på landet och vill gärna sätta upp en holk. Vore tacksam om du har måtten för hur en sådan ska se ut.
Hälsningar Katharina

/ Katharina , 49 år från Stockholm

Hej Katharina!
Att sätta upp en holk för hornuggla är inte lönt för dom häckar i gamla kråkbon eller duvbon i täta tallar och granar. Men att sätta upp en holk för kattuggla är mer lönsamt. Den ska då sättas på en steges höjd, ca 15-20 m in i en dunge med öppen terräng och gärna lite våtmark i närheten eller i närheten av trädgårdar. Mått hittar du på följande länk.

http://www.sofnet.org/index.asp?lev=819&typ=1

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Vilken fågelart blir äldst och hur gamla blir dom? Och vet du hur gammal världens äldsta fågel blev/är?

/ Matilda, 13 år från Falerum

Hej Matilda!
Om du går in på Ringmärkningscentralens hemsida så får du klicka dig framåt och kan då läsa mycket om olika fågelarters åldrar.

http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/djur/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/databaserocharkiv.1288.html

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!

Jag undrar hur gammal den äldsta bofinken man känner till är eller blev? Ringmärkt eller ickeringmärkt..

Är tacksam för svar!/johannes

/ Johannes hellman, 18 år från Stockholm

Hej Johannes!
Om man läser på Ringmärkningscentralens hemsida så finns mycket spännande om just åldrar på ringmärkta fåglar. Där finns en bergfink som är mycket närbesläktad med bofinken som blev 14 år och 8 månader. Där finns en återfångad bofink som vid det tillfället var 11 år och 3 månader, den släpptes och sedan vet vi inte mer. Det finns en som blev 10 år och 6 månader och den hittades död. Gå in på följande länk så hittar du mer spännande att läsa.

http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/djur/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/djur/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/databaserocharkiv.1288.html

Lycka till med spännande uppgifter.

Mats på Kreativum


vilken fagel har bara tva klor pa varje fot?

/ emily, 11 år från grekland

Hej Emily!
Jag måste säga att jag har ingen aning. Men eftersom du nu ställt frågan så måste jag ta reda på ifall det finns någon. Det är ju så att en fågel som sitter i ett träd eller på en stolpe eller liknande måste ha stöd bakåt annars trillar dom över ända. Däremot kanske det finns någon art som lever på marken som endast har två klor, men jag tvivlar.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


min morfar säger att det finns en fågel som ruvar ägg på vintern.om du vet vad jag menar . vad heter då fågeln?

/ ida, 12 år från nora

Hej Ida!
Om jag inte har fel så tror jag att din morfar tänker på mindre korsnäbb och korp. Dessa båda arterna lägger sina ägg väldigt tidiga på året och det händer att dom ligger i sitt bo och snön faller över dom. Det ser väldigt lustigt ut.
Andra fåglar som lägger sitt ägg under vinterförhållanden är en del av jordens pingviner. Där kan det bli väldigt kallt och då har pingvinen så tät "päls" och så bra isolerade fötter att ägget ligger skyddat där emellan medan snön och stormarna viner runt fågeln.

Hoppas att du är nöjd med mitt svar.
Hälsa morfar och ha en fortsatt skön sommar!

Mats på Kreativum


hejsan! jag bor mitt i sundsvalls stad och uppe i skorstenen på taket mitt imot oss ligger, vad jag tror är en mås och ruvar, grejen är att den har legat och ruvat nu väääldigt länge och den flyttar sig knappt, jag är lite orolig att det har blivit nått fel att det inte blir några ungar och att måsen som ligger där och ruvar tillslut inte kommer ha nån energi att ta sig därifrån. För vad jag vet så ska väll den ha fått sina ungar för länge sen nu?(12 juli)
hur blir det en sån gång? kommer måsen inse tillslut att det inte blir några ungar eller kommer den ligga där tills den dör?
snälla svara för jag tycker det känns så hemskt att de den där varje dag!!!

/ jenny, 20 år från sundsvall

Hej Jenny!
Det är en fiskmås som du talar om. Att den ligger på boet så länge beror på att den ruvar ca 4-5 veckor. Att du då ser den ligga på boet hela tiden beror på att när du sover så byts hanen och honan om med att ruva. Så när du vaknar och tittar på taket mitt emot så vet du inte vilken det är som ligger där. Detta måste dom göra för att dom ska kunna äta och få energi att kunna ruva och leva vidare. Så du behöver inte vara orolig för det sköter sig själv. Men visst kan det hända att äggen inte är befruktade och då ligger dom nog lite längre tills någon form av naturlig "signal" talar om att nu är det dax att ge upp.

Hoppas att alt får ett lyckligt slut.
Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej! Min stora syster har fylt 15 år så hon har fått en mopped. Och en gång när hon skulle köra runt kvarteret så fick jag följa med. Ock när vi var halv vägs så såg jag en fågel. Jag trodde att de var en blå mes eller nån anan liten fågel.Men när den satte sig på en stubbe så såg jag att jag aldrig hade sett en sån fågel förut.Den var hel brun med ett vit tvärstreck på båda vingarna. Vet du vad det är för slags fågel?
MVH maja

/ Maja, 9 år från Stöcke

Hej Maja!
Just nu läser jag ditt mail och din fråga efter att jag kommit tillbaka från min semester. Men det är alltid väldigt svårt att beskriva vilken art det kan vara på så få kännetecken. Men rent spontant så tror jag det var en hona eller unge av svartvit flugsnappare om den var ungefär lika stor som en blåmes.

Ha det gott.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB