Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


hej!
vi upptäckte två små björktrast ungar i vår sandlåda, dom hade lite fjun men var inte flygfärdiga än. boet hade mamman byggt i ett litet träd bredvid. men det va nyplanterat och mycket litet så boet hade helt rasat samman. vi la ungarna i en kartong tillsammans med lite rester från boet och satte upp det i trädet. vi har sett mamman där och hon matar dom fortfarande. nu är vi rädda att lådan ska ramla ner eller bli förstörd av regn. om detta sker vad gör man då? kan man flytta ungarna till vår balkong som ligger i närheten? hon lär ju höra var dom är, fast hon kanske inte vågar flyga in.
väldigt tacksamma för svar så fort som möjligt!

/ emily, 22 år från uppsala

Hej Emily!
Vad snällt av er att ta hand om dessa "bostadslösa" björktrastungar. Det var väldigt kreativt att sätta upp en kartong i samma träd och vad kul att honan fortsatte att mata. Nu när jag precis kommit tillbaka från min semester så har väl ungarna redan kunnat flyga iväg från kartongen. Jag vet ju inte hur det gick, men visst vore det synd ifall regn skulle göra att dom åter föll ner. Kan ni inte skriva till mig och berätta hur det gick.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Vad heter den största fågeln i hela världen?


Från tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra!
Världens största fågel är strutsen som inte kan flyga. Den som har längst vingar är vandringsalbatrossen. Om du går in på följande sidor på Internet så hittar du mycket annat ifall du söker på "världens snabbaste fågel, världens minsta fågel, världens äldsta fågel" osv.

Lyycka till

Mats på Kreativum


Vad äter koltrastens ungar?

/ Claudia, 14 år från Stockholm

Hej Claudia!
Daggmask är nog höjdaren i koltrastungarnas menu. Där kan säkert slinka ner någon larv eller så också.

Mats på Kreativum nyligen återkommen från semestern.


Hej,
Är silvertärna fridlyst?

/ viktor, 13 år från östersund

Hej Viktor!
Nu så här på första dagen efter min välbehövliga semestwer så läser jag alla frågorna och försöker svara på allt.
Silvertärnan är fridlyst och så är alla fåglar. Det är dock så att vissa fågelarter har sk. en jakttid som innebär att dom är lovliga att jagas. En del är lovliga hela året om medan andra under en kort period.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!

Jag och min mamma var i Danmark/Legoland över midsommarhelgen och när vi promenerade hem från Legoland till vårat hotell så hörde vi ett ljud som lät precis som en övergiven kattunge. Vi gick ut på ängen som fanns vid sidan av vägen för att försöka hitta kattungen, vi härmade ljudet och fick hela tiden ett svar tillbaka. Ljudet försvann längre och längre bort och till slut gav vi upp våra försök på att hitta kattungen. När vi var nästan framme vid vägen igen så hörde vi samma ljud komma ovanför oss. Och där uppe, högt uppe svävade ett par fåglar som var svåra att urskilja. Kan du möjligtvis veta vad det kan ha varit för fågel??

//Antonio

/ Antonio, 12 år från Sverige

Hej Antonio!
Jag tror det rörde sig om en ormvråk eller två ormvråkar. Deras läte låter precis som en jamande katt.
Tyvärr har jag inte kunnat svara tidigare för det är min första dag efter semestern och jag sitter och läser och svarar på alla fågelfrågor.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!
Har en liten fråga, har en holk där det varit en febril aktivietet med matande av ungar. Vet inte hur många
men det har pipit mest hela tiden. Försökte passa för att se när dom skulle flyga ut men missade det.
Undrar bara nu, vart tar dom vägen sedan, dom har ju varit här hela vintern och våren men när ungarna
flög ut så försvann båden ungar och föräldrar. Tror du att dom återkommer?

/ Marion, 63 år från Umeå

Hej Marion!
Fågelungarna som pipit i holken drar gensat iväg med föräkldrarna för att söka skydd i bland buskar och annan vegetation. Allt detta för att undvika att exponera sig för sk. predatorer (rovdjur, katter, rovfåglar mm). Det är ett helt normalt beteende som ibland kan verka lite konstigt. Men ungarna blir konstigt nog präglade på hemmalokalen och en del kommer tillbaka. Men då uppstår nästan alltid ett problem därför föräldrarna vill ju ha kvar sitt gamla revir och då blir ungarna bortkörda.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


För tre veckor sedan hittade jag en ung mås.
Jag tog hem och matade han/hon.
Han/hon fick bröd och vatten .
Efter en vecka började att gå med sedan vill inte gå och verkar att har fått problem att gå.
Nästa förlamade!
Vad ska jag göra?
Gärna om det finna andra råd som kan vara till hjälp för den här unge.
mvh
Erik

/ Erik, 42 år från Göteborg

Hej Erik!
Att ta hand om en fågelunge kräver mycket kunskap. Att leva på bröd och vatten är inten hit utan ganska näringsfattigt. Du liksom djur och fåglar kräver lite variation av födan. Det allra bästa är att låte bli och klåta föräldrarna som säkert fanns i närheten sköta om uppfödningen. Nu vet jag inte hur det gått med måsen eftersom jag först idag skriver svaret efter min semester.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


fanns det fåglar när dinosaorierna levde?

/ ebba nilsson dahlin, 10 år från nora

Hej Ebba!
Nu när jag är tillbaka från semestern så sitter jag och läser alla frågor som kommit när det gäller fåglar. Din fråga om fåglar under perioden med dinosaurier är intressant. Det fanns några som är förgångarna till dagens fåglar och om du går in på följande hemsida så hittar du mer om detta.
http://www.ungafakta.se/dinos/

Lycka till!

Mats på Kreativum


hej, jag bor i en hyreslägenhet i uppsala, andra våningen. ca 6-7 veckor sen valde ett par duvor min balkong till bo. Fick två ägg. Ett ägg kastades från bo, låg på marken länge. Den andra har vi nu en unge. Fullt med fjäder. De kommer o matar den fortfarande, e rädd att ungen e rädd att flyga, jag har läst att de brukar sitta några dagar vid gräs eller sten tills de lär sig flyga, jag e orolig vad tycker du, så länge föräldrarna kommer hit och matar ungen, behöver jag vara oroligt eller? vad fort den har vuxit, kunde inte låta bli vid ett tillfälle två veckor sen o hålla i ungen ett litet stund. Nu har den blivit så stor att en rosa grov färg e vid näbben o själva näbben, den där vita onanför näsan ser jag inte än,. var vänligt och svara på min fråga, MVH

/ monica, 35 år från uppsala

Hej Monica!
Allt är i sin ordning, nbaturen är märklig många gånger och det stämmer inte riktigt i våra värderingar och känslor för ungfåglar. Jag läser din fråga först idag eftersom jag varit på semester. Hoppas allt löst sig och att ungen kommit på vingar lyckligt. Det händer väldigt ofta att ungarna inte klarar den första perioden utan tas av en rovfågel, katt eller liknande. Men som sagt naturen har en märkligt balans som gör att det blir på detta viset.

Ha det gott.

Mats på Kreativum.


Hej Mats! Var ute på min joggingrunda igår som ligger uppe vid Hålehall (Förslöv) när jag sprungit ungefär halvvägs så plötsligt dyker någoting ner bakom över mig, det är ngn. typ av rovågel hök/falk? När jag tittar upp i ett träd så sitter fågeln där och skriker, jag fortsätter att springa vidare. Ännu en gång så går fågeln till attack, nu springer jag "baklänges" och har "ögonkontakt" med fågeln hela tiden. Tredje gången fågeln går till anfall så slänger jag upp armarna i luften och skriker till, då avbryter den 3:dje attacken. Varför gjorde den så? Har den byggt bo i närheten/har ungar? Rundan jag springer är en ganska välbesökt runda, joggare, barnfamiljer etc. är det ngn. fara för "Svensson" att vistas där nu? Hoppas på svar och tack på förhand.
Mvh Niklas

/ Niklas Leveau, 46 år från Förslöv

Hej Niklas!
Tillbaka från min semester sitter jag nu och går igenom mina mail.
Din fråga om rovfågeln som attackerade dig är säkert en ormvråk som helt enkelt skyddar sitt bo och ungar. Det är inte helt ovanligt med detta beteende av just ormvråken. Det kan kännas obehagligt när dom kommer ner ocvh skriker den till samtidigt så gör det inte saken bättre. Att du joggade baklängas och höll koll på fågeln var ett klokt sätt.

Hoppas det är över med attackerna nu eftersom ungarna borde flyga för sig själva.

Mats på Kreativum


Jag har hitat en vild fågelunge.
(blåmes)
vad ska jag göra?

/ Alice, 9 år från Nyhammar

Hej Alice!
Nu är jag tillbaka efter min semester och kan svara på dina frågor.
Ja tiden har gått sedan du hittade blåmesen. Förmodligen var det en unge som du hittade och den ska man bara låta vara. Oftast finns föräldrarna i närheten som tar hand om fågelungen.

Ha det fortsatt gott på sommarlovet!

Mats på Kreativum


Jag och min kompis Har en koja i skogen sen så Såg vi en Kråkunge träningsflyga eller vad man ska säga, Och krasha I ett Träd Sen Kunde den Inte Flyga mer Eller den fick en skada i vingen typ Och det var i en liten dunge vid hans hus, Och dom har katter Som kommer till våran koja och dom var ju där i närheten så klart så Vi tog upp den sen när den hade blivit bra i vingen så kom det större kråkor som cirklade runt den och jag har läst fakta att när dom gör det så gör dom det för dom ser ett byte dom vill ta, så vi tog den igen men kråkorna gör det och när den skulle flyga från en gren vi satt den på så kom´de och attackera honom igen vad ska jag göra ?

/ Henka, 13 år från Norrköping

Hej Henka!
Det var ju synd om kråkan som kraschade i trädet. Men det är nog inte ovanligt när unga kråkor ger sig ut på första flygturen. De andra kråkorna var troligen föräldrarna som försvarar sina ungar genom att flyga runt och skräna och föra liv allt för att dra uppmärksamheten ifrån ungen.
Du/ ni får låta naturen ha sin gång så klarar säkert kråkan sig. Om en katt skulle komma i närheten så kommer säkert de andra och föra ett förskräckligt liv så katten drar sig för att ta den.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


kan du beräta vilka olika föremål man har använder när en kanarie fågel blir sjuk.

/ nicolas, 8 år från luleå

Hej Nicolas!
Jag kom idag tillbaka ifrån min semester och läser din fråga.
Jag vet inte något om hur man gör för att få en kanariefågel pigg och frisk.
Jag tycker att du ska gå in i en djuraffär eller vända dig till någon förening som pysslar med burfåglar.

Lycka till.

Mats på Kreativum


Hej! Jag en fråga angående en fågel som finns i skogen där jag bor. Den låter ungefär som en göktyta, men den har ett fallande tonläge. Den pratar mycket och det är ungefär 6-8 fraser. Den hörs långväga omkring. Det finns också en sådan fågel lite längre bort som svarar hela tiden. Varför kommer de inte närmare varann? Tacksam för svar!
Hälsningar
Britt-Marie Wiker

/ Britt-Marie Wiker, 61 år från KIL

Hej Britt-Marie!
Tillbaka efter semester så läser jag alla frågor som landat i min frågelåda.
Jag tror att det rör sig om mindre hackspett som är snarlik göktytan.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


tjena.... JAg undrar igå kom min katt med en fågel i munnen en Stor fågel.. Kan det vara giftigt för katten att ha bitit i den?

/ anonym, 10 år från anonym

Hej du anonyma 10 år!
Egentligen förstår jag inte din fråga, men om katten biter di g så kommer du säkert att få blodförgiftning ifall du inte har stelkrampsvacination!

Ha det!

Mats på Kreativum


Hej!
MIn fråga är:
- Hur gammal kan sothönan bli ?

/ Foad, 11 år från Jönköping

Hej Foad!
Jag har en lång adress till Naturhistoriska Riksmuseet. Där finns massor av intressanta och kul uppgifter om hur gamla fåglar kan bli. Det hela bygger på ringmärkningens fantastiska material.

http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/djur/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel/lommarvadare.475.html
http://www.nrm.se/forskningochsamlingar/djur/vertebratzoologi/ringmarkningscentralen/omringmarkning/hurgammalblirenfagel.1339.html

Markera och kopiera dessa och lägg i adressfältet så kommer du till dessa sidor.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej.
Tack för svaret. Jag hoppas också svanungarna snart är kläckta. Det finns ganska många bävrar här i sjön i Nacka där vi bor. Jag har sett många och de är jättesöta. De kommer fram på kvällarna och är inte så rädda för människor.

Hej då
Miranda

/ Miranda lundberg, 10 år från Stockholm

Hej Miranda!
Kulatt det finns bäver så pass nära storstaden. Njut av dessa för vi är många i Sverige som inte har den möjligheten.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!

Vi har haft en koltrast på vår balkong en tid. Det finns 4 ägg i boet, men nu har inte mamman visat sig på 3 dagar mot att alltid ha suttit i boet under dagarna. Jag är rädd att mamman inte kommer tillbaka och jag undrar hur länge det kan ta innan äggen kläcks och om de gör det. Vi har ganska varmt på balkongen, så de kanske klarar sig av den värmen? Tog i kväll in 2 av äggen i rumstemperatur för att se om de kläcks inne och lät 2 ägg vara kvar.

Skall tillägga att vi har två katter som kanske har skrämt den på flygt?

Tack på förhand!

M v h

Stefan

/ Stefan, 36 år från Norrköping

Hej Stefan!
Det är förmodligen så att honan antingen förolyckats eller helt enkelt övergett boet och äggen.
Dom lär inte kläckas efter vad du beskriver. Att hon inte ruvat dom innebär att dom svalnat och att processen troligen avbrutits. Att ta in dom och försöka kläcka dom är inte någon bra idé, dels får man inte, dels är det väldigt tidskrävande och svårt att lyckas med detta.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej.
Där jag bor i Stockholm har jag sett en knölsvan som ligger på ägg. Den har legat på en vasstuva i sjön i mer än två månader och nu börjar jag tycka synd om henne. Varför kommer aldrig ungarna? Farmor säger att svanungar kläcks efter lite mer än en månad. Tänk om det är fel på äggen? Jag tror inte heller hon får så mycket mat för hannen kommer bara ibland och tittar till henne. En annan gång såg jag att det satt en bäver på tuvan bredvid henne. Han höll på med ett knäppande konstigt ljud. Vad tror ni det kunde vara?

Hej då

Miranda

/ miranda lundberg, 10 år från stockholm

Hej Miranda!
När det gäller knölsvanen så är det nog så att honan ligger på ägg som inte lyckats bli ordntligt befruktade. Det är troligen sk. rötägg just nu. När honan ligger och som du säger inte får så mycket mat så är det på det viset att hon troligen på natten lämnar boet. Detta för att hon ska äta lite grann. Hannen finns alltid i närheten för att försvara boet och äggen. Men är du säker på att hon ruvat i två månader? Du får helt enkelt vänta några dagar till så kanske hon kläcker fram ungar. Det kan vara så att det gått galet i början och att hon lagt om en ny omgång ägg.
När det gäller bävern så har jag ingen erfarenhet av detta djur. Men den kan nog ha lite lustiga ljud för sig. Har ni verkligen bäver i Stockholm?

Hoppas att knölsvanen får några små duniga ungar snart och ha en skön sommar!

Mats på Kreativum


varför är det hanarna som nästan alltid är färggranast?

och kan du berätta lite om fåglarnas utseende?

snälla! måste veta innan veckan är slut för vi ska ha redovisning i skolan.....

tack på förhand!

/ elsa, 9 år från sverige

Hej Elsa!
Det är lustigt att ni "alltid" är sent ute.....
Varför är honorna oftast icke färgglada...jo det beror på att oftast är det dom som ligger och ruvar på äggen. Om man då är färgglatt "klädda" så syns man alldeles för tydligt för rovfåglar och rovdjur. Det är helt enkelt så att honorna har en kamoflagedräkt för att inte synas. Hanarna är det däremot tvärtom med, dom vill synas och imponera på just honorna. Om du vet hur vi människor gör för att vi vill "impa" på det motsatta könet så gör vi oss fina för detta. Samma sak i princip gäller det inom fågelvärlden. Men inte en sak utan undantag, det finns hanar som liknar honorna, dvs. dom har samma utseende och dom ruvar också. Men här är det förmodligen det att hotet inte är lika stort. I övrigt när det gäller fåglarnas utseende så finns det säkert stora variationer som det finns en anledning till.

Hoppas detta är till lite hjälp och lycka till med redovisningen!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB