Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
Hej, när jag gick till skolan idag såg jag en skata, som gick lite konstigt och värkade inte rädd för människor. Den lät också konstigt, inte så som dom brukar låta. Kan det vara så att den är sjuk på något sätt? Om du inte kan svara på frågan behövs det inte.
/ Julia, 12 år från Nyköping
Hej Julia!
Skatorna bor gärna i männsikans närhet för att där har den lärt sig att det finns mat och skydd. Skatorna kan ha en massa olika konstiga läten allt från gnisslande till kraxande. Om det vore sjuk skulle den nog dra sig undan i skydd och vara tyst för att inte bli upptäckt eller slagen av en rovfågel.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Jag har sett en fasan på min gata. Jag undrar om fasaner låter ungefär som en orre och när den låter - ropar den på sin mamma eller pappa då ?
/ Jesper Bredin, 7 år från Sundsvall
Hej Jesper!
Nej den låter inte som en orre utan den har ett hest trumpetliknande skrik samtidigt som den flaxar till med vingarna. En unge av fasan har nog ett mera jollrande och pipigt läte då den "pratar". Dom ropar aldrig på sin mamma eller pappa utan det är snarare så att dom kallar på sina kycklingar.
Var rädd om din fasan!
Mats på Kreativum |
jag undrar:
just nu s letar jag efter fakta om nyckelpigor. och nästan hela tiden står det att det finns fåglar som äter de!
och jag undrar vilka och finns de här i sverige??
/ viktorija, 12 år från sverige
Hej Viktoria!
Jag vet inte annat än att du måste söka på Internet och Google om nyckelpigor. Tror med säkerhet att du hittar mycket spännande att läsa om just nyckelpigor.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej igen, Undrar om är det olaglig att döda fåglar?
/ Joel, 17 år från Örebro
Hej Joel!
Svaret är ja på din fråga. Alla fåglar är i pribncip fridlysta, men det finns jakttid på ett stort antal arter under vissa tider av året.
Ha det gott och låt fåglarna leva!
Mats på Kreativum |
Hej!!!
Jag undrar om du kan skicka ett ljud hur sädesärlan låter för jag och en kompis jobbar med sädesärlan och kan inte hitta något ljud från sädesärlan. Så om du vet någon bra hemsida där man kan lyssna på hur fåglar låter eller har ett ljud från sädesärlan så kan du väll skicka det till mig.
Sen hade jag en fråga, hur gammal blev den äldsta ringmärkta sädesärlan?
Det vore jätte snällt om du kunde svara på mitt mail.
//Klara
/ klara, 11 år från helsingborg
Hej Klara!
Här är det en länk till fågelläten.
Scrolla neråt så hittar du sädesärlan.
http://home.swipnet.se/~w-67502/foglat.htm
Den äldsta sädesärlan kan du läsa om på följande länk
http://www.nrm.se/utstallningarcosmonova/jourhavandeforskare/jourhavandebiolog/faglar/faglarisverige/aprilfaglar/sadesarla.5860.html
12 år och 3 månader är ingen dåöig ålder på en så pass liten fågel. Det är genom ringmärkningen som man kan få reda på detta.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej. Det bor ett knölsvanspar utanför vårat hus. När vi matar dem så snörvlar dem och låter som grisar. Är de förkylda?
/ Tyra, 7 år från Linköping
Hej Tyra!
Knölsvanarna snörvlar och "grymtar" då dom löser upp bröd i vattnet. Det är luften som bubblar och pyser i näshålorna på näbben. Men knölsvanen har också ett "grymtande" läte som är kansk typiskt för just knölsvanen. Dom är alltså inte förkylda.
Ha det gott och ge dom lite bröd från mig också.
Mats på Kreativum |
Jag är hjälplärare i klass två utanför Vilhelmina och vi har alltid en ramsa varje vecka.
Just nu handlar ramsan om Xerxes Xenops och vi har ingen aning om vad det är för fågel.
Vi hoppas nu att du kan hjälpa oss.
Mvh Petra Jonsson
/ Petra Jonsson, 30 år från Vilhelmina
Hej Petra!
Det var spännande ramsor ni använder i skolan. Nedan hittar du en länk till några fåglar som heter xenops. Men Xerxes vet jag faktiskt inte förutom att det ska ha varit en persisk konung eller så. Men kanske det går att få ihop på något sätt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Xenops
Lycka till!
Mats på Kreativum |
hur länge lever kanarie fåglar?
/ nicolas, 8 år från luleå
Hej Nicolas!
Jag misstänker att du menar en kanariefågel som lever i en bur hos någon människa. Där har dom det gott med värme, mat, vatten och sällskap och då kan dom leva rätt många år. Jag kan dock inte säga hur länge. Men en frilevande kanariefågel lever nog inte speciellt många år eftersom just den storleken av fågel jhar rätt kort livslängd 2-4 år kanske.
Jag gick in på Google och fann följande adress med lite svar som du kanske kan ha nytta av;
http://www.arkenbutikerna.se/skotselrad/skotselrad_kanariefagel.htm
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
hej! jag undrar var sädesärlorna flyger på vintern???? /mvh nichole
/ Nichole hammar, 11 år från Helsingborg
Hej Nichole!
Sädesärlorna flyger mot SÖ och håller till nere i Mellersta Östern och NÖ Afrika. Men flera sädesärlor stannar i sydeuropa och där finns t.o.m. enstaka individer som stannar i södra Sverige och ner i Polen och Tyskland.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej! igår när jag var på jobb,utanför stod en fågel jag alldrig har sett.
Den var rätt stor,sidorna såkallad kindor var dom blåa,uvudet stack det upp sm tofsar som ocså var blåa,fågeln var lite brun,med lång fjädet där bak..jättefin var den tog även ett kort på denna fågel.den var så vacker..jag undrar vad är det för fågel? är denna fågel svensk?
MVH/Pia
/ Pia Persson, 51 år från Helsingborg
Hej Pia!
Kan du inte skicka bilden till mig på följande adress;
mats.olsson@kreativum.se så ska jag försöka att hjälpa dig med artbestämningen.
Väntar med spänt intresse.
Mats på Kreativum |
Men är ändå inte nöjd...
öronproppar, MP3, musik? Öhhh?
men vill ju lyssna på naturs ljud utan fåglar tex blåsligt, vattenfall, och såna utan fåglar...
/ Joel, 17 år från Örebro
God morgon Joel!
Det tycks som att du inte kan fixa det där med fåglar, vilket är beklagligt. Men du får väl försöka att lyssna på de ljud som du vill och helt enkelt försöka strunta i fågelsången. Den är ju faktiskt en av de i naturen förekommande ljuden. Om jag skrev öronproppar så menar jag de som musiken strömmar ur in i öronen, alltså inte öronproppar för att skydda öronen för buller.
Längre än så här kommer vi inte utan jag hoppas att du får en bra dag och att livet sprattlar vidare.
Mats på Kreativum |
Hej, Jag är mycket irritation på fåglar som pipar/sjunger på våren/sommar...
Hatar verklig fåglar som sjunger, I flera årtal jag har försökt skrämma/tysta fåglar med oljud och plastuggla, fågelskrämmare (ser ut som människa) men dom kommer tillbaka ändå...
De skriker ur skiten mig så min huvuvet spängar!
Hur kan jag få de fåglar att hålla tyst?!?
/ Joel, 17 år från Örebro
Hej Joel!
Det var ju synd att du inte tycker om fåglarna och deras sång och läten. Som du säkert förstår så är det väldigt svårt att få fåglarna att vara tysta. Det vore ur min synvikel och många med mig rent förskräckligt om dom skulle bli tysta. Men vi männsikor har en märklig sak för oss, vi accepterar ljud från bilar, motorer, mopeder, musik, flygplan ja allt som låter i samhället. Många t.o.m. "stänger" av naturliga ljud genom att sätta MP3 spelarens öronmusslor i öronen och drar på sin favoritmusik, eller lyssnar på en ljudbok etc.. Då är det helt OK med ljud. Men de i naturen och samhället förekommande naturliga ljuden från en fågel ett djur eller liknande, det stör! Det hjälper inte att du försöker skrämma dom eller hitta på andra saker för att slippa deras sång på våren och sommaren. Det är då dom etablerar sina revir, sjunger för att locka till sig en hona. Men gör som de flesta gör idag, proppa in öronmusslorna i öronen, dra på ljudet och slippa och lyssna på fåglarna.
Hoppas du fått ett tips nu.
Mats på Kreativum |
Hej Mats Tack för att du hörde av dig.
Har lyckats att genom böcker komma fram till att fågeln var en Steglits.
/ Lars-Ove Johansson från Vänersborg
Hej igen Lars-Ove!
Där ser man att du fick fram ett svar till slut. Trots att ett begränsat antal arter ploppar upp i huvudet så missar man alltid någon. Det viktiga är ändå att du fått ett svar. Dom senaste dagarna har det visats ett rätt stort antal bildr på just steglitser vid fågelbord på följande adress; http://www.artportalen.se/birds/dagens bilder.
Kolla där så kanske du får ytterligare en bekräftelese på att du sett just steglits, denna utomordnetligt vackra fågel.
Ha det bra.
Mats på Kreativum |
Vid fågelborde sågs en fågel storlek som en tätting. röd fläk på huvudet,brun rygg ner till stjärtfjädrana ,svarta stjärtfjädrar med vita prickar. gula fläkar på sidorna gul under vingarna
/ Lars-Ove Johansson från V'änersborg
Hej Lars-Ove!
Min första tanke var en hona av svarthätta, men när du beskriver stjärtpennorna så föll den idén. Kanske det kan var en gråsiska som du sett för dom är röda på huvudet. Om du har en bild på fågeln så skulle det vara hur spännande som helst att se den. Det gör inget om det är en dålig bild. Skicka den i så fall till mats.olsson@kreativum.se
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
hejsan!
Jag har en fråga, angående sjöfåglars beteende. För ett år sedan i slutet av mars upplevde jag en morgon något jag ej sett tidigare. I en skyddad vik fanns ett hundratal sjöfåglar sammlade i en grupp.
Alla plaskade med vingarna och doppade sig i vattnet. Vattnet liksom kokade av deras rörelse.
Jag tror att det var vigg eller knipor. Vad var det för ett beteende? Jag har inte lyckats se det i år.
Hälsningar Anita
/ anita Lundberg, 65 år från Gränsö Vikbolandet Östergötland
Hej Anita!
Som du säkert vet så tar pustsning av fjäderdräkten en mycket stor del av fåglarnas tid. I detta fallet tror jag att det var ett sådant tillfälle. Förmodligen var dessa fåglarna på väg norrut och rastade på den platsen som du såg dom göra detta. Just sjöfåglar, men även andra fåglar "smittar" av sig i sitt beteende. När en eller fler putsar och tvättar fjäderdräkten så stratar många att göra det. Fåglar som är under flyttning måste hålla fjädrarna i mycket fint skick för att flyttningen ska gå säkert till. Det var nog ett sådant tillfälle som du fick uppleva.
Hoppas du är nöjd med svaret.
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Jag vet att fasanen är en importerad fågel från Kina, så den borde välinte ha några instinkter att flytta söder ut på vintern? Men dock har jag aldrig sett någon sådan på vintern. Har du några svar?
mvh Arne
/ Arne olofsson, 46 år från Stocksund
Hej Arne!
Det är så att fasanen är inplanterad i Sverige och den är en stannfågel. Det innebär att den inte flyttar iväg på hösten. Fälthöns är en utsatt fågelgrupp som behöver skydd för att predatorerna inte ska hitta dom. Det innebär att dom söker sig till den typ av terräng där man inte direkt ser eller träffar på dom. Det är den troliga anledningen till att du inte ser speciellt många fasaner på vintern. När väl tiden kommer för att reviret ska etableras då kommer tupparna fram och då syns, hörs dom.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Det är såhär att jag sen sommaren -07 sett en rovfågel sitta och vaka över min kanin- och marsvinsuppfödning. Inte så konstigt att den letar sig hit, maten serverad.... om det inte vore för burarna förståss.
Hursomhelst, så har den inte varit här på några månader men plötsligt slog den sig ner vid fågelbordet som genast blev helt öde. Där satt den några sekunder innan den blev skrämd av våra hundar. Jag försökte få en ordentlig titt på den, men kommer bara ihåg att den var liten, blå-lila på rygg och huvud samt lite rött om jag inte minns fel. Har kollat runt på massa sidor, och tycker den påminner mest om en Balkanhök, men dom finns ju inte i sverige. Så kan det vara en sparvhök? Jag tycker inte färgen passar riktigt, har bara sett ett fåtal bilder med blåa fåglar, resten har varit brun-gråa. Ungfåglar?
Hursomhelst, skulle vara så tacksam om du kunde hjälpa mig med att lista ut vad det är för vacker fågel som dreglar över mina djur. Det är bara av ren nyfikenhet som jag undrar, jag älskar fåglar.
//Mvh Mimmi
/ Mimmi Johansson, 17 år från Sundsvall
Hej Mimmi!
Det är utan tvekan en hane av sparvhök du har vid dina djur. Helt riktigt som du säger så är det inga balkanhökar här. Vi människor uppfattar färger på olika sätt och just sparvhökens hane kan ibland vid visst ljus uppfatas färgstark.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej
Fotade ett fågelpar som satt på en sten i havet, men när jag kom hem kunde jag inte hitta den i mina fågelböcker. Hur får jag reda på vad det var för art. Storleken var som en koltrast med röda ben och svart haklapp. finns det någon sida man kan meila in bilder och få svar?
/ Tomas Pettersson, 53 år från Halmstad
Hej Tomas!
Du kan skicka bilderna till mig för att börja någonstans.
Min mailadress är mats.olsson@kreativum.se
Ha det gott.
Mats |
Hej! Jag är intresserad av vad sjöfågelen Knipa lever av. Vilken föda.
Var den lägger sitt rede för att sedan ruvar äggen.
Tack på förhand.
/Asta.
/ Holgersson, 60 år från Småland
Hej Asta!
Knipan är en dykand som hämtar sin föda under vattnet. Födan består av snäckor, larver, småfiskar,kräftdjur och även växtdelar. Om jag inte har fel för mig så kan den nå ett djup 6-8 m som mest. Det är en typisk insjöfågel och den lever ven vid åar. Honan bygger boet i en hålighet i en trädstam eller i en uppsatt holk. Den är alltså i motsats till många andra sjöfåglar hålhäckare. Knipan är väldigt vacker då den spelar genom att kasta med huuvudet bakåt och samtidgit utstöter den ett knirrande läte. Hanen som är vacker tteckand i svart och vitt, medan honan är gråsvart med brunt huvud. Knipan är symbol för den förening som jag är ordförande i nämligen Västblekinges Ornitologiska Förening.
Hoppas du är nöjd med svaret.
Mats på Kreativum |
Hej, Jag vet inte vem jag skulle ställa frågan till men jag ställer den till dig..
Ser sköldpaddor svart vitt eller med färg?
/ Lovisa, 10 år från Ström
Hej Lovisa!
Jag har pratat med en kompis som kan det här med kräldjur. Han säger att om du lägger ut röda eller gula blommor bland maten så går dom direkt till dessa. Detta kan tyda på att dom har ett visst färgseende.
Hoppas att du är nöjd med svaret.
Mats och hans kompis Manfred på Kreativum |
|