Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej
I en urgammal ask nära vårt hus har ett skatpar byggt bo. Det har varit intressant att följa deras idoga arbete under ca 4 veckor. Nu verkar det vara färdigt. De senaste 4-5 dagarna har jag vaknat mitt i natten av att det låter om dem uppe i boet under ca 20 min. Nu till frågorna:
Kan det vara parning? Kan det vara att äggen kläckts och att ungarna får mat på natten?
Eller kan det var varningsläte för t.ex. ugglor? ( jag hörde en uggla häromnatten)
PS jag tycker det är trevligt att följa skatfamiljen.
Vänligen
Ulla K

/ Ulla Krusell, 74 år från Hindås

Hej Ulla!
Vilken härlig "dramatik" och naturupplevelse så där inpå knutarna!
Det där att de håller låda mitt i natten är något jag inte hört talas om tidigare. Jag tror inte det handlar om matning av ungarna, men kanske är det någon form av predator (uggla, katt eller liknande) som finns i närheten av boet. Att det upprepar sig varje natt är lite besynnerligt (så uppfattar jag det) är lite konstigt men kanske det är kläckning som sker. Ungarna ligger i dvala och de vuxna inväntar ljuset för att då mata i den takt som det krävs för att få ungarna att växa och på sikt kunna lämna boet. Själv har vi haft skator som använder grannens hägg träd under vinterhalvåret för övernattning. Där kan det ibland braka loss och ett väldans snackande sker. I dessa fallen är det nog en kringstrykande katt som oroar dem. Fortsätt och njut av utvecklingen och förhoppningsvis att du kan glädja dig åt ett gäng nya skator framåt sommaren.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Är en hackspett farlig

/ Gunilla, 45 år från sverige

Go morron Gunilla!
Nej hackspettar är inte farliga. Dessutom är det så pass skygga att de undviker människor. Men om det är mot andra djur och fåglar du menar så är större hackspetten en filur som gärna äter ägg och ungar. Den kan mycket väl hacka hål på en holk för att komma åt fågelungar. Annars äter hackspettar allt från myror till vedlevande insekter.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Vilken fågel är det som saknar förmågan att kunna gå?

/ Malin, 26 år från Möklinta

Hej Malin!
Alla fåglar kan gå mer eller mindre bra. En lom, pingvin tex. har lite svårt att gå men det fixar det. Sedan är det de som springer snabbt och inte kan flyga som strutsen.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej! Jag undrar vad lövsångaren har för kroppstemperatur. När jag ringmärker dem så tycker jag alltid att de är kokheta...
/Ringmärkaren som undrar...

/ Jakob, 12 år från Gävle

Hej Jakob!
JAg kikar på fåglar och hur de ser ut utvändigt, hur det beter sig, låter och allt det där. Men hur de har det inne i sig är jag mindre kunnig på. Därflör sökte jag upp ditt svar på Wikipedia;

Alla fåglar har en kroppstemperatur på 40 °C plus/minus 2 °C. Precis som däggdjur har de en normal daglig fluktuation av sin kroppstemperatur på 1–2 °C. Dagaktiva fåglar har sin temperaturtopp på dagen medan de nattaktiva har den på natten. Dessa cykler styrs av ljustillgången.

De flesta fåglar är endoterma, homeoterma och termoreglerande. Det vill säga de producerar sin egen värme, deras kroppar försöker hålla en jämn temperatur och deras kroppar reglerar den egna kroppstemperaturen. Däremot är många mindre fåglar heteroterma då de är endoterma, homeoterma och termoreglerande på dagen men poikiloterma och bradymetaboliska när de sover. Detta innebär att de under natten har en varierande temperatur och en mycket låg ämnesomsättning. Andra fåglar, exempelvis pingviner, är regionalt heteroterma då de har olika temperaturer i ben och vingar än i resten av kroppen. Blodkärl i ben och vingar fungerar som värmeväxlare som håller kvar värmen i kroppen och därmed blir benen och vingarna kalla. Fotens hudtemperatur hos en pingvin som står på isen kan vara 0 °C.

Hoppas du är nöjd med detta!

Mats på Kreativum


Hej!
Vi har en fågel som liknar koltrasten men som har en vit rand om nacken och ett litet vitt streck på sidan. Den går omkring på gräsmattan och pickar i godan ro. Undrar om det är någon variant av koltrast. Tack på förhand!
Gun

/ Gun Jernberg, 79 år från Uppsala

Hej Gun!
Jag tror det är en koltrast som saknar lite pigment och är en partiell albinistisk fågel. Det är inte ovanligt att just koltrastarna får detta fenomen.

Bästa hälsningar.

Mats på Kreativum


Hej Mats!

Jag hittade för några veckor sen två par duvungar som trillat ner från ett bo (ringduvor), när jag såg mig omkring hade boet också trillat ner. Det regnade jättemycket så jag tog in dem så länge. När det hade slutat regna gick jag tillbaka och lade ungarna på marken men föräldrarna var förmodligen inte där. Jag gick in i mitt hus och spanade på dem säkert en timme. Men de kom inte tillbaka. Jag har inte heller hört någon duva i närheten Jag tog in de igen och matade dem, sen fick de vila... Nu är de mer än två veckor och lär sig precis äta frön, jag har läst att föräldrarna lär ungarna att äta frön genom att släppa dem på marken. De har god aptit och är ganska pigga. När det är matdags skriker de lite, jag har lärt de att komma på inkallning och de heter Flash och Flower. Men när jag försökte få ut dem igen går det inte, de bara följer efter mig... Jag testade metoden att ignorera dem och ge dem mindre mat men det funkade inte, de bara följer efter mig.

/ Elvira Lindman, 15 år från Väröbacka

Hej Elvira!
Eller kanske jag ska säga mamma Elvira för det är nog det du blivit. Eftersom du haft hand om dem så pass länge och gett dem mat då präglas dom på dig. Att få dem och inte göra det är nog svårt, men jag har egentligen ingen aning. Hur du ska göra vet jag inte eftersom de behöver mat hela tiden tills det är dags att flyga. Vet inte ifall du ska kontakta en biolog på Universeum eller Nordens Ark för att få bättre råd. Det finns också en organisation som heter Katastrofhjälp för Fågel & Vilt och dessa finns på följande adress

Tommy Järås, Tullare Hög 50, 442 90 Kungälv
Tel: 0303-165 01, Fax: 0303-165 01
E-post: birdcenter@swipnet.se

Lycka till så hoppas jag att det ordnar sig.

Mats på Kreativum


Hur håller fåglarna sina ben när de ska landa och hur håller dom sina ben när dom ska lyfta.

/ Abdull, 13 år från Malmö

Hej Abdull!
Fåglarna är lätta och deras fjäderdräkt gör att de kontrollerar landningen perfekt. Det innebär att "stöten" mot marken eller vattnet inte blir speciellt tung. När de ska lyfta så gör väldigt många en nigning och skjuter ifrån samtidigt som vingarna hjälper till att lyfta kroppstyngden.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hur många tänder har en havsörn?

/ Anna, 14 år från Motala

Hej!
Fåglar har inte tänder som vi människor har. Däremot är det ett antal som har taggningar i näbben som kan liknas vid tänder. Havsörnen har liksom alla rovfåglar en krokig näbb för att kunna dela sitt byte. Tungan på fåglarna är försedd med hullingar som också hjälper till att få ner maten.

Mats på Kreativum


vilka är grönsångarens fiender?

/ oskar, 11 år från göteborg

Hej Oskar!
Grönsångaren har ett par "fiender" och det är sparvhöken och katten. Visst kan en duvhök slå den men den är ingen utpräglade småfågeljägare.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Vi har satt upp tre holkar på tomten. Kan man locka dit fåglarna eller fixar dom det själva?

/ Kenneth Liden, 64 år från Växjjö

Hej Kenneth!
Du behöver inte vara fundersam eller orolig för de hittar själva holkarna. Det är brist på hålträd eller andra håligheter som just hålbyggarna och då är det nu på våren högintressant då det sätts upp ny a holkar. Ni får se vilka som flyttar in i era holkar för det är ett antal arter som inte anlänt ännu och som är intresserade av dessa.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej
Refererar till till Inger Gustafson , 59 år från Stockholm, huddinge - fråga nedan om en blåmes som flyger mot fönstret.
Vi upplever motsvarande men den mer flyger upp och ner framför fönstret i "hopp" under någon minut och ger sig sedan av för att efter någon minut återkomma med samma beteende. Hela dagen från gryning till skymning. Att sätta för en gardin gör den lite konfunderad men den slutar inte att återkomma.
Snön ligger i drivor runt omkring men det påverkar den inte på något sätt. Vi har ett fågelbord alldeles i närheten men övriga fåglar, även blåmesar, gör inget anspråk på motsvarande beteende.
tacksam för tips för att få den att sluta. Vill helst inte göra något drastiskt - som du förstår.

/ Lars Sundström, 63 år från Boden

Hej Lars!
Ja vad ska jag svara på detta! Ofta är det så att en fågel som uppför sig vid ett fönster är att den ser en rival. Täcka för så att speglingen upphör är ett alternativ. Ser fågeln rakt igenom ut i ett annat fönster så är det att den ser naturen där, men det tror jag inte är så i ert fall. Det finns alltid avvikelser bland djur och fåglar och "er" blåmes är kanske en sådan. Försök att skrämma den genom att plötsligen dyka upp och tjoa till så kanske en slutar. Annars har jag inget svar tyvärr.

Mats på Kreativum


Hur många fåglar finns det i världen.

/ Sophia Gustavsson, 10 år från Sverige

Hej Sophia!
Det finns runt 10 000 arter eftersom flera arter splittras och därmed ökar det lite grann. Man har dock talat om 9000 - 9500 annars.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Vilken är Sveriges minsta rovfågel?

Undrar Liam, 4 år

/ Liam, 4 år från Göteborg

Hej Liam!
Den minsta rovfågeln är sparvugglan som är stor som en domherre ungefär. Annars är det sparvhöken bland hökarna som är minst.

Mats på Kreativum


Hej! jag undrar hur många kolibris det finns i hela världen?
Tack för svar! /Louise

/ Louise, 11 år från göteborg

Hej Louise!
Jag har inte riktigt koll men googlade och fann följande info;

Kolibrier (Trochilidae) är en stor familj av mycket små seglarfåglar som förekommer i en rad olika typer av biotoper över stora delar av den amerikanska kontinenten. Det finns cirka 320 olika arter, bland dem världens minsta fågel, bikolibrin (Mellisuga helenae), som bara är 5 cm lång och väger 1,8 gram. Kolibrier lever huvudsakligen på nektar och leddjur, och har en extremt hög ämnesomsättning. Många arter sänker därför sin kroppstemperatur betydligt under nätterna för att spara energi.

Bästa hälsningar

Mats på Kreativum


Vilken kroppstemperatur har Göken?

/ Karolina Lundberg, 13 år från Lund

Hej Karolina!
Det är så att jag inte hade kläm på detta så jag googlade helt enkelt på "vilken temperatur har fåglarna". På Wikipedia så fann jag följande svar;

De flesta djur är växelvarma (en term som tidigare varit vanlig är kallblodiga), och kroppstemperaturer varierar med omgivningstemperaturen. Fåglar och däggdjur sägs vara jämnvarma eller varmblodiga och har en relativt konstant kroppstemperatur. För de flesta däggdjur är normal kroppstemperatur 36-38°C, men till exempel myrpiggsvin och näbbdjur har 30-33°C. Genomsnittlig nivå hos fåglar är 38-41°C.

Göken är en fågel och bör då ha en kroppstemperatur på 38-41 grader.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Vilka är domherrens fiender?

/ Tilde, 13 år

Hej Tilde!
Sparvhöken är domherrens största "fiende". Det är så att sparvhöken lever mest på småfåglar. Duvhöken kan ta småfåglar men lever mest på kaniner och motsvarande djur. Katter som går lösa i naturen eller samhällena är också sk. predatorer dvs. rovdjur som tar levande byte. Katterna lurar många gånger vid fågelborden där domherrarna ofta söker sig på vintern. Domherren lever och häckar i barrskogen högt upp i träden.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Koltrast fastnade av misstag i råttfälla och dog.Efter det försvann alla koltrastar och även småfåglar Plötsligt!!.Vi brukar ha ca 10 st som äter våra frön.Hur kan även småfåglar bli skrämda så 100 %igt ?? ?kanske skrek trasten.?och även de som tillfälligt besöker vårträdgård. Otroligt !! Inte ett liv på de 5 dagarna som gått sedan olyckan. Med vänlig hälsning Björn 070-630 26 09

/ Björn, 74 år från Täby

Hej Björn!
Alltid lika tragiskt när en fågel förolyckas vis ens matning. Att de andra plötsligt försvann har jag också upplevt, dock inte flera dagar. Men jag tror att koltrastarna är känsliga för just plötsliga "attacker" då oftast av sparvhöken eller motsvarande. Troligen lät den stackaren rätt ordentligt i råttfällan. Men det var ju bra att de återkom och ge dem gärna gammal frukt, malda jordnötter och talgbollar. Det älskar dom verkligen.

Ha det bra och trevlig helg!

Mats på Kreativum


Hej! Har en fråga om en blåmes beteende. Det är en blåmes som sitter i buskarna utanför fönstret och flyger mot fönstret timmar i streck. Börjar så fort det ljusnar o håller på tills mörkret faller. Väldigt irriterande. Är det för han ser en rival eller uppvaktar han en hona? Det började förra våren och han är tillbaka igen. I år är det dock tidigare än förra året. Brukar hålla på några veckor. Hur ska man få slut på detta han väcker oss tidigt varje morgon.
/Inger

/ Inger Gustafson , 59 år från Stockholm, huddinge

Hej! Det som slår mig är att just denna blåmesen överlevt och återvänt till den plats där den troligen har kläckts fram. Att den flyger mot fönstret beror oftast på att den ser en rival som speglas i fönstret. Att det är sin egen bild har den inte förstånd till. Att den dessutom återvänder för att gå på samma spegelbild för andra året är ju minst sagt märkligt. Men det som jag tror kan hjälpa är att eliminera speglingen (troligen svårt att göra), hänga upp en mobil som visar en sparvhök (brukar fungera med en dekal som likna detsamma). Det gäller att vara kreativ och försöka få till något som i princip skrämmer bort i detta fallet blåmesen.

Hoppas att ni lyckas tygla den lilla vackra blåmesen.

Mats på Kreativum


Hej, jag undrar vilken som är den ovanligaste fågeln i Sverige?.

/ Ivan, 7 år från Vällingby

Hej Ivan!
Det var en ovanlig fråga. Just nu kan man nog säga att den mellanspetten som finns på Gotland är det. Den häckade tidigare i Sverige men dog ut och försvann från Sverige. Den blev så pass fåtalig att den helt enkelt inte hittade en partner och kunde kläcka fram en kull ungar. Dessutom så förändrades deras livsmiljöer att den inte trivdes. För att nämna några arter så är det fjälluggla, tornuggla, vitryggig hackspett som lever på gränsen att inte föryngra sig mer i Sverige. Där finns ett antal arter som också är hotade. Om du söker dig till Artdatabankens hemsida så finns där mycket mer att läsa och lära om detta.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej! Min fråga är angående gräsänder. Förändras änders födobeteende då människan matar dem i parker och liknande? Har de blivit mindre rädda för människan pga att vi matar dem så mycket? Är änder i parker ofta beroende av att människor ska mata dem?
Tack på förhand! MVH Tove

/ Tove, 17 år från Lund

Hej Tove!
Intressant fråga måste jag säga. Jag vet att en rad med fågelarter kan anpassa sig till olika typer av föda. Äter en fågel insekter som basföda som kan de växla över till bär under vintern, exempel på det är svarthätta. Gräsanden som gärna äter bröd i alla former och även solrosfrön är också en fågelart som anpassar sig till olika tillgångar av föda. Att de sedan är helt eller delvis beroende av föda från människan är inte sannolikt. Blir det inget bröd så övergår det till att äta vegetabilisk föda igen på sjöbotten. Att gräsänder stannar i människans närvaro beror på att de vet att där är det stor chans till att få föda. Sker denna kontakten ofta så blir de mer eller mindre oskygga för människan. Men skulle du komma i kontakt med gräsänder som tex. övervintrar ute i naturen (alltså inte nära människan) så är det skygga. Under häckningsperioden och ruggningsperioden så drar de sig undan. Men där finns alltid ett "gäng" som stannar i parker mfl. platser där de finner att både häckning och tillvaron är tillräckligt god för överlevnad.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB