Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej Mats !
Jag heter som sagt Morgan och har sett en liten småfågel som var i samma storlek som en kungsfågel obetydligt större iallafall.Den hade en gul fläck i pannan och små gula streck på vingarna.I övrigt var den grågrön i färgen .Jag såg den på mycket närma håll för den flög in i vårat fönster så att jag skulle precis ta tag i den när den flög iväg.Snabba vingslag typ kungsfågel eller gärdsmyg.Har varit fältbiolog när jag var yngre och trodde att jag kunde namnet på de flesta men har har nog glömt en hel del.Hoppas att du kan hjälpa mig.
Tack på för hand.
MVH Morgan Nilsson

/ Morgan Nilsson, 18 år från Skånes Värsjö

Hej Morgan!
Spontant så tror jag att det är en grönsiska som du såg flyga in i fönstret. Det skiljer lite på hane och hona. I ditt fall tror jag mer på en hane eftersom det verkade vara mer gula strck än vad honorna har. Honan däremot är grågrön i sin färg. Kanske det kan har varit en unge ifrån iår.

Hoppas att jag gjort rätt artbestämning, kolla i en fågelbok.

Mats på Kreativum


flyger blåmesar till varmare länder på hösten och vinten?

/ clara pålsson, 9 år från stockholm

Hej Clara!
Visst händer det att blåmesar flyttar till andra länder. Att den flyger till andra länder beror alltid på födotillgången. Blåmesen är en delvis stannfågel men också delvis en flyttfågel. Om du tex. står nere vid Falsterbo i Skåne så kan du se många blåmesar som flyger över till Danmark och Tyskland. Flyger dom ett stycke ner i Europa så får dom ett mildare klimat att övervintra i än här hemma i Sverige. Men dom flyger inte till Afrika.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


jag släppte ut fågeln mats..
och 2 dagar senare låg den på min veranda med avsliten strupe..
nu vet jag att man inta kan lita på dig längre!

Nu får du förklara dig !
TACKsam för SVAR!

/ Emma andersson från e-tuna

Hej Emma!
Det var verkligen ledsamt att fågeln du tog hand om dog. Att den helt uppenbarligen var försvagad står ju helt klart. Förmodligen hade den fått så pass svår skada av den "förmodade" kollisionen med fönstret att den inte hämtade sig. I och med det så blir den lätt ett byte för rovfåglar, skator eller kråkor. Om du hade tagit hand om den så hade den förmodligen inte kalrat sig ändå. Jag tycker att naturen ska få ha sin gång och att den pasar bättre i frihet än i en kartong eller bur.
Att du sedan tycker att jag är opålitlig är ju en sak som du får stå för. Men jag har varit med om ett stort antal av liknande fall där det haft olika utgångar, alltifrån grönfink, koltrastar till beguvar. Så är det i naturen och den kan många gånger tyckas vara grym.

Ha det trots allt gott framöver

Mats på Kreativum


hej Mats är en uggla en rovfågel???

/ felix alvarmo, 9 år från ullevi

Hej Felix!
Visst är ugglorna en rovfågel. Dom jagar möss och sorkar så visst är dom rovfåglar. Dom ligger högst upp i den sk. näringskedjan tillsammans med vråkar, örnar och falkar.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej!


Jag undrar bara . Varför burrar fåglar upp sin fjäder till en stor boll när det är kallt, som tex. på vintern?

/ nathalie, 14 år från Göteborg

Hej Nathalie!
Jo det är för att skapa en ordentlig "kostym" runt sig under natten och kylan. Under dagtid så behöver den inte göra detta för att hålla kroppsvärmen för då rör dom på sig och därmed skapar en cirkulation i kroppen, liksom du och jag. Under natten så gäller det för fågeln att spara på energin så att dom helt enkelt överlever därför burrar dom upp fjädrarna. Dunet som ligger underst ger en go värme genom att det blir mer luft mellan dessa. För att förstå detta så kan du ta en tunn tröja på dig, gå ut i kvällskylan och stå still. Du kommer att upptäcka skillnaden när du sedan tar en stor dunjacka på dig och gör samma test.

Lycka till med testet som du helt enkelt måste prova.

Mats på Kreativum


Hej! Jag undrar varför det inte finns nån som kan fråga om andra djur än fåglar på ungafakta?

/ robert berlin, 13 år från nya fågelsång

Hej Robert!
Jag tycker också det borde finnas någon som kan svara på frågor om djur. Därför ska jag direkt skriva till Rickard, Martina och Peter på Unga Fakta och säga till detta.
Det blir väl bra!

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hur många fågel sorter finns det i Sveige??

//Alva.... en tjej som undrar..

/ Alva Wahlström, 10 år från Karlshamn

Hej Alva!
Det beror alldeles på från år till år. Men det som man räknar är hur många fågelareter det är som häckar i Sverige. Det är ca 250 arter. Sedan finns det betydligt flera arter som mer eller mindre regelbundet ses i Sverige. Det är över 430 arter sedda i Sverige. I hela världen finns det över 9000 arter.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Hej mats !
Jag hittade en liten fågel i källaren igår han verkade rädd så jag tod hand om den. han kan inte flyga heller. Men har börjat flaxa lite, så jag tror han är på bättringsvägen!
Men min fråga var: vad är det för fågelsort?
Fågeln är svart med jättegul näbb och på bröstet har den ljusare nyanser.

Tacksam för svar

/ Emma Andersson från E-tuna

Hej Emma!
Att fågeln inte kunde flyga beror säkert på att den flugit emot något. Då blir fågeln oftast i sådant skick att den inte kan flyga. Ibland blir det t.o.m. hjärnskakning och då kan dom inte flyga.
Sedan vilken art det är, där tror jag att det är en koltrast som du har fått tag på.
Du ska nog sätta ut fågeln i det fria och låta den sköta sig själv och förmodligen repa sig så den kan fortsätta att flyga.

Lycka till.

Mats på Kreativum


Hej!
Grannen har planterat tulpan och påskliljelökar nu i höst, men får inte ha dem ifred för skatorna.
de gräver upp lökarna gång på gång, grannen petar ner, skatorna gräver upp osv.
Detta sker i flera rabatter på samma tomt.

Vi har planterat lökar på tomten bredvid och får ha dem ifred.

Är det rent okynne av skatorna eftersom de inte hackar i de stackars lökarna?

Tacksam för svar/Berit

/ Berit Carlsson, 18 år från Linköping

Hej Berit!
Mycket har jag både hört och sett men att skatorna skulle medvetet dra upp nysatta lökar av tulpan och påskliljor...
Mitt svar är att visst kan dom mycket väl sitta och "kolla in" vad dom någon håller på med. Att dom sedan flyger ner och försöker sabotera allt verkar också lustigt. Men samtidigt kan man bara förundras över deras nyfikenhet och intelligens. Dina grannar måste gräver ner lökarna något djupare och dessutom kanske täcka över dem med en väv eller liknande ett tag.
Skulle vara intressant och höra hur detta utvecklas.
Skriv gärna en rad till mig på jobbet mats.olsson@kreativum.se

Ha det gott och hoppas du är nöjd med svaret.

Mats på Kreativum


hej!!!
vilken grupp tillhör skata???

/ johan, 12 år från stockholm

Hej Johan!
Skatan tillhör Ordningen tättingar och familjen kråkfåglar.

Mats på Kreativum


Kan en fågel bli sex meter bred?

/ Daniel, 10 år från oxie

Hej Daniel!
Nä en fågel kan inte bli så "bred" även om den breder ut sina vingar.
Möjligtvis har det funnits under dinosauriernas tid så pass stora "fåglar".

Ha det gott.

Mats på Kreativum


varför kan fåglar flyga och inte människor?

/ sara, 13 år från sverige

Hej Sara!
Båda har vi en form av arm som är "kopplad" till en viss typ av muskler. Fåglarnas bröstmuskler är anpassade att kunna hålla ut "armen" eller vingen under en längre tid och dessutom ta de nödvändiga vingslagen. Fåglarnas skelett är dessutom väldigt ihåligt med en spindelnät liknande uppbyggnad. Vi människor har en mera homogen benstomme. Detta innebär att fåglarnas vikt är så låg så att det gör det möjligt för dom att just flyga. Vi människor alltså för tunga. Men vi människor har alltid velat kunna flyga likt fåglarna när vi så önskar. Många människor har genom åren försökt att flyga med "vingar" men det har alltid brakat i backen. Däremot när människan uppfann flygplanet så kom vi tillrätta med detta att flyga, men då med motorer som hjälper till.

Hoppas att du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


vilken fågel är din favorit.

/ maja, 8 år från umeå

Hej Maja!
Min absoluta favorit är storlom.
Anledning är att den är så vacker i sin fjäderdräkt, den låter enormt vacker då den ropar över nejderna på vårkvällar så det hörs vida omkring.
Kolla i en bra fågelbok eller sök efter bilder på Internet om storlom.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hur manga fågel sjuk domar finns det...



hur monga fågelarter fins det...





/ maja wahlberg, 8 år från jönköping

Hej Maja!
Detta är en fråga som jag inte kan svara på eftersom jag inte har studerat eller intresserat mig för just fågelsjukdomar. Men jag tycker att du ska skriva samma fråga till följande adress; sva@sva.se
Jag hoppas att det är någon där som kan svara på din fråga.
Annars har vi en kille i Kalmar som kanske kan så här har du hans adress också; bjorn.olsen@hik.se

Lycka till med dina funderingar.

Mats på Kreativum


Hej jag håller på med en uppgift i skolan.
Jag undrar vet du vad det finns för fåglar som hälst bor i stan.

/ Tobias, 11 år från Uppsala

Hej Tobias!
Den var en spännande fråga måste jag säga. Oftast förknippar man fåglar och människor till arter som gråsparv, tamduva, skata, kråka mfl. arter. Men det har visat sig att allt fler arter drar sig mot områden eller platser där människan finns. Anledningen till att dom gör det beror på att möjligheten att hitta mat ökar där. Men samtidigt så försvinner några eller i vart fall minskar dom i antal. Berguven är en sådan art som har lärt sig utnyttja människans miljöer eftersom där finns mycket gnagare. Förr var berguven en fågelart som ansågs vara sällsynt och mycket skygg. Den utnyttjar tillgången på olika bytesdjur som lärt sig i sin tur att leva i männsikans miljöer. Ringduvan är också en art som kommit in till städerna från att ha varit en ren skogsfågel. T.o.m. fasanen som lever i jordbruksbygder kommer in till tätorter och industriområden för att där finns det mat som lämpar sig för dom. Om en stad eller ett samhälle gräver en damm eller ett vattenhål så kommer gräsänder, smådopping, häger mfl. arter dit ganska omgående. Talgoxe, blåmes, svartvit flugsnappare finns både i människans närhet som i skogsmiljöer. Att precis peka ut enskilda arter är kanske lite omfattande men visst är det många arter som trivs i vårt sällskap, och då med anledningen av att där finns både mat och skydd.

Hoppas att du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


Jag har sett en fågel som satt på en trädstam, den var ca 25-30cm lång helt svart med en röd sträng på huvud mot nacke, jag tror den hade orange näbb. Har aldrig sett en sådan fågel här förr, den satt och hacka i trädet och såg klumpig ut. Vad kan det vara för fågel?

/ Sophie Leppäniemi från Lysekil

Hej Sophie!
Det du har sett är en hackspett av någon art.
Du skriver inte vilken färg den hade på kroppen, men jag misstänker att den var svart och vit och då rör det sig om en större hackspett.
Men om den var grönaktig så lär det röra sig om en gröngöling.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Kan fåglar bära stenar på ryggen utan att dom ramlar medans dom flyger?(OBS Småstenar)

/ Erik, 11 år från Lillkyrka

Hej Erik!
Vad har du fått dessa funderingar ifrån? Att det kan hamna småsten i fjäderdräkten kan väl vara möjligt men att den skulle göra det av en speciell anledning...mja.
Allt är möjligt i djurvärlden men att den kan "bära" stenar på ryggen och dessutom inte tappar den i så fall...nej.
Men skulle den av en händelse få en småsteni fjäderdräkten så kan den hålla den kvar. Det är ju så att vissa arter "badar" i jord och sand för att hålla bort ohyra.

Hoppas att du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hur håller fåglar sina ben när de ska landa resp starta? Hur gör fåglarna med sina vingar när de landar och lyfter?

/ Max Kalfjäll, 9 år från Stockholm

Hej Max!
Vilka läckra frågor du har!
När en fågel startar så sker ett samspel mellan vingarna och benen. Dom gör precis lika dant som dig och mig när vi ska hoppa, dvs. tar sats med böjda knän. Fåglarna har sedan vingarna som dom vecklar ut och få hjälp av dessa att kom igång eller upp i luften. När dom första vingslagen tas så kan man se hur benen och tarsen liksom gungar i samklang/takt. Därefter lägger fågeln in benen mot kroppen med utsträckta klor. Det är samma som flygplanen gör, dvs. att hjulen/landningsställen fälls in så fort som planet har fått upp farten. När fågeln ska landa så "fäller " dom ner benen och spänner ut klorna/tarsen för att ta emot själva underlaget den ska landa på.
Vingarna vecklar dom ut och tar oftast djupa och kraftfulla vingslag för att få upp kroppen från marken och därefter så minskar djupheten i vingslagen berorende på att den utnyttjar areodynamiken. När fågeln ska landa så blir det antingen genom att glidflyga in mot landningstället och därefter tas ett antal djupa vingslag. Fågeln använder också stjärtpennorna för att bromsa upp ich styra i landningsögonblicket. Samma är det vid starten.

Hoppas detta är ett svar du hoppats på. Jag tycker du ska ta en kikare och kolla lite på hur fåglarna gör. Men även hur flygplan gör. Därefter ska du fundera och jämnföra så kommer du att hitta likheter.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag har en fråga jag ungdrat över länge. Kan man ruva ett ägg under armhållan?

/ Jimmy, 12 år från asarum

Hej Jimmy!
Det var en spännande fråga. Jag tror säkert det skulle kunna gå om man har tålamodet, försiktigheten och nyfikenheten att göra detta. Men vem skulle ge sig på detta experiment? En fågel lägger ägget och "ruggar" lite fjädrar så att det blir i princip bar hud mot ägget. Den har också väldigt effektiva fjädrar som isolerar och håller värmen på plats, ett faktum vi inte har som människor. Så mitt svar är väl nej fast det skulle kanske gå. Upp till bevis och hör av dig ifall du lyckas.

Ha det gott under ruvningen!

Mats på Kreativum


Hej Mats! kan du ge mig lite fakta om örnar? jag älskar örnar! dom är så vackra!

/ Matilda, 10 år från sverige

Hej Matilda!
Det blev lite konstigt med din fråga för jag har svarat på den, men den kom upp igen som obesvarad.
Visst är örnarna härliga och fina. Nedan så har du några länkar som du bara kopierar och klistrar in i adressfältet på Internet. Då kommer du till läsvärda sidor som svara på dina frågor. Föruotm havs- och kungsörn så besöks Sverige av olika örnarter som passerar under flyttningen. Större och mindre skrikörn, kjesarörn, stäppörn, ormörn och dvärgörn.
Länkar till
Havsörn;
http://www.rovdjur.se/pag,01,1,39,117,305.html
http://sv.wikipedia.org/wiki/Havs%C3%B6rn
http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1916&typ=1

Kungsörn;
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kungs%C3%B6rn
http://www.rovdjur.se/pag,01,1,39,116,209.html

Jag såg en kungsörn i lördags middag som mobbades av en ormvråk då dom passerade Karlshamn för att flytta söderöver. På eftermiddagen så kom det 3 havsörnar över mitt huvud och trädgård också på väg söderöver.

Hoppas att du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB