Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
Hej Mats, jag plussar till 33år, jag är 43,, går det bra att fråga ändå,? jag bor i Kortedala, och promenerar nästan dagligen vid Lärjån, idag såg jag en fågel jag aldrig sett förut, helgrå, långa ben, ganska lång hals och kanske nästan 1 meter mellan vingspetsarna, svårt att bedöma exakt, tänkte det var en vilsen trana, men huvudet var grått,,vad tror du? MVH Ylva
/ Ylva, 10 år från Göteborg
Hej Ylva!
Jag får inte riktigt ihop det med din ålder, men det har ingen betydelse. Den fågel som jag tror du har sett är en häger. Beskrivningen som du gjort tyder på detta liksom den miljön som du såg fågeln i.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej Mats vilken fågel är sveriges ovanligaste fågel.
/ felix, 9 år från ullevi
Hej Felix!
Det var en lite knivig fråga om vilken art som är Svergise ovanligaste. Det är så att några arter häckar med ett fåtal par, ibland inte alls, ibland flera par och den jag tänker på är fjälluggla. Men samtidigt har vi vitryggig hackspett, tornuggla mfl. som finns kvar med några få par osv. Det är ju de häckande fågelarterna som vi måste räkna med i din fråga. För det är ju så att det årligen kommer sällsynta (ur Sveriges synvinkel) och som får anses vara riktigt sällsynta. Jag tror att du ska söka dig till Artdatabanken för att få bättre svar på din fråga.
Mats på Kreativum |
Hej!
jag undrar om du kan je mig lite fakta om Fiskmåsarna. För jag behöver det till ett skol arbete.
om du har tid så kan du vell för söka skriva till baka innan fredag. Hälsningar Atti Hampus..
/ Atti Hampus, 11 år från Valbo
Hej Atti!
Vad kul att du gör ett skolarbete oim fiskmåsen. Det är en vanlig sk. vitfågel, dvs en måsfågel som lever i samband med hav och sjöar. På senare år har den dock anpassat sig till stadsmiljöer och häckar på tak och andra annorlunda ställen som påminner om skären och öarna. Den är grå på ryggen och har vit undersida. Näbben är gul. Om du går in på följande sidor med hjälp av Internet så får du ännu mer information.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fiskm%C3%A5s
http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1200&typ=1
Lycka till med skolarbetet.
Mats på Kreativum |
Hej! Jag undrar vilken fågel som är farligast mot människor?
/ robert berlin, 13 år från nya fågelsång
Hej Robert!
Det finns egentligen inte någon fågel som är farlig för människan. Det kan möjligtvis vara en emu som kan sparka och sprätta upp svåra köttsår om den ofredas eller blir hotad med sina ungar. Den lever ju nere i nya Zeeland och Australien.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hur kan fåglar hitta när de flyger?
/ Anna, 14 år från SVeriges framnsida (Göteborg)
Hej Anna!
Det är något som både jag och många andra funderat och funderar över. Men dom har ögon att se med och kan då lära sig att känna igen landskap, hav, land osv. Men magnetism, stjärnorna och mycket annat hjälper dom att hitta rätt. Det är rätt komplicerat att förklara på några få rader. Men om du tänker dig att du är en fågel och ska flyga söder ut. Du flyger från Göteborg (jag var där igår och besökte dels Volvo och dels Universeum) då har du kusten ner förbi Varberg, Halmstad Båstad, Helsingborg, Malmö och så plötsligen viker kusten av bort mot Trelleborg och Ystad. Samtidigt ser du Danmark på andra sidan Öresund och du har flugit ut till Falsterbo. Då tar du vägen över och sedan fortsätter neråt längs med Europas kust till Spaniens sydspets Gibraltar. Då ser du Afrika på andra sidan och flyger vidare dit. Slutligen söder om Sahara så blir det gott om mat, varmt och behagligt. Senare framåt våren så känner du att nu är det dax att flyga tillbaka fast då tar du vägen åt andra hållet. Om du flyger på natten så kan ljuset från städer och byar leda dig söderut. Ute över havet finns det ju inget sådant ljus därför flyger du inte dit. Sedan är det massor med anadra saker som storm, regn, rovfåglar mm som kan ställa till det för dig.
Ungefär så där kan det gå till lite förenklat.
Hoppas att du är nöjd med svaret så långt.
Mats på Kreativum |
Varför kan inte strutsar flyga?
/ Axel, 12 år från Burseryd
Hej Axel!
Ja du varför kan inte en struts flyga....Jo den väger ca 150 kg vilket omöjliggör att den kan flyga. Därför har strutsens vingpennor tillbakabildats för att enbart fungera som värmeisolering och skydd för solen åt ungarna.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej Mats !
Min morfar håller på att bygga en carport. Nu håller talgoxarna på att äta upp den svarta pappen + isoleringen. Varför äter dom på den ? Vad kan min morfar göra för att få talgoxarna att sluta ?
Hälsning från Anton.
/ Anton Eliasson, 16 år från Gävle
Hej Anton!
Förstår att din morfar inte är glad på talgoxarna, men jag tror att dom tar detta materialet för att bona om i en holk eller liknande för att klara vintern eller den kalla natt temperaturen. Talgoxar kan också ibland hacka sönder färskt kitt på fönster, men då för att äta det feta i kittet. Någon anna anledning tror jag inte det är för ett busstreck är det nog inte.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hur gammal kan en sparvhök bli ?
Hur mycket kan en sparvhök väga ?
Hur lång kan den bli ?
Är Sparvhöken En Flyttfågel ?
/ Linus Appelblad, 12 år från Umeå
Hej Linus!
Det verkar som att du jobbar med eller är intresserad av rovfåglar. Sparvhöken är ju tillsammans med ormvråken den vanligast rovfågeln i Sverige. De äldsta fynden av ringmärkta sparvhökar är 15 respektive 12 år gamla. Den ena togs av en rovfågel och den andra var funnen död. Den blir ca 40 cm lång och har ett vingspann (mätt mellan vingspetsarna) på ca 80 cm. Sparvhökarna är en flyttfågel även om enstaka exemplar stannar kvar i Sverige. Dom flyttar ner i Europa där det är mildare och där det finns småfågel eftersom det är stapelfödan.
Jag såg ett par sparvhökar idag som flyttade mot SV här över Karlshamn.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
För några år sedan knackade det på fönsterrutan och en liten fågelunge kom in. Först trodde vi att det var en tamfågel som flugit bort. Den verkade ju så tam!
Den var i slutet på året och kallt ute. Kanske hade den flugit fel. Vi hörde från en expert att det var en kungsfågel och att de bara äter myrägg. Vi släppte genast ut den. Jag undrar om kungsfåglar flyger i flock och om du tror du att den fann sin väg söderut efter att vi släppte ut den?
Mvh/ Nina
/ Nina Edlund, 18 år från Björna
Hej Nina!
Det låter lite av en solskenssaga. Men det händer att fåglar ibland knackar på fönster, men då är det oftast talgoxar eller blåmesar som är intresserade av fönsterkittet. Att en kungsfågel skulle gjort detta är ju inte vanligt. Att kungsfågeln dessutom skulle äta myrägg är inte riktigt sant eftersom den alltid befinner sig i trädkronorna vid sitt födosök. Där finns det ju inte myrägg. Men kanske kan dom ändå tillfälligtvis äta myrägg i små mängder fast småspindlar och insekter är basfödan. Att ni släppte ut den var helt rätt eftersom det är en vild och frilevande fågel. Jag vet ju inte exakt hur sent på året den kom till er, men den är delvis en stannfågel men också en flyttfågel som flyttar ner i Europa en bit. Att just "er" kungsfågel skulle hitta vägen tror jag är ganska stor chans att den gjorde, om inte så hittade den nog både mat och skydd i den svenska barrskogen.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Jag har hittat en duvunge som hade trillat ner från ett träd och så la den sig i en buske och den kan inte flyga.När den hadde trillat ner så kom en katt och försökte ta den så vi tog den och la den i ett lågt träd med en handduk över. Vad ska vi göra och vad ska vi ge den för mat??
/ Elinor Ahlin, 10 år från höganäs
Hej Elinor!
Det är på det viset att ringduvan kan lägga väldigt dena kullar. Det innebär att ungarna är rätt nyfödda så sent som nu i slutet av september. Den överlevnadstaktiken är rätt knepig tycker jag eftersom det oftast blir blött, kallt och mycket mindre med mat. Att ta hand om dne duvunge innebär mycket arbete. Den ska ha lagom varmt, rätt mängd med vätska och lagom mängd med mat. Maten kan mycket väl vara gräs (grönt kort friskt gräs gärna med lite klöver i), det kan vara ärtor, små fröer osv.
Det jag dock skulle göra först är att försöka hitta trädet med boet i, lägga fågelungen där igen och dra sig undan. Föräldrarna finns alltid i närheten. Nu är det dock ett problem hur länge den varit utanför boet.
Lägg den gärna högre upp på en gren eller en risig buske, ingen handduk och låt föräldrarna hitta sin unge igen. Tyvärr kan det mycket väl bli så att unge dör eftersom föräldrarna inte hittar den, den blir för hungrig osv. Men sådan är naturen, lite grym kan vi tycka. Men eftersom duvorna lägger kullen så sent så är risken mycket högre att den inte lyckas med att få ungen eller ungarna på vingarna.
Ni får själva ta beslutet och jag hoppas det löser sig.
Mats på Kreativum |
Vad äter vipan för något? Vilken färg har vipan?
/ rasmus perrson, 11 år från sverige-bromölla
Hej Rasmus!
Jag antar att det är tofsvipa du menar. Den äter insekter och smådjur som finns i våtmarkerna och på åkrar. Den gör lika dant som andra vadare att den springer omkring , stannar upp och sticker ner näbben i markens yta. Där hittar den olika godsaker som den gärna mumsar i sig.
Tofsvipan är mörkt grön i färgen med vit mage, lite brokigt huvud med en fin tofs uppe på hjässan.
När den flyger så har den breda vingar som är rundade längst ute. När den flyger så vrider den sig från sida till sida i en vådlig flykt.
Hoppas detta är nog.
Mats på Kreativum |
Hej, Mats!
Min mamma hade skaffat fem ägg från afrikanska pärlhöns och alla kläcktes och blev till kycklingar. Vi fick fyra mörkgrå och en vit. Men några veckor senare kom räven och tog tre stycken. Men det jag vill fråga om är att pärlhönor kan ju flyga och hur kunde räven då få tag på alla tre.
Ps. de var så stora att de hade lärt sig att flyga för länge sen.
/ Elvira Axén, 12 år från Uppsala
Hej Elvira!
Den är listig räven som kan göra det nästan omöjliga. Men jag tror att den kommit in där pärlhönsen befann sig och helt enkelt dödat dom en och en för att sedan bära iväg dom samtidigt. Det är nämligen så finns det mycket mat så tar dom gärna mer än vad dom kan äta för stunden. I detta fallet var det säkert så att räven hade några hungriga ungar någonstans och då räcker det inte med en pärlhöna utan gärna fler. Det kan också vara så att dom blir "hagalna" dvs. dom tar med chansen finns. Pärlhönorna försökte säkert tas sig undan men räven jagade tills den var nöjd, tyvärr. Jag antar att pärlhönorna var i någo form av hägn och då kommer dom inte undan mer än till nätet. Skulle dom vara helt friflygande så hade räven förmodligen inte lyckats med vad den gjorde nu.
Hoppas att ni kan föda fram fler pärlhönor och att det ska bra med det.
Mats på Kreativum |
kan fåglar gråta??????????????????? ( jag vill att du sak svar på min fråga ) !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :@
/ batoul, 11 år från nödinge
Hej Batoul!
Nej jag tror inte fåglar kan gråta. Dom har inte samma känslor som oss människor.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej, jag var nere vid stranden och uppmärksammade 12 döda Tordmular. Det var 11 st Ad. och en juv, är detta vanligt eller är det något som är fel? Det fanns inga synliga tecken på fåglarna som kan berätta om orsaken till deras död och dem hade alla bytt om till vinterdräkt.
/ Melvin, 10 år från Varberg
Hej Melvin!
Oj vad du verkar bevandrad i fåglars olika dräkter. När det gäller dessa tordmular så kunde man se bilder på några av dessa på Svalan häromdagen. Jag tror det är så att dom fått i sig något olämpligt ute till havs och blivit dåliga. Då söker dom sig in mot kusten och t o m upp på land. Ibland händer det att fartyg dumpar olovligt olja ute till havs. Olja kyls ner och sjunker under ytan. Där kan den lägga sig i ett lager som tordmular och andra dykande fåglar måste igenom för att hitta sina byten. Då kan dom få i sig giftiga saker som helt enkelt förstör dom inombords och såp dör dom. Att det skulle vara så i detta fallet vet jag inte, men det kan mycket väl vara så. Där har sedan många år tillbaka förkommit någon form av virussjukdom bland sjöfåglar som man inte riktigt vet var den kommer ifrån och som leder till en plågsam död för fåglarna. Eftersom du skriver att där inte fanns något synligt fel så är det helt uppenbart att dom fått i sig någon ohälsosamt eller ett virus, tyvärr.
Hoppas att du hittar bara friska tordmular framöver.
Mats på Kreativum
|
Hej Mats,
Hur länge brukar kanariefårglar leva?
Tack för svar/Viki
/ Viktoria, 10 år från Göteborg
Hej Viktoria!
Hur länge en kanariefågel som hålls i bur beror väldiogt mycket på om den förblir frisk eller inte. Jag har en barndomsvän som hade kaneriefågel i många år, riktigt hur många vet jag faktiskt inte. Skulle fråga i en djuraffär hur länge dom kan leva på ett ungefär.
Hoppas du är nöjd med detta.
Mats på Kreativum |
hej det här är en fråga om ekorrar jag undrar bara om du vet en bra hemmsida!
/ Mira, 13 år från Västerås
Hej Mira!
Nej det vet jag faktiskt inte. Men jag hade sökt efter någon lämplig sida på www.google.se. Där hade jag skrivit ekorre på sökordet och fått ett stort antal träffar. Sedan är det bara att börja leta bland dessa. Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm www.nrm.se har säkert mycket bra material om just ekorrar.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej! Vilken är Sveriges vanligaste fågel?
//Paulina : )
/ Paulina, 13 år från Kalmar
Hej Paulina!
Det är lövsångare och bofink som är Sveriges vanligaste fåglar.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej Mats.
Jag hörde nånstans att duvor ibland kallas flygande råttor. Är det sant? Och om det stämmer så undrar jag varför kallas dom det?
Tack på förhand!
/ Rebecka Andersson, 13 år från Helsingborg
Hej Rebecka!
Detta uttryck har jag aldrig hört talas om.
Men jag kan tänka mig att det säkert är ett uttryck för att flera fågelarter alltmer sökt sig till människans närhet.
Det innebär att dom söker sig till vår urbana miljö där det finns bra förutsättningar för att hitta boplatser, mat etc.
Vi människor har en viss benägenhet att tycka illa om fiskmåsar, duvor och gråsparvar för att nämna några.
En stad eller ett samhälle utan fåglar vore ett dött samhälle.
Visst finns det alltid en risk för att sjukdomar sprids när fåglar skiter lite varstans och att vi människor inte kanske fullt ut sköter vår hygien.
Hoppas att detta var en liten del som ett svar.
Mats på Kreativum |
Hej!
Jag undrar hur gammal en kaja kan bli?
/ Patrik Ekstrand, 11 år från Bromölla
Hej Patrik!
En kaja kan säkert bli en 10-20 år gammal.
Ringmärkningscentralen har säkert mer exakt svar.
Den äldsta var visst 19 år och 7 månader.
Ha det gott
Mats på Kreativum
|
Hur Långa ben + Nebb har en Strand-skata. ? Och i fall strand-skator är flytfåglar.?
/ Emil holmqvist, 11 år från Sverige-bromölla
Hej Emil!
Strandskatorna är en flyttfågel som flyttar till nordsjöländerna och England.
Jag vet inte hur långa ben som en strandskata har, men gissar att det är ca 15-20 cm.
Näbben ca 10-12 cm.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
|