Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
hej!
det sitter en slags mås unge i en hängränna utanför mitt fönster. det har suttit här hela dan och det flög massa måsar här förut. den ser så pass stor ut att den skulle kunna flyga, men den sitter bara här. vad ska jag göra?
/ alice , 12 år från stockholm
Hej Alice!
Du behöver inte vara fundersam över måsen. Det är säkert en årsunge som inte riktigt kommit på hur det är att flyga. Den har sina föräldrar i närjeten som ser till att den får mat. Det kommer plötsligen ett ögonblick och så flyger den iväg som alla de andra måsarna. Du beöhver alltså inte göra någonting.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Jag är faktiskt 50 år och arbetar på S:t Görans sjukhus på patologen. Utanför ett av våra fönster går en fiskmåsunge och skriker. Är det som det ska vara tror du? Den ser så övergiven ut. Den lämnar inte området så man kanske kan anta att den faktiskt har em mamma.
Vi är tacksamma för svar....
/ Anne, 18 år från Stockholm
Hej Anne!
Allt är säkert i sin ordning. Den skriker och lockar så kommer föräldrarna och matar den med jämna mellanrum. Många gånger sker dset säkert när vi sover dvs. tidiga mornar eller lite senare på kvällen. Föräldrarna finns i närheten. Så du kan vara lugn den har det säkert bra.
Ha det gott i sommar!
Mats på Kreativum |
Hej igen!
Jag har kollat upp denna Ljungpipare förrut men var tveksam om det verkligen var den jag såg.
Nu förstår jag att det måste vara den eftersom att alla kännetecken stämmer, även storleken.
(Men färgen på Ljungpiparen gör mig oviss, det var inte så jag minns den.)
Tack så jätte mycket för hjälpen!
/ camilla från östergötland
Hej igen!
Det kan ju vara antingen ljuset eller kanske en ungfågel som du sett eller hört. Då är det inte något grönt utan den får det först efter första ordentliga ruggningen.
Men visst är den fin och den tillhör fjällvidderna som en trogen följeslagare.
Ha det gott i sommar!
Mats på Kreativum |
Hej! Jag besökte sälenfjällen för ett par dagar sedan ( slutet på juni ). Vi såg en fågel som vi inte kan hitta i någon fågelbok. Dock var den vanlig och fanns på många ställen både nedanför och uppe på fjället.
Den var svart och vit på underkroppen ( bröstet och magen). Den hade även en ganska pipig stark röst, återupprepande. (miiip, miiip, miiip)
Vet inte om jag kommit rätt när det gäller sådna här frågor men chansar ändå.
Vad kan det vara för fågel?
/ camilla från östergötland
Hej Camilla!
Det är läckert med sådanan här frågor, lite halvkryptiska och fåordiga i beskrivningen.
Men dom åren jag var aktiv med fjällvandring så finns det en fågel som alltid lät över kalfjället nämligen lungpipare. Den återupprepade sin entonig "vissling" som en karaktär över landskapet. Du beskriver tyvärr inte storleken på fågeln i fråga så det är bara lite på känsla jag tror att det kan vara ljungpipare. Men det finns en hållhake den är nämligen grön i dräkten också.....
Kan du ge mig fler kännetecken så kan vi säkert lösa ditt "problem".
Vi hörs
Mats på Kreativum |
Finns det flera måsar än bara skratt- och fiskmåsar?
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej Lina!
Ser att du skickat in tre olika frågor så jag besvarar dessa på samma.
1. När det gäller måsarna så tycker jag att du ska titta i en fågelbok, tex. "Fågelguiden". Visst finns det flera olika arter måsar, men fiskmås, skrattmås och dvärgmås är de som förekommer som häckfågel här i Sverige. Sedan finns det fler runt om i Europa och världen. Men titta där så får du se.
2. Ju större fågel dessto mer fjädrar, helt klart.
3. Det har jag gjort både i Sverige och utomlands. Det blir så med åren som man kikar på fågel dessto mer vill man oftast se någon ny art och då gärna en sällsynt sådan. Tex. om man har turen att få se en silkeshäger, blåkråka eller en busksångare. Många fågelskådare idag håller till med Club300 som gärna kikar på sällsynta arter. Fler åker långa sträckor för att se just sällsyntheter. Jag själv är inte en sådan utan kikar på alla fåglar med glädje. Men visst, kommer det en sällsynt art i mina hemtrakter eller inte alltför långt bort så åker även jag iväg.
Nu ska jag snart på semester så det dröjer 4-5 veckor innan jag kan svara på frågor igen.
Ha det riktigt gott i sommar och odla ditt fågelintresse ute i naturen.
Mats på Kreativum |
hej Mats?
hur många fåglar finns i sverige?
Hur många fjädrar har en fågel?
hur högt upp flyger en fågel?
MVH JOHANNA
/ Johanna, 9 år från tomelilla
Hej Johanna!
Det finns ca 245 häckande fågelarter i Sverige.
Det har setts ca 486 fågelarter fram till 2007. Tror inte det setts någon Sverige ny nu under ett tag.
En sångsvann har ca 25 000 fjädrar, ladusvala ca 1 500 och en kolibri ca 1 000 fjädrar.
Man har sett från flygplan flera gånger fåglar som flyger över Mount Everest på 8 600 m.ö.h.
Den fågel man med säkerhet vet flygit högst är en Rüppells gam som över Elefenbenskusten kolliderade med ett flygplan på 12 000 m höjd!
Ha det gott i sommar!
Mats på Kreativum |
Hej igen.
Varför har gräsandmamman alltid sina ungar ensamma? Varför är inte pappan brevid precis som kanadagäss?
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej Lina!
Ja det kan man fundera på. Det är faktiskt så att hanarna flyger iväg eller gömmer sig för att rugga fjäderdräkten. Ejdern har just detta sättet där hanarna flyger ut i Östersjön i stora flockar för att rugga. Dom ruggar så hårt att dom inte kan flyga speciellt bra. Men detta är inte riktigt svaret på varför honorna sköter om ungarna. Bland flera av vadarfåglarna är det precis tvärtom hanarna som får sköta om uppväxten och honorna drar söder över, ("kanske för att sola.....").
Hittar kanske inte riktigt det rätta svaret just nu.
Mats på Kreativum |
Varför fryser inte sjöfåglar fast dom är i vattnet hela tiden? Jag var i Krokom och där var det en knipa som var i vattnet hela tiden....
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej Lina!
Dom har en fjäderdräkt som för det första håller fuktigheten och vattnet utanför fjädrarna. Samtidigt har dom en viss rörelse när dom är i vattnet som gör det svårare för isen att få dom "fast". Dom märker nog också när sjön fryser och då flyttar dom helt enkelt till mer öppet vatten.
Mats på Kreativum |
Varför sitter dom flesta fåglar som sjunger, högst upp i trädet?
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej igen Lina!
Anledningen är enkel - dom vill höras långt runt om sig. Det är ju så att dom har en "trädgård" eller ett revir. Detta markerar dom med att sjunga samtidigt som dom lockar på en grann tös för att skaffa småungar med. Det är anledningen till en ofta högt placerad position. Men det finns många fåglar som sitter lågt ner, inne i täta buskage osv. Men syftet är ändå det samma.
Mats på Kreativum |
Hej.
Varför flyger blåmesen upp och ned? Alltså den flaxar , åker ned, flaxar, åker ned.....
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej Lina!
Frågorna blir väldigt knepiga ibland, men om jag förstår dig så är det blåmesarnas flygsätt du undrar över. Vissa fågelarter flyger spikrakt, andra glidflyger i uppvindar, en del flyger i bågar och andra som blåmesen lite upp och ner. Jag tycker du ska titta på alla fåglar du ser så kommer du att upptäcka hur olika alla flyger. Fundera då över varför dom gör si eller så.
Ha det gott i sommar.
Mats på Kreativum |
Heej Mats!
Hur många fåglar finns det i sverige?
Är underlat alergi framkalande?
För jag ska kanske få en underlat.
Kram Johanna
/ Johanna, 10 år från Tjörn
Hej Johanna!
Det finns ca 245 häckande fågelarter i Sverige och totalt har det setts 486 arter.
När det gäller fåglar och allergier så kan jag ingenting, men jag skulle tro att även en underlat kan framkalla detta. Men då ska man ha anlag för just allergi.
Ha det gott i sommar!
Mats på Kreativum |
Hej!
det är såhär att min katt drog in en jätteliten fågelunge i huset. Fågeln lever men är väldigt rädd tror jag. Jag vet ju inte varifrån fågeln kommer och jag undrar vad jag ska göra? den har inte lärt sig flyga ännu. och jag kan väl inte bara lämna den någonstans?
/ Amanda, 13 år från sthlm
Hej Amanda!
Jag vet inte hur det gått med fågeln. Men man ska bara sätta ut deni en buske eller ett träd. Den piper eller säger någon form av ljud som föräldrarna hör. DOm kommer då med mat och så hoppas vi den klarar sig. Att ta reda på en fågelunge går, men det är ett stort arbete eftersom de ska ha mat och vätska.
Så sätt ut den i trädgården och så kommer den säkert att klara sig.
Ha det gott i sommar.
Mats på Kreativum |
Hej.
Tycker fåglar det är jobbigt att bygga ett fågelbo?
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej igen Lina!
Du är full av kreativa frågor. Jag har faktiskt ingen aning om ifall fåglarna tycker det är jobbigt. SDom bygger helt enkelt ett bo för det finns en drift hos dom som gör att det är ett måste.
Mats på Kreativum |
Hej.
Kan man lära sig alla Sveriges 250 fågelarter, om man läser mycket?
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej du Lina!
Svaret är absolut JA!
Men att kolla fåglar i frihet eller i naturen tillsammans med någon kunnig, har en anteckningsbok och en bra fågelbok så kommer du att lära dig väldigt många fort. Det finns dock ett antal arter som är väldigt lika varandra, låter nästan precis likadant, dom är svåra att lära sig. Men kanske du har lätt för dig så det är bara att prova.
Ha det gott och GLAD MIDSOMMAR!
Mats på Kreativum |
har hittat en fågelunge,jag har vaktat snart i 2 timmar men ingen mamma kommer. den har svart huve vita kinder och lite gult bakom.vad ska jag göra å vad för slags fågel är det? hej då lukas
/ lukas, 10 år från märsta
Hej Lukas!
Jag tror det är en talgoxe som du hittat. När det gäller "övergivna" fågelungar så piper dom och föräldrarna finns alltid någonstans i närheten. Så man ska låta dom vara i fred.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
ny fågel i trädgården vad heter denna fågel?
lång näbb,ganska långa ben,gul eller oragne färg på demsamma,svart överkropp,vit underkropp
har du tid o möjlighet att svara vore jag tacksam
tack på förhand
MVH
Folke
/ folke lundmark från varberg
Hej Folke!
Din beskrivning tyder på en strandskata som är en vadarfågel.
Kolla i en fågelbok så ser du säkert samma fågel ifall du letar upp just strandskatan.
Ha det gott i sommar.
Mats på Kreativum |
Hej.
Jag menade: Kan blåmesar och typ talgoxar och andra "småfåglar" simma?
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej Lina!
Nej dom kan inte simma!
Din andra fråga om fågelungen på gatan eller vägen beror säkert på att den blivit påkörd. Eftersom dom är dåliga flygare och inte vet någonting om världen och alla farligheter så händer det ofta att detta inträffar.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hejsan! jag undrar vilken fågel som är:
1:störst
2:snabbast
3:minst
4:äldst
/ Chris, 11 år från märsta
Hej Chris!
Den största fågeln som finns på jorden är strutsen.
Den snabbaste är pilgrimsfalken som kan komma upp i ca 350 km/tim.
Den minsta är en kolibri som heter bikolibri och är 5 cm lång och väger ca 1,8 gram.
Den äldsta fågeln var en kungsalbatross i Nya Zeeland som blev 105 år gammal! I Europa var det en mindre lira som blev 50 år. En gråsparv blav 19 år gammal. Vilken som är äldst just nu vet jag inte.
Gå in på www.google.se och skriv lite sökord så hittar du massor av kul läsning.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Kan jag ställa några frågor om Havsörnar?
1. Vad heter havsörnar på latinska?
2. Hur lever dom?
3. Vad äter dom?
4. Hur gammla kan dom bli?
5. Vart bor dom?
Tack! (Det är ingen skolläxa eller så :)
/ Andi, 12 år från Sverige
Hej Andi!
Havsörnen heter på latin Haliaeetus albicilla. Om du tittar i en fågelbok så står det alltid där vad de olika fåglarna heter på latin.
Havsörnen lever längs Sveriges kust och även flera andra länders kuster. Men den kan också häcka i inlandet vid någon lämplig sjö och då framförallt i Norrland.
Havsörnen lever helst på fisk, men kan mycket väkl äta en sjögfågel om det skulle bli tillfälle att fånga en sådan. Den lever också på vintern på utlagda grisar som kallas för åtel.
Havsörnen kan bli väldigt gammal upp emot 30-40 år. Men vanligast ca 15 år ungefär.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej igen!
Kan fåglar utan simhud, simma (på djupt vatten)?
/ Lina Johansson, 11 år från Östersund
Hej Lina!
Vilka frågor du ställer!
Jag förstår inte riktigt din fråga, men samtidigt kan jag ev. tro att det rör sig om en vadare som lever vid vatten men inte har simhud. Jag tror mig veta att det är en förutsättning för att dom ska lyckas komma ner. Men samtidigt tänker jag på fiskgjusen som dyker rakt ner och fångar sitt byte i form av fisk och dom har inte simhud mellan tårna. Så svaret är egentligen ja, men det är nog nej ändå.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
|