Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej !
Tycker du att jag ska tycka om fåglar? (det gör jag)
MVH Lina

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Det är helt upp till dig själv.
Fåglar är en spännande hobby och samtidigt en viktig kunskap när man ska försöka förstå helheten i naturen.
Själv hade jag en dröm om att bli bonde i mitt yrkesverksamma liv.
Men jag träffade på skolkamrater som var med i Fältbiologerna och så blev även jag.
Vi var flera av fältisarna som tyckte att fåglar var pin livat, så vi blev helt enkelt fågelskådare.
Men ska jag tycka så gå med i fågelskådarkåren.
Det finns ju en ungdomsgrupp inom Sveriges Ornitologiska Förening, kolla där.

Lycka till framöver.

Mats på Kreativum


Hej hej!
Hur mycket kostar en kikare, som inte är för dyr, men samtidigt av bra kvalitet?
MVH Lina

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Så nu är det dax att köpa en kikare för att kunna se på fågel bra antar jag.
Jag tycker att man inte ska köpa en riktigt dyr handkikare till att börja med. Då tänker jag på Zeiss, Swarowski m.fl. för ca 10 000 kronor, utan en enklare för kanske 1500 kronor och uppåt. Det är givetvis helt beroende på hur mycket man ska kika på fågel. JAg tycker att du ska ta kontakt med Naturbokhandeln på Öland, eller Gunnars Fotot i Stockholm så kan dom skicka dig en katalog över kikare. Där står en massa nyttigt och bra tips om de olika kikarna. Jag ger dig här adresserna till dessa så är det bara att kontakta dom så kommer det en fin katalog.

http://www.naturbokhandeln.com/

http://www.gofoto.se/

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats !

Jag undrar hur många fågelarter det finns i Sverige? Det var kanske en svår fråga men jag hoppas den går att svara på !!

OM du kan svára på hur många fågelarter det finns i Sverige så undrar jag hur många fågelarter det finns i VÄRLDEN ??!!!!

Och om du kan svara på de frågorna så undrar jag om du kan svara på denna frågan.

Hur ska man göra om man är på stranden och solar och badar men så ska man fika.......
Då kom det en gång ca 10 fiskmåsar till oss när min familj satt och fikade. Bl, a tog dom 1 hel bulle som låg¨på filten vi satt på. Min lillasyster blev jätterädd och började gråta.
Mn fiskmåsarna kunde inte nöja sig med 1 bulle !!
För när hela familjen skulle ner och bada vara väskan vi hade vår mat i lite öppen men inte mycket !!
Då kom det ung, 3 fiskmåsar och började rota i väskan. De tog : 1 påse med 2 mackor i. Som tur fick de inte tag i mer för de som låg jämte oss skrämde i väg fiskmåsarna.

Min fråga är om man kan göra något för att måsarna inte ska ta vår mat !?!

/JULIA !!!!!

/ Julia, 12 år från Värnamo

Hej Julia!
Jag har precis svarat på en fråga som liknar din. I världen finns det mellan 9000 och 10 000 fågelarter. I Sverige finns det ca 245 häckande fågelarter. Men samtidigt kommer det arter förbi Sverige under vår- och höstflyttningen. Dessutom kommer det alltid sällsynta arter som följt med varma vindar eller har "lite fel" på kompassen. Totalt i Sverige fram till 2007 har det setts 486 fågelarter. I Skåne har det setts 405, Öland 402 och i Halland 373.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


hur många fågelarter fins det (i hela världen liksom)

/ mattias, 9 år från sverige

Hej Mattias!
Det lär finnas mellan 9000 och 10 000 fågelarter i världen.
Anledningen till att man inte kan säga exakt beror på att det fortfarande hittas någon enstaka nya art i något otillgängligt område i världen. Men kanske allra mest på att flera arter som tidigare var sk. raser blivit rena arter.
Ett exempel på detta är vår gråtrut som delats upp i gråtrut, kaspisk trut och medelhavstrut. Fler arter och raser kommer att gå samma väg.
Samtidigt så är det så illa att enstaka arter tyvärr försvinner från jordens yta och helt enkelt blir utrotade.

Hoppas du tycker detta var ett bra svar.

Mats på Kreativum


Hej!
Där jag bor (i en lägenhet) där är det duvor... Jag vet inte vad det är för art..
Dom sitter ofta på tak och så. Vad är det för art tror du?

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Om det är duvor som har grå/blå/svart så är det sk. tamduva eller som en del kallar dom stadsduvor.
Men om dom är sandfärgade med ett litet svart streck på halsen så är det en turkduva.
Skulle den vara grå-blå med en vit halsring så är det ringduva.
Kolla i en fågelbok så ser du säkert vilken art det är.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats.
Finns det andra fåglar än pingviner på polerna ? Vilket land finns det havssulor?

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Visst finns det andra fåglar på polerna. Tar vi den polen som är oss närmst, nordpolen så finns det ismås, vitvingad trut, vittrut bl.a. Åker vi sedan ner till sydpolen, vilket hade varit väldigt spännande så finns det albatrosser som flyger runt polen, det finns petreller och säkert måsarter och trutar. Jag tror att om man söker på en resebyrå som har sydpolen som resmål och det är naturintriktning så kan man säkert läsa vilka arter som finns där.

Är du sugen på en resa till dessa kalla områden?
Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej! Min dotter Annie har en fundering kring en bofink (tror jag det är) som vill komma in till oss i huset. Han flyger mot fönstren hela tiden precis som om han vill komma in. Annie är bekymrad över detta. Kan det vara så att han ser sin egna spegelbild?
Hälsningar
Annies mamma

/ Annie Adolfsson, 10 år från Kalmar

Hej Annie!
Det är säkert en bofink eller kanske en sädesärla för dom gör detta ofta, ser sin spegelbild i fönstret. Dom tror då att det är en anna hane av samma art som försöker ta reviret för honom. Det är ju så att fgålar har egna "tomter" eller sk. revir som dom mutar in och försvarar mot andra hanar som också är intresserade av detta. Den sjunger och verkligen talar om att här bor jag. Ser den då en spegelbild i ett fönster eller en blank bil eller navkapsel så blir den "galen" och försöker få bort den. Det är säkert så den gör hos er. Du kan rita och klippa ut en siluett av en sparvhök och klistra upp den på fönstret så lär nog den lugna ner sig. Det går också att köpa en sådan siluett på Naturbokhandeln på Öland. Det är bara att ringa dit och beställa en.

Lycka till och ha det så gott.

Mats på Kreativum


Hej Mats.
Nu har jag några frågor:
1. Hur får man fågel-influensan? Genom fjädrerna?
2. Kan en fågelunge sjunga?
3. Vart lägger byduvorna (dom som finns i stan) sina ägg?
4. Har du en "fågel-härmare"?
5. Är ditt fågel-interesse nåt slags jobb?
6. Kan du alla fågelarter i Sverige? (det kan inte jag, det är svårt) ;)

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Mycket att göra på jobbet leder till att jag inte hinner svara på alla frågor som kommer till "min" avdelning om fåglar.
1. Om man hanterar, dvs. tar på en smittad fågel så gäller det att tvätta händerna mycket noga. Oftast för smittan över via avföringen. Men jag kan inte alla detaljerna kring detta utan du får försöka få svar via SVA Statens Vetrenärmedicinska Anstalt.
2. Nej det kan den inte från början utan den lyssnar på sina föräldrar och sina artfränder. Det finns säkert något i dess gener som gör att bofinken inte låter som en storspov eller kråka utan helt enkelt som en bofink. Vissa arter kan härma massor av arter genom att lyssna på dom.
3. "Byduvorna" eller som dom egentligen heter tamduva bygger inne i uthus, på silosbyggnader eller lite varstans där dom hittar en nisch.
4. Ja jag har faktiskt ett par olika pipor som jag kan locka på järpe, orre och duvhök. Annars så försöker jag vissla eller använda händeran för att låta som olika fåglar.
5. Nej det är en hobby och ett intresse som blivit som en del av mitt liv. Jag har inte betalt för att sitta och svara på alla frågorna tex.
6. Jag tror att jag kan bestämma de flesta arterna som lever i Sverige, dvs. häckar i Sverige. DOm som är svårast är sångarna och till viss del sparvarna.

Ha det gott för nu ska jag ut och snickra igen.

Mats på Kreativum


hej!


jag undrar om fåglar kan nosa ! kan underlater det??? för dom har en näsa eller


något ... över näbben

/ batoul, 10 år från nödinge

Hej Batoul!
Fåglarna har sinnen som bygger på känsel, syn mm som gör att dom kan se och uppleva saker som är viktiga för deras överlevnad. Dom fungerar inte som oss människor. Det som finns på näbben är näsborrar som fungerar som vår andningsorgan. En del fåglar använder dom som avsaltningsställe eftersom dom lever i mycket salta vattenområden.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hur får fåglar barn dom har ju ingen snopp?

/ Arne, 11 år från Norra stockholm

Hej Arne!
Hanarna har en form av "snopp" som leder deras sädesvätska till honan i det ögonblicket dom bestiger honan på ryggen.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej,
vi har i flera år haft strandskator ( samma par tror vi)som bygger bo på ett industritak o får 2 ungar varje år. Dessa brukar tyvärr ramla ner o dö. I år klarade de sig o växte ( har sett dem i 2 veckor). Men idag låg de döda på taket, ser inte ut att vara skadade. Vi hade 25 gr igår och mycket hett. Har de dött av vattenbrist? För man har bara sett mamman mat med maskar, hur får de vätska ??? Nu har föräldrarna flyttat direkt.
Sorgligt !
/ hälsn Helena

/ Helena bengtsson, 18 år från halmstad

Hej Helena!
Det är nog på det viset att ungfåglarna inte klarade av den höga värmen. Det blir ju väldigt varmt uppe på ett tak. Att dom rent reflexmässigt borde sökt skydd hade ju varit önskvärt, men det är kanske så att där inte fanns något att gömma sig under eller bakom?
De vuxna fåglarna ser ju helt riktgt till att dom får mat och det vätskebehov som krävs. Den vätskan finns ju i maten och naturen har ju reglerat det så att dom ska kunna överleva på det viset. Det är faktiskt en märklig funktion som djuren utvecklat för sin överlevnad. Nu tror jag att det kan finnas chans att paret lägger en ny kull eftersom det är rätt långt kvar innan flytten. Annnars är väl detta ett par som har "oturen" i det naturliga urvalet där vissa par får fram och klarar alla ungarna och vissa misslyckas helt. Dom lär nog välja en annan plats i så fall som häckplats. Men bli inte förvånad om paret dyker upp nästa år igen. Kanske ni kan fixa ett litet skydd/tak så att ungarna skulle kunna använda det som stället där dom kan överleva.

Ha det gott.

Mats



Jag skulle vilja veta lite om göktytan, hur den ser ut och hur den låter.



tack

/ maud dahlin-lindström från graninge

Hej Maud!
Jag hade besvarat din fråga men den dök upp igen konstigt nog.
Göktytan i vilket fall som är en trevlig fågel som lever lite undanskymt, men som låter dessto "gnälligare". Den tillhör hackspettartade fåglar och bygger sitt bo i ett håltråd eller en holk. Den kommer tillbaka hit till Sverige nu i början och mitten av maj. Den är brunspräcklig med ett väldigt vackert mönster i fjäderdräkten. Göktytan reser gärna sina hjässfjädrar som gör att den ser lite tuff ut. Om man skulle få tillfälle att hålla den i handen, så kan man hålla den andra handen eller ett finger strax över huvudet. Sedan för man sitt finger i en vid cirkel över detta. Då följer göktytan med genom att sträcka upp sin näbb rakt upp och vrider sedan hela huvidet med i rörelsen. Det ser väldigt komiskt ut. Den heter på engelska wryneck, fritt översatt vridnacke.
Nedan har du lite länkar till denna fräcka fågel som tyvärr minskar i antal i Sverige.

http://sv.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6ktyta

http://web.telia.com/~u49506094/goktyta.html

http://web.telia.com/~u49506094/goktyta.html

http://www.kustobsar.se/main/bilder/bilder.asp?artkod=3100

Ja det är egentligen bara att söka på ordet göktyta på www.goggle.se så får du flera träffar och länkar till denna lilla godbit.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej!
Tack för att du svarar på mina (och andras) frågot om fåglar.
Nu undrar jag varför fåglarna inte äter upp daggmaskarna som kommer på asfalten när det regnar?
Det är ingen kul att gå på daggmaskar ska jag säga dig.
Ha det så bra! ;)
//Lina

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Tiden går snabbt och våren med den. Visst har jag också funderat över detta att fåglarna inte äter uppdukat bord. Det borde vara hur lätt som helst för fåglarna att äta av den framdukade maten. Men av någon konstig anledning så vil dom helst dra upp dom ur marken själva. Jag kan inte förklara varför. Men samtidigt har jag sett vid ett antal tillfällen fåglar som tagit maskar på tottoarerna. Vi har ett annat läskigare problem här nere i Blekinge och det är sniglar. Nu pratar vi om sniglar i massor! Dessa är ännu värra att försöka undvika att gå på eller köra över med cykeln. Ligger trottoaren i skugga större delen av dagen så finns det massor av sniglar där. Dom är klart läskigare att halka på. Fåglarna bryr sig inte om dessa över huvud taget. Det lär finnas en fågel som kallas myskand, ser inte speciellt trevlig ut, som gillar sniglar.
Du får nog försöka att unvika dessa framöver.

Ha det gott.


Mats på Kreativum


Hej!
Är det lättare för en liten fågel att flyga snabbt? Alltså att den flaxar snabbare...
Tacksam för svar! :)

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej Lina!
Du verkar ha massor av funderingar kring fåglar och ditt intresse för dom. Det är väldigt kul att du ger dig hän detta intresse för där finns massor av kunskap och upplevelser.
Att en liten fågel skulle flyga snabbare än en stor fågel är rätt uppenbart eftersom deras kropsstorlek är av betydelse. Men det finns stora fåglar som flyger väldigt fort också som en jagande falk tex. Men visst är småfåglar snabba och dom kan flyga in i vegetationen och styra mellan buskarr och träd som en stor fågel har lite svårare med. Sedan är det ju alla kolibrierna som är oerhört snabba.

Ha det gott.

Mats på Kreativum


Hej!
Jag har några frågor till dig:
1. Har du ett husdjur hemma hos dig?
2. Har du skrivit en bok eller flera?
3. Har du hållt i en fågel?
(alla kanske inte handlar om fåglar)

/ Lina Johansson, 11 år från Östersund

Hej igen Lina!
Jag har inget husdjur mer än en och annan spindel som gömmers sig i källaren eller på vinden.
Någon bok har jag inte skrivit utan bara lite artiklar till olika tidskrifter. Dessutom lite dikter om upplevelser.
Fåglarhar jag hållit i flera gånger. Dels fick jag möhjligheten att arbeta på en fågelstation under flera år, Torhamns fågelstation i östra Blekinge. Dels har jag själv bedrivit ett ringmärkningsprojekt på Hanö. Dessutom har jag hållit i ett flertal fåglar som hamnat i nödsituationer. En gång fick jag åka med polsien och hämta upp en berguv som var utmärglad och behövde vård. Plus en massa andra tillfällen.

Ha en bra dag.

Mats på Kreativum


En elev i min klass undrar: Hur får den blivande fågelungen syre i sig medan den växer.
Jag är lärare i så 5.


Tack för hjälpen!
Margaretha Hartmann

/ Margaretha Hartmann från Upplands-Väsby

Hej Margaretha!
Oj vilken fråga du kom med så här på morognen. Om jag ska vara ärlig så förstår jag inte frågan riktigt. Men ungen andas ju hela tiden från det att den kommer ur skalet tills den levt färdigt. Men det är väl så att eleven undrar om den kan andas i ägget(?). Pribncipen måste ju vara densamma som för oss människor att den börjar andas syre när vätskan "tar slut" så kommer det tillräckligt med syre genom äggskalet. Jag kan vara ute på hel is, men för säkerhet skull så skicka samma fråga till Naturhistoriska Riksmuséet där det finns kompetent personal som kan dessa frågor bättre.

Lycka till.

Mats på Kreativum


hur många fjädrar har en fågel ?

/ josefin olsson, 10 år från tomelilla

Hej Josefin!
Nu har jag svarat på tre nästan exakt likadana frågor om antalet fjjädrar på en fågel. Jag har sökt i litteraturen, frågat några och själv sökt på Internet. Det är lite svårt att finna något riktigt uttömmande svar. En sångsvan har i vart fall drygt 25 000 fjädrar, en rubinstrupe som är en kolibri 940 fjädrar och en ladusvala ca 1 500 fjädrar.
Du kan säkert leta själva på Internet så hittar du säkert mer fakta än vad jag lyckades hitta.

Ledsen över den långa tiden för svaret men jag hoppas du har nytta av detta.

Mats på Kreativum


Hur många fjädrar har en skata?

/ josefin magnusson, 9 år från ullstorp

Hej Josefin!
Jag har precis svarat på en fråga om antalet fjädrar på en kråka. JAg vet inte hur många det är på varken en kråka eller en skata. Men man kan läsa att en sångsvan har drygt 25 000 fjädrar, en ladusvala ca 1 500 fjädrar och en liten kolibri som heter rubinstrupe har 940 fjädrar.

Hoppas att du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


hur monga fjädrar har en kråka?

/ Fanny, 10 år från Tomellila

Hej Fanny!
Jag borde svarat för länge sedan, men jag har sökt efter ett vettigt svar på dina fråga. Det är lite svårt att hitta ett korrekt svar för just kråka, men sångsvanen har lite drygt 25 000 fjädrar medan en ladusvala har ca 1500 st. En Rubinstrupe som är en kolibriart har 940 fjädrar, men då är fågeln väldigt liten.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
I vintras efter jul, satt en fågel i min kärve utanför köksfönstret. Jag har sökt i alla fågelböcker och frågat vänner men inget svar vad det kan vara för fågel.
Beskrivning: Något mindre än en duva (smalare), såg ut som en vanlig fågel med normal näbb, Brunorange nästan mot kopparfärg hela fågeln, svart markering runt vingarna som låg ut med kroppen, ovanliga väldigt markerade mustager stora nästan trekantiga ut från näbben uppskattningsvis ca 2-3 cm upp mot kinden, alldeles svarta. Var hos mig ca en vecka sedan har jag inte sett den, jag bor lite på landet vid skogen. Vad kan jag ha sett för fågel?

Tack
Marine

/ Marine Holmgren från Örnsköldsvik

Hej Marine!
Oj vad jag har fundeat på din fågelobservation. Ibland så har jag sagt att det är en nötskrika, men sedan...nej det är nog något annat...lavskrika kanske eller...
Nötskrikan har med tanke på din beskrivning en mycket tydlig trekantig mustach, den är i storlek som en duva...men den har ju en blå vingspegel som brukar synas.
Du kan inte försöka att beskriva den igen. Har du ingen bild?
Jag får helt enkelt inte ihop det till en speciell art. Det kan ju mycket väl rört sig om en årsunge, dvs den har inte fått en vuxen fågels fjäderdräkt. Den brunorange till kopparfärgen och mustachen liknar lite en sidensvans men då aller den svarta kanten...
Nä tyvärr har jag lite svårt att få ihop det.
Jag ska försöka att be någon av mina fågelskarkompisar att också fundera.
Du kan väl, om du läser detta skriva till mig igen så får vi se.

Ha det gott.

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB