Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej!
Min fråga är om Talgoxars o Blåmesars beteende. Vi har bott på landet i ca. 18 år och matat fåglarna vintertid, men i år har Blåmesar o Talgoxarna varit som tokiga. Allting på verandan hackar dom på som: värmeljus, vanliga stearinljus, en gammal tavelram ( ev. gips), en väska i plast, en calebasfisk och mossa.
Vi matar dom för fullt men dom fortsätter att vara på verandan också.
Vi har aldrig upplevt något liknande de andra åren, vad kan detta bero på?
Tacksam för svar, vi funderar över detta.

Mvh. Göran Lundborg

/ Göran Lundborg, 65 år från Katrineholm

Hej Göran!
Värmeljus och stearinljus innehåller fett som de tycker smakar gott och som ger den energi för att klara av vinterns vedermödor. De andra sakerna du skriver vet jag faktiskt inte varför de äter på. Men fortsätt att mata dem med frö och talgbollar så blir det säkert alldeles utmärkt.

God Jul och lycka till!

Mats på Kreativum


Hejjjj! Jag undrar om hur gammal en pärluggla kan bli och jag skulle uppskatta om jag skulle kunna få lite fakta om dom oxå! Tack och hejjj ^^

/ Kayla, 13 år från Danmark

Hej Kayla!
De kan säkert bli yuppåt 10-15 år om de får leva ostört och giftfritt. Skriv till Ringmärkningscentralen på Naturhistoriska museet i Stockholm och fråga.

Lycka till och God Jul!

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Har havsörnar några fiender? (I "fågelväg".)

/ Elin, 11 år från Helsingborg

Hej Elin!
Havsörnen har ingen direkt fiende. Den är högst upp i näringskedjan där rovdjur och rovfåglar finns. Den egentligen enda "fienden" som havsörnen har är människan. Människan förändrar förutsättningarna för örnar och andra djur genom att använda områden där de lever och jagar. Människan bygger upp vindkraftverk som tyvärr skördar flera örnars liv varje år då de flyger in i de roterande rotorbladen. Människan släpper fortfarande ut saker i naturen som gifter som i sin tur "byggs" upp i näringskedjan och påverkar örnarna genom att äggskalen blir tunnare osv.

Hoppas du är nöjd med detta svaret!

Mats på Kreativum
God Jul!


Hur har blåmesar,örnar och tranan anpassat sig till sin levnadsmiljö?

/ Milica, 12 år från Sverige

Hej Milica!
Oj vilken fråga! Det är något som har pågått under massor av år och utveckling. Alla arter på Jorden har ju sin nisch (livsmiljö). Alla är beroende av varandra så även vi människor. Att sedan blåmesen blev som den blivit och de andra som de har blivit är svårt att förklara. Örnarna är högst upp i näringskedjan och har då fått klor och näbb för att kunna fånga sitt byte. Skulle dessa inte funnits så hade det säkert varit någon annan art som gjort detta istället. Tranan har långa ben för att kunna gå ute i sankmarker men samtidigt så behöver den lång hals för att nå ner. Det hade ju varit mer praktiskt med kortare ben och kortare hals. Alltså det är en komplicerad fråga. För att inte röra till det så har var och en lyckats hitta en plats i naturen som gör att de de hjälper till och hålla balansen mellan de olika arterna och antalet av dessa. Svår fråga att förklara!
Hoppas du får mer svar och har mer tid att fundera kring detta. Skriv gärna till Naturhistoriska museet i Stockholm för där finns säkert någon som kan svara bättre än mig.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej!
Jag undrar om du vet (och om det finns) någon fågelart som härstammar från varje kontinent. Alltså en som härstammar från asien, en från oceanien, afrika, Europa, Sydamerika och nordamerika! Och alla ska vara flygande fåglar.
Mvh Emma

/ Emma, 22 år från Eskilstuna

Hej Emma!
Det var en klurig fråga eftersom du säger härstammar från....
Olika fågelarter finns på olika platser i olika miljöer/biotoper runt om jordklotet. Om man kan säga att dom kommer från dessa kontinenter, platser eller hav vet jag faktiskt inte. Om jag förstår dig rätt så vill du gärna ha ett namn på en art från resp. plats. Tyvärr har jag inte den tiden just nu att leta efter dessa men kanske du skulle skicka motsvarande fråga till expertpanelen i Sveriges Ornitologiska Förening, SOF. Sök på www.sofnet.org efter denna gruppen.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej !

Har fått besök av en okänd fågel vid fågelbordet. Vad kan det vara ?
Snövit, grå under hakan o på hjässan.
Svart/grå med stänk av lite grönt på vingarna. Liknar en bofink på vingarna.
Något större än en bofink !!
Äter solrosfrö som de andra fåglarna puttar ner från fågelbordet.

/ Janne, 67 år från Sollentuna

Hej Janne!
Jag tror det är en partiellt albinistisk fågel av något slag. Det innebär att den har förändringar i pigmenteringen. Ofta är det så att dessa blir mål för en sparvhök, katt eller liknande p g a avvikelsen i färgerna. Eftersom den äter solrosfrön så är det med största sannolikhet en finkfågel. Men vilken det är vet jag inte. Du skriver att den är något större än en bofink och då kan gissar jag vilt - bergfink, stenknäck, domherre eller liknande. Om du har möjlighet så ta en bild eller två och skicka den till mig på följande adress; mats.olsson@kreativum.se.

Ha det så bra!

Mats på Kreativum


hej vad är duvhökens nisch, hur skyddar dem sig mot fiender? och hur är deras levnadssät`? :)

/ nur, 15 år från göteborg

Hej Nur!
Duvhöken tillhör rovfåglarna och har ingen direkt fiende. Den ligger högst i näringskedjan likaväl som havsörnen, sparvhöken eller pilgrimsfalken. Skulle den bli attackerad av någon fågel så har den mycket vassa klor och kan på det viset försvara sig. Men skulle den tex. sitta på marken och äta ett byte så kan mycket väl en räv överraska den. Den egentliga fienden för en duvhök liksom de andra jag skrev om är människan som jagar duvhök fast det inte är tillåtet. Den är fridlyst men tyvärr ges det tillstånd att fånga duvhök på platser där det föds upp fasaner och andra jaktbara fältfåglar. Duvhöken slår fåglar, kaniner, harar som är födan. Den lever inne i skogen vilket gör att man inte ser den speciellt ofta. Det är en kraftig rovfågel.

Hoppas du är nöjd med detta.

Mats på Kreativum


Hej. Igår såg jag att Talgoxarna började cirkla utanför köksfönstret vid fågelmataren. Kan fåglarna komma ihåg år från år, var de fått mat?

/ Ylwa Sundell, 59 år från Malmköping

Hej Ylwa!
Det kan mycket väl vara så att det är samma talgoxar som lever och häckar i samma område. De har gott minne och är det din matning så kan det vara så att just förra vinterns goda mat som pockar på uppmärksamhet. Det finns fågelarter som hamstrar föda inför vintern. En sådan är nötkråkan som samlar hasselnötter och gömmer dessa i marken. sedan kommer de ihåg var dessa ligger även om det är flera dm med snö!!
Så jag tror nog att det är "dina" talgoxar som vill ha lite mat.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


hej jag udrar om hur nåttkråkan anpasar sig till sin miljö ✉️Svara så snart som möjligt
/Stina😺😺😺😺

/ stina, 10 år från stockholm

Go morron Stina!
Kråkan liksom de flesta andra fågelarter är anpassade till olika miljöer/biotoper. Anledningen är att de har olika val av föda, ser olika ut i kroppsform, har olika näbbar och ben. Allteftersom människan har blivit fler så har vi använt och använder olika miljöer på olika sätt. Det innebär att vi dessutom möjliggör att föda som fåglar använder sig av blir mer eller mindre tillgängliga. Kråkan är en fågelart som äter det mesta, allt från fröer, ekollon till döda och levande djur. Man kan säga att kråkan anpassar sig till de miljöer där det finns störst chans att finna mat på lättaste sätt. En annan art som kommit närmre männsikan och utnyttjar dess miljö är fiskmåsen. Den häckade i mycket större omfattning ute i skärgården men väldigt många häckar idag inne på hustak i männsikans miljö. Man kan säga att de anpassar sig till en födorikare miljö.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Vi har fått snö och vi har en sädesärla på gården? Den ska ju inte vara här nu. Vi matar småfåglarna och den äter solrosfrön för fullt. Den verkar inte vara sjuk eller skadad. Den klarar väl inte vintern här uppe?
Med vänlig hälsning
Berit

/ Berit Hemlin, 68 år från Månsträsk Arvidsjaur

Hej Berit!
Det var väldans att en sädesärla stannat kvar så långt upp i norr! Jag tror att den sticker vidare söderut rätt snart. Anledningen att den kommit fram är nog att den upptäckt att där finns mat. Men den borde flytta vidare eftersom den allra mest äter insekter. Hoppas det blir lite milt så den drar vidare. Den lär inte klara av en vinter hos er men den kan mycket väl klara sig här nere i Blekinge eller Skåne. De händer varje vinter att sädesärlor och svarta rödstjärt och t o m svarthättor stannar. Industriområden med värme och en hel del insekter, spindlar mm gör att det klarar vintern. Svarthättan den byter från insekter till bär.

Ha det gott där uppe i norr!

Mats på Kreativum


Hej igen Mats!
Det var jag som frågade om hur många fjädrar en fiskmås har och jag är tacksam över ditt svar.
Nu har jag en fråga till:
En utav mina bästa kompisar är väldigt intresserad utav fåglar och jag skulle gärna vilja lära mig mer om dem, för att förtillfället är jag inte så kunnig.
Har du något tips på hur man kan öka sitt fågelintresse och något sätt att lära sig på.
Du kanske inte är rätt person att svara på min fråga, men jag vill i alla fall försöka :)

/ Elin, 11 år från Helsingborg

Hej igen Elin!
Vad roligt att det finns ungdomar som är intresserade av fåglar. Jag blev själv intresserad i 12-13 års åldern då jag kom i kontakt med Fältbiologerna. Dom hade ett nyfiket intresse av allt som rör naturen. Men rätt snart så blev det fåglarna som fyllde vardagen och all ledig tid. Därefter var jag med och startade en ornitologiska förening (Västblekinges Ornitologiska Förening, VBOF www.vbof.se) och hjar sedan dess varit dess ordförande. Jag har hållit i en lång rad med studiecirklar som hjälpt många nyfikna och intresserade framåt när det gäller fågelskådning. Så mitt tips är att försöka komma i kontakt med en lokal förening eller klubb som håller just studiecirklar för nyfikna och nybörjare. Skånes Ornitologiska Förening www.skof.se har säkert något namn som kan hjälpa till. En liten kikare, fåglebok och en anteckningsbok - sedan är det "bara" att köra på i sitt eget tempo. Man kan kika på fåglarna i sin närhet (där man bor, går i skola eller tillbringar sin lediga tid). Ni har ju Öresund jämte Helsingborg, Kullen strax N om och inte speciellt långt ner till Falsterbo. Jag tycker dock man ska börja på det lokala planet och låta intresset vidga sig.
Lycka till!

Mats på Kreativum


Hur många fjädrar har en fiskmås?? (Ungefär)

/ Elin, 11 år från Helsingborg

Hej Elin!
Jag kan tyvärr inte svara dig exakt hur många fjädrar en fiskmås har. Men jag tror att det är mer än 5000 eftersom en sångsvan har ca 25 000 och en tätting (svarthätta, stare eller liknande) har kring 3000 fjädrar.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej!
Finns det fågelarter som inte kan gå?

/ Mis, 46 år från Skåne

Hej Mis!
Nej det finns det inte. Däremot finns det arter som är anpassade till vatten och då sitter deras fötter långt bak vilket gör dem till ganska dåliga vandrare. Exempel är pinviner, doppingar.

Ha det gott

Mats på Kreativum


Var har kungsfågel för fiender?

/ Norran, 12 år från Sverige , Hultsfred

Hej Norran!
Kungsfågeln so m är Europas minsta fågel har säkert ett antal olika "fiender". Det är s. k. predatorer dvs. däggdjur eller rovfåglar som tar mindre fåglar som bytesdjur. Kungsfågeln som är så pass liten är inte en direkt stor matbit. Men sparvhöken sparvugglan, duvhöken ja t.o.m. skata, kråka och korp kan säkert försöka ta en kungsfågel. Men däggdjur som katt, mård är nog också hugade att äta en kungsfågel om de får tillfälle. Men ofta beror det på kyla, lite tillgång på föda, hårt väder som kan orsaka kungsfåglarnas död. De är så små så deras livslängd är inte speciellt lång.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej! vi satte upp fågelholkar på vår tomt i våras,o vi blev så glada att den ena fick hyresgäst.En flugsnappare
holken vi byggde var efter konstens alla regler. Fåglarna matades hela tiden .Vi åkte på semester i en v.
Vi räknade ut att ungarna skulle va flygfärdiga under tiden. När vi kom hem var allt tyst runt holken.Så vi trodde dom flugit ut,men nu när vi städade holken låg det 4 fullgångna döda ungar där.SÅÅÅ SORGLIGT...Vad har
hänt,??????????Gjorde vi nåt fel??? Tog sej inte ungarna ut???? Hoppas på svar..Helena

/ helena hüglow, 68 år från vemdalen

Hej Helena!
Det kan vara så pass eneklt att föräldrarna eller en av dem har förolyckats och då hinner den inte mata tillräckligt. Det andra kan vara att föräldrarna blivit skrämda och då övergett holken och ungarna. Men det troliga är att de själva omkommit. En teori är att tillgången på föda inte varit tillräcklig och då överger de häckning. visst är det sorgligt men ni har säkert inte gjort något fel.

Hoppas på bättre tur nästa år.

Mats på Kreativum


Hej!

Undrar om jag kan ge vilda fåglar fullkornsvete?

/ Anita Maksic, 69 år från Uppsala

Hej Anita!
Det man ska försöka undvika är föda som sväller när det blir blött. Om en fågel äter mycket att sådant och det kommer ner i magsäcken så kan det svälla och då går det säkert illa. Annars är det nog helt OK.

Mats på Kreativum


Har till våran bedrövelse haft 2 st koltrasthonor som under en period på 2 veckor flugit mot två olika fönster på huset och hittats döda. I morse hörde vid en duns. Denna gång satt en hona helt still under fönstret som om den hämtade sig efter smällen. Denna var sedan borta vid koll ca 30 min senare. Jagar koltrast insekter? Kan man göra fönster mer "synliga"? Blir dom påverkade av för mycket vinbär? Verkar vara högintressant just nu. Kan man göra ngt eller hör detta till den hårda verkligheten? Bor ute på landet, med skog runt om, lugnt och fridfullt.
Tacksam för tips
Mvh
Ulf

/ Ulf Ericson, 55 år från Vänersborg

Hej Ulf!
Enda sättet är att markera fönstren och det gör man enklast genom att skaffa dekaler i form av en rovfågelsiluett. Den finns att köpa på Naturbokhandeln genom att skicka efter dem.

Hoppas det kan vara en lösning!

Mats på Kreativum


Tidigt på morgonen nu i mitten av juli, vaknar jag av ett läte utanför fönstret i sommarstugan norr om Lysekil. Det är två likadana ljud efter varandra och låter som när man drar upp en gammal klocka. Jag har hört den beskrivningen av ett fågelläte av någon förut, men minns inte vilken fågel det var.
Kan du hjälpa mig?
Bästa hälsningar Elsa

/ Elsa, 59 år från Göteborg

Hej Elsa!
Blir faktiskt helt ställd på din beskrivning. Men kanske en nattskärra...

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig.
Men ha det gott så hoppas jag att du redan fått ett svar.
Precis tillbaka från semestern.

Mats på Kreativum


Hej!
Många fåglar häckar på vår gård. Det har verligen varit liv och rörelse - fram till precis i förrgår. Dagen innan badade sädesärlor, rödhakar och flugsnappare i fågelbaden och de matade sina halvstora ungar ute på gräsmattan. Men så i förrgår var plötsligt alla fåglar oavsett art, som om det vore en gemensam överenskommelse , borta. Det är ju endast i mitten av juli. De kan väl inte ha börjat sin flytt söderöver?

Tacksam för svar

/ Kerstin Uddman, 73 år från Väddö

Hej Kerstin!
Jag är precis tillbaka från semestern därför har svaret dröjt.
Visst är det så att de plötsligen påbörjar sin flytt och oftast gör dom de i tysthet och vi upptäcker (till vår förfäran) att det blivit tyst omkring oss. Men så är det varje år.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej! , är det olagligt att äga en örn fjäder ? eller att äga en upstoppad örn ?

/ Conze wagleksu, 14 år från Sverige

Hej!
Jag har själv ett par fjädrar av havsörn och kungsörn i min fjädersamling. Dessa är hittade ute i naturen vilket då är tillåtet att ta hand om. När det gäller uppstoppade örnar så är det tillåtet om man har en gammal uppstoppad sådan. Men om du hittar en nyligen död örn och sedan låter stoppa upp den så är det inte tillåtet. Örnar är Statens villebråd vilket innebär att Polisen ska ta hand om den och se till att den skickas in till SVA (Statens Veterinärmedicinska Anstalt) för provtagning och analys. Så skulle du hitta en örn i naturen så är du skyldig att anmäla det till Polisen. Om du ändå lämnar in en örn för uppstoppning så ska konservatorn upplysa dig om detta. Så man kan säga att det inte är tillåtet.

Ha det gott i sommar!

Mats på Kreativum.

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB