Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
Hej!
Jag undrar hur många fåglar det finns hela Sverige.
/ Felix , 9 år från Sverige
Hej Felix!
Under 2006 sågs det 367 olika fågelarter i Sverige. Totalt i Sverige har det setts 481 arter, men om man räknar in raser av olika fågelarter så blir det 531. Det räknas med att ca 250 fågelarter häckar mer eller mindre regelbundet i Sverige.
Hoppas att du fått svar på dina frågor.
Om du klickar in dig på följande hemsidor och länkar så kan du dessutom läsa vilka dessa arter är.
http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1267&typ=1
Lycka till och ha det gott.
Mats på Kreativum |
Vilken fågel är världens största??
/ Stina Olsson, 10 år från Nyhamnsläge
Hej Stina!
Jag tror bestämt att det är strutsen som är den största fågeln. Som du säkert vet så kan den inte flyga utan går och springer snabbt omkring. Den största rovfågeln är kondoren och jättehavsörnen. Om du letar på Google .se och skriver som sökord "världens största fågel" eller "största rovfågeln" så får du säkert flera napp. Vandringsalbatrossen är också en av de största med ett enormt vingspann.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Varför heter spillkråkan spilkråka? Det är ingen kråka det är en hackspett.
/ Elin, 10 år från Nyköping
Hej Elin!
Det är helt rätt att spillkråkan är en hackspett, dessutom Sveriges största. Varför den heter spillkråka kan man fundera över vilket jag inte gjort. Men pofta är det så att det har med beteendet eller något liknande som ger fågeln dess namn. Spillkråkan "spiller" en massa stora flisor när den hackar ut sitt bohål eller letar efter vedlevande insekter. Den har flera olika namn beroende på var i Sverige man finns. Det finns flera böcker som handlar om detta bl.a. en bok som heter "Orre, trast och trana" av Lennart Nilsson. På Internet finns Wilkipedia där det står att läsa följande;
"Spillkråkan har fått sitt svenska namn av att den spiller träspån omkring sig när fågeln hackar ut sitt bo ur en trädstam. Namnet är känt från 1700-talet. Andra namn på arten är; Tallhackare, Svartspett, Spelkråka, Hålkråka och Regnkricka. Ett annat namn var Gertrudsfågeln.
En sägen lyder så här:
"'Vår Herre bad om bröd i en torparstuga, men vägrades detta av torparhustrun, som hetter Gertrud. Till straff förvandlades hon då till en fågel, som måste söka sin föda mellan barken och trädet och endast dricka vid regnväder. Hon flög ut genom skorstenen, och endast hennes hjässa förblev röd – kvinnan hade burit en röd hetta.
Det latinska namnet, Dryocopus martius, betyder ungefär ”Den som träget arbetar med träd”, samt namnet på en helig fågel i Rom som var tillägnad krigsguden Mars.
Hoppas att detta kan förklara lite om din fråga och att du går ut i skogen och tittar på och upplever denna väldigt läckra fågel.
Ha det gott.
Mats på Kreativum
|
Goddag!
Vi har i många vintrar haft en rovfågel hemma på vår gård. Han är mycket tjusig men jag kan inte sätta fingret på vad för fågel det kan vara. Han är ungefär en meter i vingbredd, vit med bruna flävkar, bruna vingspetsar och stjärt. Han har också ett mycket speciellt mönster under vingarna.
Jag har tänkt att det kunnat vara en jaktfalk eller en pilgrimsfalk som han bleknat lite med åren eller kanske en börringevråk. Börringevråken stämmer mest in på färgen men jag är mycket osäker. Vi har mycket andra rovfåglar som glador etc men han verkar inte störas av dem.
Har du någon aning om vad det kan vara?
/ Hanna, 18 år från Gyllebo
Hej Hanna!
Du skriver i din frågeställning om olika rovfåglar. Det beror på var i Sverige man bor många gånger vilka arter som finns inpå våra hus och städer. Den som du beskriver tyder på en ormvråk eller en sk. "börringevråk". Börringevråken är en ormvråk fast en fågel som har en avvikande dräkt. Den är oftast ljus o botten med olika bruna fläckar och detaljer. Många gånger förväxlas den med fjällvråk därför att den har en mörk fläck under vingknogarna. Fjällvråken har en rund rätt så stor fläck, med börringevråken har ett "kommatecken". Vråken som du har kring där du bor är väldigt trogen den platsen eftersom det finns gott om föda under vintern. Ibland är det så att den även häckar i samma område. Skulle det varit en falk så tror jag att du sett det på fågelns vingar som skulle varit spetsiga. Falkarna i fallet som du beskriver har också en "banditmask" i ansiktet. Ta en ordentlig titt igen så kommer du nog fram till att det är en ormvråk eller en sk. börringevråk.
Här har du en länk till en bild på en börringevråk. http://hem.passagen.se/rrk.sormland/bildarkiv/2003/borringe030929.htm
Hoppas att du kan få klart vilken art det är. Skulle det vara möjligt att du kan ta en digital bild på den och skicka den till mig så kanske jag kan bestämma den.
Om du kan det så skicka bilden på min mail mats.olsson@kreativum.se
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
hej mats
jag undrar hur fåglar kan flyga
/ roy , 10 år från sverige
Hej Roy!
Det var en kul fråga! Fåglarna har ju utvecklats genom årtusenden till vad dom är idag.
Deras skelett är mycket lätt med stora håligheter inne i benbitarna. Det gör att fågeln i sig är mycket lätt. Fjädrarna som omger fågeln, som "våra kläder", är också väldigt lätta. I benstommen sitter det sedan muskler fästa som är utvecklade och så pass starka att dom kan flyga. Vingslagen är en för fåglarna naturlig och utvecklad rörelse, likaväl som för oss människor när vi går eller springer. Kombinationen med dessa rörelser, musklerna och fjädrarnas konstruktion gör det då möjligt att flyga. Vissa fåglar är utomordentlig skickliga och snabba medan andra knapp kan flyga eller är tunga och otympliga i luften. En knölsvan väger nästan för mycket för att den ska kunna flyga, medan en kolibri kan flyga både framåt, bakåt upp och ner. Människan har ju tittat mycket avundsjukt på fåglarnas flygförmåga och försökt att göra samma sak. Jag samlar på fjädrar och har så gjort under många år. När man tittar på dessa så har dom olika funktioner på fågeln. Vissa är sk. konturfjädrar, en sorts prynadsfjädrar, andra värmer eftersom dom har mycket dun på sig. Dessa är inte några fjädrar som hjälper till vid flygningen. Det är handpennorna, armpennorna och stjärtpennorna tillsammans med de sk. täckarna på vingarna som är fågelns flygredskap. Titta gärna lite närmre med ett förstoringsglas eller mikroskop på några fjädrar som kanske du förstår.
Hoppas att detta förklarar en del kring dina funderingar om fåglarnas flygförmåga.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
jag tycker om fåglar min favorit är kolibri.
jag skulle villja veta mer om dom till exempel om dom lever i flock ? hur många fåglar flocken innehåller? hur stora dom är?
/ julia, 9 år från mora
Hej Julia!
Vad kul att du gillar fåglar. Jag har tittat på fåglar sedan mitten av 1960-talet. Så det börjar bli ett antal år. Man tittar på fåglar på många olika sätt, att kryssa nya arter, kika på flyttfågelsträcket, titta på fågel i närområdet, åka utom lands osv. Just när man är utomlands så är det oftast så att man fattar tycke för färggranna fåglar. Kolibrierna är ju sådana, dom är små och har en helt fantastisk flygförmåga. Jag är inte på något vis speciellt kunnig när det gäller kolibrierna utan jag skulle vilja att du själv söker information på nätet. Jag skirver ner ordet kolibri på Google och tittar på både bilder och text. Där finns massor att hämtas i form av kunskap. Jag tror dock inte att dom lever i flock som på Disney på julaftion, utan att dom är vanliga i olika delar av världen. Det är ju främst i regnskogarna som dom är talrikast. Där fanns tidigare en naturfilmare som hette Jan Lindblad och som tog en bild på ett kolibribo med tre ungar i. Han tog av sig sin vigselring och la den på bokanten. Innanför rymdes de tre små kolibriungarna!!!
Man Julia jag tycker att du ska söka på Internet efter mer fakta från dom som verkligen kan kolibrierna och deras liv.
Ha en bra dag.
Mats på Kreativum |
Hej!
Jag måste säga att jag inte gillar duvor. Och hälst av allt vill jag ha ett ärligt svar av dig.
Jag undrar hur viktiga duvor egentligen är i närigngskedjan och världen. Och om de nu är så viktiga, kan du förklara varför?
Tacksam för svar.
M.V.H. Sylvia
/ sylvia Morawiecki, 14 år från Haninge
Hej Sylvia!
Det var tråkigt att du inte gillar duvor. Jag gillar alla fåglar eftersom dom är så olika, kan flyga fritt och inte minst, dom har en roll att uppfylla i det ekologiska sammanhanget. Det innebär att alla djurarter, växter, insekter, fiskar osv., även vi människor har en funktion som gör att vi är berorende av varandra. Man kan inte säga att vissa arter inte har någon betydelse. Du nämner näringskedjan och den visar ju på var de olika arterna finns i rangordningen. Högst upp är ju rovfåglar och rovdjuren, längst ner de allra minsta organismerna. Alla är som sagt beroende av varandra. Duvorna har sin nisch där dom ska fungera tillsammans med både växter och andra djur. Man kan inte säga att dom är viktigare än andra utan alla är viktiga. Om vi, människan, förstör eller skjuter bort eller på annat sätt ser till att djurarter försvinner stör den fina balans som finns i naturen. Det pågår en ständig förändring i naturen (evolutionen) som vi anser är naturlig och ett måste. Men vi kan rubba denna och då får vi fel i skördar, fisken försvinner, älgarna blir färre och kanske gräshopporna, råttorna blir väldigt många osv. Det skapas en obalans som många gånger är till nackdel.
Det är en mycket djup fråga som du ställt och som jag tycker du ska fundera rejält över innan du säger att du inte tycker om duvorna. Dom har faktiskt sin roll.
Ha det gott i framtiden.
Mats på Kreativum. |
Hej!
Jag undrar om vilka fåglar som du forskar...
Alltså vilka fågelarter..!
// Kramisar Lina
/ Lina Johansson, 10 år från Östersund
Hej Lina!
Jag forskar inte om fåglar, utan jag är allmänt intresserad av fåglar. Det innebär att jag tittar på dom, lyssnar på deras sång och läten. Jag för anteckningar på de arter och antal jag ser på olika ställen. Men man kan säga att jag "forskar" om fåglar eftersom jag inventerar rätt så mycket. Dels har jag räknat sjöfågel längs Blekinges kust sedan mitten av 70-talet, jag har räknat örnar, strömstarar och ugglor. Dessutom har jag ansvarat för en mycket omfattande inventering av de häckande fågelarterna i Blekinge. Vi håller på att göra det en gång till nu efter 20 år sedan den förra inventeringen. Det kan man kanske kalla för att "forska", men det är en form av miljöövervakning. Detta gäller alla fågelarter som finns i Sverige och Blekinge.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
När man rensar fågelholkar, kan man få fågelinfluensan då? Då menar jag inte bara småfåglar som talgoxar och gråsparvar utan också holkar för sjöfåglar som knipa och storskrake och uggleholkar.
Tack för svar.
/ Oscar Vikman, 12 år från Gällivare
Hej Oscar!
Jag tror inte du får fågelinfluensan bara för att du rensar holkar. Men som det varit tidigare så ska man gärna ha en handske på sig, tvätta händerna mycket noga efteråt. När du tömmer holkarna bör du inte heller andas in det torra materialet eller dammet som kan finnas i holken. Kom ihåg att lägga in lite torrt material som tor mossa, sågspån eller torrt gräs i botten. Holkarna är ju övernattningsplatser för många fåglar under vintern.
Lycka till med ditt holkarbete.
Mats på Kreativum |
Hej!'
För ett år sen bodde jag i Norge. Då hittade jag ett fågelbo, mitt på vintern. I boet var det ett litet blåmes-ägg.
Hade mamman lämnat det ägget, eller varför låg det kvar ett ägg sen våren??
(Tacksam för svar. )
/ Lina Johansson, 10 år från Östersund
Hej Lina!
Jag tror att det är ett gammalt bo från sommaren som hade gått. Att det blir ´kavr ett ägg är inte ovanligt. Oftast är dessa ägg inte OK så dom lämnas därhän. Det kan också vara så att boet blivit plundrat av en skata eller ekorre eller så och då skrämt iväg den gamla fågeln. Då blir ägg eller ungar antingen uppätna eller kvarlämnade.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
hur har man behärskat fågelinfluensan idag? dör det fortfarande människor utav sjukdomen? har man ett bot mot fågelinfluensan? då man lade märke till fågelinfluensan så blev det kaos i världen, men senare då efter några månader så slutade alla att oroa sig och började leva som inget hänt. Finns det några länder som iallafal fortfarande bryr sig?
tacksam för svar!
/ Mia, 12 år från göteborg
Hej Mia!
Detta är faktiskt en fråga som jag inte kan svara på eftersom det rör sig om sjukdomar och dess spridning. Att det heter fågelinfluensan behöver då inte innebära att en fågelskådare som jag ska ha svar på din fråga.
Men du ska få en mailadress till en kille som kan detta och som säkert kan ge dig ett svar hoppas jag.
bjorn.olsen@climi.umu.se
Lycka till och tack för att du bryr dig och funderar över dessa frågor.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Jag har hittat ett fågelägg och det har kläckts. Min pappa säger att det är en talgoxe. Men min fråga är : vad äter små talgoxe ungar?
/ Anja Qvick, 11 år från Erikslund i medelpad
Hej Anja!
Oj vad jag blev förvånad när denna fråga kom vid denna årstiden. Jag tror inte att ni hittat ett ägg nu mitt i vintern. Kanske hittade ni det förra året under våren eller sommaren. Men om man hittar ett ägg och då lyckas kläcka fram en unge så har man skaffat sig ett enormt arbete. Bäst vore att direkt leta upp en holk med talgoxe i och släppa in ungen där. Den blir då en del av den familjen. Talgoxen äter gärna larver från olika träd och buskar. Så det är inte lönt att försöka med frön eller bröd för då blir det fel mat. Dessutom ska den ha rätt mängd med vätska och det är inte lätt att veta hur mycket det är.
Om det skulle vara så sensationellt att ni råkat ut för detta "fenomen" så får jag bara önska er lycka till ertersom det inte häckar talgoxar vid denna tiden på året. Detinnebär att ni inte kan lägga den i något annat bo med ungar.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
hej jag har en liten fråga till dig. jo varför sätter man ringar på vissa fåglar.
/ frida andersson., 12 år från ljungsbro
Hej Frida!
Vi ringmärker eller som du skriver sätter ringar på fåglar bara för att vi vill lära oss om deras flyttning, ålder, och framförallt vilka områden dom finns i. När en fågel lämnar Sverige så flyger den till olika delar av Europa, Afrika, Asien och t.o.m. Antarktis så finns det massor av intressant att lära sig. Vissa flyttvägar innehåller viktiga rastplatser/områden. Övervintringsplatserna/områdena är viktiga så att vi inte förstör dessa utan skyddar dom. Likaså vill vi veta hur gammal en fågel kan bli. Om du söker på Internet och ordet Ringmärkningscentralen så kommer du att finna en massa kul att läsa om just ringmärkningen. Där finns också ett ställe där du ser hur gamla en del fågelarter blir och har blivit. Du kan också läsa om hur långt dom flyger. Det finns en art som heter videsparv och nyligen hittade man 3 olika individer långt borta i Kina! Silvertärnan flyger ända ner till Antarktis! Att vi kan få reda på detta är just ringen runt foten som hjälper oss att få fram dessa uppgifter. Vi limmar fast en liten satellitsändare på större fåglar som fiskgjuse och kan då se på en karta på Internet.
Hoppas du fått veta lite mer om det du frågade om.
Har du möjlighet så försök att besöka en fågelstation så kan du se när dom ringmärker.
Ha det gott.
Mats på Kreativum |
Hej Hej!
Hur många köttätande fåglar finns det?
Mvh /Beatrice
/ Beatrice, 10 år från Skara
Hej Beatrice!
Detta var en lite komplicerad fråga. Det är så att alla rovfåglar käkar kött, kråkfåglar äter kött, måsar, trutar äter kött. Men man kan säga att även talgoxar äter kött eftersom dom gärna äter larver från träd och buskar. Lövsångare och andra sångare äter myggor, spindlar osv. så dom äter ju också en form av "kött". Det finns dock ett antal fågelarter som äter larver, insekter som under vintern kan byta föda till solrosfrö och andra fröer. Man kan säga att alla fåglar mer eller mindre äter kött i någon form utom de som enbart är vegetabilier, dvs. växt eller fröätare.
Hoppas du blir nöjd med detta svaret.
Mats på Kreativum |
hej igen!
jag kolla på den där sidan du tipsade mej om...
men jag förstår inte riktigt hur eller vart jag ska klicka någonstans...
vet du?
/jane
/ jane, 12 år från mölltorp
Hej igen Jane!
Du gör helt enkelt på det viset att du skriver in den länk-adressen i adresshuvudet.
Sedan klickar du på Enter och så ska sidan komma upp. Jag gjorde på det viset att jag använde www.google.se och sökte på ordet zebrafink. Då fick jag ett stort antal träffar som var spännande att läsa.
Hoppas det lyckas!
Om det blir problem så skriv till min mailadress mats.olsson@kreativum.se!
Mats på Kreativum |
hej!
jag har 2st. zebrafinkar som lägger väldigt många ägg....och dom ruvar ofta....
men dom får inga ungar och jag har haft den ena i 4-5 år...
hur kan det komma sig att dom inte får några ungar??
M.V.H.Jane
/ jane, 12 år från mölltorp
Hej Jane!
Först måste jag tala om att burfåglar inte är min bästa sida. Jag tittar på vilda fåglar. Men jag blir nyfiken på dina frågor eftersom jag faktiskt haft en kompis som haft liknande problem. Man kan misstänka att hanen inte är könsmorgen eller kababel att befrukta honan och äggen. Det andra kan vara att honan har något fel som gör äggen sterila. Men jag letade på Internet och hittade en länk som kanske kan hjälpa dig. http://www.arkenbutikerna.se/skotselrad/skotselrad_fink.htm
Kanske ska du fråga någon i en djuraffär som kan mer om burfåglar för att få svar på dina funderingar.
Vi får hoppas hanen får behålla sina fjädrar. Du kanske har hört vissångaren Cornelius Wreswijk som sjunger om hönan Agda. Tuppen plockade hönan på fjädrar för han ville ha henne naken. Nu verkar det som att din hona kanske vill ha sin hane naken. Det var väl lite skämtsamt det sista men lite kul.
Lycka till och hoppas att hanen får behålla sina vackra fjädrar och att dom kan kläcka fram några små zebrafinksungar.
Mats på Kreativum |
Om nån fångar en fågel och sen släpper ut den efter et år kan fågeln hitta sin flock då?
Om en fågelunge inte kan flyga men hoppar ut ur sitt bo flyger mamman efter och fångar den då? MVH Frida
/ Frida, 10 år från Karlstad
Hej Frida!
Det är på det viset att alla fåglar är fridlysta, dvs. man får inte fånga, skjuta eller på annat sätt skada fåglar. Men det finns dock jakttid på ett antal fågelarter under en liten period eller hela året. Men man får inte fånga och ha vilda fåglar i fångenskap och sedan kanske släppa ut dom. Om någon skulle göra på det viset så kommer den med största sannorlikhet inte hitta sin flock eller familj igen. När det gäller om en fågelunge skulle hoppa ur boet av någon anledning så hämtar inte föräldrarna tillbaka den. Den piper eller tigger från någon buske, gren eller rent av från marken tills föräldrarna kommer och matar den. Om den är väldigt liten och inte har fått alla fjädrarna så kommer den ha en väldigt farlig period tills den lärt sig flyga. Katter, kråkor, sparvhökar, ja dom är många farorna som lurar i ett tidigt stadie för fågelungarna. Men du ska också veta att hos flera fågelarter så är fågelungarna s.k. borymmare vilket innebär att strax efter födseln så lämnar dom boet. Men det finns också en fågelart som flyttar sina ungar emellanåt och det är morkullan.
Hoppas du fått svar på dina frågor.
Ha det så gott i vinterkylan.
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Jag ska bygga en fågelholk för ugglor som ska vara rund. Jag hade tänkt att använda ett pvc rör, men nu undrar jag om det kan vara så att ugglorna störs av plastlukten?
Tack på förhand!
/ Allan, 15 år från Stockholm
Hej Allan!
Vad kul att du ska bygga en holk för ugglor! Det behövs verkligen eftersom alltför många träd med naturliga bohål försvinner i skogsbruket. Att den ska var rund låter också spännande, men att den ska göras i PVC-plast låter inte bra. Anledningen till detta är inte lukten utan temperaturen. Det är nämligen så att PC-plast andas inte någonting. Det innebär att när solen skiner och temperaturen i luften blir hög, så blir det troligen ännu högre i din tänka holk. Jag tycker däremot att du ska försöka göra en rund holk i trä på något vis. Skulle det vara brädor som blir det lite knepigt, men tar du en kraftig stam och urholkar den så blir det en vacker och "naturlig" holk som fungerar bättre. Kanske du kan försöka få tag på en plyfaskiva som du kan böja rund. Den kan du sedan behandla med en form av lasyr i naturfärg. Uggleungarna blir inte "kokta" då.
Lycka till med ditt projekt!
Mats på Kreativum |
Var lever fiskjusar?
/ Michelle, 9 år från Björna
Hej Michelle!
Fiskgjusen är en fågel som finns i stort sett över hela jordklotet. Om jag inte har fel för mig så finns den dock inte på Grönland och Nya Zeeland. Här i Norden så finns den överallt i Sverige och Finland, dock inte uppe i fjällvärlden. Hela den populationen som lever på norra halvklotet där det blir vinter flyttar söderut under vinterhalvåret. Varför den gör detta beror helt enkelt på att sjöarna och till viss del havet, där den fiskar, fryser igen. "Våra" fiskgjusar flyttar till Afrika. Fiskgjusen häckar gärna vid stora insjöar, men kan också häcka vid mindre mera skyddade sjöar. Det förekommer också att dom bygger sina bon inne i skogen i ett sjörikt område. Detta oftast för att fisket är bra, men det finns för lite kraftiga träd att bygga sitt stora tunga bo i.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
HEJ Igen Mats!
Det går en duva här hemma hos mig som har varit här i 4 dagar .Den vill inte flyga och den beter sig konstigt nästan som om den var blind den kan sitta hopkurad en hel dag nästan,sen äter den under vårat fågelbord,den flyger liksom på saker.Vad tycker du jag ska göra??? Skatorna och kråkorna jagar den ibland.........Tack för ditt förra svar .MVH Elin
/ Elin Gustavsson, 10 år från Nyköping
Hej Elin!
Strax innan jul hade jag en ringduva som också satt under mitt fågelbord. Den verkade inte kry, den burrade upp sin fjäderdräkt och var allmänt "slö". Jag konstaterade att den säkert hade någon form av sjukdom eller helt enkelt var undernärd. Den var där ett par dagar och sedan försvann den och har inte synts till mer. Den duvan som du har hos dig verkar ha problem med synen också. Antingen låter man naturen ha sin gång och duvan kanske flyger iväg till skogen någonstans eller så tar en katt den eller en hök. Man kan också be någon som vill ta hand om den och avliva den. Det låter grymt och är väldigt tråkigt, men det kanske trots allt är det bästa för duvan så den slipper lida. Skator och kråkor är en form av s.k. predatorer, dvs. fåglar som tar levande byte, as mm.
Hoppas att det löser sig och att duvan blir frisk igen.
Mats på Kreativum |
|