Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida




















Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!


Hej. Vi har flera koltrastar omkring där vi bor. Vi har även en katt som är ute om dagarna. Jag vet att han är en jägare som tagit både fåglar och möss. Nu håller dessa koltrastar på att göra en galen med sitt skrik hela dagarna bara man visar sig i trädgården, inte bara på katten utan på allt och alla som visar sig ute. Det är ingen skönsjungade sång som man kan förknippa denna fågel med utan ett skränande skrik i ett kör utan uppehåll. Halva juli har gått nu så fågelungarna borde vara självgående, har inte sett till några ungar heller för den delen. Är detta ett vanligt beteende bland koltrastar , har haft koltrastar i trädgården tidigare (och katt i många år) eller har vi råkat ut för en psyktokig fågel ungefär som en spelgalen tjäder.

/ MaiLis Johansson, 66 år från Katrineholm

Go morron MajLis!
Tror inte det är en speltokig eller psykotisk koltrast. Nej den har säkert en andra kull på gång i ett bo. Koltrastarna lägger nämligen i flera fall två kullar. Så även om de andra ungarna finns i närheten så kan det ligga en hona på bo eller rent av ha småttingar i boet. Att koltrasten är högljudd är känt för när de ska på nattkvist så är det ett väldans liv. Plötsligen tystnar den bara och "dyker" in i vegetationen för att hitta sig en avskiljd skyddad plats. Ljud är för att vilseleda ev. predatörer som sparvhöken, katten eller vad det nu kan vara. Tror att rätt vad det är så är det tyst igen och alla ungar är på vingar och föräldrarna kan andas ut och så förhoppningsvis även du.

Ha det gott trots "oljudet".

Mats på Kreativum


Hej. Jag är väldigt intresserad av djur och fåglar har fångat mitt intresse sedan ett tag tillbaka. Fågelvärlden är ju väldigt tuff va gäller fågelungar och liknande, finns många faror överallt. Det jag undrar över är vad som händer med föräldrarna om deras unge/ungar dör? Kan fåglar bli deprimerade t.ex? tänker mest på lite större fåglar som skata, kaja, mås och liknande. Jag vet ju att t.ex. måsar har väldigt bra koll på sina ungar. Jag har sett många fåglar som blivit överkörda eller liknande den senaste tiden och tycker att det är lite sorgligt, men egentligen kanske det inte påverkar fåglarna alls och jag känner så i onödan? Jag är vegetarian sedan födseln och har väldigt stor empati för djur så det har nog med saken att göra. Jag har även sett två måsar som brukar vara omkring/ligga nära en annan mås som är död, förstår de inte att den är död eller är det bara ett sammanträffande att de vistas på samma plats? Det jag egentligen undrar är väl om fåglar har ett utvecklat känsloliv och kan känna sorg, saknad och liknande som t.ex. en hund kan göra?

/ Hanna, 17 år från Karlstad

Hej Hanna!
Kul med ditt intresse för naturen och alla som finns där. När det gäller fåglarnas känslor så är de nog ganska avtrubbade. Att där finns en känsla för att ta hand om/skydda och föda upp ungar är ju helt klart. Men om någon unge/alla ungarna dör av någon anledning så tar det nog inte speciellt lång tid förrän de "helt enkelt inte finns mer" i de vuxnas värld och livet går vidare med alla faror som lurar. Att det ligger en död unge jämte en annan är inte heller ovanligt men jag tror utan att riktigt veta så tar nog en förälder bort den från ett bo som inte är i en hålighet/holk. Om det är så att ungarna dör i ett tidigt skedde så kan det mycket väl leda till omläggning och en andra kull. Det beror väldigt mycket på hur tidigt på säsongen det är. För där finns hela tiden en strategi för överlevnad dvs. att det finns mat så det räcker, att tiden räcker innan flyttning ska påbörja osv. Man kan säga att naturen är rätt komplicerad men samtidigt väldigt enkel och rak.

Hoppas detta var lite som reder ut dina funderingar.
Ha en skön sommar!

Mats på Kreativum


Hej igen
Ang svalboet!
Hittade en död svala på gräsmattan idag:( försökte lyssna utanför boet om jag hörde något och det gjorde jag inte ! Det cirkulerar 3-4 svalor som flyget runt runt och det ser ut som om dom jagar eller skyddar boet... En dök mot oss flera gånger. Sen såg vi hur två svalor försökte komma in i boet men vände typ??! Vad händer tror du? Jsg gick även upp på vinden för att försöka höra något men inte ett ljud av ungar :( vad har hänt tror du ?
Mvh
Louise

/ Louise från Kullavik

Hej Louise!
Det har helt uppenbarligen hänt något men jag har faktiskt ingen aning. Att en unge kan falla ner/falla ur boet är nog rätt vanligt. Men att det sedan skulle innebära att de vuxna inte kan komma in i boet igen verkar mycket märkligt. För om det skulle vara ungar kvar som är flygfärdiga så skulle de förmodligen komma ut alternativt släppa in de vuxna. Men det kan vara så att det var ungarna som försökte komma tillbaka till sin trygga tillvaro i det gamla boet. Men detta är ren hypotes.
Vi får hoppas att det som försökte komma in var redan flygfärdiga ungar och att det trots allt slutat lyckligt med häckningen.

Ha en skön sommar!

Mats på Kreativum


Hej
Har upptäckt ett svalbo under takpannorna tror jag . Vi har tänkt att byta tak men det kan vänta till augusti , ungarna piper för fullt och vi undrar hur länge de blir kvar i boet?

En annan fråga
Hänger ut talgbollar hela tiden och har haft hackspettar här varje dag men sen hängde jag inte ut på några dagar då har dom inte kommit igen :(
Dom var här varje dag även med ungar :)
Kommer dom tillbaka tror du?
Louise

/ Louise från Kullavik

Hej Louise!
Dom är 2-3 veckor efter kläckningen kvar i boet sedan flyttar de ut och återvänder inte. Så kan ni vänta till augusti så vore det väldigt snällt!
När det gäller talgbollar till hackspetten så vet dom att där finns en säker födokälla. Men tar maten slut så letar de efter mat på annat håll. Det är ju tider som erbjuder massor av mat för den. annat hade det varit undervintern då födotillgången är betydligt sämre. Då kan man t o m ställa till så att de helt enkelt dukar under. Börjar man mata under vintern så bör man fortsätta. De vuxna fåglarna har ju fullt upp med att mata sina ungar och då är givetvis talgbollar ett stort plus.

Ha det gott och lycka till med taket!

Mats på Kreativum


Har en fågelholk med talgoxar igår var det full fart idag är det tyst har dom lämnat boet med sina ungar

/ Anki, 66 år från Östersund

Hej!
Det är hög tid för ungarna att lämna boet/holken. Så det är säkert det som inträffat. När de väl lämnar så blir det tyst för de kommer inte tillbaka. Visst är det roligt när det är full rulle med pip och allt därikring.

Ha det gott och se fram mot nästa häckningsperiod.

Mats på Kreativum


Hej Mats!
Jag har många fiskmåsungar att studera nu från min lägenhet. Jag undrar var ungarna gömmer sig om natten? Jag har sett att de under dagen har ett ställe på marken som de vistas på och ett annat på kvällen när det blir mörkt. Hur kan föräldrarna ha koll på ungarna på natten samt när de hämtar föda? har måsar bra syn? Är det risk/vanligt att ungarna och föräldrarna blir tagna av katter? Jag märkte idag att den ena ungen saknades och en fiskmås låg död på gården, jag tolkade det som den ena föräldern. Jag har matat dem med bröd från fönstret och under dagen står både ungen och föräldern och väntar långa stunder på att jag ska kasta ut mat. Samarbetar fiskmåsarna med varandra i flock vid faror? Vart tar de vägen på vintern? Om de är flyttfåglar återvänder de till samma plats? Tack för ditt svar. Hälsningar Christina

/ Christina, 48 år från Malmö

Hej Christina!
Ja fiskmåsarna har flyttat in från skärgården till människan och människan försöker flytta ut i skärgården. Anledningen till att fiskmåsarna söker sig till staden och hustaken är tillgången på föda. Ungarna är s.k. borymmare och lämnar boet tämligen omgående. Sedan på något förunderligt sätt tar de sig ner på marken. Rätt många klarar inte hoppen ner utan förolyckas vid markkontakten. Sedan går de omkring och föräldrarna finns alltid i närheten. Flera par fiskmåsar hjälps åt med att hålla koll efter faror. Visst är det så att katter tar nog ett antal ungar men förvånansvärt många överlever. Genom att ha ett kontaktläte/tiggläte så hittar föräldrarna alltid sina ungar och tvärtom. När vi människor sover så passar föräldrarna på att mata och se till ungarna. När människan sedan är i full verksamhet så trycker ungarna och håller sig dolda. Givetvis finns det ungar som alltid knatar omkring i jakt på föda. Och på något förunderligt sätt så hittar de till slut vatten (ledsagade av föräldrarna?). På natten så är det säkert rätt lätt för måsarna att se eftersom det aldrig blir riktigt mörkt under häckningsperioden. När hösten kommer så flyttar fiskmåsarna ner i Europa längs med kusterna. Det finns enstaka kvar men de som syns är skrattmåsar, gråtrutar och enstaka havstrutar. När det blir vår så återvänder fiskmåsarna och söker troligen upp sin fördelsplats eller området därikring. Det finns nog ringmärkning som kan stärka detta.
Hoppas att fått dina frågor besvarade nu.

Ha en go sommar!

Mats på Kreativum


En talgoxe har byggt bo i en upp och ned vänd stor lerkruka med endast ett litet hål i. Kommer ungarna att kunna ta sig upp ur hålet ? Eller skall man hjälpa till på något sätt ? Hälsningar Annica

/ Annica Engen, 56 år från Fiskebäckskil

Hej Annica!
Jag tror att de löser det bäst själva. De har nog föräldrarna inbyggt att ungarna ska kunna ta sig ut. Skulle de slumpa sig att ni är och ser själva "uthoppet" så kan ni väl hjälpa till om det blir problem. Det är bara att släppa dem direkt och de verkar har bekymmer att komma ut. Men som sagt jag tror de fixar det själva.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Hej, vi har fått talgoxar i vår fågelholk. Först åkte de in med mossa mm och nu åker båda in med mat hela dagarna. När den ena fågeln kommer med mat stannar den i trädet och sitter och flaxar med vingarna jättefort utan att flyga. Varför gör den det? Efter en stund flyger den in i holken.

/ William, 6 år från Stockholm

Hej William!
Först när de flög dit med mossa så var det bygga av redet inne i holken. Därefter ligger de och ruvar tills ungarna är kläckta. Sedan är det full rulle på matningen och då båda föräldrarna kommer så väntar som regel alltid en av fåglarna utanför. Just det beteendet som du skriver och undrar om är ett sätt att dra upp uppmärksamhet till sig. Det är samma beteende som ungarna har när de tigger mat när de är flygga det vill säga när de lämnat boet. Men en exakt förklaring har jag inte på detta men har sett det själv många gånger.

Hoppas du är nöjd med detta inte fullständiga svar.

Mats på Kreativum


Hej!
En ringduva har legat i sitt rede nu i snart tre veckor. Jag ser henne aldrig lämna boet eller bli matad.
Hur klarar hon det?

/ stefan, 59 år från göteborg

Hej Stefan!
Jag tror det är så att honan och hanen byts om att ruva och så är det den tiden då vi sover som de är ute och käkar, dvs tidigt om morgonen eller senare på kvällen. Vissa arter är det så att hanen kommer med käk till den ruvande honan. Samtidigt så kan honan "gå ner på lågvarv" vilket innebär att hon inte äter lika mycket under ruvningen. Naturen är förunderlig!

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Lämplig fågelholken till koltrast
Jag har stark bidragit till att fem små koltrast ungar blev mat genom att ge mamma extra "god" mat i överflöd. Med andra ord så känner jag mig som kallblodig och dum fågel mördare. Eftersom boet som koltrast mamma byggde var hennes eget bygge så tror jag i min okunskap att det var enkel byte för andra blodtörstiga fåglar eftersom boet var ju öppet på ovansida. Jag vill nu kompensera nya koltrast familjen som jag hoppas kan lockas igen genom att köpa lämplig fågelbo som är anpassad för just koltrast. Och placera det på samma ställe som det boet som mamma byggde så fint innan. Jag tror att om hon hade sina ungar i ett fågelholk med håll i så skulle hennes ungar vara säkra gentemot storre, mycket större fåglar som tar dessa ungar som mat. Koltrast är ju mindre än dem fåglar som äter mindre fåglar skulle jag tro. Min fråga är vilketn sorts av fågelbo som koltrast trivs i och kan känna sig säker med hänsyn till ungar. Och vem säljer sådana fågelholkar.
Anders

/ Anders , 61 år från Vejbystrand

Go morron Anders!
Du ska inte känna dig som en fågelmördare! Du gjorde vad du trodde var rätt för koltrasten och hennes familj. Det finns ett stort hjärta hos dig som känner för fåglarna. Nu är det så att du inte kan skapa en bostad till koltrasten som helst finner sin boplats själv. Koltrasten är ingen sk. hålhäckare och därmed är det inte lönt att du letar efter en fågelholk. Det finns alltså ingen holk eller rede som man kan köpa över disk. Så det är bara att hoppas att hon kanske trots allt trivdes hos dig och kommer tillbaka. Men tyvärr var det nog ett dåligt val eftersom hon blev exponerad och därför väljer hon ett annat ställe. Men naturen är bister och familjetragedier pågår ständigt. Det är så balansen uppstår mellan olika arter.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Vilken fågel sjunger med 4-5 mollstämda strofer i tät följd åtföljt av ett lägre "kuttrande" läte.De inledande drillarna är kraftfulla, tror därför att det är en större fågel. Har inte lyckats få se denna fågel som sjunger i skogen intill mitt kvarter. Har hört den i många år, sjunger mest kvällar o tidiga mornar. Jag har lyssnat mig igenom cd-skivor, ljudbok o tillgängligt kvitter på internet men inte hittat denna fågel. Vet du vem det är som sjunger så hjärtskärande?

/ Ingrid Viklund, 67 år från Luleå

Hej Ingrid!
Min spontana fundering landar på rödvingetrast men jag är osäker. Att beskriva en fågels läte och sedan ställa den som en fråga är mycket svårt. Men med tanke på din ort så ligger just rödvingen väl till pass.

Hoppas att denna "gissning" hjälper dig.

Mats på Kreativum


3 frågor om staren:
1, Vad äter staren?
2, Är Staren en snabb fågel?
3, Hur många Starar finns det ungefär i Sverige?

/ Jennifer

Hej Jennifer!
Staren äter mask, larver och andra insekter den finner på marken. Den flyger rätt snabbt och är kvick i starten och även på förflyttningen. Det finns uppgifter om detta i en bok som heter Fåglarna i Sverige. Tyvärr kommer jag just för stunden inte ihåg hur många par som häckar.

Ha det gott!

Mats på Kreativum


Koltrast boet med fem ägg som kläcktes igår efm är bort?
Boet är kvar orört, inga spår efter ägg och inte småfåglar som kläcktes igår. Jag har dåligt samvete efter att ha försökt mata och överskylda mamma, byggde skyddet runt boet och ordnade olika slags mat. Det var massa små fåglar som passade på och åt dessa delikatesser. Klart irriterande för koltrast mamma. Igår kväll har jag lagt in pressade russin med annat för mamma för att hon skulle slippa stressa. Och idag är allt borta. Vi är krossade. Vad hände. Vi har bilder på dessa småttningar som kom ut igår efm. Jag beställde massa grejer på nätet, levande larver mm. Och nu har jag inga fåglar. Bolet ligger i hörnet på balkongen, 3 m från marken. Jag byggde skyddet mot ekorre som visade intresse för maten med. Min fråga är vad hände, vad är småttningar och vad kan man göra.
Anders, 070-8719801

/ Anders Raginia, 61 år från Vejbystrand, Skåne

Hej Anders!
Tyvärr är det nog så att dina ambitioner att skydda och mata lockade dit "obehöriga". Skator, kråkor ser hur andra fåglar beter sig och med det lockas att "kolla läget". De är ju också i full gång med matning av sina egna ungar och finns det då mat att hämta lätt så gör dom det. Ekorren tyckte nog också om maten. När dom väl är där och ser fågelungar så åker dom med också och därmed ett tomt bo utan spår av någonting. Koltrasten liksom de flesta andra arter söker platser som lämpar sig för bobygge. En sak är då att skyddet eller kamouflaget är en del i val av plats. Då ska det helst vara lugn och ro eller i en koloni där fler vaktar åt varandra. Så för att ge mig på en gissning så blev ungarna mat, honan övergav platsen för att förhoppningsvis finna ett nytt ställe för kull 2.

Ha inte dåligt samvete men tänk samtidigt på att människans iver kan ibland stjälpa.

Mats på Kreativum


vad har örn för nisch?
hur ser näringspyramiden och näringskedjan ut för en örn?
vad äter örnen?

hur lever örnen, alltså deras ekosystem?
hur ser deras miljö/klimat ut där de bor och var?
har de bra vattentillgång?
finns det mycket växter där de bor?

vad är örnens fotosyntes och cellandning?
anpassar sig örnen?
har örnen någon konkurrens?
hur skaffar örnen föda?
lever örnar i flock eller ensamma?
hur stor är örnens populationsstorlek?
hur tar örnar han om sina ungar?
har örnen några fiender, isåfall hur skyddar de sig mot de?
är örnen en topkonsument?
örnen är väl ingen nedbrytare?

/ Lovisa, 12 år från linköping

Hej Lovisa!
Det låter som att du har ett arbete med örnar som ämne. Örnarna är högst upp i näringskedjan. De är köttätande vilket innebär att småvilt är deras huvudföda och det gäller kungsörnen. Havsörnen äter gärna fisk också. Kungsörnarna bor oftast i grova tallar som är 300 år eller äldre. tyvärr håller dessa på att bli ovanliga och då måste de välja andra träd med grova grenar eftersom deras bo väger mycket. Havsörnens bo 'är också tungt och de använder ofta samma bo år efter år. Kungsörnen bygger helst avsides och inne i skogar medan havsörnen bygger ute vid kusten eller vid sjöar. Eftersom de är högst upp i näringskedjan så har de egentligen inga konkurrenter men det finns ett djur och det är människan som är ett hot mot dessa örnar.

Hoppas detta är lite svar på alla dina frågor.

Mats på Kreativum


På vår brukshundsklubb i Nacka, så har en trast byggt bo ovanför markiserna. Den låg i boet i flera veckor sedan försvann den. Inga tecken på ägg (skal) fanns. Jag avsåg att ta ner boet, men innan jag hann göra det kom den åter o började ligga i boet.( efter c.a 10 dgr). Nu ligger den där o jag har stängt av markisen så den inte går att veva upp/ner för att inte störa trasten. Protesterna mot avsträngningen är omfattande men jag ser till fågelns bästa i första hand. Hur länge häckar en trast? Skall jag ta bort boet innan det blir ägg i det, vad gör fågeln då?
m v h
Hans Berg

/ Hans Berg, 62 år från Stockholm

Hej Hans!
Om det nu är så att den inte lagt ägg så plocka bort boet från markisen för den hittar säkert ett nytt ställe som säkerligen är bättre.
Den fixar det, men skulle den lagt ägg och ruvar så blir det genast lite besvärligare. Att plocka bort bo med ägg i är egentligen inte tillåtet men nöden har ibland ingen lag.
Det tar ca 3 veckor tar hela proceduren och sedan några veckor innan ungarna är flygfärdiga. Så det tar rätt lång tid i anspråk.

Lycka till!

Mats på Kreativum


Hej Mats,
Vart bor fåglarna när dom inte bor fågelholkar?
Mimmi, 12 år

/ Mimmi, 12 år från Karlstad

Hej Mimmi!
De fåglar som bor i holkar är s.k. hålhäckare.
De hade lika gärna kunnat bo i ett hål i ett träd eller någon annan hålighet.
De andra tättingarna dvs. sångare, finkar m.fl. de bygger sitt bo i en buske eller nere på marken. Vadare och sjöfåglar bygger också nere på marken.
Så det beror mycket på vilken fågelart det är och i vilken miljö de häckar i.

Hoppas du är nöjd med detta svaret.

Mats på Kreativum


hur många fjädrar har den

/ linnea, 10 år från sverige

Hej Linnea!
Frågan du ställt är inte fullständig. Men jag kan berätta att en sångsvan har ca 25 000 fjädrar.

Mats på Kreativum


Var har lunnefågeln sin nisch? vad har den för näringskedja? är den en primärkonsument, producent, sekundärkonsument eller topp konsument? Vilka djur är de andra konsumenterna? Hur skaffar den föda? Populationsstorlek? hur tar den hand om sina ungar och hur skyddar den sig mot fiender? Är de nedbrytare?

Tacksam för snabbt svar då jag ska redovisa om lunnefågeln på fredag!:)

/ sofie, 13 år från linköping

Hej Sofie!
Många frågor är det och det är väl inte så att jag ska göra ditt arbete utan du själv. Föreslår att du söker på nätet eller i böcker för att få svar på dina frågor.
Lunnefågelns nisch är ute i fågelbergen där det är gott om krill. Det där var den befinner sig i näringskedjan kan du faktiskt klura på själv. Om du varit en fisk så hade den varit över dig men om du varit örn så hade den varit under dig. Födan hämtar den i havet till 100 % genom att dyka och fånga småfisk. Den har oftast massor av fisk i sin näbb då den återvänder till boet.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Lunnef%C3%A5gel
http://sv.wikipedia.org/wiki/Lunnesl%C3%A4ktet


Önskar dig lycka till med ditt arbete du har 4 dagar på dig!

Mats på Kreativum


Nu kom tranparet igen 21:30. Magiskt!!

/ Eric

Hej igen Eric!
Häftigt förstår jag! De är ju stora och ståtliga fåglar tranorna.

Mats på Kreativum


Hej!
Sitter på kvällarna (17 maj) vid sjön Tisnaren och betraktar det rika fågellivet. I går kväll kom det ett tranpar och övernattade i vår vik. I kväll har vi ett storlompar som lugnt simmar omkring. Men är det inte häckningtid för dem? Lämnar de redet??

Tack för svar!

Eric

/ Eric Lindesjöö från Nyköping

Hej Eric!
Det låter som en plats där jag skulle trivas på.
Storlommen är min favoritfågel och finns där då tranor också så gör det inte saken sämre. Tranorna behöver inte vara ett par som är könsmogna utan som har hittat varandra och dessutom ett område där de kan tänkas häcka i framtiden. Men det kan också vara så att en eller ett par ungar trycker någonstans i en mosse eller liknande. De vuxna är ju ute och samlar mat som det levererar till ungarna. Storlommen är det inte säkert att häckningen startat ännu, men det borde den vara. Ungarna i storlommens bo är s. k. borymmare dvs. de lämnar boet när de väl är kläckta. Har lite svårt att tro att lommarna lämnar boet oskyddat med äggen i. Så de är väl i inledningen av häckningen nu.

Fortsätt och njut av det fina och vackra!

Mats på Kreativum

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 Vidare till fler svar
















Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB