Panelen svarar
Här är de frågor som har besvarats inom ämnet fåglar. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.
Här kan du ställa en egen fråga till Mats Olsson om fåglar!
Hej, när solen är på väg att gå ner samlas tusentals svarta fåglar i stora flockar, de flyger runt Kistas höga torn i ett fiskstims liknande beteende. De är " runda" sitter de på takåsar eller dylikt för att en stund senare göra nya rundor. Det ser ut som om den är helt svart med solfjädersliknande stjärtfjädrar. Låter mycket under flygningarna och har en vingbredd på ca 40 cm???
Undrar mycket vad det är får fågel.
Tacksam får svar.
Vänligen Lisbeth
/ Lisbeth Lindvall från Stockholm, kista
God morgon Lisbeth!
Det är med allra största sannolikhet kajor som samlas inför natten. De gör detta varje natt tills det är dags för häckningen då de sprider ut sig till sina olika boplatser. Detta är ett beteende som de använder sig av för att skydda sig mot ev. predatorer (rovfåglar etc.). Samma beteende har kråkor och skator. Här där jag bor i Blekinge så gör de exakt likadant. Tidigt på morgonen lämnar kajorna staden och flyger i mer eller mindre stora flockar ut på landsbygden eller till platser där de vet att föda finns. Framåt sena eftermiddagen innan skymningen så samlas flockarna igen och flyger in till staden och samlas på dessa platser där du ser stora flockar. sedan har de ett tak, stora träd eller liknande som sovplats. Altt för att känna en trygghet.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
Hej!
Jag undrar var fåglar: lever (geografiskt), vilken miljö de trivs i och hur de är anpassade till den
miljön!
Tack på förhand:)
/ Aylar, 15 år från Norrbotten
Hej Aylar!
Det är en enormt omfattande fråga att svara på. Det är så att olika fågelarter lever på olika sätt och i olika miljöer. De är anpassade till dessa i sin form, näbbar, vingar ja i princip allt för att kunna klara sig att fortplanta sig, söka föda osv,. Så för att beskriva din fråga så måste man nästan beskriva alla olika familjer/släkten. Men för att ta en så är vadare anpassade till att leva i miljöer med vatten där de söker sin föda både i vattnet men också på stränder, mossar och myrar. De har i de flesta fallen långa näbbar som de plockar upp olika godsaker ur marken/dyn/sanden etc. Rovfåglar har olika vingar lite beroende på hur de jagar. Vassa klor och krokiga näbbar för att kunna fånga bytet och att kunna "slita" isär köttet. Så kan man hålla på och beskriva.
Du får helt enkelt ta och bestämma dig för några grupper och sedan söka reda på så mycket du kan kring dessa så får du ihop flera bra svar.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej
Vad har vi sett för fågel ? Kan inte hitta någon liknande i fågelbok eller på nätet. Den är ganska stor, mycket större än en vuxen skata. Den är svart, med svagt orange bröst, och har krokig " rovfågelsnäbb". Ser ganska knubbig ut.Vi har sett den vid två tillfällen ena gången i somras, och nu i januari ! Jag har försökt fota den, men hinner inte.
MVH // Inger
/ Inger Ivarsson, 71 år från Fellingsbro
Hej Inger!
Jag är rätt säker på att det är en hane av sparvhök som ni har sett.
Den kan upplevas väldigt "färgrik" på bröstet.
Men att den ska vara svart stämmer inte riktigt utan den är mer grå på ryggen.
Har svårt att få det till något annat.
Mats på Kreativum |
Vilka uppgifter har fåglarnas fjäder
/ EMley
Hej Emley!
Fjädrarna har flera funktioner. Dels ska fågeln kunna flyga och det gör den med hjälp av de olika fjädrarna. Dels ska fjädrarna skydda fågelns kropp för väder och vind. Det finns duniga fjädrar innerst som har rikligt med luft i och som då skyddar och håller temperaturen. Fjädrarna har också en struktur som gör att vattnet inte kan komma igenom. Sedan har färgerna och mönstret en betydelse. En gräsandshona tex. har ett brunspräckligt mönster som gör att hon inte syns när hon ruvar äggen. En hane klan ha en vacker dräkt som imponerar honan och därmed gör det möjligt för att just den hanen kan få sina gener att fortplanta sig. Så visst har fjädrarna många betydelser och funktioner.
Ha det gott!
Mats på Kreativum |
Hejsan jag vill gärna ha all fakta man kan få om Kondoren. Näringskedja, föda, miljö, vikt, längd, ålder O.S.V gärna så detaljerade förklaringar som möjligt.
/ Stefan, 13 år från Colombia
Go morron Stefan!
Det låter som att du är i full gång med ett projektarbete. Jag skulle vilja föreslå dig att söka din fakta på Internet genom att googla på kondor. Jag ger dig några länkar nedan som du kan plocka fakta ur.
Känner att det inte är jag som ska göra ditt arbete. Men skulle det nu mot förmodan vara så att du inte gör ett skolarbete så får du komma igen.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Kondor
http://en.wikipedia.org/wiki/Andean_Condor
http://www.arkive.org/andean-condor/vultur-gryphus/
Det finns mycket att hämta på nätet.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
hej
skulle jag kunna fråga om lite fakta om fåglar
/ markus, 13 år från stockholm
Hej!
Ställ frågan så får vi se ifall jag har något bra svar.
Mats på Kreativum |
ja precis, jag ska skriva en rapport om fåglars beteende när de matas av människor, finns det något mer generellt fåglarna gör. För jag har väldigt svårt att hitta fakta, när de matas.
/ Johan, 17 år från Stockholm
Hej igen Johan!
Det är en väldigt komplex frågeställning! för jag vet inte var jag ska börja med. Fåglar flyger med allt vad det innebär, försvarar sitt revir samtidigt som en del arter har vänsterprassel, en del arter spelar på en "arena" (orre, tjäder m.fl.), de ruggar sin fjäderdräkt som i sin tur är väldigt intressant med dess förmåga att just kunna bära fågeln i olika situationer, påverka en hona/hane vid parningen, hur olika arters näbbar talar om vad de har för näringsval osv. osv. som sagt det är väldigt stort område.
Du har ingen i din närhet som är ornitolog och som du kan tala med direkt om dina funderingar? Tror det skulle vara lättare att få till din uppsats. Förstår samtidigt att det är svårt att hitta. Biblioteken har oftast böcketr där du säkert hittar uppslag. Då ska det inte vara en fältbestämningsbok utan snarare en bok som berättar om beteende. Charles Darwin var ju en viktig kugge i sammanhanget.
Lycka till med ditt arbete!
Mats på Kreativum |
Hur många fågelraser finns det
/ andrea andersson, 8 år från Uppsala
Hej Andrea!
Det finns ca 10000 fågelarter i världen för det är det jag tror du fårgar om. Antalet raser vet jag faktiskt inte.
Mats på Kreativum |
Jag kanske är för gammal för att ställa en fråga på den här sajten. Men jag gör ett försök, för jag upplevde något för mig (och min familj) väldigt förunderligt.
Tre skator kom flygande förbi vår balkong och en av dem råkade flyga in i gaveln, som är av glas. Skatan tuppade av och låg på rygg i flera minuter på balkonggolvet. Jag kunde se att den andades (jag stod i vardagsrummet som har glasvägg ut mot balkongen) . De andra två skatorna kom tillbaka och satte sig först på balkongräcket och hoppade sedan ner på golvet och puttade och drog i den skadade skatan, samtidigt som dom skrek väldigt högt.
När jag gick och berättade för min man vad jag sett, gick vi båda tillbaka till balkongen och då var samtliga skator borta. Det enda som fanns kvar var en fläck på fönstret och lite fjädrar på golvet.
Jag ringde och berättade detta för min vuxna dotter och hon trodde att jag sett i syne.
Min fråga:
Är det vanligt att fåglar hjälper varandra när någon är skadad?
Vänliga hälsningar
Lisbeth Åström
/ Lisbeth Åström, 58 år från Eskilstuna
Hej Lisbeth!
Nej man är aldrig för gammal att ställa frågor eller att vara nyfiken på saker och ting. När det gäller detta som hände så fick skatan en tillfällig time-out eller rättare sagt en trolig hjärnskakning eller motsvarande av det absurda tvärstoppet. Att sedan de andra kom tillbaka är ju lite märkligt men samtidigt en trolig reaktion på att flocken/familjen plötsligen blev en mindre. Att de kom tillbaka är ju ett lite annorlunda beteende. Men att de skulle hjälpt den på vingar är nog inte troligt utan snarare att deras närvaro och att de drog i vinge fick den avtuppade skatan att kvickna till. Så var det nog inte så farligt med skatan utan att den kunde flyga vidare. En fågel kan "svimma av" eller rent av "hypontiseras" genom att den ligger eller läggs på rygg. Då ligger den ofta helt stilla tills den "väcks" av något ljud/rörelse eller en knäppning med fingrarna. då sprattlar den till och flyger iväg. Vet inte om du såg avsnittet ur Emil i Lönneberga och de "fulla" hönsen. Där tror jag de använde sig av en sådan metod att lägga dem på ryggen och sedan väcka dom igen.
Men jag tycker mitt i allt detta att du/ni kanske skulle fästa en rovfågelsiluett i svart plastdekal på den rutan. Detta för att minimera fler ev. påflygningar av fåglar.
Hoppas du har fått en viss förklaring av det inträffade. Samtidigt kan man konstatera att naturen är förunderlig.
Mats på Kreativum |
Hej Mats!
Jag har några frågor om dig angående fåglars beteenden.
1.Vad har fåglar för olika beteenden när de matas av människor (habitat, revir, nisch)
2.Vilka medfödda och inlärda beteenden har fåglar
3.vilka rörelsemönster och överslagshandlingar har fåglarna?
skulle vara väldigt tacksam om du kunde svara på dessa frågor åt mig, har länge letat efter svar för dessa frågor.
/ johan, 17 år från Stockholm
Hej Johan!
Oj det var omfattande frågor.
Håller du på med ett projekt i skolan eller en avhandling?
Jag är osäker på saker om detta och du borde nog söka svaret från någon fågelforskare i Lund eller motsvarande.
Men för att ge mig på en gissning utifrån min vy.
1. Att fåglar matas av människor påverkar inte fåglarna speciellt mycket. Men om vi tänker oss vinter och det är snötäcke. Flera arter har valt strategin att stanna kvar över vintern med allt vad det innebär. Då är det så att hittar de en bra utfodringsställe så stannar dom säkert kvar där och "utvecklar" en form av vinterrevir. Tillsammans med andra arter är det OK om det är mycket fåglar framme. Men mot den egna arten så kan det mycket väl bli fight om utrymmet och tillgången på födan. Ett exempel på detta kan vara koltrasten och björktrasten.
2. Alla arter har sitt beteende med i generna. Att föräldrarna beter sig på ett visst sätt så lär sig ungfåglarna hur det går till. Ex på detta är knölsvan men även andra arter som rovfåglar får det tufft i början då föräldrarna slutar mata och de får lära sig själva att jaga. En kråkfamilj håller ihop långt fram på hösten. Men allteftersom så blir föräldrarna näst intill aggressiva mot ungfåglarna som trots allt fortsätter att tigga efter mat.
3. Alla arter har sina beteende och rörelsemönster utifrån hur deras liv ser ut, vilken form av födosök de har och framförallt i vilken typ av miljö/biotop/habitat de lever i. Överslagshandlingar har jag inte något direkt svar på men att det förekommer är helt klart.
Ja det var lite vad som föll över mig och tankar kring de frågor du ställt.
Du kan ställa samma frågor till ett antal kunniga ornitologer på www.sofnet.org
Lyckat till och hoppas du är nöjd även om mina svar inte är 100%.
Mats på Kreativum |
Hej
Jag undrar om (t.ex) knölsvanen får i sig en massa vatten när de äter blad och sånt från sjöbottnen?
/ Elisabett, 13 år från Stockholm
Hej Elisabeth!
Utan att vara kunnig på anatomin hos fåglar så bör det vara så att den kan "stänga" till svalget medan den äter sjögräset. Samtidigt är det ju så att svanen ofta tuggar i sig gräset ovanför vattenytan. Detta är samma som gäller för alla andra sjöfåglar som tar sin föda under vatten.
Hoppas du är nöjd med detta svaret.
Mats på Kreativum |
Min far seglade ombord Clipperfartyg på vetetraden Australien Europa, när jag var liten knatte berättade han att flyttfåglar kunde ute till havs landa i riggen till ett så stort antal att de kunde tynga ner så att fartyget löpte risk att kantra. Man hade då med sig några små apor (markatter) som man då släppte lös för att de klättrade upp i riggen och skrämde bort fåglarna. Efter tjugo år till sjöss har jag ju själv sett flockar och även enstaka fåglar landa på däck och vila sig. Även Kolibri i tusental utanför Mexikokusten. Efter fartyget flög även måsar som slök de små färggranna stackarna i luften. Så många av dem dog att man fick sopa dom överbord i hundratals eller snarare tusental. Men min stilla undran är över fåglar som tynger ner riggen på segelfartyg och om det finns någon dokumentation av detta någonstans??
/ Johny, 69 år från Göteborg
Hej Johnny!
Mycket har jag hört talas om men inte att en flock skulle tynga ner ett segelfartyg. Att det du beskriver säkert är sant och det där med aporna är ju riktigt kreativt eftersom man då slipper att själv klättra upp i riggen. Men att det skulle vara tusentals är ju verkligen något som borde finnas beskrivet. Vet tyvärr inget om detta men jag får nog försöka leta efter något svar. Att kolibrierna skulle flytta över havet låter också märkligt eftersom de är å små. men jag letade lite på Google och kolla länken nedan.
http://www.djur.cob.lu.se/Djurartiklar/Flytt.html
http://www.give2all.org/12/2012/01/om-kolibrier.html
Men jag tyckler att du ska ställa samma fråga till Frågepanelen på Sveriges Ornitologiska Förening www.sofnet.org. där finns bla. Magnus Ullman som kanske har bättre kläm på detta.
Lycka till!
Mats på Kreativum |
Hej
Har en Kakadua och undrar nu om det är ok för den fågeln att äta Rönnbär och Nypon.
Har hört talas om det men vill höra det av någon som kan sin sak
Tack på förhand
A-C Örtquist
/ A-C Örtquist, 45 år från Karlskoga
Hej A-C!
Ärligt talat så vet jag inte men en sak vet jag och det är att fåglar äter det som de tycker om.
Skulle en kakadua äter det du skriver så är det säkert OK.
Rönnbär och nypon är ju inte precis den typ att växtlighet som finns i Australien där kakaduorna är vilt förekommande.
Mats på Kreativum |
Hallå;
1. Vilken är minsta fågelrasen i VÄRLDEN?
2. Finns det fåglar som
ter människor.?
3.När jag ridit såg jag i stallet små fågelbo med små fåglar vilket sort fåge kan det va?l
/ Alenka, 15 år
Hej Alenka!
Världens minsta fågel är bikolibri och som är ca 5 cm lång och väger 1,8 gram. Den finns bla. på ön Kuba i västindien.
Din andra fråga förstår jag inte riktigt men om det är vilka fåglar som tyr sig till människan så är det rätt många. Människan har alltid i den miljön där vi finns och lever tillgång till föda av olika slag. Detta utnyttjar en hel del fågelarter och då kan man säöga att det tyr sig till människan.
De fåglar som du sett i stallet skulle jag tro är ladusvala.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hallå där,
Mats jag har sett en fågelbo ramlat på golvet ute vad kan ha hänt??
/ Alenika, 15 år från Lindängen
Hej Alenika!
Det händer nog hela tiden att bon faller ner dels för att de är gamla och används inte mer. Men även nya bon kan falla ner för att de helt enkelt inte sitter tillräckligt fast eller har byggts på en plats där det är mindre lämplig eller utsatt för väder och vind. Men det troliga är att en sk. predator har varit och rövat boet från ägg eller ungar. Naturen är grym många gånger och det händer mycket mer tragiska saker som vi människor aldrig ser.
Ha det gott
Mats på Kreativum |
Hej!
Jag och mina bröder har ett gammalt hus på norra Öland. Vi bytte "underrede på taket för 7 år sedan oh var så ledsna oh oroade över att "svalorna" kanske inte skulle våga sig tillbaka till sina bon under tegelpannorna efter det men i år är de säkert minst tre familjer tillbaka. Jag har varit så nöjd oh glad. MEN i förrgår straxt före soluppgången kom min son oh väckte mig oh då hade han hört underliga ljud länge och gick ut för att titta vad som pågick, då såg han en tegelpanna (3dje från nederkanten) som flyttade på sig och sprang in till mig. Djuret hade försvunnit när vi kom ut. Igår när vi kom hem från badet vid 17 tiden så låg två svalägg på marken nödtorftigt urätna, gula kvar.
Vem är det som terroriserar våra "svalor"? Det finns inga ekorrar här! Vessla? Kan de klättra rakt upp för en husvägg? Iller? Vad tänker du?
Min granne ville låna ut en elektronisk råttskrämmare....Vågar jag det? Eller skrämmer jag "svalorna" oh mina fina fladdermöss på flykten då, vad tror du?
Så tacksam för svar!!
Med vänlig hälsning
Malena
/ Malena, 64 år från Sthlm/Öland
God morgon Malena!
Har faktiskt ingen aning om vad det kan vara men tankarna far direkt mot vessla, mink eller mård. Men den senare lär ni inte ha på Öland antar jag, mink ja det har ni men hur kommer den upp på taket? Vessla likaså men rent storleksmässigt verkar det vara ett smidigt djur eftersom det är under takpannorna (?). Katter bör inte heller kunna ta sig dit. annan fågel är nog också uteslutet.
Så tyvärr har jag inget bra svar men att sätta ut en elektronisk råttskrämmare är nog ingen fara att placera prova med. Du märker väl ifall de försvinner och då är det väl till och stänga av så återväder dom. Men om det nu är en vessla så vet jag inte ifall den reagerar på en sådan skrämmare. Svårt fall detta och det hade variot oerhört spännande och vänta ut djuret och kolla med en skarp lampa vad det är för något. Om det nu är så att de tötmt bon på ägg och ev. ungar så lär den inte komma tillbaka heller.
Hoppas det löser sig!
Mats på Kreativum |
Hur har fåglar sex
/ Bert, 23 år
Hej Bert!
Ja vad svarar man på denna fråga. Dom fortplantar sig genom att hanen oftast ställer sig på ryggen på honan och balanserar. Samtidigt viker dom sina resp. kloaköppningar mot varandra och då sker befruktningen mycket snabbt. Sedan är det klart med sexet tills alla ägg är lagda.
Mats på Kreativum |
Hej Mats ! tog hand om en måsunge på min stora balkong den har stor badbåt med vatten växer äter och badar mamman finns på hustaket. jag har många kissar och undrar nu när den antagligen strax blir flygfärdig och hamnar på marken vad jag gör har havet 5 min bilväg bort men mamman då? hur många dagar tar det innan den kan flyga så högt som till taket? vad gör jag ? mvh may
/ May Åkerlund, 70 år från roslagen
Hej May!
Precis återvänt från min semester därför ett dröjsmål med svar. Men det är bara att låta den vara på marken för den letar sig själv ner till vatten och då under sträng bevakning av sina föräldrar. Så låt den bara vara för annars kanske inte föräldrarna som matar dem rätt långt fram inte hittar dom och de dukar under då.
Hoppas det gott bra!
Mats på Kreativum |
Jag bor på Södermalm i Sthlm innerstad. Sedan våren kom så har jag blivit väckt kl 4 varje morgon av två fiskmåsar som patrulletar på gräsmattan utanför mitt fönster och skriker sig hesa.
De låter oerhört högt. Först så trodde jag att mamma och pappa fågel letade efter en försvunnen unge, men de har hållit på i två månader nu. Varför gör de såhär? Det ser rätt kul ut när de går fram och tillbaka tillsammans hela nätterna.
/ Simon, 26 år från Stockholm
Hej Simon!
Du ör inte den enda som funderar kring dessa fiskmåsar som "flyttat" in från skärgården till staden och t o m innerstan i Stockholm. Att de går omkring och "snackar" med varandra är en form av att stärka och hålla banden dem emellan starka. Sedan när väl ungen/-arna kläckts så rymmer dom från boet, hoppar ner på marken och spatserar omkring. Då håller föräldrarna ett vakande öga på dem och kan föra ett rätt högt "oväsen" för att skydda sina ungar. Snart är väl ungen/-arna är tillräckligt stora och då lämnar dom innerstaden och beger sig ut i vattnen runt om i Stockholm. Men fiskmåsarna (de gamla fåglarna) kommer ändå fortsättningsvis att stärka sina band med att stå jämte varandra och sträcka hals samtidigt som deras mycket genomträngande läte låter sig höras.
Ha det gott och hoppas du fått sova någon natt!
Mats på Kreativum |
Vi har hört fågelungar kvittra under takpannorna och sett talgoxar flugit med mat till dem, men idag hittade jag en på marken som levde så vi klättrade upp med den och tog bort takpannan och hittade boet så vi lade i den med dem andra men jag är orolig att föräldrarna blivit rädda och övergivit boet. Hur vet man om föräldrarna har övergivit boet? Kan man ta hand om dem på nåt sätt, typ ge dem mask?
MvH
Daniel
/ Daniel, 13 år från Uppsala
Hej Daniel!
Vet inte när detta hände men jag har precis kommit tillbaka från semestern och har inte läst frågorna på minst 4 veckor. Men att du/ni lade tillbaka ungen innebär inte att föräldrarna överger boet. Men däremot kanske det är så att något hänt som gjort att föräldrarna övergett det. Att ta hand om en unge och mata den med "rätt" mat och mängd är en mycket svår uppgift. Sedan är det ju så att du kanske inte ser när föräldrarna kommer med mat till ungarna. Är det så att ungarna snart är flygfärdiga så lockas dom ur boet för att komma snart.
Hoppas det gått bra och att alla klarade sig.
Mats på Kreativum |
|