Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Politiska ideologier

Svastika
Svastikan eller solhjulet är en av de äldsta symbolerna i människans historia. Den har uppstått i Asien och spridit sig ut i resten av världen. Svastikan symboliserar kraft i form av solen och energi. Den dyker upp i flera religioner, bland annat buddhismen.

Nazistemblem
Svastikan är en positiv symbol, men under 1930-talet började det tyska nazistpartiet använda en snedställd svastika som emblem. Sedan dess har svastikan setts som en negativ symbol. Om man idag visar upp svastikan offentligt i Sverige kan man bli åtalad för förargelseväckande beteende, helt på grund av nazisternas brott mot mänskligheten under andra världskriget.

Kommunismen är en politisk ideologi som växte fram under 1800-talet. Kommunister menar att alla människor ska dela på allt arbete och alla rikedomar. Som symboler har de en röd stjärna och en kombinerad hammare och skära. Den röda stjärnan är en symbol för både kommunism och socialism. Stjärnan har fem armar och är därför kopplad till pentagrammet, en gammal symbol för positiv kraft. Hammaren och skäran symboliserar samarbete mellan industri (hammare) och jordbruk (skäran). Sovjetunionen, som senare blev nationen Ryssland, använde hammaren och skäran på sin flagga.

Anarkismen är en politisk ideologi som går ut på att skapa ett samhälle utan några chefer, kungar, presidenter eller andra typer av överhuvuden. Anarkismens symbol är ett A i en cirkel.


Fascism
En direkt motsats till anarkismen är fascismen, som säger att alla människor ska vara trogen sina länder och blint lyda de som styr länderna. Det italienska fascistpartiet hade under 1930-40-talen en flagga med en fasces på. Fasces var ett märkligt och nästan oanvändbart vapen som användes av liktorerna, en sorts livvakter åt tjänstemän i antikens Rom.

Falangistflagga
En fasces var ett knippe trästavar med ett yxblad. När Benito Mussolini grundade sin politiska ideologi på 1920-talet valde han en fasces som sin symbol. Därmed fick ideologin fascism, efter detta antika vapen.

En variant av fascismen var det spanska falangistpartiet. Som symbol använde de ett ok (som man använde på oxar i jordbruket) och ett knippe pilar.

Pilkors
Varghake
The Nationalist Movement är ett amerikansk grupp som använder pilkorset.

Varghaken är en gammal hednisk symbol som använts som skydd mot vargar och varulvar. Olika nynazistiska grupper har använt den.

Triskelen
Triskelen är en gammal keltisk symbol som använts av olika fascistiska och rasistiska grupper under historien. Nazisterna använde triskelen för ett av sina förband. Den sydafrikanska rasistiska gruppen Afrikaner Weerstandsbeweging har också triskelen på sin flagga.

Fredsrörelsen och antikärnkraftsrörelsen har länge använt en symbol som är en cirkel med en uppochnedvänd runa i. Den uppåtvända runan står för kraft och makt. Designern Gerald Holtom formgav märket för den brittiska organisationen Campaign for Nuclear Disarmament, som kämpade för att bli av med världens alla kärnvapen. Enligt Holtom visar tecknet bokstäverna N och D i semaforalfabetet. N och D står för Nuclear Disarmament (kärnvapennedrustning). Cirkeln skulle också stå för det ofödda barnet och att ”runan” ska föreställa ett brutet kors, som en symbol för mänsklighetens undergång.

Smiley
Smileysymbolen är en av de mest kända i världen. Den är också en av de enklaste och mest positiva symbolerna någonsin. Idag är den en del av hur vi skriver till varandra i textmeddelanden. Första gången smileys dök upp var 1881 i den brittiska skämttidningen ”Punch”, där man ritade upp en serie ansikten gjorda av prickar och streck som visade olika känslor. 1963 skapade Harvey Ball ”the smiley face”, som var en gul knapp med prickar till ögon och en båge som mun. Det glada, gula ansiktet användes av ett försäkringbolag i en kampanj för att höja arbetsmoralen. Men smiley-ansiktet blev jättepopulärt och syntes snart överallt.

Smileys från den brittiska skämttidningen "Punch".Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB