Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Ideologiska tecken inom religion

En ideologi är en samling idéer som visar människor hur de bör leva sina liv. Politiska partier har sina ideologier. Religion är också ett exempel på ideologier. Alla ideologier använder sig av olika symboler. Religioner har många och gamla symboler.

Ankh
Solkors
En av de äldsta är ankh-symbolen. Ankhen avbildades ofta i händerna på egyptiska gudar. Symbolens riktiga betydelse är ett mysterium, men den var tydligen viktig och liknar en sorts nyckel.

Solkorset är också mycket gammalt och har hittats inristat i stenar i Europa. Förutom att det tycks vara en avbild i solen verkar tecknet ha stått för makt och kraft. Det har använts som en symbol för detta ända in i modern tid.

Islam
Islam använder en symbol med nymånen och Venus, morgonstjärnan. Denna symbol dyker upp på flera arabiska länders flaggor. Halvmånen används också av Röda halvmånen, en partner till hjälporganisationen Röda korset.

Davidstjärna
Judendomen har davidsstjärnan, som är sexuddig. Stjärnan är sammansatt av två trianglar, vilka symboliserar Juda och Benjamin, två av folkstammarna i landet Israel i gamla tider. Under historien, framför allt under andra världskriget och nazisternas förföljelser av judar, användes davidsstjärnan för att märka ut den judiska befolkningen. Till exempel tvingade nazisterna judar att bära en davidsstjärna fastsydd på sina kläder. När staten Israel bildades 1948 sattes davidsstjärnan på nationens flagga.

Kors
Det kristna korset kommer av att Jesus dödades genom att korsfästas av romarna. Krucifixet är ett kors med en avbild av Jesus på. Det finns flera varianter av det kristna korset. Det vanliga, enkla korset kallas latinskt kors.

Patriarkalkors
Ett kors med ännu ett streck ovan mitten kallas patriarkalkors eller ärkebiskopskors.

Det ortodoxa korset är ett patriarkalkors med ännu ett streck, här lutande, under mitten. Kristna ortodoxa hittar man framför allt i Grekland och Ryssland, samt i andra östeuropeiska länder.

Ichtys
De tidiga kristna under antiken använde en hemlig symbol i form av en fisk, eftersom det grekiska ordet ichtys (fisk) också är en förkortning av ”Jesus Kristus, Guds son, vår fräslsare”) Några av Jesus lärjungar var också fiskare och det finns andra kopplingar till Nya testamentet. Symbolen används fortfarande av kristna världen över.

Aum
Devanagari
Aum
Tamilska
Inom hinduismen är Aum, eller Om, den heligaste stavelsen. Ljudet Aum symboliserar universum och världsjälen, som alla vi människor sägs vara en del av. Aum är också heligt för buddhister. Aum skrivs på olika sätt inom de olika språken i Indien.

Khanda
En annan religion med ursprung i Indien är sikhism. En symbol för sikhismen är Khanda, som består av ett svärd (khanda), ett cirkelformat kastvapen (chakkar) och två dolkar (miri och piri).

Jainism
En av de äldsta religionerna från Indien är jainismen, vilken går ut på att få själen att uppnå ett gudalikt medvetande. Den äldsta symbolen för jainismen är svastikan eller solhjulet, ibland omgiven av prickar och andra symboler. En annan symbol är en öppen hand, som symboliserar icke-våld, med ett hjul som kallas darmachakra, vilken dyker upp i en annan stor religion.

Dharmahjul
En av de viktigaste och äldsta symbolerna för buddhismen är darmachakran. Detta tecken är format som ett vagnshjul med åtta eller fler ekrar. Hjulet symboliserar vägen mot upplysning, den väg som själen enligt Buddhas läror vandrar genom att födas, dö och återfödas i många liv på jorden, till själen uppnått så stor visdom att den inte återföds längre.

Torii
Buddhismen är tillsammans med shinto de vanligaste religionerna i Japan. Shinto liknar inte de flesta andra religioner, till exempel inte kristendomen, utan kretsar kring en rad ritualer som ska se till att människan lever ett så rent och ordnat liv som möjligt. Som symbol för shinto används en silhuett av ett shintotempels port, en så kallad Torii.

Bahá'i
Bahá'i är en religion som grundades i Iran under 1800-talet. Denna religion fokuserar på andlig gemenskap mellan alla människor och använder ofta en niouddad stjärna som symbol. Numret nio är viktigt av olika anledningar för Bahá'i-tron.

Yin Yang
Den kinesiska filosofin taoism eller daoism går ut på att lära sig leva i harmoni med Dao, vilket är detsamma som allt som existerar i världen. Taoismen använder ibland yin yang-symbolen. Denna symbol visar att det alltid finns motsatser i allt, en mörk sida och en ljus sida och att det i varje sida finns en liten bit av den andra sidan. Taoismens ideologi tar upp att det finns motsatser inom allt.

Wicca
En modern tro grundad på gamla traditioner är Wicca. De använder pentaklet, ett pentagram i en cirkel, eller tecknet för den tredelade gudinnan, också kallad den behornade månen. Wicca dyrkar en manlig och en kvinnlig gud som representerar naturens krafter och årets skiftningar. Gudinnan är den starkare av gudarna och symboliseras bland annat av månen. Trippelsymbolen visar månens olika faser.

Tretal

Det finns olika symboler för tretalet, helt enkelt för att detta är en gammal symbol för lycka, välgång och makt. Det finns ju ett gammalt ordspråk som säger ”alla goda ting är tre”. Framför allt har den kristna tron anammat denna idé med det heliga tretalet eller treenigheten.

En gammal symbol för tretalet är triangeln, som också kan ritas i form av tre prickar. De pyramidformade tre prickarna är ett luffartecken som också varit en populär tatuering. Detta luffarmärke betyder så klart tur och lycka.

I kristendomen står tretalet för Fadern, Sonen och den Helige Ande. Det finns flera tecken som symboliserar detta.

Klövertecknet i kortlekar har tre blad som också står för tur och framgång.

Hotell och restauranger som får bra betyg och spritsorter av allra högsta kvalitet kallas ofta för trestjärniga.Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB