Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Musiktecken

Diskantklav
Basklav
Altklav
För att kunna skriva ner musik och ljud används en mängd tecken. Notor är tecken som motsvarar olika toner. Hur hög eller låg en ton är visas genom att placera den på en skala av fem linjer. Tonerna är c, d, e, f, g, a och b.

En klav är en symbol som ligger längst till vänster på en notrad och visar vilka de fem linjerna ska visa. Diskantklaven, eller g-klaven, visar att andra linjen nedifrån har tonen ettstrukna g. Basklaven, f-klaven, visar att linjen mellan tecknets prickar har tonen lilla f. Altklaven, c-klaven, visar att den linje som går in i tecknets inbuktning ska hålla tonen ettstrukna c. Förtecken skrivna på en tonrad eller framför en not för att visa en ändring i tonhöjden.

Sänkning
Höjning
Återställ
Fermat
Tenuto

Det finns också en mängd tecken som visar hur kompositören tycker att musiken ska spelas. En bindbåge visar att en serie toner ska spelas utan uppehåll eller mellanrum. Staccato visar däremot att tonen ska vara kort och obunden. Accent-tecknet visar att just den tonen ska spelas extra tydligt. Finns ett tenutostreck över noten visar detta att tonen ska vara längre. Ett fermat-tecken talar om att noten ska dras ut riktigt länge, så att rytmen i melodin stannar. Det finns också två tecken för diminuendo, då man ska spela svagare, och crescendo, då man ska spela starkare.

Helnot
Halvnot
1/4
1/8
1/16
1/32

Serietecken

Det finns många teckensymboler inom serievärlden.

Snurrig
Avtuppad
Arg

En virvel ovan huvudet betyder att figuren blivit yr. Ett streck som går upp i en liten sol ovan figuren visar att personen tuppat av eller till och med är död. Blixter som omger en figurs huvud talar om att den gubben är arg. Mjukare sicksack-streck talar om att figuren bara är irriterad. Stjärnor som strålar ut från en kroppsdel visar att man har ont just där. Fleruddiga stjärnor med hårda eller mjuka kanter symboliserar en explosion eller en smäll, till exempel en snyting. Hjärtan som snurrar kring någons huvud visar så klart att den figuren är kär. Droppar som strålar ut från någons huvud berättar att den personen är nervös eller generad, en symbol för att man svettas, alltså.

Smärta
Smäll
Kärlek
Nervositet

I de japanska manga-serierna finns andra tecken som betyder liknande saker. En stor droppe i huvudet eller pannan på en figur visar att han eller hon är nervös eller förlägen. Streck över kinderna eller ansiktet betyder figuren rodnar, kanske på grund av att man är kär eller tycker att något är pinsamt. Ibland syns ett sorts kryss i huvudet på en figur, vilket talar om att personen är arg, irriterad eller under stor press. Krysset sägs symbolisera de blodådror som dyker upp i pannan när man anstränger sig, till exempel när man är riktigt arg.

Arg (Manga)
Pinsamt (Manga)
Rodnar (Manga)

Luffartecken

Några som verkligen lärde sig använda tecken och symboler var luffarna. De ritade eller kretade in olika symboler på platser för att visa vad som kunde hända på just den platsen. På så sätt kunde luffare hjälpa varandra och prata med varandra utan att de någonsin träffats.


Här ges mat och pengar

Här får du pengar

Här får du pengar

Denna husägare är farlig

Här möter du motstånd

Här får du mat

Inga pengar men mat

Här får du sova

Här bor en givmild kvinna

Stick snabbt härifrån

Fortsätt åt detta håll

Varning-hund eller annan fara

Har du vad de vill ha köper de

Snälla människor men vänta dig inte för mycket

Här måste du arbeta

Här får du sova

Här får man mat ibland

Berätta en sorglig historia här

Här är de rädda för luffare

Här vill folk sätta dit dig

Spela religiös här

Här bor en polis

Här måste du arbeta

Meningslöst att stanna här

Bra lada eller höstack att sova i

Spela sjuk så får du nåt

Berätta en krigshistoria här

Här ringer de polisen

Mycket gästfria människor

Gästfritt folk

Arga människor

Farlig hund

Här kan du bli inburad

Glöm det! För många luffare har varit här

Bra människor att jobba för

Snäll dam bor härTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB