Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Korallreven

När man tänker på bilder av korallrev är det alltid färgprakten man minns. Men det är inte själva korallerna som lyser vackrast utan alla fiskar som rör sig där. Dessa färggranna djur är vanligtvis inte särskilt stora. Många av dem lever av plankton, andra av mindre fiskar och kräftdjur. Många av de korallrevslevande fiskarna finns som akvariefiskar. Färgerna kan ha många syften.

För många andra djur i havet signalerar starka färger som gult och rött "giftig". Ofta ljuger fisken med färgerna -den är inte alls giftig. Andra gånger ser fläckar på fiskarna ut som ögon, vilket får dem att se större ut och skrämmer också bort fiender. Ett annat användningsområde för färgerna är att skicka lockande signaler till varandra under parningen.

Frökenfiskar

Frökenfiskarna hittas i Atlantens tropiska delar och i Indiska oceanen. De finns i en mängd arter som alla är färggranna.

Sergeantmajor
10 cm lång
Pomacentrus leucostictus
15 cm lång
Amphiprion xanthurus
10 cm lång

Frökenfiskarna är småvuxna och blir sällan längre än 20 cm. De håller oftast ihop i stim men vissa arter bildar istället par som håller ihop hela livet.

Anemonfiskar

Clownfisk
15 cm lång
Dessa är släktingar till frökenfiskarna och de enda fiskar som överlever beröringen av havsanemonernas giftiga tentakler. Inte nog med detta; de trivs bland fångstarmarna och använder dem som gömställe.

Man tror att fisken kropp täcks av ett slemaktigt skyddande ämne som gör dem immuna mot giftet. Anemonfiskarna lever i Stilla havet och Indiska oceanen.

Fjärils- och ängelfiskar

De här två grupperna fiskar är nära besläktade. De är utan tvivel de mest färggranna av korallrevens alla fiskar.

Chelmon rostratus
15 cm lång
Hornfisk
15 cm lång
Sadelryggad fjärilsfisk
15 cm lång

Fjärils- och ängelfiskarna är höga och platta. Denna kroppsform hjälper dem både att ta sig fram gemom korallrevens sprickor och förgreningar. Formen hjälper dem också att gömma sig på dessa platser. Deras munnar är ofta utdragna och små.

De påträffas i alla tropiska eller temprerade hav, där de lever av plankton och smådjur.

Grymtare

Anisotremus virginicus
40 cm lång
Grymtarfiskarna drar omkring i korallreven i stora stim. De finns i alla tropiska och subtropiska hav.

Genom att gnissla tänder och förstärka ljudet med simblåsan kan grymtarfiskarna utsöta en sorts "grymtningar". Man gissar att dessa ljud används för att signalera till varandra.

Grymtarna har också ett annat konstigt beteende. De ses ofta spärra upp munnarna tätt intill varandra. Det ser ut som om de kelar eller kysser varandra, men det kan faktiskt handla om en varningssignal.

Siganus puellus
20 cm lång
Kaninfiskar

Kaninfiskarna hittar man i Stilla havet och Indiska oceanen. Alla arterna är ganska små och rör sig gärna i stim.

Ibland kan de också söka andra fiskars sällskap. De har stora, kaninliknande framtänder som används till att krossa skaldjur och knipa av små koralldjur.

Kirurgfiskar

Paraceanthurus hepatus
30 cm lång
Dessa släktingar till kaninfiskarna har en märklig försvarsmetod. Vid stjärtfenan sitter knivliknande taggar som kan fällas ut för att skära andra fiskar. Men detta är som sagt bara till försvar.

De flesta kriurgfiskar lever av växter och växtplankton. De är omtyckta som matfiskar på vissa ställen, men liksom kaninfiskarna kan de vara giftiga.

Läppfiskar

Fågelläppfisk
10 cm lång
Det här är ett mycket stort släkte med arter i alla möjliga former och miljöer. Korallrevens läppfiskar ser ofta underliga ut, med vilda färgkombinationer och konstiga huvuden.

Ögonsnultra
10 cm
Gemensamt för alla arter är just läpparna, som är köttiga och utstående. Den sju cm långa putsarläppfisken kryper in i större fiskars munnar och gälar för att plocka bort parasiter.

En putsarläppfisk ser om munnen på en grouper.
Putsarläppfisken har en sorts tyst överenskommelse med sina "kunder" att de aldrig ska göra dem illa. Faktum är att den lilla fisken ofta söker skydd i större fiskars munnar när den känner sig hotad.

Den lilla slemfisken ser exakt ut som putsarläppfisken och är lika lång. Den är däremot inte alls hjälpsam, utan använder sig av sitt utseende för att komma andra fiskar nära. Sedan biter den av en del av den andras fiskens fenor.

Riddarfisk

Riddarfisk
40 cm lång
Riddarfisken ingår i en familj som kallas trumfiskar. Den kan utstöta långa gitarrliknande läten med sin simblåsa. Dessa ljud hörs ofta vid parningstiden, eller när riddarfisken är hungrig.

Riddarfisken har en pampig svärdsliknande fena på ryggen, som används både till att styra med.

Papegojfiskar

Papegojfiskarna är släkt med läppfiskarna och hittas i samma sorts hav. De har stora, kraftiga fjäll och en näbbliknande mun. Denna används till att krossa skalen på djur som musslor och sjöborrar.

Blå papegojfisk
40 cm lång
Papegojfisken väver in sig i ett genomskinligt hölje slem innan de somnar på kvällarna.

Tryckarfiskar

Tryckarfiskarna finns i alla tropiska eller temprerade hav och har avlånga, kraftiga kroppar.

När de söker skydd från rovfiskar kryper de in i en klippskreva och fäller ut sin starka ryggfena mot stenarna. Denna fena plus en hornpigg på magen kilar fast fisken och det blir omöjligt att dra ut den.

Våglinjerad tryckarfisk
30 cm lång
Picassofisk
30 cm lång

Tryckarfiskarna har mycket kraftiga tänder som lätt biter sönder kräftdjur och sjöborrar.

Filfiskar

Fläckig filfisk
10 cm lång
Släktingar till tryckarfiskarna är filfiskarna. De har fått sitt namn efter det sträva skinnet som består av tusentals små bentaggar. Nosarna är långa och smala, och innehåller mejselliknande tänder. Uppe på huvudet sticker en liten taggförsedd fena upp med en motsvarande fena på magen. Man tror att filfisken använder dessa fenor som tryckarfisken.

Filfiskarna hittar man i Indiska oceanen och Stilla havet.

Ostracion tuberculatus
30 cm lång
Koffertfiskar

Som namnet antyder ser dessa fiskar ut som små lådor. Deras kroppar omgärdas av benplåtar i en nästan fyrkantig, triangulär eller femkantig form. Detta gör att de lätt kan torkas och säljas som souvenirer.

Koffertfisken jagar små bottenlevande djur genom att suga in vatten och spruta mot dem. I den tumult som följer fångar och sväljer koffertfisken de byten den vill ha.

Koffertfiskarna lever i alla tropiska eller temprerade hav.

Igelkottfisk - uppblåst. Kan bli upp till 90 cm lång
Igelkottfisk

En lite fulare (kan man tycka) släkting till tryckarfisken, filfisken och koffertfisken är detta märkliga djur. Igelkottfisken är också släkt med de ofta giftiga blåsfiskarna och kan puffa upp sig till en boll när den blir skrämd. Det här är mycket effektivt eftersom igelkottfisken är täckt av en mängd taggar av förhårdad hud.

Den är inte alls färggrann, men den är heller inte intresserad av att synas.

En avslappnad igelkottfisk.
Igelkottfiskarna finns i alla tropiska eller temprerade hav och lever av smådjur kring bottnen och korallerna.

Broskfiskar

Rundmunnar

Hajar

Rockor

Helhuvudfiskar
Benfiskar

Levande fossil

Vid Ytan

Öppna havet

Matfiskar

Kust- och bottenfiskar

Djuphavsfiskar

Korallreven

Giftiga fiskar


Ryggradslösa djur

Fiskar

Reptiler

Däggdjur

Fåglar

Främmande livTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2023 Unga Fakta AB