Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Havets rörelser

Havets kretslopp med bildande av moln och påverkningar av solen och annan strålning från rymden bildar det vi kallar väder.

Luften värms upp av solens strålar och stiger uppåt, varpå kall luft skyndar in i den varma luftens ställe. På så sätt uppstår vindarna. De kan, som du säkert vet, vara mycket kraftiga ibland och till och med ställa till med katastrofer.

Där vinden drar fram över havet bildas vågor. Alla vågor bildas långt ute till havs, men de knuffar till nytt vatten som gör nya vågor, och nya vågor. Till slut stöter de mot land. Det kan se ut som om havet böljar och rör sig som rinnande vatten, men det står egentligen helt still. Det är bara ytan som rör sig upp och ner.

Ibland kan vågorna bli mycket kraftiga och håller de på tillräckligt länge innan de träffar land kan de bli rejält stora när de når stranden. De största vågorna uppstår när det sker jordbävningar på havsbottnen. Då kommer all påverkan underifrån och den kraft som då sprider sig genom vattenmassorna bildar enorma vågor. Sådana jättevågor kan dränka hela städer när de når land.

Vattnet i haven påverkas också av kraft från rymden – från vår måne närmare bestämt. Precis som jorden påverkar månen med sin dragningskraft känner jorden också av månen. Det här kan låta märkligt, men vattnen följer månens rörelser runt planeten och buktar ut från jordytan mot rymden. Detta gör att vattnet vid många kuster drar sig tillbaka, vilket kallas ebb. Det kan se märkligt ut när båtarna som kvällen innan låg och guppade i vatten följande morgon ligger på havsbottnen. Några timmar senare har månen flyttat sig tillräckligt långt för att vattnet ska stiga igen och detta kallas flod.

I de stora oceanerna finns något som kallas havsströmmar. Det är delar av havet som alltid håller en jämn temperatur, varmt eller kallt, som är annorlunda än vattnet runt omkring. Havsströmmarna är lite som floder mitt i havet. Det är ett märkligt fenomen som har stor inverkan på klimatet vid kusterna. Är strömmen varm kan den ge milt klimat ända upp i den annars kalla norden. Om den är kall kan den ge kylig luft längs kusterna i annars varma länder.

Här har vi tryckt ihop världskatan lite, för att få plats bättre.
De blåa pilarna är kalla strömmar, de röda varma.

En dessa havsströmmarna är den varma Golfströmmen som flyter från Mexikanska golfen längs Nordamerikas östkust genom Atlanten till Norska havet. Golfströmmen påverkar hela Västeuropas klimat.


Havets vatten

Under ytan

Havets rörelser

Kretsloppet

LivsmiljöerTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB