Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet ekonomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet ekonomi.


hej! jag undrar vilken sida man ska gå in på om man vill ha sommarjobb till sommaren 2008 som 13-åring. det är jättesvårt!!!

Please svara fort:)puss ebba

/ ebba, 13 år från hässelby

Hej Ebba!
Jag vet inte någon sida så där direkt. Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Här är i alla fall några tips på jobb. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Det kanske finns någon som odlare jordgubbar eller andra bär i närheten där du bor och som behöver hjälp med plockning. Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare eller tidningförsäljare på helgerna. Prova att söka på "reklamutdelning" och "sälja tidningar" på Internet.
Lycka till!
Ylva


Tja Ylva! Jag undrar varför så många länder i Europa använder euro.Svara gärna snabbt!
/Alice

/ Alice Fallström, 9 år från Karlstad

Hej Alice!
EMU står för ekonomisk och monetär union. Det innebär fri rörlighet för kapital, en samordnad ekonomisk politik och en valutaunion. Syftet är att EMU tillsammans med den inre marknaden ska bidra till att EU uppnår sina uppsatta mål om bland annat ekonomiska och sociala framsteg, hög sysselsättning och hållbar utveckling. Tretton av EU:s tjugosju medlemsländer är i dag medlemmar i valutaunionen. Dessa länder har infört euron som gemensam valuta. Länderna i valutaunionen är Belgien, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Sverige deltar inte i valutaunionen. Sverige deltar dock i övriga delar av EMU.
När man har en gemensam valuta försvinner valutariskerna vilket gör att det blir lättare att köpa och sälja varor mellan de olika länderna. Det är också lättare att jämföra priser på varor i olika länder med en gemensam valuta.
Hälsningar
Ylva


Hej
Jag ha ingen vecko eller månads peng men vad är rimligt i både månads och vecko peng?
MVH Jimmy eriksson

/ jimmy eriksson, 12 år från Asarum Karlshamns komun

Hej Jimmy!
I en undersökning vi gjorde förra året var den genomsnittliga månadspengen för en 12-åring 210 kronor eller 50 kronor i veckopeng. Bland 12-åringar är det vanligare att man får månadspeng än bland yngre som oftare får veckopeng.
Hälsningar
Ylva


Hej!
Kostar det något att ha ett bankkkonto? Typ kortet till kontot eller nåt?
I så fall, hur mkt?

/ Jennifer, 13 år från Västerås

Hej Jennifer!
Oftast kostar inte själva bankkontot något. Beroende på vad det är för konto kan du istället få ränta på de pengar du har där. Det kan vara bra att ha ett särskilt konto där du sparar pengar.
Det finns olika kort som man kan ansluta till bankkontot. Priserna och hur du kan använda korten är olika, så fråga på några banker där du bor eller kolla på deras hemsidor och jämför villkoren.
Det är ju inte bara priset som avgör vilket kort som är bäst - går det att betala med det i många affärer eller går det bara att ta ut pengar i en automat osv.
Hälsningar
Ylva


Jag är 9 år, hur mycket borde jag ha i månadspeng ?

/ Maja Pekkari, 9 år från Svartlå

Hej Maja!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga månadspengen för en 9-åring år 2006 110 kronor. Hälsningar
Ylva


Jobbar du på en bank är du diriktör

/ Anna Olsson, 10 år från Arvika


Hej Anna!
Jag jobbar som privatekonom och chef för Institutet för Privatekonomi på Swedbank. Institutet bevakar lagar, regler och olika förutsättningar som påverkar privatpersoners ekonomi. Vi gör bl.a. undersökningar om barn och ungdomars ekonomi, t.ex. hur mycket man får i vecko- och månadspeng.
Hälsningar
Ylva


Hej Ylva, jag är en snart 14 årig tjej, som för betala en hel del själv men får bara 200 kr månad, det känns som om jag inte kan göra så mkt för mina pengar för jag vill spara lite varje månad också. De flesta får högre månadspeng än jag och jag lästa i någon tidning vad ungerför vad en 14 åring ska få, har för mig att det stog 500 kr.

Är det rätt? Hur mycker tycker du man ska få?

Med vänlig hälsning Terry

/ Terry, 14 år från Sthlm

Hej Terry!
När vi frågade ungdomar hur mycket de fick i månadspeng så var den för en 14-åring i genomsnitt 450 kronor. Vad pengarna ska räcka till är väldigt olika så jag föreslår att du ska prata med dina föräldrar så att ni tillsammans bestämmer vad dina pengar ska räcka till. Om det är något särskilt du sparar till kanske de kan hjälpa dig genom att sätta in lite varje månad på ett konto eller i en fond på banken.
Hälsningar
Ylva


hejhej :)
nu är det så att jag sparar till en söt liten chihuahua , det går inte så bra för att jag kommer inte på något sätt att spara pengar . har du några tips `?

/ Catherine , 13 år från uppsala

Hej Catherine!
När vi frågat ungdomar vad de köper för sina pengar så svarar många att de går till kläder, godis, fika, smink, musik och en och annan pizza. Ett sätt att spara är att ha koll på sina utgifter. En typ av utgifter som är lätta att påverka är småutgifterna. Varje utgift för sig kan verka liten, men på ett helt år blir det mycket pengar. Lägger du ut mycket pengar på t.ex. musik och godis? Ett exempel: Köper du en godis- eller chipspåse per dag för ca 20 kr blir det ca 7000 kr på ett helt år!
Du har säkert en spargris hemma eller så kan du använda en tom burk eller PET-flaska. På www.ungafakta.se Ung Ekonomi finns en pysselsida med exempel på hur du kan göra egna sparbössor. Samla ihop alla mynt du får i plånboken varje dag så kan det bli ganska mycket pengar till slut.
Du kan kanske tjäna lite extra pengar hemma genom att hjälpa till med t.ex. allmänt hushållsarbete (tvätt, stryka, vika tvätt, städa, putsa fönster), passa syskon, trädgårdsarbete eller tvätta bilen.
Lycka till
Ylva


Hej!

Vem är världens rikasre människa just i denna stund?

/ Haris Hodzic, 10 år från Ljungby

Hej Haris!
Den amerikanska tidskriften Forbes presenterar regelbundet en lista på världens rikaste personer. 1:a på listan är Microsofts grundare Bill Gates med en förmögenhet på 56 miljarder dollar (nästan 400 miljarder kronor). IKEA:s grundare Ingvar Kamprad ligger 4:a med 33 miljarder dollar och Stefan Persson (Hennes & Mauritz) är på 17:e plats med 18,4 miljarder dollar.
Hälsningar
Ylva


Hur mycket får man i månadspeng när man är 13 år?

/ Petra, 13 år från Stockholm

Hej Petra!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 13 år i genomsnitt 310 kronor i månadspeng. En del kan få lite mer pengar genom att hjälpa till med t.ex. allmänt hushållsarbete (tvätt, stryka, vika tvätt, städa, putsa fönster), passa syskon, trädgårdsarbete eller tvätta bilen.
Hälsningar
Ylva


Hej!
Jag ska just börja få mitt barnbidrag men mamma säger att hon bara tänker ge mig halva...Kan man göra så,alla andra får ju hela sitt barnbidrag?

/ cheryl, 13 år

Hej Cheryl!
Ja din mamma får bestämma över hur mycket av barnbidraget du ska få. Barnbidraget ska ju räcka till ganska mycket, så din mamma vill nog ha lite koll så att det verkligen gör det. Prata med varandra vad pengarna ska räcka till så kanske du kan få lite mer senare.
Förresten är det inte så att alla andra får hela sitt barnbidrag även om det kan verka så. En del får kanske bara någon hundralapp medans andra får mer, men det beror ju som sagt vad på vad ni bestämmer att pengarna ska räcka till.
Häslningar
Ylva


Hej!
Jag sparar pengar till ett ridläger och vill veta olika sätt att tjäna pengar på!
Jag pantar flaskor och hjälper till hemma. Men finns det något annat sätt?

/ Emma, 12 år från Sverige

Hej Emma!
Här är några tips. Du kan kanske också kan fråga grannar och bekanta om du kan hjälpa till med att klippa gräset, putsa fönster, städa, gå och handla, sitta barnvakt eller baka kakor och sälja. Under sommaren kanske det finns någon bärodling i närheten där du kan söka jobb.
Lycka till!
Ylva


Jag undrar om det finns ngt jobb till 12 åringar till ex: att sätta upp affisher på stan ? , plocka skräp???

/ Rebecca, 12 år från Östersund

Hej Rebecca!
Här är några tips. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja. Under sommaren kanske det finns någon bärodling i närheten där du kan söka jobb.
Lycka till!
Ylva


Hej Ylva!
Jag försöker spara till en dator och jag ska upp till 4000-5000kronor men är bara på 450kr.
Hur ska jag känna pengar förutom att gå och sälja reklam och jultingar på en snabbt och roligt sätt?

/ Sara, 11 år från Stockholm

Hej Sara!
Här är några tips. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja.
Lycka till!
Ylva


Jag har en fråga har du något tips på hur man kan få tag på sommarjobb

jag hadde blivit super glad om jag fick tips

Hälsningar emina

/ Emina, 13 år från landskrona

Här är några tips. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare eller tidningförsäljare på helgerna. Under sommaren kanske det finns någon bärodling i närheten där du kan söka jobb.
Lycka till!
Ylva


hej jag heter evelyn jag undrar en sak hur många pengar finns det i hela sverige ?

/ evelyn, 9 år från tomelilla

Hej Evelyn!
Enligt uppgifter jag hittat hos Riksbanken, som svarar för utgivningen av sedlar i Sverige, finns det ungefär 382 miljoner utelöpande sedlar till ett värde av 106 miljarder kronor och mynt motsvarande drygt 5 miljarder kronor.
Om man staplar alla sedlarna som finns i omlopp på varandra så motsvarar det nästan ett helt Lidingölopp, det vill säga cirka 30 kilometer.
Hälsningar
Ylva


Hej!

varför är ekonomi bra att ha?
och hu gälper det oss egentligen?

/ Madeleine, 12 år från Sverige

Hej Madeleine!

Ekonomi betyder hushållning med begränsade resurser. Att man som person har kontroll på hur mycket man kan shoppa, handla mat och prylar för till den inkomsten man har. Idag används dock ordet oftast i samband med pengar.

Vetenskapen ekonomi handlar om att planera, . De som professionellt sysselsätter sig med ekonomi kallas ekonomer. Planera handlar helt enkelt om var man tänkt göra av med sina pengar i framtiden ex aktier, sparande på konto eller om man vill resa för dem.

Att ha bra ekonomi är helt enkelt att ha koll på sina pengar.

Hälsningar Ylva


Vad bör en 14åring tjäna när man sommar jobbar?

/ Kalle, 14 år från Luleå

Hej Kalle!
Det beror ju lite på vad du ska göra. Du kan ringa Fackets hjälptelefon 020 - 56 00 56 som har öppet hela sommaren eller gå in på deras hemsida www.lo.se/ung .
Hälsningar
Ylva


Hej!

Jag sparar pengar just nu till en resa, och jag undrar vad man kan göra föra tjäna pengar?
Just nu har jag sparat 610 kronor

/ Greta, 13 år från Piteå

Hej Greta!
Här är några tips. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare eller tidningförsäljare på helgerna.
Lycka till!
Ylva


Vilken valuta använder man på Malta?
Några säger att de har euro några att de har något annat

/ Elsa, 12 år från malmö

Hej Elsa!
Valutan på Malta är Maltesiska Lira (Lm).
Malta är medlem i EU sedan 1 maj 2004. Tills vidare behåller man dock den egna valutan och tidigast 2008 byter man över till euro.

1 lira motsvarar ca 22 kr. Valutan delas in i lira (Lm) och cent (c) och finns i följande valörer:
Sedlar: Lm 2, Lm 5, Lm10 och Lm 20
Mynt: 1 c, 2 c, 5 c, 10 c, 25 c, 50 c och 1 Lm

Om man inte har med sig några Lira när man åker dit går det bra att ta med euro för att växla där.

Hälsningar
Ylva

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB