Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet ekonomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet ekonomi.


Hej Ylva

Vet du hur jag kan käna pengar jag behöver lite tips

//Elsa

/ elsa, 10 år från mölndal

Hej Elsa!

Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Här är några tips på sånt du kan hjälpa till med hemma eller hos bekanta för att tjäna lite extra pengar:
Klippa gräset
Skotta snö
Räfsa löv
Putsa fönster
Bädda sängen
Duka och diska
Städa rummet
Städa hela huset
Gå och handla
Sitta barnvakt
Samla returflaskor och burkar och panta
Några av sakerna ovan är kanske sådana som du kan göra utan att få betalt. Din mamma eller pappa får bestämma vad som gäller för dig.
Lycka till!
Ylva


Hej du!Vet du hur egypterna räknade?

Undrar Zandra

/ Zandra, 11 år från Sverige

Hej Zandra!
Jag är ju inte professor i egyptisk historia precis men där jag hittat information så beskriver man det så här. I det gamla Egypten använde man en bildskrift som kallas för hieroglyfer och senare så utvecklades dessa till tal. En bild av en pinne betydde ett, en hov var 10, en spiral var 100 och så fortsatte man med symboler fram till 1 000 000 som var en knäböjande man.
Man räknade i tiotal och det fanns därför inga siffror mellan två och nio. Därför skrev man talet 47 såhär: 10 + 10 + 10 + 10 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1
Hälsningar
Ylva


Hej!
Jag undrar hur mycket veckopeng jag ska få om jag städar då och då när det är stökigt, tömmer diskmaskinen 4 gånger i veckan och soterar min tvätt + lite annat.

Hej då!

/ caroline häversjö, 10 år från sverige

Hej Caroline!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 10 år i genomsnitt 35 kronor i veckopeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i veckopeng och vad pengarna ska räcka till. Bra att du tar ansvar och hjälper hemma med städning och annat.
Hälsningar
Ylva


Hejsan!
Jag har under det senaste året tjänat en hel del pengar på diverse film- och tv-jobb. Nu måste jag visst skatta för dem pengarna...
Jag undrar hur det funkar, och var gränsen går för när man måste betala skatt för inkomsten?

Tacksam för svar!

/ Marcus , 14 år från Skåne

Hej Marcus!
Skoj att du har hittat jobb du tjänar pengar på. Skolungdomar och studerande kan tjäna upp till 17 399 kronor utan att betala någon skatt. Om så är fallet för dig kan du fylla i ett intyg och lämna direkt till din arbetsgivare. På Skatteverkets hemsida www.skatteverket.se kan du ladda ner intyget och hitta mer information om det här med skatt.
Hälsningar
Ylva


Hej,
jag försöker spara ihop pengar till nya fotbollsskor och undrar om du vet hur man kan tjäna ihop lite extra!?
alltså typ som att sälja jultidningar, fast nu, och inte till julen!
tack på förhand

/ alexandra, 12 år från skellefteå

Hej Alexandra!
Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Här är några tips på sånt du kan hjälpa till med hemma eller hos bekanta för att tjäna lite extra pengar:
Klippa gräset (på hösten räfsa löv och på vintern skotta snö)
Putsa fönster
Bädda sängen
Duka och diska
Städa rummet
Städa hela huset
Gå och handla
Sitta barnvakt
Samla returflaskor och burkar och panta
Några av sakerna ovan är kanske sådana som du kan göra utan att få betalt. Din mamma eller pappa får bestämma vad som gäller för dig.
Lycka till!
Ylva


HEj jag undrar om det finns ngt bankomatkort som är gratis, ifall det inte finns det, vilka priser är det då ?

/ LIsa, 15 år från stockholm

Hej Lisa!
Bankerna har olika bankkort med olika priser. En del banker har också särskilda ungdomserbjudanden med bl.a. gratis kort. Kolla på deras hemsidor eller gå till banken och fråga.
Hälsningar
Ylva


Hej jag samlar in pengar till en moped. Jag undrar om man kan få sommarjobb i min ålder? eller hur jag annars skulle kunna tjäna pengar? Är jag för ung för att gå runt och fråga på ställen om jobb? Jag vill få ihop minst 5000-6000 för mina föreldrar kan betala hälften.

/ Emil, 15 år från Falun

Hej Emil!
Du får arbeta om du har dina föräldrars tillstånd. Enligt lagen får du ha lättare jobb, till exempel dela ut direktreklam. Du får däremot inte ha hand om pengar eller farliga kemikalier.
Om du är över 15 år får du jobba både på skollov och skoldagar. På loven får du jobba högst 8 timmar per dag och 40 timmar i veckan. På skoldagar får du bara jobba högst 2 timmar per dag och 12 timmar i veckan.
Så du kan fråga runt på olika ställen om jobb. Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter så kolla också med t.ex. dina föräldrars bekanta och era grannar.
Lycka till!
Ylva


hej jag är en tjej på 12 år som fyller 13 år nu i höst och jag undrar i fall jag får sommarjobba nu i sommar?

/ Anonym, 12 år från Sverige

Hej!
När du är 12 år får du ta enklare arbeten, t.ex sälja majblommor och jultidningar, om dina föräldrar ger sitt tillstånd.
När du fyllt 13 år får du arbeta om du har dina föräldrars tillstånd. Enligt lagen får du ha lättare jobb, till exempel dela ut direktreklam. Du får däremot inte ha hand om pengar eller farliga kemikalier.
Är du mellan 13 och 14 år får du jobba på skollov, men inte mer än 35 timmar per vecka och maximalt 7 timmar per dag.
Hälsningar
Ylva


Hejjhejj :D !!

Jag undrar vad en trettonåring ska ha i månadspeng ?? &
hur funkar det med bankomatkort ?? (skulle veta lite mer om det)

Hejdå :)
MVH Felicia

/ Felicia, 12 år från vellinge

Hej Felicia!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 13 år i genomsnitt 310 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till.

Med dina föräldrars tillåtelse kan du skaffa ett bankkort när du fyllt 13 år.
Ni får gå till banken tillsammans för att de måste skriva på ett papper (en fullmakt) som ger dig rätt att själv ta ut pengar från ditt konto med kortet.
Med bankkort kan du betala i butiker i Sverige och utomlands. Du kan även ta ut kontanter i uttagsautomater med kortet. Du väljer själv en personlig kod till ditt kort. Detta gör du i uttagsautomaten första gången du använder kortet. Du kan ändra koden när du vill.

Hälsningar
Ylva


Hej Ylva.

Mina "utgifter" har ökat dramatiskt under den senaste tiden, och min vanliga månadspeng räcker inte.
Kan du ge mig några/något exempel om vilka "helgjobb" man kan leta efter?

/ The D, 15 år från Hjo

Hej The D!
Det finns ett talesätt som det ligger mycket i: ”Det är inte på dina stora inkomster du blir rik, det är på dina små utgifter”. Genom att göra en plan för din ekonomi kan du få kontroll. Gör en månadsbudget där du skriver ner dina inkomster (månadspengen) och beräknade utgifter. Ha även med en post för sparande. Följ upp den löpande genom att notera vad du använder pengarna till. Stämmer inte din plan får du förändra dina kommande utgifter eller inkomster.

Tänk efter innan du handlar – ”Är det som jag ska köpa verkligen något jag behöver just nu?” Det kan vara skönt att längta lite innan man köper. Och ibland kommer man då på att man faktiskt klarar sig lika bra utan det man tänkte köpa.

Kostar mobilen för mycket varje månad kan det vara bra att öronmärka en del av månadspengen till den. När den pengen är slut är det därmed färdigringt för månaden.

Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Kanske finns det något ledigt jobb i någon affär eller kiosk där du bor. De kanske behöver hjälp med att plocka upp varor eller som biträde. Du kanske kan hjälpa grannar och bekanta med att klippa gräset, sitta barnvakt eller ta hand om deras husdjur när de ska resa bort.

Lycka till!
Ylva


Hej Ylva!

Jag har två frågor..

1. Finns det några bra extrajobb för mig som är 13 år?
Det ända jag vet är att sälja tidningar men det måste man göra varje helg och jag är bara hemma varannan.

2. Vad är det exakt barnbidraget ska användas till? Och om jag får det själv vad är det jag betalar?

JÄTTE TACKSAM FÖR SVAR

Kram:)

/ Jenny, 13 år från Röstånga

Hej Jenny!
Du kanske kan dela jobbet som tidningsförsäljare med någon kompis så att du säljer varannan vecka och hon/han varannan?

Barnbidraget är pengar man från staten för att täcka de utgifter som underhållet av barnen medför för familjerna. Barnbidrag ska användas till mat och kläder m.m. till barnet. Om du själv ska ha pengarna får dina föräldrar bestämma det och tillsammans får ni komma överens om hur mycket och vad de ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


jag undrar fån viken older man kan få bankkort.tack i förväg

/ safa, 13 år från sverige

Hej Safa!
Med dina föräldrars tillåtelse kan du skaffa ett bankkort när du fyllt 13 år.
Ni får gå till banken tillsammans för att de måste skriva på ett papper (en fullmakt) som ger dig rätt att själv ta ut pengar från ditt konto med kortet.
Hälsningar
Ylva


Hej Ylva!
Jag har ett par frågor jag undrar över..
Jo jag är 12 år och jag får 250 kr i månadspeng jag vet att det räcker men mina kompisar säger att det är jätte lite och sen säger dom att dom får 300-600 kr men jag tror dom inte eftersom jag avslöjade min enna kompis då han bara fick 230 kr och han sa att han fick 600 kr . ljuger han för att han ska värka cool`? eller kanske fick han bara mindre just då . han hjälper inte till med nåt hemma hoss honom. men jag hjälper till med t.e.x : diska , Vicka tvätt, gå utt med hundarna och passa min lille bror. så jag får dom här 50 extra kronorna för allt jag hjälper till med.. men mina kompisar hjälper inte till ett dugg och dom säger ändå att dom får mycket mer pengar än mig stämmer de tro?

/ sofie, 12 år från Falerum

Hej Sofie
Du har väl redan varit klok nog att ifrågasätta dina kompisars uppgifter, speciellt efter att du genomskådat en av dem. Alla familjer har dock olika ekonomiska förutsättningar och säkert finns det kompisar som har mer i månadspeng än du utan att behöva göra något hemma. Det är inte självklart att de har roligare än du för det. De verkar ju behöva skryta för att det ska märkas! Tänk på att pengar inte är allt.

Har du och dina föräldrar gått igenom vad dina pengar ska räcka till och ni är överens och dina föräldrar har råd med det så är allt frid och fröjd och du kan strunta i hur andra har det. Så här är det livet igenom, man tittar gärna på hur grannen har råd med det här och det där och sedan är det lätt att bygga upp en avundsjuka inombords. Det är en negativ känsla som inte hjälper en ett dugg. Lev i din egen trygghet med det du har och njut av att du trivs, vilket du verkar göra!

Vill du ha mer pengar att röra dig med kan du fundera över vad du skulle kunna göra för att tjäna mer hemma eller genom att ställa upp som hundvakt, barnvakt eller klippa gräset åt semestrande grannar och vänner. Tänk positivt på vilka möjligheter du har i stället för att grubbla på kompisarnas problem med att behöva hävda sig. Säger du att du är nöjd med det du har faller ju deras snack direkt.
Hälsningar
Ylva


Hej Ylva!

Jag vill samla pengar för att kunna köpa lite saker och så. Jag tittade på sajten då stod det att för en 12 åring är 210 kr bra. Men mamma säger att jag ska köpa mina egna kläder då också och sånt men jag vill gärna att mamma betaar mina kläder och jag betalar allt annat som är mitt! Vad tycker du? ska mamma betala mina kläder om jag får 210 kr i månads-peng elr ska jag själv köpa dem?
Svara jääätte gärna!!

Tack på förhand! // J.D

/ J.D, 12 år från Stockholm

Hej J.D.
En hel del 12-åringar köper kläder för sin månadspeng. Men att 210 kronor i månaden ska räcka till de flesta kläderna är inte rimligt. Säg att du t.ex. får 160 kronor att disponera helt själv och 50 kronor för att köpa t-shirts, underkläder och liknande så kan det vara en väg att gå. Men det går egentligen inte att ge generella råd utan ni måste sätta er ned tillsammans och skriva upp på ett papper vad just din månadspeng ska räcka till. En slant till godis, en till nöjen, en till presenter, en till mobil osv. Att du nu eller inom några år får ansvar även för klädinköp, t.ex. allt eller allt utom ytterkläder och skor är rimligt. Då får du dels lära dig att lägga undan pengar för de större inköpen, dels prioritera vilka kläder du vill ha. Det är en både rolig och användbar lärdom. När vi räknar på vad kläder till en tolvåring kostar kommer vi fram till 550 kronor per månad året runt. Då ingår ytterkläder och skor, men inte sportutrustning. Hur stor din månadspeng ska vara bestäms av hur mycket din mamma har råd att betala och hur mycket utgifter du får ansvar för.
Hälsningar
Ylva


Hej jag har 2 frågor!!

1. Vad är stipendier och hur får man det?

2. jag såg längre ner på denhär sidan att man kan "sälja" tidningar på nätet,
hur går det till. och hur/vart kan man fixa det asså så att jag "säljer"..

Hoppas jag kan få svar på min frågor!!! ::):):)::)
tack på förhand
mvh
Lisa

/ Lisa, 15 år från sthlm

Hej Lisa!
Stipendie eller stipendium är en form av penninggåva för t.ex. studerande, konstnärer och idrottare. Till skillnad från ett pris, som brukar utdelas som erkännande för något som man redan skapat eller gjort, brukar stipendiet vara särskilt avsett för att bekosta framtida utgifter av något särskilt slag, till exempel studier och resor.
Man kan söka stipendier på en massa olika ställen beroende på vad man utbildar sig till eller vilken idrott man utövar. Hos kommunen finns ofta information om olika lokala stipendier. Är man med i en förening kan man kolla med ledarna om föreningen har några egna stipendier. Annars finns det nästan alltid hos distrikts- och riksförbunden där föreningen är ansluten. På Internet kan man också hitta olika sajter med information om stipendier.

När jag tidigare svarade på en fråga om att sälja tidningar menade jag att man kan söka efter jobb på Internet. Får du sedan jobb som tidningsförsäljare får du får du göra det genom att gå runt och ringa på dörren hemma hos folk där du bor.
Lycka till!
Ylva


hej ylva


vad tycker du är lämpligt att få i månadspeng för en 13 åring

vad ska man göra för att få högre månadspeng sen


/ Björn, 13 år från mölnlycke

Hej Björn!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 13 år i genomsnitt 310 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till. Många får lite ner i månadspeng ju äldre man blir men då får man också mer ansvar för att pengarna ska räcka till exempelvis kläder. Jag vet inte hur mycket du hjälper till hemma idag men kanske kan du få lite extra genom att klippa gräset/skotta snö/räfsa löv, putsa fönster eller städa hela huset.
Hälsningar
Ylva


hej ! , hur mycket ska en 13 åring ha i månadspeng ?, hälsningar matilda

/ matilda, 13 år från enköping

Hej Matilda!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 13 år i genomsnitt 310 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


Hej Ylva!

Jag är 12 år och får 50 kr i månadspeng om jag har städat mitt rum.
Jag tycker att det är alldeles lagom, men mina kompisar tycker att det är jättelite!
Stämmer det?

//Emma

/ Emma, 12 år från Mölndal

Hej Emma!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga månadspengen för en 12-åring 210 kronor. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i veckopeng och vad pengarna ska räcka till. Tycker du att det är lagom så är det ju viktigare än vad din kompisar tycker.
Hälsningar
Ylva


Hej. jag har några frågor.. :P

hur mycket för man vanligt betalt i månaden när man jobar som tidningsutdelare?

och hur mycket pengar får mina föräldrar som barnbidrag?

tack.

/ Kille, 13 år från Stockholm

Hej!
Som reklamutdelare får du ofta betalt efter antal trycksaker och vikt. Gissningsvis kan du kanske tjäna 300-400 kr/månad. Räkna med åtminstone 3-4 timmars jobb per vecka beroende på storlek på distrikt. Motion får man på köpet. Som tidningsförsäljare kanske du kan tjäna ungefär lika mycket beroende på hur många tidningar du kan sälja. Det brukar vara mest jobb i början med att hitta sina trogna kunder. Här beror också inkomsten på hur mycket du får i dricks.
Barnbidraget är 1 050 kronor per barn.
Hälsningar
Ylva


heejsan ! :D

Hur många sporter e det lagom att gå i ??
jag går i ridning, fotboll, handboll e det lagom ?
eller e det för mycket ?
min mamma och pappa tycker det är mycket för
jag får ingen tid att vara med kompisar nästan
utan bara på helgerna.

Du skullle väll vara så snäll och svara på denna
frågan !

Tack i förhand !
Kramizzar // josefin <3

/ josefin, 12 år från kungsbacka

Hej Josefin!

Du verkar ha fullt program. Jag tycker det är bra att du håller på med olika saker som du gillar. Det viktigaste är att du tycker det är roligt och att du känner att du hinner och orkar med så att inte skolan blir lidande.
Kompisar är väl de som också är med i lagen och i stallet så de träffar du ju på träningar och matcher.
Det är ju bra om du tillsammans med din mamma och pappa kan bestämma var du ska vara med. Kanske går det att vara med i fotbollen på sommarhalvåret och i handbollen på vinterhalvåret?

Häslningar
Ylva

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB