Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet ekonomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet ekonomi.


Hur kan USA-ekonomin påverka oss alla andra runtom i världen?
När det går neråt på deras börs så går det neråt för vår. Hur kan det komma sig?

/ Jacob Danier Wetterfors, 15 år från Sverige, Stockholm, Danderyd

Hej Jacob
USA är den största ekonomin i världen. När efterfrågan på varor sjunker där så påverkar det företag i alla länder. Handel med aktier sker på börser runt om på jorden. Det innebär också att de större internationella företagen kan vara representerade på flera börser. Vilket i sin tur leder till att de olika börserna påverkar varandra.
Hälsningar
Ylva


jag är 9 år hur mycke borde jag få i månans peng och vecko peng

/ simon, 9 år

Hej Simon
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 9 år i genomsnitt 110 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


hej, jag undrar hur gammal man måste vara för att kunna ha ett bankomatkort?
å hur mkt kostar det på swedbank?

/ viktoria från gbg

Hej Viktoria!
Med dina föräldrars tillåtelse kan du skaffa ett bankkort när du fyllt 13 år.
Ni får gå till banken tillsammans för att de måste skriva på ett papper (en fullmakt) som ger dig rätt att själv ta ut pengar från ditt konto med kortet.
I Swedbank finns ett särskilt bankort för unga mellan 13 och 26 år som heter Bankkort Visa Ung. Det är till för dig som hellre använder ditt kort för köp direkt i butiken än för att ta ut pengar i uttagautomaten. Med kortet har du 12 st fria kontantuttag per år. Alla uttag därefter kostar 5 kr per styck. Det betyder att det blir billigare för dig att använda kortet för köp i butik än för att ta ut pengar i automaten. Däremot kan du be om att få höja beloppet när du handlar och på så sätt få kontanter i handen - detta kostar inget extra.
Bankkort Visa Ung har inget årspris och ingår i bankens ungdomserbjudande..
Hälsningar
Ylva


hallo hallo

Jag är 14 år gammal och får 550 i månaden vilket jag tycker är för lite....
Vad får en 14 åring vanligtvis i månadspeng.

tack på förhand

/ olzzzon, 14 år från bålsta

Hej olzzzon!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 14 år i genomsnitt 450 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


Hej jag är 14 år gamal och har 80 kr i månadspeng (eller 20 kronor i vckan). Jag tycker att 500 kr inte är nödvändigt, visst jag tillhör en fattig familj men det gör mig sur när folk klagar. Man kan inte sätta en sån bestämd gräns, alla har det inte lika gott ställt. Bara tänk på det är ni alla snälla. Pengar är viktigt men lär ni er att klara er med lite så är det bra, ni får nytta av det en dag:)

/ Jag

Hej
Alla familjer har precis som du säger olika ekonomiska förutsättningar och säkert finns det kompisar som har mer i månadspeng. Men det är inte självklart att de har roligare än du för det. Tänk på att pengar inte är allt.
Har du och dina föräldrar gått igenom vad dina pengar ska räcka till och ni är överens och dina föräldrar har råd med det så är allt frid och fröjd och du kan strunta i hur andra har det. Så här är det livet igenom, man tittar gärna på hur grannen har råd med det här och det där och sedan är det lätt att bygga upp en avundsjuka inombords. Det är en negativ känsla som inte hjälper en ett dugg. Lev i din egen trygghet med det du har och njut av att du trivs, vilket du verkar göra!
Vill du ha mer pengar att röra dig med kan du fundera över vad du skulle kunna göra för att tjäna mer hemma eller genom att ställa upp som hundvakt, barnvakt eller klippa gräset åt semestrande grannar och vänner. Tänk positivt på vilka möjligheter du har i stället för att grubbla på kompisarnas problem med att behöva hävda sig. Säger du att du är nöjd med det du har faller ju deras snack direkt.
Och precis som du också säger är det bra att tidigt lära sig att hushålla med sina pengar.
Hälsningar
Ylva


Börskraschen som nu sker i USA. Kommer den att komma till Sverige mvh David

/ David , 11 år från Grisslehamn

Hej David!
Det är oroligt på den internationella finansmarknaden. Oron har sitt ursprung i USA, men i dagens globala ekonomi påverkas även Sverige. Det skapar en oro bland många, vilket är förståeligt.
Finansinspektionen är en myndighet som övervakar företagen på den svenska finansmarknaden och ser kontinuerligt över de svenska bankernas verksamhet. Deras bedömning är att de svenska bankerna är både stabila och väl kapitaliserade och har goda förutsättningar att klara den osäkerhet som för tillfället råder.
Hälsningar
Ylva


vilken är den största sedeln i svergie?

/ viktor, 9 år från jonkoping

Hej Viktor!
1000-kronorssedeln (tusenlappen) är den sedel som har högst valör idag. Tidigare fanns en tiotusenkronorssedel men den upphörde att gälla efter den 31 december 1991.
Du kan läsa mer om och titta på bilder på nya och gamla sedlar på Riksbankens hemsida www.riksbanken.se
Är du i Stockholm kan du besöka Kungliga Myntkabinettet som ligger intill slottet. Här visas utställningar med pengarnas, bankernas och medaljernas historia. Världens första banksedel, världens största präglade mynt och historien om världens äldsta ännu existerande centralbank, alla med svenskt ursprung, visas i utställningarna.
Hälsningar
Ylva


Denna frågan skulle kanske passa bättre under rubriken "mynt och sedlar"...
Fast! mynt har väll lite grann om att göra med ekonomi... ;)
tycker du inte?!

Jag har nämligen ett mynt som väger 25 gram och är gjort av 24 karat guld.
Hur mycket kan det vara värt?

Skulle vara tacksam för ditt svar
Glad sommar!

/ Rebecka, 12 år från Lund

Hej Rebecka!
Jag kan tyvärr inte svara på hur mycket ditt guldmynt kan vara värt. Jag föreslår att du tar med det och går till både en guldsmed och en mynthandlare och frågar.
Lycka till!
Ylva


Hej. Jag är 13 år gammal och nästa år skulle jag jätte gärna vilja åka på en språkresa. Priset för denna är 16 000 kronor. Jag har just nu ett år på mig att samla. Vad ska jag göra ?. Om jag t ex ska rensa ogräs, hur ska jag då hitta någon som vill att jag rensar ogräs hos de ?. Ska jag hänga upp en lapp på anslagstavlan i affären eller något ?. Vad är ett lämpligt pris att få för mig som 13-åring och rensa ogräs ?. Tror du att jag kan klara att samla ihop 16 000 kronor på ett år ?. Snälla hjälp mig, jag vill jätte gärna åka iväg.

Tacksam för ett mycket snabbt svar.

/ Frida, 13 år från Skåne

Hej Frida!
Att sätta upp lappar kan ju vara ett sätt att tala om att du kan hjälpa till med att t.ex. rensa ogräs. Du kan ju också fråga bland grannar och bekanta om de behöver någon hjälp. Här är några andra tips på jobb. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att räfsa löv/skotta snö, klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare eller tidningsförsäljare på helgerna. Prova att söka på "reklamutdelning" och "sälja tidningar" på Internet.
Lycka till!
Ylva


Hej Ylva!
Jag har ett litet problem. Min kompis och en granne har nu köpt häst och jag har blivit erbjuden att köpa min kusins ponny för 25.000 kronor. Hon kostade i början 40.000 kr. Jag är inte precis rik men nu försöker jag spara mina pengar. Hur ska jag få råd? Mina föräldrar kanske kan hjälpa mig med det sista.

//Linn

/ Linn, 11 år från Göteborg

Hej Linn!
Ja ni måste vara överens i familjen om att ni ska skaffa en häst. Man ska också tänka vilken typ av häst man vill ha och inte bara se vad den kostat tidigare. Det är ju inte heller bara vad hästen kostar att köpa som är viktigt att tänka på. Det är ju så många andra kostnader som tillkommer som t.ex. hö, strö, kraftfoder, hovslagare, ridlektioner, försäkring, veterinär, utrustning som behöver bytas ut eller läggas till, stallhyra, ridhusavgift, hästtransport. Beroende på var och hur man bor så är kostnaderna olika men några tusen kronor per månad måste man räkna med att det kostar. Allt som oftast kostar det mer än vad man tänkt sig.
Hälsningar
Ylva


Jag undrar hur mycket man egentligen ska få i månadspeng om man är 13 år.

/ Hannah, 13 år från Sollebrunnn

Hej Hannah!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 13 år i genomsnitt 360 kronor i månadspeng (ungefär 80 kronor i veckopeng). Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


Hur mycket ska jag som är 10, få i veckopeng?Från Tyra

/ Tyra Levin, 10 år från Visby

Hej Tyra!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 10 år i genomsnitt 35 kronor i veckopeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i veckopeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


är 13 år, hur mycket ska jag ha i månadspeng eller veckopeng?

/ hanna

Hej Hanna!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 13 år i genomsnitt 360 kronor i månadspeng (ungefär 80 kronor i veckopeng). Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


Hur mycket ska jag ha i veckopeng.

/ Douglas, 12 år från lidingö

Hej Douglas!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga veckopengen för en 12-åring 50 kronor. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i veckopeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


hej hur mycket borde jag ha i månadspeng? Är 14 år....

/ eric, 14 år från oskarshamn

Hej Eric!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 14 år i genomsnitt 450 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


Hejsan, jag går på el-programmet på gymnasiet och har fått jobb på en el-firma i sommar. Men jag har inte bestämt hur mycket jag ska jobba, eftersom jag inte vet hur mkt jag kan jobba utan att betala skatt. Jag har dessutom delat ut reklam nu i några år men ska precis sluta. Kommer reklamen göra att jag inte kan tjäna lika mycket på sommarjobbet utan skatt?

MVH Jakob

/ Jakob, 18 år från Östergötland

Hej Jakob!
Grattis till sommarjobbet!
Du får tjäna 17.400 kronor i år utan att behöva betala skatt. Skatteverkets har en bra broschyr som heter "Sommar- och extrajobb - Information till skolungdom och studerande, SKV 430" som du kan skriva ut på deras hemsida www.skatteverket.se
I den kan du om hur du ska göra för att få ut hela lönen utan skatteavdrag om du tjänar mindre än 17 400 kronor. Du kan också läsa om vad du behöver göra för att få rätt skatteavdrag om du tjänar 17 400 kronor eller mer.
Välj inte bara hur mycket du ska jobba i sommar beroende på skatten. Sommarjobbet kan ju vara chansen till ett fortsatt jobb efter skolan. Och de pengar du tjänar extra nu kan ju vara bra att ha under hösten och vintern.
Hälsningar
Ylva


hej hej!! :)
jag läste i din spallt att en 14åring ska ha 450 kr. i månadspeng. hur mkt ska då jag ha?
kram, kram...

/ liselotte, 18 år från katrineholm

Hej Liselotte!
I undersökningen Tonåringarna och deras pengar IV som vi på Insitutet för Privatekonomi gjorde frågade vi hur mycket pengar tonåringar har att röra sig med och vad de gör för dessa. En 18-åring hade i genomsnitt 1020 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


Hej ! Jag bara undrar , Hur mycket i veckopeng ska jag ha !? Alltså alla mina kompisar har olika och så , vad är en "normal" Veckopeng för en 10-åring?
Hälsningar från Saara .

/ sara, 10 år från småland

Hej Sara!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 10 år i genomsnitt 35 kronor i veckopeng.
Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i veckopeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


Hej , jag skriver på en tidning i dalarna och ska nu skriva om ungas ekonomi .
vad vuxna tycker att 16-18åringar ska ha i månadspeng och vad de tycker att pengarna ska räcka till.

Svara snabbt tack :)

/ Tyra, 17 år från Norberg

Hej Tyra!
I undersökningen Tonåringarna och deras pengar IV som vi på Insitutet för Privatekonomi gjort kan du läsa om hur mycket pengar tonåringar har att röra sig med och vad de gör för dessa.

http://www.swedbank.se/sst/www/inf/out/fil/0,,35262,00.pdf

Lycka till med artikeln!
Ylva


Hur mycket ska jag i genomsnitt få i månadspeng när man är 14år?

/ Ebba, 14 år från Vänerborg

Hej Ebba!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 14 år i genomsnitt 450 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till. Många får lite ner i månadspeng ju äldre man blir men då får man också mer ansvar för att pengarna ska räcka till exempelvis kläder. Jag vet inte hur mycket du hjälper till hemma idag men kanske kan du få lite extra genom att klippa gräset/skotta snö/räfsa löv, putsa fönster eller städa hela huset.
Hälsningar
Ylva

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB