Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet ekonomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet ekonomi.


Hej!
Jag och två kompisar har gjort en klubb som vi ska spara pengar i. Men har du några tips hur man kan skaffa pengar ungefär som små arbeten?

/ Sparklubben, 12 år från Kiruna

Hej Sparklubben!
Ni kanske kan tvätta och putsa cyklar. Ett annat sätt kan ju vara att samla burkar och flaskor att panta. Vid festivaler och liknande brukar det finnas en hel del. Dessutom gör ni ju en bra sak för miljön.
Lycka till!
Ylva


ungefär när kommer den här fenans krisen sluta för det värkar ganska ila om jag får säja men jag bara undrar????? :)

/ jennifer, 10 år från sandviken

Hej jennifer!
Tyvärr går inte att ge något svar på när den kommer att sluta. Samhället i stort upplever idag en stor ekonomisk utmaning av sällan skådat slag. Nu i början av april träffades ledarna för G20 vid ett vid mötet i London. De enades om ett åtgärdspaket som visade vilka enorma resurser man anser krävs för att lösa upp detta problem. (G20 är en grupp bestående av världens 20 mest betydelsefulla länder/ekonomier). Just nu ser det ut som att en tydlig vändning fortfarande ligger en rejäl bit bort både för den svenska och internationella ekonomin. Så det kan ta fler år innan tillväxten och arbetstillfällena ökar igen.
Hälsningar
Ylva


När kommer ni att göra en topplista på ekonomispelet?

Kram Alexander

/ Alexander, 13 år från Hörby

Hej Alexander!
Ekonomispelets topplista kommer att finnas tillgänglig under nästa vecka (vecka 14).
Lycka till nästa gång du spelar!
Ylva


hej jag undrar när jag bprde få min barnbidrag de köper ingenting till mig de ger mig bara mat och jag är tolv år och ändå köper de bara ett plag kläder per 4 månad och jag får ingen månadspeng

/ mad, 12 år från stockholm

Hej!
När och hur mycket man får i månadspeng är väldigt olika. Hur mycket man har råd med och vad pengarna ska användas till är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om månadspengen och vad pengarna då ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


vilken valuta i värden är värd minst

/ emil, 9 år från örebro

Hej Emil!
Om man med "värd" menar vilken valuta som kostar minst i Svenska kronor (SEK) så ligger förmodligen ZimbabweDollar (ZWD) närmast till. 1 ZWD kostar bara 0,00000023 SEK. Har du en krona motsvarar det 4 406 805 ZWD.
Sen är det frågan om vad man får för pengarna i det landet. Och det är inte så mycket. De har nämligen haft en väldigt hög inflation där under flera år. Det gör att sedlarna har fått väldigt många nollor. När man har valutor som kräver så här stora valörer kan man ändra och ta bort ett antal nollor. Det gjorde man i ferbruari. Ändå är valutan så lite värd. Det företag som gör affärer i Zimbabwe använder inte den valutan utan någon annan, som är mer stabil.
Hälsningar
Ylva


tycker du att när alla bara slänger mera skräp då minskar ju det miljön vad ska vi gör åt det

/ ester häggfors, 8 år från kalmar

Hej Ester!
Det viktigaste är att alla hjälper till. Om vi t.ex. sorterar våra sopor går ju mycket att återanvända. Papper går att använda till nytt papper, burkar blir nya burkar, glas blir nya flaskor och matrester kan komposteras och bli jord.
Vi kan också undvika att köpa varor med onödiga förpackningar. Förpackningar som både förbrukar material och ökar transporterna.
Vi kan spara mycket genom att byta ut vanliga glödlampor mot lågenergilampor som både håller längre och förbrukar mindre energi.
Energi kan vi också spara på flera sätt, här är några tips:
Släcka lamporna i rummen där man inte är.
Sänka temperaturen inomhus (ta på en extra tröja och tofflor istället).
Duscha kortare tid.
Koka vatten i vattenkokare istället för på spisen.
Stänga av datorn, dvd-spelaren och TV:n helt och hållet och inte bara i viloläge (så den lilla röda lampan lyser), annars står de och drar ”smygström”.
Köpa mat som producerats så nära butiken som möjligt. De varorna har inte behövt åka så långt med t.ex. lastbil eller båt.
Cykla, ta bussen och tåget eller åka flera tillsammans i en bil när man ska någonstans och välja en så miljövänlig bil som möjligt.
Hälsningar
Ylva


Hur sätter man priset på varor i Sverige?

/ ...

Hej!
Priset på en vara beror på flera saker t.ex. råvarupris, arbetskostnad, efterfrågan och hur stor konkurrensen är på marknaden. Är det högkonjunktur och stor efterfrågan stiger många priser och tvärt om vid en lågkonjunktur. Hur den svenska kronan står sig mot andra valutor påverkar också mycket. När kronan sjunker i värde blir importerade varor dyrare.
Hälsningar
Ylva


Hej min Tyska grupp i skolan ska åka till tyskland, har du några bra förslag så vi snabbt,(när jag säger snabbt menar jag att vi ska få mycket pengar för det vi gör, för att vi ska samla in 3000kronor)

M.V.H Mr.WhoKnowsson

/ Mr.WhoKnowsson, 12 år från X-town

Hej Mr Who!
Ett förslag kan vara att ordna en loppis. Ett annat arbete som ni kan göra gemensamt är om ni hittar någon som ska måla om sitt hus och behöver hjälp med att skrapa färg.
Hälsningar
Ylva


Hej!
Min franskagrupp tänker åka till Paris nästa år och därför tänkte jag hjälpa folk med snöskottning, barnpassning, hundpromenader osv.
Vad tycker du är ett "normalt" pris för sådana tjänster?

Ylva K

/ Ylva K, 14 år från Vindeln

Hej Ylva!
Enligt avtal för bärplockning ligger lönen för studerande i grundskola eller gymnasium omring 50 kr/timme så det kan ju vara ett riktvärde.
Lycka till!
Ylva


HEJ jag hetter elvira och är jätte intreserad av ekonomi.Jag undrar om du vet vad för hemsida man kan gå in på om man vill veta lite mer om den dagliga ekonomin?Om jag har stavat fel är det mitt fel


HEJDÅ

/ elvira, 9 år från malmö skåne

Hej Elvira!
Kul att du är intresserad av ekonomi eftersom den påverkar allas vår vardag.
Här är några hemsidor med aktuella ekonominyheter på:
Sveriges Radio: www.sr.se (Nyheter/Ekot), du kan också lyssna på programmet Klartext som förklarar nyheter på ett enkelt sätt.
SVT: www.svt.se (Nyheter) och Lilla Aktuellts egen sida www.svt.se/lillaaktuellt
TV4 och Veckans Affärer: www.va.se liksom de stora dagstidningarnas ekonomisajter som t.ex. Dagens Industri: www.di.se, Svenska Dagbladet: www.e24.se, Aftonbladet: www.aftonbladet.se och Expressen www.expressen.se samt på de olika bankernas hemsidor.

Hälsningar
Ylva


Hur mycke jul klappar ska en 11 åring få om typ varje paket kostar 5oo Kr?

/ Simon, 11 år från Arvika

Hej Simon!
Julens verkliga värden är ju inte hur många paket man får eller för hur mycket. Julen handlar egentligen om värme, enkelhet, glädje, vänskap och gemenskap. Det finns därför ingen tabell där man kan gå in och läsa av hur mycket man ska få eller köpa julklappar för.
God Jul och Gott Nytt År!
Ylva


Hej Ylva! Jag är väldigt intresserad av ekonomi, och undrar vad en aktiekurs är, eller vad det nu heter?
Tacksam för svar!

M.v.h
Maja

/ Maja, 10 år från Norrköping

Hej Maja!
En aktie är en andel i ett aktiebolag. När företaget startas sker det genom att olika investerare skjuter till pengar, och de får aktiebrev som kvitton på sina insatser. Idag är aktiebrevet inget särskilt papper utan aktieägaren registreras på ett värdepapperskonto hos Värdepapperscentralen (VPC). På kontoutdrag därifrån kan man se vilka aktier man äger.

Går företaget bra får aktieägarna del i vinsten genom utdelning. Man kan säga att det är den ränta man som aktieägare får på de pengar man placerat i företaget. Genom att behålla och investera en del av vinsten blir företagen mer värt och därmed ökar också värdet på aktien. Är det efterfrågan på aktierna i ett företag stiger aktiekursen och omvänt är det flera som vill sälja än det finns köpare så sjunker kursen.

Handeln med aktier görs på börser runt om i världen. Det är här som aktierna byter ägare och priset på aktierna bestäms.

God jul!
Ylva


är det kul och jobba där


/ emilia, 9 år från lerum

Hej Emilia!
Det jobb jag har är jättekul!
Nästan varje dag stöter jag på något nytt att fundera över och ta reda på.
Det är spännande att få lära sig en massa saker hela tiden som alla kan ha nytta av, även jag själv. Ofta är det svåra saker att reda ut, men det passar mig som är nyfiken.
Eftersom jag tycker det är roligt med både matte och svenska passar det här jobbet bra. Jag får räkna och skriva varenda dag. Till exempel för att kunna svara på olika frågor.
Vänliga hälsningar
Ylva


Hejsan!
Jag går i femman och håller på att samla in pengar till våran klassresa i sexan. Har du några tips på hur man kan samla in till resan? (`_`)

/ Saga, 11 år från Solna

Hej Saga!
Att sälja olika saker är det vanligaste sättet att samla pengar till klassresan. Det kan vara allt från strumpor och underkläder till godis, cocosbollar och kakor. Baka bröd och sälja eller så här inför jul göra och sälja julgrupper. Ordna disco på skolan kan vara ett annat sätt att få ihop pengar på.
Lycka till!
Ylva


Hej :D
Jag undrar varför inte allt är gratis, istället för att kosta en massa pengar ? För det hade ju varit bättre om det inte fanns några pengar, och ingen viste vad det ens var. Då hade man ju inte varit fattig, och inte rik...

Hoppas du vill svara åp min fråga, även om den är lite konstig.
Kram Annie

/ Annie, 12 år från Sverige

Hej Annie!
Innan det fanns pengar bytte man varor med varandra. Den tidigaste byteshandeln handlade troligen om sånt som man inte kunde klara sig utan i livet – mat. Men det kunde hända att jägaren började fundera på hur många fiskar hans hare var värd. Han nöjde sig knappast med en fisk. Och plötsligt uppstår ett system av värderingar. Senare började man handla och betala med andra varor som inte var livsnödvändiga som t.ex. pärlor, snäckskal och valtänder. Så småningom började man prägla mynt och trycka sedlar för att dessa var lättare att handla med. Även om det inte skulle finnas pengar så skulle det nog vara de som är rika och de som är fattiga. Men vi kan alltid hjälpa andra på olika sätt för att alla ska få det bättre.
Hälsningar
Ylva


Hej jag undrar vad en 11-12åring (12år i mars) ska ha i månadspeng

/ Linn, 11 år

Hej Linn!
I en undersökning vi gjort bland barn och ungdomar får den som är 11 år i genomsnitt 160 kronor och den som är 12 år i genomsnitt 210 kronor i månadspeng. Vad pengarna ska användas till är väldigt olika och hur mycket man har råd med är ju också olika i olika familjer. Prata med dina föräldrar så får ni tillsammans komma överens om hur mycket du ska få i månadspeng och vad pengarna ska räcka till.
Hälsningar
Ylva


hur mycket är 10 tyska Mark värda i svenska kronor?

/ Adal, 14 år från Sverige

Hej Adal!
Tyska Mark eller D-Mark (valutakoden DEM) var den valuta som användes i Tyskland fram tills att Euro-sedlar och mynt infördes år 2002. När kursen för Euro fastställdes var den 1,95 DEM = 1 EUR , vilket motsvarade att 1 D-Mark var värd ca 5 svenska kronor. 10 D-Mark motsvarade alltså ca 50 kronor.
Bundesbank har garanterat att alla D-mark i kontanter kan växlas in mot Euro utan tidsgräns.
Hälsningar
Ylva


Hej, jag undrar vad som menas med ränta?

mvh

/ assi

Hej Assi!
Ränta är det priset man får eller betalar för att låna pengar av någon. När någon lånar ut pengar till en bank eller liknande genom att sätta in dem på ett konto erhåller man inlåningsränta från banken. När någon lånar pengar av banken får denne istället betala låneränta.
Hälsningar
Ylva


Hej Ylva!
Jag tog studenten i våras och nu har jag skaffat ett extrajobb på en sporthall, där jag kommer jobba extra från oktober till nästa sommar (juni).

Det jag undrar är om jag kommer att behöva betala skatt det här året. Jag har inte jobbat tidigare i år och jag är säker på att jag kommer att tjäna långt under 16000 till det här årets slut. Kommer jag ändå behöva betala skatt på det lilla jag hinner tjäna?

Mvh Ida

/ Ida, 19 år från Kramfors

Hej Ida!
Du får tjäna upp till 17.399 kronor i år utan att behöva betala skatt. Skatteverkets har en bra broschyr som heter "Sommar- och extrajobb - Information till skolungdom och studerande, SKV 430" som du kan skriva ut på deras hemsida www.skatteverket.se
I den kan du om hur du ska göra för att få ut hela lönen utan skatteavdrag om du tjänar mindre än 17 400 kronor. Du kan också läsa om vad du behöver göra för att få rätt skatteavdrag om du tjänar 17 400 kronor eller mer.
Hälsningar
Ylva


drabbas många av finanskrisen?

/ therese, 9 år från vändelsö

Hej Therese!
Ja man kan nog säga att vi alla drabbas av finanskrisen mer eller mindre. En del blir av med sitt jobb på grund av att företagen säljer mindre. Räntorna har under en tid stigit och gjort att blivit dyrare att låna och då ökar t.ex. kostnaderna för boendet. Det blir då mindre pengar över till annat. Många väljer också att vänta med större inköp t.ex. byta bil.
Hälsningar
Ylva

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB