Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet ekonomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet ekonomi.


Jag behöver din hjälp!

Det är så att komunnen som jag bor i vill skära ner på lärare för att de vill spara på pengar. Man kanske sparkar 17 lärare på bara min skola! Kan du ge mig tips på hur vad man kan göra för att inte sparka lärare, eller åtminstonde så många? Om man sparkar lärarna kommer vi bli större klasser vilket jag tror kan förstöra vissas betyg! Vad ska jag göra!

Tacksam för svar

Ps. Jag bor i haninge.

M.V.H. Sylvia

/ Sylvia Morawiecki, 14 år från Haninge

Hej Sylvia!
Ni kanske kan ta kontakt med poltikerna i din kommun och berätta för dem hur ni tror det blir på skolan om förslaget på nedskärningar blir verklighet. Förbered frågor och tänk ut om det finns andra sätt att spara på.

Hälsningar
Ylva


hej!
jag har några frågor här:
1.hur mycket får man i barnbidrag??
2.hur mycket måste man minst (om man vill) lägga in på banken??

//jane

/ jane, 12 år från mölltorp

Hej Jane!
1) Barnbidraget är 1050 kronor per barn/månad. Har man två eller fler barn får man flerbarnstillägg. Hur stort flerbarnstillägget är beror på hur många barn man har.
2) Det finns inget minsta belopp man måste sätta in på banken. Du får spara så mycket som du tycker du har råd med. Det är enklast att spara genom att ordna en automatisk överföring till ett sparkonto. Fråga på ditt bankkontor så kan de hjälpa dig.

Hälsningar
Ylva


vad för valuta har ÖSTERRIKE ? undrande kramar elin johnsson

/ Elin Johnsson, 11 år från Kyrkhult,olofström


Hej Elin

Österrike är ett av länderna som valt Euro som sin valuta. Innan Euron hette deras valuta Österrikiska Schilling.

Hälsningar

Ylva


vad är 6+6=?

jag övar jätte mycket hemma med matte

Kalle

/ Kalle, 4 år från Gävle

Hej Kalle

6+6 blir 12

Lycka till med din fortsatta träning på matte, som jag hoppas du tycker är ett väldigt roligt ämne.

Hälsningar Ylva


Varför får jag inte min månadspeng att räcka? och Hur fungerar räntan? God jul och gott nytt år

/ Markus millberg, 18 år från Linnköping

Hej Markus

Ett tips är när man har en månadspeng är att man gör upp en budget innan och planerar vad man ska göra med pengarna man får. Man tittar helt enkelt på hur stor månadspengen är och sedan spaltar man upp de utgifterna man tror sig ha. Tyvärr gör många det felet att när månadspengen eller lönen kommer in spenderar man allting på en gång och sedan får man leva väldigt snålt till nästa insättning görs.


När det gäller din ränta fråga så tror jag det gäller räntan du får för att ha pengarna på banken. När du sätter pengar på banken så får du en ränta. Räntan räknas sedan på de pengarna du har haft inne på kontot under kalenderåret och den siste december betalas pengarna ut i form av ränta från banken. Är det sedan mer än 100 kr så betalar man skatt på den räntan man fått. Skatten är 30 % av räntan du får, så har du fått exakt 100 kr i ränta så dras det 30 kr i skatt.

Hälsningar YlvaHej Ylva
Vad betyder ekonomi?

/ Jasmine Afram, 9 år från Linköping

Hej Jasmine.

Ekonomi betyder hushållning med begränsade resurser. Att man som person har kontroll på hur mycket man kan shoppa, handla mat och prylar för till den inkomsten han har. Idag används dock ordet oftast i samband med pengar.

Vetenskapen ekonomi handlar om att planera, . De som professionellt sysselsätter sig med ekonomi kallas ekonomer. Planera handlar helt enkelt om var man tänkt göra av med sina pengar i framtiden ex aktier, sparande på konto eller om man vill resa för dem.

Hälsningar Ylva


räknar du bra?

/ theresa och elsa, 10 år från varnhem

Hej Theresa och Elsa

Idag används så många olika verktyg när man räknar, som miniräknare eller program i datorerna. Men det underlättar en del om man är med i huvudet hela tiden fast datorerna gör jobbet. Man utvecklar sig själv hela tiden genom att tänka själv.

Med vänlig hälsning

Ylva Yngvesson


Hur mycket pengar får man när man är 7 år i veckopeng?

/ Sigrid, 7 år från Karlshamn

Hej Sigrid

Det är väldigt varierande kan jag säga, men en undersökning som vi gjort visar att en 7-åring har ungefär 100 kr i månaden. Slår man ut det på veckor blir det ungefär 25 kr i veckan.

Med vänliga hälsningar

Ylva


Vad orsakade börskraschen år 1929?

/ Fredrik Borgman, 15 år från Visby/ Gotland

Hej Fredrik


Börskraschen orsakades av en rad olika omständigheter. Det hade gått enormt bra för New York börsen ett par år före. Många Amerikaner blev lockade att sätta i aktier, vilket drev kurserna uppåt hela tiden. Folk och företag lånade pengar till väldigt höga räntor för att spekulera i aktier.

Den 24 oktober på New York börsen sprack allting. Den dagen har blivit kallad den " svarta torsdagen " Börsen började sjunka och folk stod i kö för att sälja sina aktier. Polis fick sättas in för att upprätta hålla ordningen. Detta fick till följd att många banker och företag som placerat på börsen gick i konkurs vilket gjorde att många blev arbetslösa.

Folk fick gå ifrån sina hem och gårdar tack vare att de inte klarade betala sina dyra lån. Efter denna börskrasch hämtade sig inte marknaden riktigt förrän efter andra världskriget slut (1944)

Med vänliga hälsningar

Ylva Yngveson


Vad är taxeringsvärde för något?
Och är 3,2 miljoner i taxeringsvärde mycket?

/ Marcus Thernström Florin, 13 år från Bjärred

Hej Marcus

Taxeringsvärdet är det värde som bestämmer vilken fastighetsskatt man betalar om man äger ett hus. Fastighetsskatten är 1 % av taxeringsvärdet. ( gäller inte nybyggda fastigheter). Denna skatt bestäms av Skatteverket.


Skatteverkets intention är att taxeringsvärdet skall motsvara cirka 75 % av fastighetens marknadsvärde.

Ett taxeringsvärde på 3,2 miljoner är rätt mycket.

Med vänliga hälsningar

Ylva Yngveson


Hej! :D
Jag undrar hur mycket som är det vanligaste att tjäna i pengar när man är i min ålder.
Jag tycker det skulle vara kul att jämföra det du säger med det som jag tjänar i timmen på mitt jobb.

Ida.

/ Ida, 13 år från ljungby

I senaste undersökningen om tonåringars pengar, 2003, har ungdomarna svarat så här:

I åldern 13 år trodde man sig få i genomsnitt en inkomst på 2 360 kr det året.

Spridningen:
1 - 1999 kr, 58 st.
2000 - 3999 kr, 23 st.
4000 - 5999 kr, 10 st.
6000 - 7999 kr, 5 st.
8000 - 9999 kr, 1 st.
10000 - 11999 kr, 1 st.
12000 - 13999 kr, 2 st.


Hej! Välkommen till panelen! Kunde inte låta bli att ställa den första frågan till dig :)
Sonen sparar för att flytta hemifrån - vilken är den ideala sparformen just nu med tanke på att han ska använda pengarna inom ett år?

/ Tina från Karlshamn

Hej Tina,

Det idealiska för dig är att ha det antingen i en trygg räntefond där pengarna kanske inte stiger så mycket men risken är väldigt liten att värdet går ner innan du behöver pengarna, eller spara på ett vanligt konto tills att pengarna ska användas.

Ska däremot sparandet vara på en lite längre tid skulle man ha tittat lite mer på aktiefonder där chansen är större att få lite mer avkastning på sina pengar men man tar också en liten högre risk.

Med vänliga hälsningar

Ylva Yngveson

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB