Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet ekonomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet ekonomi.


Det här med fastigheten och när man betalar den.

Det sägs att det är 1% av fastighetsvärdet, men... betalar man det årligen eller månadsvis?

/ Nils, 17 år från Hölmsund

Hej Nils!
Man har betalat fstighetsskatten årsvis genom den uträkning man fått på sin sjäIvdeklaration. I december 2007 beslutade riksdagen att den statliga fastighetsskatten ska avskaffas och istället ersättas med en kommunal fastighetsavgift. Avgiften kommer att vara högst 6 000 kronor per år för en villa.
Hälsningar
Ylva


heej... jag undrar hur mycket 5580 NOK är i svenska kronor.

/ Hemlig, 13 år från Karlsta

Hej "Hemlig"!
Den norska kronan är lite mer värd än en svensk, ungefär 20 öre. För en norsk krona får du alltså betala 1,20 kronor.
Hälsningar
Ylva


Jag undrar om du vet hur mycket i svenska kronor 1krone är.. det är norskt o jag måste veta för ett projekt i skolan..

/ Lisa, 13 år från Sverige

Hej Lisa!
Den norska kronan är lite mer värd än en svensk, ungefär 20 öre. För en norsk krona får du alltså betala 1,20 kronor.
Hälsningar
Ylva


Vad är det som gör att priserna i affärerna stiger?

/ Sofia, 10 år från Norrköping

Hej Sofia!
När priserna stiger och pengarna blir mindre värda brukar det kallas för inflation. Om människor vill köpa mer än vad företagen kan producera så stiger priserna. Inflation kan också uppkomma genom att kostnaderna för att producera varor och tjänster stiger, exempelvis när löner eller råvaror (t.ex. oljepriser) ökat kraftigt.

Hälsningar
Ylva


Hej! Jag undrar hur mycket jag ska ha i månadspeng. Generellt sett så är det väl vanligast att man som sjuttonåring får hela barnbidraget?
Vore tacksam om jag fick svar omgående.

/ mikaela, 17 år från skåne

Hej Mikaela!
När vi senast gjorde en undersökning bland tonåringar om deras pengar svarade många att de får disponera hela studiebidraget. En 17-åring fick i genomsnitt 950 kronor i månadspeng. Studiebidraget är 1050 kronor så en del föräldrar sparar kanske en 100-lapp av bidraget på ett särskilt konto eller fond som barnen får när de flyttar hemifrån.
I undersökningen svarar en del att de kan få mer pengar genom att hjälpa till med t.ex. allmänt hushållsarbete, passa syskon, trädgårdsarbete och tvätta bilen.
Hälsningar
Ylva


vart kan jag hitta ett jobb jag vill jobba å helgerna och gärna få bra betalt
(jag vill inte vara tidningsutdelare) hälst något annat.

/ Jonas, 13 år från Sverige, Stockholm

Hej Jonas!
Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Här är i alla fall några tips på jobb. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att skotta snö, klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Du kan också prova att söka jobb som tidningsförsäljare på helgerna. Kolla på de olika tidningarnas hemsidor på Internet.
Lycka till!
Ylva


Hej Ylva!

1.jag är 11 och får 100 kr i månadspeng, jag tycker det är så himla lite. Tycker du att min månadspeng ska höjas?

2. För några dagar sen tappade jag 300 kr. Mamma blev inte glad och sade att jag inte skulle få månadspeng den här månaden för att jag råka tappa pengarna. Är det rätt att göra såhär???

Skulle bli jätteglad över ett svar! Tack på förhand =)

/ Hoppsan, 11 år från Norden

Hej "Hoppsan"!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga månadspengen för en 11-åring 160 kronor. Många hjälper också till hemma med att t.ex. städa sitt rum, plocka av från bordet, plocka i och ur diskmaskinen, gå ut med hunden, skotta snö och hjälpa till i trädgården. Du kanske redan gör något av detta annars kanske du kan börja för att få lite mer i månadspeng.

Det var ju verkligen otur att du skulle tappa pengarna när det var så mycket. Jag förstår att din mamma inte blev glad men hon kanske ändrar sig. Du kan ju försöka undvika att det händer igen genom att inte ha med dig så mycket pengar i plånboken. Ta bara med det du ska handla för nästa gång och låt resten vara kvar hemma.
Hoppas ni kommer överens.
Hälsningar
Ylva


Hej Ylva!
Jag är en 12- årig tjej (fyller 13 i maj) och jag håller på att spara pengar till en språkresa som jag ska åka på i nian.
Jag vill få ihop mer pengar, jag får i genomsnitt 150 kr. i veckan i veckopeng. Och de pengarna får jag ihop genom att städa, bädda sängen, hänga tvätt osv. Men jag vill göra ngt annat, ngt som jag inte gör hemma. Tex. rasta hundar elr. vara barnvakt. För jag ÄLSKAR barn, och jag ÄLSKAR hundar. Men jag vet inte hur jag ska kunna fixa det, jag har liksom två ggr satt upp en lapp i en affär om att jag vill rasta hundar och jag har ringt upp folk som vill ha sina hundar rastade. Men oftast har ngn varit där först, och om det är att jag vill vara barnvakt så tycker de jag är för ung elr så har ngn annan kommit dit först. (fast det är sällan ngn som vill ha barnvakt) Men jag är bra på att ta hand om barn, och jag verkligen älskar de. Och jag har en lillebror också. och jag har haft en hund och därför kan jag ta bra hand om hundar med.
Och i sommar ska jag hjälpa till med att plocka jordgubbar, men jag vill kunna rasta hundar elr vara barnvakt också. Men hur kan jag fixa det?

Mvh// Pau

/ Pau, 12 år från Östergötland

Hej Pau !
Jag tycker det verkar som du verkligen försökt att hitta jobb för att tjäna extrapengar. Men som du säger kan det vara svårt att få jobb när man är ung. Bra idé att sätta upp lappar i affären! Synd att de hittat någon annan före dig, men det är nog bara att försöka igen. Sätt upp din lapp igen och kanske i några fler affärer. Kolla också med jämna mellanrum att de sitter kvar och är synliga eftersom det ofta brukar komma nya anslag som kanske skymmer ditt. Be också dem som inte behöver din hjälp just nu att spara ditt telefonnummer till en annan gång de behöver hjälp.
Lycka till!
Ylva


Hej Ylva!
Jag har länge letat efter extrajobb men kan inte hitta något..
Har du kanske några tips på ställen man kan extrajobba / sommarjobba på ?
isåfall hade jag blivit mycket glad då jag aldrig hittar något, alla jag kontaktat har sagt att man minst
bör vara 18år eller 17 för att få jobbet.
Jag har heller inga ´"kontakter"..
Tacksam för svar
Mvh Sara E.

/ Sara, 15 år från Stockholm

Hej Sara!
Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Du kanske kan vara barnvakt hos bekanta eller om du gillar djur så kanske du kan hjälpa till att sköta dem. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Det kanske finns någon som odlare jordgubbar eller andra bär i närheten där du bor och som behöver hjälp med plockning (kan ju vara svårt om du bor inne i Stockholm). Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare eller tidningförsäljare på helgerna. Prova att söka på "reklamutdelning" och "sälja tidningar" på Internet.
Lycka till!
Ylva


hej ylva jag är 10 hur mycket ska jag få på månads peng

/ ritta, 10 år från svergie

Hej Ritta!
I en undersökning vi gjorde var den genomsnittliga månadspengen för en 10-åring 130 kronor.
Hälsningar
Ylva


jag undrar om föräldrar ska betala julklappar, som man ska köpa till syskon och släkt? jag hoppas att ni svarar så snart som möjligt ! <3 :) hejdå !

/ matilda, 12 år från enköping

Hej Matilda!

I Sverige har föräldrar försörjningsplikt för sina barn tills dess att de uppnår myndig ålder eller tills dess att deras skolplikt är klar. I praktiken innebär det att föräldrar är skyldiga att svara för barnens behov av mat, kläder, husrum och övriga livsnödvändigheter tills dess att barnen har gått färdigt gymnasiet. Efter studenten förväntas man kunna svara själv för dessa utgifter - oftast genom att man börjar arbeta ordentligt.

I försörjningsplikten ingår inte att betala för gåvor till andra personer även om det nog är vanligt att till exempel mamma är med och betalar den present som ett barn ger till pappa eller ett syskon i samband med fördelsedagar eller julafton. Presenter som barn skulle vilja ge andra släktingar kan nog barn inte kräva att föräldrarna skall betala utan då får man nog räkna med att använda sig av de pengar man sparat av sin vecko- eller månadspeng. Det viktigaste är att prata med mamma och pappa om vilka julklappar som man skulle vilja ge till andra - innan det är dags att åka och handla. Oftast kommer nog mamma och pappa hjälpa till med att handla dessa presenter.

Sedan kan man även ge bort sådant som inte kan köpas, det är oftast finast. Du kan t.ill exempel lova att hjälpa till med att rasta mormors hund i sommar, klippa gräsmattor, hjälpa till med att städa eller lova att panta alla returflaskor ... det finns mycket som man kan hjälpa till med!

God Jul!
Ylva


hej jag heter Elin och kommer ifrån Klippan

jag undrar vad man ska få i månadspeng i min ålder nu får jag hundra kronor och mina klass kompisar får 150 kr i månadspeng och jag säger att dem får lika mkt som dem för jag vill inte säga att jag bara får 100 kr, jag tycker det é pinsamt eftersom att dem får 50 kr mer än ja.Mvh: Elin i Klippan

/ Elin, 10 år från Klppan

Hej Elin!
I genomsnitt får en 10-åring i Sverige 130 kronor i månadspeng. Sedan är det ju lite olika vad pengarna ska räcka till. Det får man bestämma tillsammans med sina föräldrar. Oftast brukar det vara godis, tidningar, böcker, presenter och kläder som man köper för sin månadspeng. För att få mer i månadspeng kan du kanske hjälpa till hemma med att t.ex. klippa gräset, putsa fönster, duka och diska, städa hela huset, gå och handla.
Hälsningar
Ylva


hej kan jag känna pengar på nått förutom att sälja aftonbladet ?? wille 13 år

/ wille, 13 år från lidköping

Hej Wille!
Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Här är i alla fall några tips på jobb. Du kan kanske hjälpa till hemma eller hos bekanta med att skotta snö, klippa gräset, putsa fönster, städa huset, gå och handla, sitta barnvakt, panta flaskor, baka kakor och sälja. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Det kanske finns någon som odlare jordgubbar eller andra bär i närheten där du bor och som behöver hjälp med plockning till sommaren. Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare. Prova att söka på "reklamutdelning" på Internet.
Lycka till!
Ylva


Hej!
Varför kostar nästan allting pengar?
Och varför var en krona mer värd förut en nu?

/ Jessica Morén, 9 år från Köping

Hej Jessica!
För länge sedan innan det fanns mynt och sedlar så bytte man istället varor med varandra. Först livsnödvändiga saker som mat och skinn för att värma sig. Sedan började man handla med annat som t.ex. smycken. Dessa varor hade ju också ett pris. Så småningom började man betala med mynt i silver och guld och så småningom kom de första sedlarna. Det var i Kina på 1000-talet. Idag är pengarna ofta elektroniska som när man betalar med kort i butiken eller genom överföringar på Internet. Du kan läsa mer om pengarnas historia här på Unga Fakta. Klicka på Ung Ekonomi-knappen.

När pengarna blir mindre värda brukar det kallas för inflation. Om människor vill köpa mer än vad företagen kan producera så stiger priserna. Inflation kan också uppkomma genom att kostnaderna för att producera varor och tjänster stiger, exempelvis när löner eller råvaror (t.ex. oljepriser) ökat kraftigt.

Hälsningar
Ylva


Hejsan.
Jag undrar om du har några bra förslag på sommarjobb/helgjobb som inte innebär jobb på caféer eller i affärer? Affärer är helt OK men caféer... Jag är alldeles för klumpig...

Jag och några vänner planerar (mest på skoj) att flytta hemifrån tillsammans om några år. Har du några idéer om hur vi skulle kunna genomföra denna dröm? Rent ekonomiskt alltså, med hyra mm.
Tack på förhand.

/ Fanny, 16 år från Nora

Hej Fanny!
Oftast är det lättast att skaffa jobb genom personliga kontakter. Du kanske kan vara barnvakt hos bekanta eller om du gillar djur så kanske du kan hjälpa till att sköta dem. Kanske känner du någon som jobbar i en affär som du kan fråga om du kan hjälpa till i. Det kanske finns någon som odlare jordgubbar eller andra bär i närheten där du bor och som behöver hjälp med plockning. Du kan också prova att söka jobb som reklamutdelare eller tidningförsäljare på helgerna. Prova att söka på "reklamutdelning" och "sälja tidningar" på Internet.

Det är ju bra om du redan nu kan börjar spara till att flytta hemifrån. När man ska skaffa eget boende är det ju så mycket som behövs. I julklapp och födelsedagspresent kan du önska t.ex. kökstillbehör, porslin, glas och bestick. Allt behöver man ju inte köpa nytt heller utan det går ju att göra fynd på loppisar och i annonser i tidningar och på Internet.
Gå till sparbanken där du bor och fråga efter Ungdomsekonomen som innehåller uppgifter om ekonomi och annat som är bra att tänka på när man funderar på att flytta hemifrån. För att veta vad ett eget boende kostar är det bra att göra en budget. Då ser man hur mycket pengarna ska räcka till. Fråga på banken om du vill ha hjälp.
Lycka till!
Ylva


Hej!
Jag undrar vid vilken ålder man får göra vad man vill med sina pengar (alltså, handla LAGLIGA saker utan att ens föräldrar kan säga nej), jag har hört att det ska vara vid 16 års ålder. Är det sant?

/ john, 16 år från stockholm

Hej! John!
När man fyllt 16 år får man själv bestämma över de pengar som man tjänat själv. Den som har eget hushåll före 18 års ålder har vidare rätt att handla för sitt hushåll. Undantagen gäller bara kontantköp. Den som är under 18 år har aldrig rätt att ingå kreditavtal.
Vem kan ingå avtal? Alla som är över 18 år har rätt att ingå avtal. Den som däremot är under 18 år och omyndig har egentligen ingen egen rätt att träffa avtal. Det krävs att förmyndaren, normalt föräldrarna, ger sitt samtycke till det avtal som den omyndige vill ingå för att det ska bli giltigt.
Hälsningar
Ylva


Hej!
jag är en 12-årig tjej,
kan du tipsa mig om något lätt jobb i Uppsala.

/ Sara khosravi, 12 år från Gimo

Hej Sara!
Här är några exempel på jobb som du kan göra för att tjäna lite extra pengar genom att hjälpa till hemma eller hos någon du känner med t.ex. allmänt hushållsarbete (tvätt, stryka, vika tvätt, städa, putsa fönster), passa syskon, trädgårdsarbete/skotta snö eller tvätta bilen. Panta flaskor och burkar kan ju också ge en del pengar.
Lycka till
Ylva


Jag har inte så mkt pengar men vill spara till en mobil ... Jag har nu 1000 kr men har inte råd med nån jag vill ha =/ nå tips på hur man kan spara in mer :) hehe

/ Minna, 13 år från bollnäs

Hej Minna!
När vi frågat ungdomar vad de köper för sina pengar så svarar många att de går till kläder, godis, fika, smink, musik och en och annan pizza. Ett sätt att spara är att ha koll på sina utgifter. En typ av utgifter som är lätta att påverka är småutgifterna. Varje utgift för sig kan verka liten, men på ett helt år blir det mycket pengar. Lägger du ut mycket pengar på t.ex. musik och godis? Ett exempel: Köper du en godis- eller chipspåse per dag för ca 10 kr blir det ca 3500 kr på ett helt år! Kanske så mycket som den mobilen du vill ha kostar?
Du har säkert en spargris hemma eller så kan du använda en tom burk eller PET-flaska. På www.ungafakta.se Ung Ekonomi finns en pysselsida med exempel på hur du kan göra egna sparbössor. Samla ihop alla mynt du får i plånboken varje dag så kan det bli ganska mycket pengar till slut.
Du kan kanske tjäna lite extra pengar hemma eller hos någon du känner genom att hjälpa till med t.ex. allmänt hushållsarbete (tvätt, stryka, vika tvätt, städa, putsa fönster), passa syskon, trädgårdsarbete eller tvätta bilen.
Lycka till
Ylva


Hej Ylva! Jag undrar vad det är för något kort man får när man fyller 13 år? Jag fyller nämligen 13 år 25 dec och är väldigt nyfiken vad det är :)

/ Adam, 12 år från Boden

Hej Adam!
Bankkort VISA Ung kan du skaffa när du fyller 13 år. Med kortet kan du betala i butiker i Sverige och utomlands. Du kan även ta ut kontanter i uttagsautomater med det. Som alternativ kan du välja Världsnaturkortet Maestro som fungerar på samma sätt men där du samtidigt stöder Världsnaturfonden WWF. Kolla med banken där du bor så får du mer information om korten.
Grattis i förskott!
Ylva


Hej Ylva!!

Min fråga till till dej är om jag får 120 kronor i månadspeng hur mycket kommer jag då ha om 10 år om jag behåller alltihop jag fått?

/ Lucas, 10 år från Ludvika

Hej Lucas!
Summan av dina månadspengar blir 14.400 kronor. Hur mycket ditt sparande är värt om 10 år beror på hur du placerar dina pengar under tiden. Är den årliga räntan eller avkastningen t.ex. 2 % kommer du att ha 15.500 kronor om 10 år. Kan du placera ditt sparande till en årlig ränta eller avkastning på 4 % så kommer värdet istället att vara 16.650 kronor och vid 6% 17.870 kronor. När vi räknat fram de olika beloppen så har vi tagit hänsyn till skatten.
Vilken ränta eller avkastning du kan få på ditt sparande beror bl.a. på vilken risk du vill ta. Det finns många olika sparformer som t.ex. bankkonto, obligationer, räntefonder, aktiefonder och aktier.
Hälsningar
Ylva

Föregående sida1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB