Klicka här för en talversion av Unga Faktas hemsida. Låt datorn läsa upp texter och innehåll för dig!

Till Unga Faktas startsida
Panelen svarar

Här är de frågor som har besvarats inom ämnet ekonomi. Är du intresserad av något speciellt så kan du spara tid genom att söka efter det.

Sökord:
Kategori:

Tyvärr så går det för tillfället inte att ställa några frågor om ämnet ekonomi.


Hej, jag fyller 13 imorgon och sparar till en ny dator.
Jag hade tänkt sommarjobba på min morbrors företag, men jag vet inte om man bara kan det på sommaren eller om man får det året runt?

Väldigt tacksam för svar!

/ Robert Lindkvist, 13 år från Lund

Hej Robert!
Vad kul att du får möjlighet att tjäna egna pengar. För barn och ungdomar finns det olika regler för när och hur mycket man får jobba under skoltid och på loven. Du kan läsa om detta tillsammans med dina föräldrar i den här broschyren från Arbetsmiljöverket http://www.av.se/dokument/publikationer/adi/adi_043.pdf
Hälsningar
Ylva


Hej jag heter Amanda och är 14 år. Jag har en fråga. Jag vill åka på en språkresa till sommaren som kostar en hel del och min pappa har inte så mycket pengar så att han kan betala. Så jag undrar om det finns typ stipendium som man kan få och hur mycket skulle man kunna få i så fall? Resan kostar 37 995kr.
Tacksam för svar. Helst så snabbt som möjligt.

MVH Amanda

/ Amanda, 14 år från kallinge

Hej Amanda!
Jag föreslår att du kontaktar studievägledaren på din skola som kanske kan hjälpa dig och se om det finns några stipendier att söka i din kommun. Du kan också kontakta de lokala Rotary- och Lionsföreningarna och höra om de har några stipendier som du kan söka.
Lycka till!
Ylva


Kan man som 10 åring ha ett bankkort?

/ Iman, 10 år från Falun

Hej Iman!
I många banker går det att få ett bankkort när man är 10 å men det är förmyndarna som avgör lämpligheten att ha ett eget kort när man är så ung. Kortet ansluts till ett konto som den underårige disponerar.
För att använda bankkort ska kortinnehavaren också ha en giltig identitetshandling. ID-kort går också att skaffa på banken.
Hälsningar
Ylva


Hej Ylva.
1. Kommer Astrid Lindgren vara med på en sedel i framtiden? (min lille kusin frågar mig det och jag vet inte)
2. Kan man som 13 åring få ett eget bankkort?
3.Kommer det komma nya sedlar och mynt? Vilket år i såna fall?
4. Hur gör man sedlar, vad är de gjorda av?

/ Teresia, 13 år från Tumba

Hej Teresia!

Här är svar på dina frågor:

1. Ja, Astrid Lindgren kommer att vara avbildad på den nya 20-kronorssedeln. Så i framtiden kanske vi kommer kalla den sedeln en ”Astrid” motsvarande man ibland brukar säga ”Selma” om dagens sedel där Selma Lagerlöf är avbildad.
På de övriga nya sedlarna kommer andra kända svenska personer vara avbildade med ett natur- och miljömotiv på baksidan.
20 kr – Astrid Lindgren (författare)/Småland
50 kr – Evert Taube (författare, kompositör och trubadur)/Bohuslän
100 kr – Greta Garbo (skådespelerska)/Stockholm
200 kr (ny valör) – Ingmar Bergman (film- och teaterregissör/Gotland
500 kr – Birgit Nilsson (operasångerska)/Skåne
1000 kr – Dag Hammarskjöld (FN:s generalsekreterare 1953-1961)/Lappland

2. Ja, i de flesta banker kan du få ett bankkort när du fyllt 13 år (och även yngre). Men du måste ha ett medgivande från dina föräldrar som du får genom en fullmakt. Läs mer på din banks hemsida eller fråga på ditt bankkontor.

3. Ja, det kommer både nya sedlar och mynt. Så här ser tidplanen ut:
Oktober 2015 släpps de nya 20-, 50-, 200- och 1000-kronorssedlarna.
Oktober 2016 släpps de nya 100- och 500-kronorssedlarna samt nya 1-, 2- och 5-kronan.

4. De nya sedlarna kommer vara gjorda av bomullspapper. Sedlarna har flera säkerhetsdetaljer för att de ska vara svåra att förfalska. De trycks i olika färger och storlek beroende på valör för att de ska vara lätta att skilja från varandra. Även andra detaljer på sedlarna underlättar för synskadade att skilja dem åt. Produktionen (papperstillverkning och tryckeri) görs på Tumba bruk/Crane AB i Tumba sydväst om Stockholm.

Du kan läsa mer om de nya sedlarna och mynten på Riksbankens hemsida: www.riksbank.se/sv/Sedlar-och-mynt/Nya-sedlar-och-mynt/

Hälsningar
Ylva


Vad är normalt för en tio åring att få i månads peng

/ Gustaf Johansson, 10 år från Arvika

Hej Gustaf!
I vår undersökning Veckopengen som vi presenterade förra året genomsnittsbeloppet för en 10-åring 170 kr i månadspeng.

Om man tar medianbeloppet är det 130 kr. Medianen är det tal i mängden som storleksmässigt ligger så att det finns lika många tal som är större än och mindre än medianen.

Hälsningar
Ylva


Hej!

Hur kan det komma sig att man gör nya sedlar när kontanthanteringen egentligen ska bort?

Med vänlig hälsning
Ingrid G

/ Ingrid Gustafsson, 52 år från Arvika

Hej!
Kontanthanteringen kommer inte upphöra helt även om den minskar på sikt.

Det är Riksbanken som har fattat beslutet om förändringen. Riksdagen har godkänt att Riksbanken får ge ut en 200-kronorssedel och en ny 2-krona genom en ändring av riksbankslagen. Sedlar måste vara svåra att förfalska. De nuvarande sedlarna utformades för 25 år sedan och nu behöver de förses med nya säkerhetsdetaljer. Målet är att Sverige, även i framtiden, ska ha ett effektivt skydd mot sedelförfalskningar.

De nuvarande mynten är stora och tunga i förhållande till sitt värde. De behöver bli mindre och lättare så att kostnaderna för mynthanteringen kan minska. Genom förändringarna minskar också belastningen på miljön.

Eftersom Riksbanken ska införa en 200-kronorssedel och återinföra 2-kronan anser de att det är ett lämpligt tillfälle att göra en större förändring av hela sedel- och myntserien.

Hälsningar
Ylva

Källa: Riksbankens hemsida riksbank.se

Vad är ekonomi?

/ 3b, 9 år från Malmö

Hej!
Ekonomi är läran om hushållande med resurser i ett tillstånd där dessa är begränsade. Resurserna kan var t.ex. pengar eller råvaror. Man kan studera ekonomi på olika sätt t.ex. nationalekonomi , företagsekonomi eller privatekonomi.
Hälsningar
Ylva


Vad är normalt för 11-12 åringar att ha i veckopeng eller månadspeng?

/ Isabella, 11 år från Sigtuna

Hej Isabella!
I vår undersökning Veckopengen som vi precis sammanställt är genomsnittsbeloppet för en 11-åring 200 kr och för en 12-åring 230 kr i månadspeng.

Om man tar medianbeloppet är det 170 kr (11 år) repektive 200 kr (12 år). Medianen är det tal i mängden som storleksmässigt ligger så att det finns lika många tal som är större än och mindre än medianen.

Hälsningar
Ylva


Hej Ylva!

Jag undrar vad du arbetar som? Det är väl ekonomi eller? Och vad gör du då?
Är du med och skriver i Lyckoslanten?
Arbetar du ofta om ekonomi för unga?

/ Anonym från Göteborg

Hej!
Här kommer svaren på dina frågor.

Fråga: Jag undrar vad du arbetar som? Det är väl ekonomi eller? Och vad gör du då?
Svar: Det stämmer mycket bra! Jag håller på med frågor som har med ekonomi att göra hela dagarna. Det innebär att jag både behöver läsa, räkna, tala och skriva en hel del.
I nästa vecka kommer till exempel regeringen med en budgetproposition för 2012, dvs en plan för hur statens skatter ska se ut och vad de skatterna ska användas till. Då kommer jag att läsa vissa avsnitt väldigt noga och sedan skriva ett pressmeddelande med kommentarer och beräkningar över de förändringar som kommer att påverka privatpersoner. Det kommer nog att bland annat handla om hur bostadstillägg till pensionärer förändras.
Annars kan mitt och mina medarbetares arbete bestå i att räkna på hur ekonomin ser ut om man ska plugga på en högskola med studiemedel eller, ge råd om vilka typer av försäkringar man behöver i olika situationer i livet eller varför man har nytta av ett eget sparande.

Fråga: Är du med och skriver i Lyckoslanten?
Svar: Eftersom jag är ansvarig utgivare av Lyckoslanten innebär det att jag ingår i redaktionsrådet. Då sitter vi och går igenom vad vi ska skriva om och vad som är viktigt, intressant och kul att ta upp. Sedan är jag med och läser igenom alla texter och har synpunkter på om något ska ändras eller läggas till/dras ifrån. Men det är alltså några andra som skriver själva texterna.

Fråga: Arbetar du ofta om ekonomi för unga?
Svar: Det kommer in lite då och då i mitt arbete. Det kan till exempel handla om att vi gör undersökningar bland unga om deras månadspeng eller veckopeng.

Hälsningar
Ylva


hej är anställd på en herrekipering, heltid, men om det kommer t.ex. jag jobbar alla lördagar men har en ledig dag i veckan istället men om det blir en söndag på en måndag då tar dom bort min lediga onsdag, så vi kan alldrig glädja oss åt en helgdag för då tar dom vår lediga dag har man lagstadgad rätt till några extra helgdagar t.ex. allhelgona vi hat inte öppet på söndagar. Hoppas du orkar läsaa detta.
MVH Lena

/ lena nilsson, 61 år från vänersborg

Hej Lena!
Jag föreslår att du kontaktar Handelsanställdas förbund, www.handels.se , så kan de nog berätta vad som gäller för arbetsider och ledigheter för dig som jobbar i butik.
Ha en skön sommar!
Ylva


Hej Ylva!
Hur mycket pengar ska en kommun lägga på barn och ungdomarna i kommun? Och vem är det som bestämmer och prioriterar vad pengarna ska läggas på?
När jag försökte kolla upp om hur Norrköpings kommun lägger pengar på barn och ungdomar kom det endast upp organisationer som "hjälper" barnen, t.ex barn med drog, våld problem osv. Men vart kan man få reda på vart exempelvis pengar till fritidsgårdar, skolor m.m bestäms? :)

/ anonym, 17 år från norrköping

Hej!
Vad kommunen väljer att satsa på är olika i olika kommuner beronde på ekonomin och vilka prioriteringar man gör. Det är de valda politikerna som bestämmer vad pengarna ska användas till.

På kommunens hemsidan under ekonomi hittar du uppgifter om kommunens budget . Budgeten är en plan över hur mycket pengar kommunen får in och vad pengarna ska användas till. I budgeten presenteras även de övergripande mål som ligger till grund för de ekonomiska besluten.

Det är kommunfullmäktige som fastställer kommunens budget.
Nämnderna bestämmer hur pengarna används i deras verksamhet.

På kommunens hemsida kan du också hitta vilka som sitter i t.ex. Kultur- och Frtitisnämnden och Barn- och Ungdomsnämnden.

Ring eller besök kommunen för att få svar på dina frågor.

Lycka till!
Ylva


Hej Ylva!

Vad är egentligen en aktie?
mvh/ Johanna

/ Johanna Hillbom, 13 år från Sverige

Hej Johanna!

En aktie är en andel i ett företag - ett aktiebolag. När företaget startas sker det genom att olika investerare skjuter till pengar, och de får aktiebrev som kvitton på sina insatser. Idag är aktiebrevet inget särskilt papper utan aktieägaren registreras på ett värdepapperskonto hos Värdepapperscentralen (VPC). På kontoutdrag därifrån kan man se vilka aktier man äger.

Går företaget bra får aktieägarna del i vinsten genom utdelning. Man kan säga att det är den ränta man som aktieägare får på de pengar man placerat i företaget. Genom att behålla och investera en del av vinsten blir företagen mer värt och därmed ökar också värdet på aktien. Är det efterfrågan på aktierna i ett företag stiger aktiekursen och omvänt är det flera som vill sälja än det finns köpare så sjunker kursen.

Handeln med aktier görs på börser runt om i världen. Det är här som aktierna byter ägare och priset på aktierna bestäms.

Hälsningar
Ylva


Hej Ylva!
Kollar du på lyxfällan??

/ Emma, 10 år från Virestad

Hej Emma!
Ibland tittar jag på Lyxfällan i tv. Det jag brukar fundera över är att de hushåll som man hjälper där ändå kan göra något åt sin situation. Tyvärr finns det hushåll som har det ännu besvärligare där det till exempel inte finns något att sälja för att lösa lån eller man är sjuk och inte kan jobba mer för att öka sina inkomster.
Två råd kan du ha med dig tills du blir vuxen och får en egen ekonomi:
+ Se till att du har ett sparande som gör att du kan klara av att plötsliga utgifter kan komma.
+ Se till att aldrig lösa problem med att få ekonomin att gå ihop, med att ta ett lån. Det gör bara saken värre.
Hälsningar Ylva


Tjenixen!

Jag undrar hur mycket pengar som är lagom att lägga ut på godis snacks m.m om man har en månadslön på ca 200?

/ Ludde, 13 år från Horred

Hej Ludde!
Vad som är lagom beror ju på vad du har för andra utgifter och intressen. Du vill kanske spara pengar till en resa eller någon dyrare sak du vill köpa. Om några år ska du ta ansvar för dig själv och din ekonomi. Därför är det bra att redan nu börja planera din ekonomi.

För att göra det kan du göra din egen budget så du kan se hur mycket du har att göra av med under en viss tid. För att sedan hålla koll så att du håller din budget (alltså inte göra av med mer pengar än du har) för du kassabok.

Här på Unga Faktas sidor om Ung Ekonomi, i avsnittet Egna pengar, kan du ladda ner förslag på budget- och kassaboksblad.

Lycka till!
Ylva


Hej!

När försvann 10 000-kronorssedeln?

Mvh
Ingrid och Ulla i Arvika

/ Ingrid

Hej Ingrid och Ulla!!
10.000 kronorssedeln är den högsta valör som en svensk sedel har haft. Sedlar var giltiga som betalningsmedel t.o.m. 31 december 1991.
Hälsningar
Ylva


hej

jag undrar om hur gamal man ska vara för att spara egna pengar i banken

/ sara, 11 år från stockholm

Hej Sara!
När du fyller 13 år kan du öppna ett eget konto som du kan ansluta ett bankkort till. För att öppna ett konto innan du fyllt 18 år måste du ha dina föräldrars medgivande. Men givetvis kan dina föräldrar öppna ett konto till dig som du kan spara på redan innan dess.

Hälsningar
Ylva


Hej! Eknomi är verkligen super spännande tycker jag! Många tycker att det är tråkigt.. men i alla fall, vad ska man tänka på innom ekonomi? Hur gör man när man flyttar/Tar körkort m.m med ekonomin?? Hur kan man skapa en bra budget?? Jag är SUPER INTRESERAD så jag vill så hemskt mycket veta så tack i förhan snälla du!! <3

/ Josephine, 12 år från Strängnäs

Hej Josephine!
Kul att du vill veta mer om ekonomi. Gå till Swedbank eller Sparbankens kontor där du bor. Fråga efter Ungdomsekonomen som är en liten bok i pocketformat . I den kan du läsa om vad det kostar att flytta hemifrån, ta körkort och hur du ska få grepp om din ekonomi.
Lycka till!
Ylva


Hej !
I kanske två år nu har jag jobbat på en camping jag har inte fått betalt då, och jag har ju tyckt att det är kul.
Men den som äger den kommer säkert att fråga iår igen om jag vill jobba någonting.
Grejen är den att jag vill ha betalt om jag jobbar har jag rätt att begära det för jag brukar jobba ganska länge men inte mer en åtta timmar. '
Och hennes sonsdotter får betalt men inte jag vi är lika gammla och hon jobbar nästan mindre än mig hur ska jag göra ?

MVH

/ Jenny, 13 år från Uppsala

Hej Jenny!
Det är klart att du ska ha betalt om du jobbar på campingen. Du kan ju säga att det varit roligt att hjälpa till där tidigare somrar men att du nu är så gammal att du ska ha lön för ditt arbete. Jag vet inte vad du haft för arbetsuppgifter där men jag tycker du borde fått något betalt även tidigare. Är du osäker på vilken lön du ska ha eller andra frågor om vad som gäller när du sommarjobbar kan du kolla på exempelvis lo.se/ung
Lycka till!
Ylva


Hej!

Jag har hittat ett bankort ute.
Jag undrar vad jag ska göra med det.

Kan man lämna in den till polisen eller något och belöning?

MVH Manix

/ manix, 12 år från stockholm

Hej Manix!
Bäst är det om du lämnar in bankkortet på banken. Då kan de se om det är spärrat, vem det tillhör och kontakta ägaren. Jag vet inte om det finns någon regel för hittelön för bankkort men jag tycker att din ärlighet gärna kan belönas. Ibland brukar en biobiljett eller motsvarande vara hittelön.
Hälsningar
Ylva


Vad startade den ekonomiska krisen i Grekland?

/ Filip, 17 år från Stockholm

Grekland är med i det europeiska valutasamarbetet EMU med den gemensamma penningplitik och den gemensamma valutan euron. De länder som är med har lovat att inte ha ett för stort budgetunderskott. Det betyder att statens utgifter inte får vara större än inkomsterna.

Det som har utlöst budgetkrisen i Grekland är att tillväxten sjunkit och konkurrenskraften med andra länder försämrats genom alltför höga löner och stigande arbetslöshet . Skatteintäkterna till staten har minskat samtidigt som regeringen inte dragit ner på utgifterna.

För att lösa krisen ska Grekland därför nu få hjälp från EU och låna pengar. Men för att få låna så måste de också spara pengar i statens kassa. Därför ska regeringen bland annat höja skatter och sänka löner i Grekland.

Hälsningar
Ylva

Panelen svarar1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Vidare till fler svar
Det är vi som satsar på Unga Fakta! Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB