Böcker | Film | Länkar
Om pirater Kändisar Piratregler Vapen Skepp Flaggor Skatter Tillhåll Böcker, film och länkar Pyssel
Scrolla upp
Dra för att scrolla
Scrolla ner

Böcker

Redan när piraterna var vardagsmat på 1600 -och 1700-talet skrev författare spännande romaner och tidningsföljetonger om sjörövaräventyr. Nästan alla berättelserna var överdrivet romantiska och visade knappast en trovärdig bild av dessa skurkar.

Robert Louis Stevensson
Rober Louis Stevensson

Robert Louis Stevensson

Den som gjorde sjörövarromanen populär igen på senare år var den skotske författaren Robert Louis Stevensson (1850-94).

Hans stora genombrott kom med pojkboksäventyret Skattkammarön (Treasure Island) 1883. Hjälten i historien, den unge Jim Hawkins, kommer över en skattkarta och med hjälp av en godsägare och en läkare seglar han till Skattkammarön för att hämta dyrbarheterna.

Men ombord på fartyget finns också den enbente kocken Long John Silver, egentligen styrman hos kapten Flint; den ondskefulle pirat som en gång grävde ner skatten. Det är han som skaffat besättningen åt godsägaren, och dessa är inga mindre än Silvers gamla skeppskamrater!

Väl framme vid ön blir det myteri, och våra hjältar får ta skydd iland medan piraterna ger sig av efter skatten. Innan historien är över har den tagit många svängar. Silver har ett gott öga till Jim Hawkins och skyddar honom från de andra piraterna. I slutändan visar han sig inte vara riktigt den nattsvarta skurk alla tog honom för.

Det är möjligt att Stevensson baserade Long John Silver på en riktig pirat vid namn Francois le Clerk. Han kallades Pie de Palo ("Träbenet") just för att han mist sitt ena ben i ett sjöslag och ersatt det med ett i trä. Silver har inget träben utan hoppar fram "som en stor fågel" på en krycka.

Svartskägg
Svartskägg

Silvers närmaste man Israel Hands har i alla fall funnits i verkligheten. Han var styrman åt piraten Svartskägg.

I Skattkammarön sjunger piraterna visan "Femton gastar på död mans kista". Den bygger på en verklig händelse då Svartskägg lämnade 15 män på en öde ö med endast en flaska rom som föda. Visan är gammal, men det var Stevenssons bok som gjorde den känd.

Stevensson skrev flera andra äventyrshistorier i samma anda, bland annat Island Night´s Entertainment, Kidnappad, Catronia och Arvingen av Ballantrae.

 

Rafael Sabatini
Rafael Sabatini

Rafael Sabatini

Den italienfödde engelska författaren Rafael Sabatini (1875-1950) skapade en av de mest kända hjältepiraterna; Kapten Blod.

Romanen Captain Blood: His Odyssey (1922) berättar om hur den unge irländske läkaren Peter Blood blir orättvist dömd till straffarbete på Jamaica i slutet på 1600-talet.

Så småningom lyckas han rymma med några av sina olycksbröder. De svär att bli pirater och bekämpa alla fartyg de möter, särskilt de som sänts ut av Englands elake Kung James II.

Efter många äventyr får de veta att England fått en ny kung och att de blivit benådade. Då Jamaica anfalls av spanjorerna skyndar de dit och försvarar ön med livet som insats. Allt slutar lyckligt med att Peter Blood blir ny guvernör på Jamaica.

Kapten Blod visade sig vara en mycket populär figur, och Sabatina skrev flera historier om honom. Han fortsatte i samma stil med liknande romaner som Svarta Svanen och Slaghöken. Många av hans böcker har blivit filmade.

Frederick Marryat
Fredrerick Marryat

Frederick Marryat

Engelsmannen Frederick Marryat (1792-1848) började sin karriär som sjöman, och var med om många spännande äventyr till lands och sjöss.

När han gått i pension 1830 blev han uppmuntrad av sin vän, författaren Charles Dickens, att skriva ihop historier baserade på sina minnen.

Marryat lyckades bra med sitt nya tidsfördriv och skrev många spännande noveller och romaner om livet på sjön, bland annat "Den flygande holländaren", som nog är hans mest kända verk.

En av hans pirathistorier "Sjörövaren" (1834), finns översatt på svenska, och har allt man kan önska sig av en sådan berättelse. Huvudpersonen Cain är en storslagen piratkapten som utför den ena blodtörstiga raiden efter den andra, ända tills han blir tvungen att skydda en ung man som kan vara hans son.

Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe

Förutom "Skattkammarön" har nog den bästa skattjaktshistorien skrivits av amerikanen Edgar Allan Poe (1809-49).

Hans novell "Guldbaggen" (1840) handlar om den spännande och stundom rysliga jakten på en skatt nedgrävd av Kapten Kidd. Annars är Poe mest känd för sina skräckberättelser och detektivhistorier.

 

 

 

 

James Matthew Barrie
James Matthew Barrie

James Matthew Barries

Den mest kända påhittade piraten av dem alla är nog iallafall Kapten Krok i James Matthew Barries barnpjäs Peter Pan.

Barrie (1860-1937) såg till att hans lön för pjäsen istället gick till ett barnsjukhus. Senare skrev han om historien i bokform.

Peter Pan är en liten pojke som växt upp hos älvorna. Därför åldras han aldrig. Tillsammans med sitt pojkgäng och älvan Tingeling har han otroliga äventyr i Aldrigaldrig-landet bland indianer och pirater.

Hans ständige ärkefiende är den elake Kapten Krok; en gång styrman åt Svartskägg om man ska tro Barrie. Krok i sin tur är ständigt på flykt undan den tickande krokodilen, som svalt en väckarklocka. Detta odjur har tidigare också slukat piratens ena hand, som han ersatt med just - en krok. Barn från vår värld ramlar in i handlingen och tillsammans med dessa besegrar Peter Pan till slut Krok och hans sjörövarband.

Nattlig attack av pirater

Inspiration

Många av de här författarna har hämtat inspiration från en bok från 1724; "A General History of Robberies and Murders of the Most Notorious Pyrates" av kapten Charles Johnsson.

Här hittar man historierna om Svartskägg, Anne Bonney & Mary Read, Black Bart och många, många fler. Den gavs ut många gånger och sålde lika bra varje gång. Men trots detta har det aldrig kommit fram vem Charles Johnsson egentligen var. Några menar att han egentligen var författaren Daniel Defoe, som också skrivit bl a Robinson Cruse.

Boken "Buccaneers of America", först utgiven 1684, skrevs av fransmannen Alexander Exquemeling. Han hade seglat med många pirater, och kan presentera ögonvittnesskildringar av deras grymheter. Många historier är så otäcka och äckliga att det än idag är svårt att läsa dem.

1837 gav den amerikanske bokhandlaren Charles Ellms ut "The Pirates Own Book". Den blev genast en stor säljsuccé, men är en blandning av sanning och saga. De flesta av historierna i boken ska man nog ta med en nypa salt.

Boktips Skönlitteratur

Skattkammarön; Robert Louis Stevensson.
Arvingen av Ballantrae; Robert Louis Stevensson
Kapten Blod; Rafael Sabatini
Slaghöken; Rafael Sabatini
Svarta Svanen; Rafael Sabatini
Guldbaggen (ingår i samlingen Sällsamma berättelser, 1986); Edgar Allan Poe
Sjörövaren (Niloebiblioteket, 1986); Frederick Marryat
Faktaböcker Pirater(ingår i serien Fakta i närbild) (1996); Richard Platt
Sjörövare, verkligheten bakom 3000 års legender (1980); Erik Dahlberg
Sjörövarskatter och sjunkna skepp (1983); Erik Dahlberg
Under piratflagg (1977); John Gilbert Pirater och
Kapare (1978); David Mitchell Pirater och
Sjörövarskatter (1996); Saviour Pirotta
Pirathandboken (1998); Margareta Lindau, Natur och Kultur

Piratskepp