Om pirater Kändisar Piratregler Vapen Skepp Flaggor Skatter Tillhåll Böcker, film och länkar Pyssel
Scrolla upp
Dra för att scrolla
Scrolla ner

Piratregler

Tro det eller ej, men piraterna hade faktiskt ordningsregler ombord på sina fartyg. Och när man läser om vilka råbarkade och opålitliga typer de var förstår man hur viktigt det faktiskt var att ha regler.

Det hade varit omöjligt för piratkaptenerna att göra sina fantastiska raider om de inte hade pli på sin besättning. De som satte sig upp mot dessa regler dödades oftast på fläcken. Så viktigt var det att behålla disciplinen ombord.

Piraternas skeppsregler bygger på de som stod i kaparkaptenernas kontrakt. De ordningsregler som här följer är hämtade från boken "Historik över de mest ökända piraternas mord och röverier" (1724), skriven av kapten Charles Johnson.

 1. Kaptenen ska ha en halv extra andel av bytet, utöver den vanliga andelen. Styrman, båtsman, kanonjärer och timmerman ska ha en extra fjärdedel.

 2. Ingen får lämna sin tjänst som pirat förrän skeppet fått ihop byte värt mer än 1000 pund.

 3. Den som försöker fly från skeppet blir landsatt på en öde ö med en krutsäck, en skinnsäck vatten och ett litet handeldvapen laddat med en kula.

 4. Om någon försöker fly under pågående drabbning blir han avrättad.

 5. Den som stjäl från det gemensamma bytet får näsan uppskuren och blir ilandsatt på en öde ö.

 6. Den man som försöker smuggla ombord sin hustru eller annan kvinna utklädd till man, blir avrättad.

 7. Om någon i besättningen mönstrar på (börjar arbeta hos) hos en annan piratkapten, utan medgivelse från kaptenen ska denne man lida det straff som kaptenen och resten av besättningen finner gott.

 8. Om någon inte håller sitt eldvapen rent eller försummar sin tjänst ska han lida det straff som kaptenen och besättningen finner gott.

 9. Om någon slår en annan man medan skeppets ordningsregler är i kraft ska han tilldelas Mose lag (40 slag) på sin bara rygg.

 10. Om någon skadas under drabbning ska han ersättas med 400 pieces of eight. Mister han en hel lem ska han ersättas med 800 pieces of eight.

 11. Alla lyktor och ljus ska vara släckta klockan 8 varje kväll. De som vill dricka eller spela efter detta klockslag får göra det på däck i månens sken.

 12. Musikanter som hyrts för att roa besättningen måste spela varje kväll, utom söndag då de är lediga hela dagen.