Om pirater Kändisar Piratregler Vapen Skepp Flaggor Skatter Tillhåll Böcker, film och länkar Pyssel
Scrolla upp
Dra för att scrolla
Scrolla ner

Flaggor

Jolly Roger

Den mest kända symbolen för sjörövare är piratflaggan "Jolly Roger". Namnet kan ha något med djävulen att göra, kallad "Old Roger" i vissa delar av England. Men troligen kommer det ifrån det franska namnet på en röd fartygsflagga för militärt bruk "Joulie Rouge".

Den klassiska piratflaggan var nattsvart och utsmyckad med svärd, dödskallar eller andra symboler för undergång. Då denna Jolly Roger hissades visste de som blev anfallna att de hade en chans att bli skonade. Men om flaggan var röd betydde det att inga fångar skulle tas. Alla ombord skulle dödas.

De flesta piratflaggor tillverkades av sjörövarna själva. Man var tvungen att kunna sy för att laga sina kläder och revor i segel. På ön New Providence i Bahamas bodde en segelmakaränka, som sydde piratflaggor mot en flaska konjak i betalning.

Pirater brukade ta reda på flaggorna från de fartyg de plundrade. Om de sedan skulle anfalla ett franskt skepp plockade de helt enkelt fram en fransk örlogsflagga och hissade den. På så sätt kunde de närma sig sitt offer utan att väcka misstankar. Inte förrän de var alldeles inpå bytet hissade de Jolly Roger.

Piratflaggan tjänade sitt syfte. De flesta av de fartyg som blev anfallna gav sig så fort de fick se den.

Här är några berömda piratflaggor:

Calico Jack, Jack Rackham, stred under en flagga med dödskalle och korslagda sablar. Hans emblem blev vida känt, men de riktiga slagskämparna ombord på hans skepp var två kvinnor, Anne Bonney och Mary Read.
 
En annan känd flagga, från Stede Bonnets skepp. På ena sidan om skallen är en enkelt tecknad dolk, på andra sidan ett hjärta.

 

Thomas Tew valde att flagga med en arm som svingar en arabisk kroksabel. Ett dåligt val, ty det var av en arabisk kanonkula som Tew blev dödad i ett sjöslag 1695.
 
På Svartskäggs flagga ser man ett djävulsskelett som pekar ett spjut mot ett blödande hjärta. I ena handen håller det ett timglas. Din tid är ute!

 
Henry Averys flagga har de korslagda benknotor man oftast förknippar med sjörövare. Dödskallen har en scharlett om huvudet och en ring i örat.
 
Black Bart, Bartholomew Roberts, använde olika flaggor. På denna ses han skåla med döden.
 
Det här är en annan av Roberts flaggor. Han står med en fot på varsin dödskalle. I handen svingar han en huggare. Längst ned syns bokstäverna ABH, vilket står för "A Barbadianīs Head" alltså huvudet av en från Barbados. Han hade också en likadan flagga med bokstäverna AMH -"A Martinicianīs Head". Barbados och Martinique var två öar som vågat sätta sig upp mot honom, och följdaktligen gick han extra hårt åt folk från dessa.
 
Här är ett exempel på en röd Jolly Roger. Den tillhörde piraten Thomas Moody, och hade troligen sitt ursprung bland muslimska korsarer. Det bevingade timglaset längst till vänster påminner om att all tid är utmätt, både för piraterna och deras offer.
 
Få sjörövare använde vimpel. Christopher Condent var en av dem. Hans Jolly Roger hade dock det mest klassiska av alla motiv, dödskallen och benknotorna.
 
Det blodröda skelettet tillhörde Edward Low, en av de grymmaste pirater som någonsin funnits. Flaggan talar sitt tydliga språk. Att dess ägare var ingen rolig historia. Edward Lows Jolly Roger var känd och fruktad på flera hav.
 
Den här färggranna flaggan har troligen tillhört Shap-īng-tsai, ledaren för den sista stora piratflottan i Kina. Bilden lär föreställa gudinnan Tien Hou, som stillade stormar åt sjöfarare och var handelsflottans beskyddare. Den tama draken vid hennes sida kan vara en symbol för just storm eller regn. Längs flaggans vänstra kant syns fladdermöss, vilka var symboler för lycka.
 

Butiken Teachīs Hole i Florida tillverkar de mest kända piratflaggorna för försäljning.

Många av de Jolly Rogers som ses här kan köpas genom dem. Här i Sverige kan man genom Eksons postorder i Munkfors köpa Calico Jacks flagga.