Om pirater Kändisar Piratregler Vapen Skepp Flaggor Skatter Tillhåll Böcker, film och länkar Pyssel
Scrolla upp
Dra för att scrolla
Scrolla ner

Vapen

Varje pirat hade nog sina egen blandning av favoritvapen, som tjänade honom bäst vid både närstrid och sjöslag. För det mesta plockade man på sig det som hittades efter en drabbning. Skjutvapen var värdefulla och kunde liksom krut och kulor användas som handelsvara.

Skjutvapen

Större pistol
 
Liten pistol, användes ofta i par

Fram tills mitten av 1800-talet var alla skjutvapen mynningsladdade. Detta betydde att man måste stoppa in kulorna genom mynningen i pipan, och bara en per skott. Det var en omständig process.

Först måste man hälla krut i den så kallade "fängpipan" som gav gnista till skottet. sedan skulle man hälla lite krut i pipan och lägga i kulan. Efter detta tryckte man till blandningen i pipan med en lång metallpinne; "laddstocken". Sedan spände man hanen, siktade och sköt av. Sedan var det dags att börja om igen. Det tog förstås sin tid att skjuta ner varandra på det här viset.

Flintlås

Flintlås

De vapen som hade så kallad "flintlåsmekanism" var de mest populära och effektiva. Så här gick det till att skjuta med en flintlåspistol:

En bit flinta (1) sattes fast i flinthållaren (2). När man trycker ner avtryckaren på pistolen, slås flintan ner mot plånet (den böjda delen som sticker upp markerad med nr (3). Då bildas en gnista, som antänder en laddning krut, som i sin tur skickar iväg kulan.

Kruthorn av läder Kruthorn

Skjutvapnen var stora och tunga ända fram till inpå 1800-talet. Därför kunde man också vända på dem och använda dem som klubbor och närstrid om man inte hann ladda om.


Blunderboss. Detta vapen laddades med skrot istället för skott.
Skrotet spreds och orsakade stora skador


Musköt

Svärd

 

Det populäraste närstridsvapnet för pirater var huggaren.

Det var ett sabelliknande svärd med oftast ganska kort klinga, ibland rak och ibland krökt.

Huggaren kunde användas till att både sticka och skära. De flesta pirater var inga vidare fäktare utan gick igenom sina fiender på samma sätt som man hugger ved.

Under 1500-talet använde man fortfarande värjor ombord, men dessa var ofta för långa för att användas riktigt bra på ett däck, och ibland gick de av. Huggaren var ett kraftigare vapen som fungerade bättre till sjöss.

Dolkar var förstås också tacksamma att använda på ett fartyg fullt med stridande människor.

Kort huggare från Hispaniola
Huggare med krökt klinga
Kort huggare från Frankrike
Rakeggad engelsk huggare
Spansk värja från Toledo
Ken-svärd från Kina
Kinesiskt tvåhandssvärd
Bambuspjut
Parerdolk. Hålls i vänster hand när man fäktas med värja
Enkel dolk
Stöveldolk

 

Kanoner

Huvudbeväpningen på ett piratskepp var ändå kanonerna. De stod för det mesta under däck och rullades ut genom sk kanonluckor som gick i rader längs med skeppets skrov. Precis som handeldvapnen laddades de i mynningen och det krävdes 3-4 man för att sköta en enda kanon.

Uppe på däck kunde man montera mindre svängbara kanoner på relingen. Ofta laddade man dessa med vasst metallskrot och sköt in mot ett annat fartyg. Det gav ungefär samma effekt som en modern kulspruta.

Kanon Svängbar kanon
   
Kanonkula Skråskott, används för att slita sönder segel


Andra vapen

Vid strider användes också granater som kastades med handen, och fotanglar. Fotanglar slängdes på däcket, och orsakade skador då man trampade på dem.

Granat Granat Fotangel