Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Kläder

Indianerna hämtade allt material till sitt hantverk rätt från naturen. Jägarna brukade välja sina villebråd inte bara för maten, utan också för vilka kläder man kunde göra av dem.

Indianerna använde skinn från bisonoxen, björnen, hjorten och ariboun till sina plagg. Rockar och vissa filtar tillverkades av pälsen från mindre djur. Kläderna dekorerades med fjädrar från många olika fåglar, piggsvinstaggar, klor, tänder, pärlor och snäckskal.

Mockasiner

Mockasinerna användes uteslutande som fotbeklädnad, men det fanns förstås också indianer som gick helt barfota.

De nordliga skogsindianerna hade ofta en mockasin som gjordes i ett enda stycke skinn, och syddes ihop upptill. Prärieindianerna använde en mockasin som sattes ihop av två delar, en av kraftigare skinn för sulan och en mjukare bit som täckte överdelen av foten.

Liksom med sina övriga kläder dekorerade indianerna också sina mockasiner.

Vanligast var att man trädde pärlor på snören, och fäste dessa på översidan där man sticker in foten.

Färg

Alla indiankläder har skarpa vackra färger. Färger spelade en viktig roll genom hela livet och i flera sammanhang. Vissa stammar hade särskilda färger för män och särskilda för kvinnor. Vid krig målade man både sig själva och sina hästar.

Färgen hämtades från många håll.

Olika leror blandades med metalloxider för att få fram färger som användes både till kroppsmålning och i keramik.

Olika växter pressades och användes för att färga kläder.

Till krigsmålning i ansiktet brukade man krossade bär blandat med lite allt möjligt. Från till exempel bisonoxens gallblåsa utvann man en knallgul färg, som oftast användes i magiska ceremonier.

Skinn eller ull

Den välklädde indianmannen från mellersta USA kunde bära mockasiner, höftskynke i läder, benstycken i skinn och en skinnjacka. Kvinnorna svepte ett skinnstycke runt höfterna och bar sedan en jacka på överkroppen.

Sedan fanns det förstås variationer.

De indianer som höll får och getter som husdjur gjorde garn av ullen och getpälsen, som sedan kunde användas till att väva tyger. Långt nere i sydväst, till exempel, hade det varit alldeles för varmt för att bära skinnkläder.


Samhället

Bostäder

Jakt

Fiske

Kläder

Huvudbonader

Hantverk

Fest

Ritualer

Andeväsen

Magi

Orostider

Djuren

SpråkTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB