Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Cherokee

Arktis
Aleut
Eskimo

Högplatån
Nez Perce
Shoshoni

Kalifornien
Modoc

Nordvästkusten
Chinook

Nordöstern
Chippewa
Delaware
Ottawa

Norra Skogslanden
Adirondack
Iroquis

Prärien
Arapaho
Blackfoot
Caddo
Comanche
Dakota

Stora Bäckenet
Ute

Sydvästern
Apache
Hopi
Navajo

Sydöstern
Apalachee
Catawba
Cherokee
Choctaw
Creek

[ TJE-ro-ki ]  -  Sydöstern

En mäktig stam inom irokes-samfundet, som spelat ett viktig roll i USAs historia.

Från början var de ett skogslevande folk som höll till i bergstrakter i Virginia, Syd– och Nordcarolina, Georgia och Alabama.

Spanjoren De Soto och dennes män var de första vita cherokeerna stötte på.

Under frihetskriget mellan England och kolonisatörerna ställde de sig på engelsmännens sida, men gav sig egentligen aldrig in i stridigheterna.

Vanligtvis kom cherokeerna bra överens med de vita. De var de första indianerna som gick med på att delta i de vitas skolundervisning, och de första som fick äga riktiga gårdar.

1820 uppförde de ett eget statsskick modellerat på USA:s samhällssystem. Vid 1825 hade 47 vita män och 73 vita kvinnor gift sig med medlemmar ur chreokee-stammen. Ett av barnen ur ett sådant äktenskap, Sequoya, uppfann det första indianalfabetet.

När man hittade guld i Georgia uppstod problem. Plötsligt ville de vita inte längre dela vad de hade med indianerna, och cherokeerna fick flytta på sig. I vissa fall utbröt bråk och flera indiangårdar brändes. För att få ordning i oroligheterna gick militären i Georgia och föste iväg cherokeerna västerut.

Under den mödosamma vandringen dog en fjärdedel av indianerna.

Tillsammans med Chickasaw, Choctaw, Creek och Seminole bildade cherokeerna De fem civiliserade stammarnas samfund. Deras gamla samhällsskick återupprättades och de började stiga i aktning hos de vita igen.

Då amerikanska inbördeskriget bröt ut 1861 hade flera av dem till och med blivit slavägare. De ställde sig därför på sydstaternas sida.

En liten grupp cherokeer hade undkommit den stora förflyttningen, och flytt till bergen i Nordcarolina och Tennessee. En liten grupp ättlingar från detta folk lever ännu kvar i dessa områden. Många andra cherokeer är nu uppblandade med folk från olika etniska bakgrunder och spridda i alla samhällsskikt. En av de mer berömda amerikanerna av cherokeeblod var westernskådespelaren Will Rogers.

Flera olika platser, städer och byggnader har namn efter cherokeestammen och deras traditioner.Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB