Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Chippewa

Arktis
Aleut
Eskimo

Högplatån
Nez Perce
Shoshoni

Kalifornien
Modoc

Nordvästkusten
Chinook

Nordöstern
Chippewa
Delaware
Ottawa

Norra Skogslanden
Adirondack
Iroquis

Prärien
Arapaho
Blackfoot
Caddo
Comanche
Dakota

Stora Bäckenet
Ute

Sydvästern
Apache
Hopi
Navajo

Sydöstern
Apalachee
Catawba
Cherokee
Choctaw
Creek

[ CHIPP-ewa ]  -  Nordöstern

En stor stam skogsindianer, som tillhör den algonquinska språkstammen. De kallades också Ojibwa, och sträckte sig från Lake Supirior till Norddakota.

De hamnade tidigt i konflikt med Dakota och Fox-indianerna, som försökte ta ifrån dem deras vildrisfält. Då de kom i kontakt med de vita köpte de handeldvapen från dessa och hamnade snart i överläge.

Namnet Ojibwa används oftast bland andra indianstammar, och betyder ”att rosta till det skrumpnar ihop”. Detta märkliga uttryck lär ha att göra med deras mockasiner syddes ihop så att de i tåspetsen liknar en överstekt fiskfile.

Chippewa är en av de få stammar som lyckats leva i fred med de vita, och dessutom vunnit deras respekt. De ansågs vara stiliga, intelligenta och vältaliga. De var mycket skickliga kanotbyggare och duktiga fiskare. Deras wigwams byggdes av björknäver eller stora mattor av flätat gräs.

En av de stora indiankännarna, Henry R. Schoolcraft, gifte sig med en chippewakvinna, och levde sedan med stammen. Utifrån Schoolcrafts nedteckningar skrev författaren Longfellow ett långt poem om indianhjälten Hiawatha. Figuren är irokes, men materialet i sig kommer från chippewa-historier.

Flera städer och landmärken i USA har namn efter chippewa-indianerna, bland annat ett vattenfall i Wisconsin och en sjö i Ohio. I Wisconsin finns också staden Ojibwa.Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB