Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Creek

Arktis
Aleut
Eskimo

Högplatån
Nez Perce
Shoshoni

Kalifornien
Modoc

Nordvästkusten
Chinook

Nordöstern
Chippewa
Delaware
Ottawa

Norra Skogslanden
Adirondack
Iroquis

Prärien
Arapaho
Blackfoot
Caddo
Comanche
Dakota

Stora Bäckenet
Ute

Sydvästern
Apache
Hopi
Navajo

Sydöstern
Apalachee
Catawba
Cherokee
Choctaw
Creek

[ kreek ]  -  Sydöstern

Ett mäktigt samfund av indianstammar från sydöstra USA.

De bestod i sin tur av en grupp dominanta stammar kallade Muskogee. Sex eller fler språk talades i samfundet, men det officiella språket var muskogee.

Carolina-kolonisterna var de första som kom i kontakt med creek-indianerna. Det var dessa som gav indianerna deras namn creek –”liten flod”- eftersom de levde vid vattendrag.

Creeksamfundet samarbetade med engelsmännen, men ville inte ha något att göra med fransmän eller spanjorer.

Det enda tillfället då de råkade i konflikt med de inflyttade amerikanerna var under creek-kriget, 1813-14. De hade tidigare sålt stora delar av sin mark till amerikanska staten, men då de vägrade ge upp mer uppstod stridigheter. Efter ett års oroligheter besegrades de av general Andrew Jackson, och gav sig av till indianreservaten. Så småningom gick de med i de fem civiliserade stammarna.

Creek-indianerna var högresta, stiliga och stolta. Ibland oförskämda, tyckte vissa. De var också mycket modiga.

De uppskattade all sorts utsmyckning av hus och kläder, och var mycket förtjusta i musik och bollspel. I krigstid restes rödmålade pålar i creekbyarna. Creeksoldater kallades därför av de vita för ”rödpinnar”.

De firade en komplicerad nyårshögtid, där solen och de fyra väderstrecken hyllades. Solen hade också etst eget tempel i varje creekby. De döda begravdes under den säng där de dött.Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB