Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Iroquis

Arktis
Aleut
Eskimo

Högplatån
Nez Perce
Shoshoni

Kalifornien
Modoc

Nordvästkusten
Chinook

Nordöstern
Chippewa
Delaware
Ottawa

Norra Skogslanden
Adirondack
Iroquis

Prärien
Arapaho
Blackfoot
Caddo
Comanche
Dakota

Stora Bäckenet
Ute

Sydvästern
Apache
Hopi
Navajo

Sydöstern
Apalachee
Catawba
Cherokee
Choctaw
Creek

Irokeserna  -  Norra Skogslanden

Ett stort samfund stammar från språkgruppen Iroquois.

De blev först kända som "De fem nationerna", men detta namn gavs upp allt eftersom fler stammar gick med. Själva kallade de sig "Ongwanonsionni", vilket betyder "vi från den förlängda hyddan". Fransmännen kallade dem kort och gott "långhusare".

Samfundet grundades i slutet på 1500-talet av hövding Hiawata från en av de mer berömda Irokes-stammarna, Mohikanerna.

Det bestämdes att varje stam hade rätten att leva enligt sina egna traditioner, men att ingen fick gå i strid utan att alla andra stammar röstat om det först.

Då de samarbetade var Irokeserna skoningslösa och svårstoppade. Under en lång period behärskade de all mark mellan Ottawa och Michigan.

Irokeserna blev tidigt bittra fiender med fransmännen. I bråken mellan olika kolonier ställde de sig på engelsmännens sida och blev viktiga bundsförvanter.

Särskilt Mohikanerna uppskattades och fruktades för sin kamplust. De åt ibland av sina dödade fiender, och deras namn betyder just "människoätare".

En annan mäktig stam var Pawnee, som ofta stred nästan nakna och betraktades som ett sorts mysterium av andra folk på grund av deras märkliga riter. Bland annat dödade de varje år en jungfru till Morgonstjärnan, men denna sed stoppades senare av hövdingen Petalesharo.

Så småningom delades de olika medlemmarna i samfundet upp och gick åt skilda håll. Då detta skedde försvann många av dem snabbt. Pawnee har klarat sig bäst och lever nu i Oklahoma. Irokeserna har givit namn åt ett län, en flod en stad i Illinois och en by i Syd-dakota.Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB