Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Delaware

Arktis
Aleut
Eskimo

Högplatån
Nez Perce
Shoshoni

Kalifornien
Modoc

Nordvästkusten
Chinook

Nordöstern
Chippewa
Delaware
Ottawa

Norra Skogslanden
Adirondack
Iroquis

Prärien
Arapaho
Blackfoot
Caddo
Comanche
Dakota

Stora Bäckenet
Ute

Sydvästern
Apache
Hopi
Navajo

Sydöstern
Apalachee
Catawba
Cherokee
Choctaw
Creek

[ DE-la-uär ]  -  Nordöstern

Det största och viktigaste samfundet inom språkgruppen Algonquian, från början ett gruppering av tre stora stammar -Turtle, Turkey och Wolf.

De höll till i nuvarande staterna New Jersey, Delaware och New York. Delaware-stammen kallade sig själva för "Lenni-Lenape", som betyder "äkta människor".

Namnet Delaware gav engelsmännen dem, och först var de inte så särskilt glada över det. När man förklarat för dem att de döpts efter en engelsmannen Lord de la Ware, berömd för sitt mod, blev de nöjdare.

Delawarerna bodde i barktäckta fyrkantiga små hyddor. De livnärde sig huvudsakligen på jakt och fiske, men hade lärt sig odla.

Under 1700-talet blev Irokeserna dem övermäktiga, och Delawarerna fick foga sig efter deras vilja. Bland annat förbjöds de att kriga eller att sälja av mer av deras marker till de vita.

Så småningom gick de samman med Huron-stammen, som var allierad med fransmännen, och stred tillsammans med dessa mot Irokeserna.

Några Delawarer vandrade iväg ända ner till Texas, men i början på 1800-talet samlades de kvarvarande delarna av stammen ihop och sattes i ett reservat i Kansas.

Delaware har gett namn åt en stat, en flod och flera postkontor.Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB