Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Ute

Arktis
Aleut
Eskimo

Högplatån
Nez Perce
Shoshoni

Kalifornien
Modoc

Nordvästkusten
Chinook

Nordöstern
Chippewa
Delaware
Ottawa

Norra Skogslanden
Adirondack
Iroquis

Prärien
Arapaho
Blackfoot
Caddo
Comanche
Dakota

Stora Bäckenet
Ute

Sydvästern
Apache
Hopi
Navajo

Sydöstern
Apalachee
Catawba
Cherokee
Choctaw
Creek

[ JU-te ]  -  Stora Bäckenet

Ett ridande folk från Colorado, östra Utah och New Mexico. De var ofta i krig med andra stammar och så småningom hamnade de också i konflikt med de vita.

De spanskättade mexikanarna stred också mot dem. Då de tog fångar lät de sina kvinnor tortera de kvinnliga fångarna, medan vissa manliga fiender kunde bli frisläppta om de visat tapperhet i strid.

Under 1860-talet fick Uteindianerna reservat tilldelade sig i Utah, Colorado och New Mexico, men de ville inte bli instängda i dessa. 1879 gav sig flera av dem sig iväg för att slå sig ner i Wyoming.

Efter att ha dödat en vit tillsyningsman i indianfrågor blev de inringade och skickades tillbaka till reservatet. 1906 lämnade återigen en stor grupp indianer reservatet i Utah för att bege sig till Syd-dakota. Men resan blev problemfylld och de kom självmant tillbaka.

På 1950-talet betalade amerikanska regeringen $31.700 000 till Ute-stammen för stöld av deras marker under 1800-talet, då jakten på guld var som värst. Senare har de också fått avkastning på oljefynd och naturgas.

Staten Utah har döpts efter stammen, samt också ett län och en sjö i staten.Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB