Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Hopi

Arktis
Aleut
Eskimo

Högplatån
Nez Perce
Shoshoni

Kalifornien
Modoc

Nordvästkusten
Chinook

Nordöstern
Chippewa
Delaware
Ottawa

Norra Skogslanden
Adirondack
Iroquis

Prärien
Arapaho
Blackfoot
Caddo
Comanche
Dakota

Stora Bäckenet
Ute

Sydvästern
Apache
Hopi
Navajo

Sydöstern
Apalachee
Catawba
Cherokee
Choctaw
Creek

[ HÅ-pi ]  -  Sydvästern

En stor grupp ökenlevande indianer från Arizonatrakten. De lever fortfarande kvar på de marker de först slog sig ner på i forntiden, och mycket av deras kultur har överlevt. De tillhörde den så kallade pueblokulturen, och var bland de första indianer som lärde sig odla. De var också tidiga med att tämja vilda djur till mat och sällskap.

Hopis byggde hus av lera som var delvis nedsänkta i marken, så kallada "Kivas". De hade även mindre tempel som låg under marken. Deras främsta religiösa rit var "ormdansen", där riktiga, levande ormar bärs omkring i munnen på utövarna. Ormdansen var en bön om regn till de torra odlingmarkerna.

Av alla grödor var majsen viktigast. Den användes inte bara till mat, utan som material till korgar, mattor, med mera. För övrigt blev de mest kända för sitt krukmakeri.

Hopi-männen bar oftast höftskynke och kort hår, tillbakahållet med pannband. Kvinnorna svepte sig i färggranna, ofta blå skynken, och satte upp håret i pampiga, svårflätade frisyrer. Bägge könen bar mockasiner. Ibland fick männen utföra kvinnosysslor, och vid sådana tillfällen klädde de sig också som kvinnor.

Hopifolket hade aldrig problem med stöld eller mord. Det värsta brott de kände till var lögnen.

Idag bor Hopifolket i sex pueblos i nordöstra Arizona.Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB