Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Alvarezsauridae

Alvarezsauridae var en av de sista dinosairiefamiljen som utvecklades för ungefär 80 miljoner år sedan. Alla dinosaurier i detta släkte liknande varandar väldigt mycket och levde troligen som sanabba tvåfotade jägare i ökenområden.

Mononykus är den art inom Alvarezsauridae som är mest känd.

Mononykus

[månnå-NY-kuss]
"En klo"
Längd: 10-12 m
Tid: Sen krita
Plats: Mongoliet

Det här djuret var en av de sista dinosaurierna som utvecklades innan de alla dog ut. Genom att titta på Mononykus kan vi ana hur dinosaurierna kunde ha sett ut om de fortsatt att finnas. Mononykus skelett påminner mycket om våra nutida fåglar. Det är troligt att den var täckt med fjädrar. Fjädrar är egentligen detsamma som reptilfjäll, fast tunnare och med en annorlunda konstruktion.

Mononykus hade ett par underliga framben. Dessa "armar" hade inga armbågar, och slutade i ett par vassa klor, den ena liten och den andra jättelik. Forskarna kan bara gissa vad klorna använts till. Det är mycket möjligt att Mononykus levde av att gräva fram myror och termiter ur sina hårda bon. Nutida djur som lever på det sättet har nämligen klor som liknar Mononykus nästan exakt.


Tidiga dinosaurier

Coelurosaurier

Prosauropoder

Sauropoder

Carnosaurier

Ornithomimosaurier

Dromaeosaurier

Therozinosaurier

Stegosaurier

Ankylosaurier

Ceratopsier

Ornithopoder

Pachycephalosaurier

AlvarezsauridaeTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB