Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Dromaeosaurier

Familjen dromaeosaurier var små till medelstora rovdjur som dök upp under krit-perioden. De var antagligen de mest effektiva jägare som någonsin funnits.

De var snabba, starka och otroligt viga. De är mest kända för den jättelika och rakbladsvassa klo de hade på sin ena tå. Med hjälp av denna kunde de anfalla ganska stora djur, riva dem och låta dem blöda till döds innan de gick fram för att äta.

Deras hjärnor var ovanligt stora i jämförelse med andra rovdinosaurier. Detta visar att de också måste varit bland de mest intelligenta av dinosaurier. De hade säkert nytta av detta vid jakt. Man tror till exempel att några i en flock kan ha drivit bytesdjur mot en plats där andra dromaeosaurier låg i ett bakhåll.

Deinonychus

[dej-NO-nyckus]
"Förskräcklig klo"
Längd: 2,5-4 m
Tid: Tidig krita
Plats: Nordamerika (USA)

Det här var en av de största dromaeosaurierna. Trots att den var mindre än rovdjur som till exempel Allosaurus, kunde den vara en minst lika stor slagskämpe.

Den hade ett stort huvud med kraftiga käkar. De trefingrade händerna verkar ha varit mycket rörliga, och användes kanske för att hålla i maten när den åt.

Svansen var mycket styv, och kan ha hjälpt djuret att svänga snabbt när det sprang.

Utahraptor

[uta-RAPP-torr]
"Rövare från Utah"
Längd: 5-7 m
Tid: Sen krita
Plats: Nordamerika

Utahraptor har fått namn efter den delstat där det första fossilet hittades. Den är nära släkt med den mer kända Velociraptor, och såg ungefär likadan ut. Den hade styv svans som troligen användes till att balansera kroppen när den sprang. På varje fot satt en jätteklo som användes till att hugga och slita med. Munnen var förstås full med vassa tänder. Utahraptor hade välutvecklade framben och kunde troligen kunde gripa med "händerna".

Utahraptor var den största av alla dromeosaurier man hittat. Man hittade det första fossilet just när regissören Steven Spielberg skulle börja spela in "Jurassic Park". Det fullständiga namnet blev därför "Utahraptor spielbergi".

Dromaeosaurus

[DRO-meo-SAU-rus]
"Springande ödla"
Längd: 1,8 m
Tid: Sen krita
Plats: Nordamerika (USA, Kanada)

Som dess namn antyder var den här köttätaren en mycket snabb löpare. Benen var också kraftiga nog för att klara stora språng, kanske upp på ryggen på bytesdjur.

Det finns bara ett fossil av Dromaeosaurus, så man vet inte så mycket om den. Huvudet var något smalare än på Deinonychus.

Saurornithoides

[SAUR-ornito-I-des]
"Fågellik ödla"
Längd: 2 m
Tid: Sen krita
Plats: Asien (Mongoliet)

Den här lätta köttätaren hade ett väl utvecklat synsystem, ganska likt människans.

Den hade mycket smala ben och smal svans. Huvudet var långt och ögonen stora. Kanske den bara jagade på natten.

Frambenen med sina långa fingrar var väl anpassade för att gripa och lyfta föremål.

Velociraptor

[vel-O-ci-RAP-tor]
"Snabb rövare"
Längd: 1,8 m
Tid: Sen krita
Plats: Asien (Mongoliet)

Velociraptor hade många yttre likheter med den lilla köttätaren Archeopteryx, som var fjäderklädd. Vissa forskare tror att också Velociraptor hade fjädrar, men det finns inga bevis på detta.

Den hade ganska långa och rörliga armar. Huvudet var långsmalt och trubbigt. Tänderna var mycket smala och gjorda för att skära, inte att tugga. Troligen bet den av stora stycke kött och svalde dem hela.

Det finns ett berömt fossil från Gobiöknen som visar en Velociraptor hopslingrad med växtätaren Protoceratops. De bägge djuren har kämpat till döds och sedan blivit begravda i sanden.

Troodon

[TRO-o-don]
"Sårande tand"
Längd: 2,4 m
Tid: Sen krita
Plats: Nordamerika (Kanada, USA)

Troodon hade den största hjärnan av alla dinosaurier i förhållande till sin storlek. Den bör därför också ha varit den smartaste.

Många forskare vill placera Troodon i en alldeles egen familj. Det finns nämligen mycket som skiljer den från andra dromaeosaurier.

Den skärande klon var mindre än på liknande djur, och satt högre upp. Ögonen var mycket större och tyder på en mycket god syn, både på dagen och natten. Den hade mycket slanka fingrar.

Det kan hända att det här djuret utvecklats ur dromaeosaurierna.


Tidiga dinosaurier

Coelurosaurier

Prosauropoder

Sauropoder

Carnosaurier

Ornithomimosaurier

Dromaeosaurier

Therozinosaurier

Stegosaurier

Ankylosaurier

Ceratopsier

Ornithopoder

Pachycephalosaurier

AlvarezsauridaeTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB