Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Ornithomimosaurier

Namnet på familjen ornithomimosaurier betyder "fågelhärmare", och det är inte svårt att förstå när man ser dem. De var stora, men viga köttätare som var nära släkt med coelurosaurierna.

Precis som moderna strutsar var de snabba, kraftfulla löpare. Det lilla huvudet satt på en lång, slank hals. De saknade tänder, men hade starka näbbar. Frambenen var väl utvecklade och de kunde säkert gripa om mycket små saker. Den långa svansen användes som stöd när de sprang. Ornithomimosaurierna var de snabbaste av alla dinosaurier. De saknade försvarsvapen, så de var tvungna att kunna springa ifrån en fiende. När de kom upp i full fart sprang de troligen fortare än en häst, men hade svårt att väja.

Elaphrosaurus

[e-LAF-ro-SAU-rus]
"Lätt ödla"
Längd: 3,5 m
Tid: Sen jura
Plats: Nordamerika (Kanada)

Det är möjligt att det här djuret är förfadern till alla ornithomimosaurier. Man har inte hittat skallen, men resten av kroppen är mycket lik senare djur av det här släktet.

Man kan inte avgöra vad Elaphrosaurus åt. Den verkar vara ett rovdjur och då kan det hända att den hade vassa tänder, till skillnad från sina släktingar.

Struthiomimus

[STRUT-io-MI-mus]
"Strutshärmare"
Längd: 3,5 m
Tid: Sen krita
Plats: Nordamerika

Det här är den ornithomimosaurie man vet mest om. Det är en av de få dinosaurier man hittat ett helt skelett av.

Dess huvud var litet men ögonen stora. Detta betyder att den kunde se både byten och rovdjur på långt håll.

Den hade långa armar med tre fingrar. Den saknade något som liknar tummar, så det är svårt att säga hur bra den kunde gripa om saker. Man antar att den levde i mindre flockar.

Fossil visar att de lade sina ägg i små gropar i sanden.

Ornithomimus

[or-NI-to-MI-mus]
"Fågelhärmare"
Längd: 3,5 m
Tid: Sen krita
Plats: Nordamerika (Kanada, USA)

Ornithomimus påminner mycket om sin släkting Struthiomimus, men hade smalare armar och längre svans. Svansen utgjorde faktiskt mer än halva dess längd.

Vissa forskare tror att Ornithomimus hade hornliknande utväxter på nosen, men detta vet man inte säkert.

Gallimimus

[GALL-i-MI-mus]
"Hönsfågelhärmare"
Längd: 5 m
Tid: Sen krita
Plats: Asien (Mongoliet)

Det här var den största av de ornithomimosaurier man känner till. Dess huvud var något längre än på sina släktingar.

Gallimimus hade ganska små och svaga framben. De var troligen inte gjorda för att gripa saker. Händerna kanske användes för att gräva med. Vissa forskare tror nämligen att Gallimimus livnärde sig på ägg ibland.

De tynande frambenen kanske skulle försvunnit helt och gett upphov till ett nytt djur, om inte dinosaurierna dött ut i slutet på krit-perioden.

Avimimus

[A-vi-MI-mus]
"Fågelhärmare"
Längd: 1,5 m
Tid: Sen krita
Plats: Asien (Mongoliet)

Det här är en ovanlig liten dinosaurie, som många forskare vill placera in i en alldeles egen familj. Vissa paleontologer tror att den hade fjädrar som Archeopteryx, och att den till och med var änu mer fågellik än den.

Till det yttre liknar den ornithomimosaurierna mycket, men huvudet är kortare och likt en papegojas. Armarna var starka och kan ha räckt till för att lyfta en fjäderklädd Avimimus från marken.

Den var troligen köttätare och jagade genom buskar efter mindre byten.

Oviraptor

[O-vi-RAP-tor]
"Äggtjuv"
Längd: 1,8 m
Tid: Sen krita
Plats: Asien (Mongoliet)

Först trodde forskarna att Oviraptor var en ornithomimosaurie, men nu placerar man in den i en alldeles egen familj. Det fanns nämligen flera skillnader.

Bland annat var fingrarna bättre utvecklade och skallen hade en helt annorlunda form. Man gissar att den åt ägg från andra dinosaurier. Man vet dock att den var själv en god förälder och vaktade noga äggen tills de kläcktes.

Man har hittat oviraptor-fossil som visar att en hona inte lämnat boet fast hon långsamt begravdes i en sandstorm. Dess starka bakben visar att den var en mycket snabb löpare.

I Kina har man hittat två dinosaurier som verkar vara nära släkt med Oviraptor - Caudipteryx och Protarchaeopteryx.

Caudipteryx

Protarchaeopteryx

Bägge dessa dinosaurier var ungefär lika stora som en kalkon och verkar har haft fjädrar. Man tror dock inte att de kunde flyga.

Deinocheirus

[DI-no-KEJ-rus]
"Förskräcklig hand"
Tid: Sen krita
Plats: Asien (Mongoliet)

Deinocheirus är bara känd från ett par skräckinjagande jättearmar. Hur resten av djuret såg ut vet man inte, men man antar att de tillhört en enorm ornithomimosaurie.

Armarna är 2,6 m långa. Det skulle betyda att resten av djuret kunde varit runt 12 m, alltså lika långt som den fruktade Tyrannosaurus.


Tidiga dinosaurier

Coelurosaurier

Prosauropoder

Sauropoder

Carnosaurier

Ornithomimosaurier

Dromaeosaurier

Therozinosaurier

Stegosaurier

Ankylosaurier

Ceratopsier

Ornithopoder

Pachycephalosaurier

AlvarezsauridaeTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB