Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Tidiga dinosaurier

De här var de första reptilerna som reste sig upp på bakbenen och gick ungefär som stora fåglar gör idag. Forskarna är ganska säkra på att herrerasaurierna är dinosauriernas förfäder. De levde i slutet på trias, och trängdes kanske undan när bättre utvecklade dinosaurier dök upp. Man har inte hittat särskilt många fossil från dem.

Herrerasaurus

[he-RERA-SAU-rus]
"Herreras ödla"
Längd: 3 m
Tid: Sen trias
Plats: Sydamerika (Argentina)

Det här är en av de äldsta kända dinosaurierna. Det är faktiskt mycket möjligt att alla andra dinosaurier utvecklats ur just detta djur. Eftersom det är så gammalt, kan man inte riktigt passa in det i saurischia eller ornitischia.

Herrerasaurus har fått sitt namn efter bonden Victor Herrera, som råkade snubbla över en bit av dess skelett som stack upp ur ett berg.

Detta rovdjur höll troligen till i oaser och andra växtbeklädda områden under trias. Här jagade den mindre djur genom att ligga och lurpassa på dem, kanske när de kom för att dricka.

Staurikosaurus

[stau-RI-ko-SAU-rus]
"Södra korsets ödla"
Längd: 2 m
Tid: Sen trias
Plats: Sydamerika (Brasilien, Argentina)

Staurikosaurus är antagligen den allra första dinosaurien.

Den gick på två ben, men dess höfter var inte riktigt anpassade för detta. Den verkar ha varit ett djur på väg åt rätt håll i utvecklingen. Forskarna tror att Staurikosaurus är släkt med Herrerasaurus, men är inte riktigt säkra.

Det första fossilet hittades på en plats på norra halvklotet, där man kan se stjärnbilden "södra korset". Det är efter detta som Staurikosaurus fått sitt namn.

Precis som Herrerasaurus jagade den andra djur och höll sig nära trädbeväxta platser.


Tidiga dinosaurier

Coelurosaurier

Prosauropoder

Sauropoder

Carnosaurier

Ornithomimosaurier

Dromaeosaurier

Therozinosaurier

Stegosaurier

Ankylosaurier

Ceratopsier

Ornithopoder

Pachycephalosaurier

AlvarezsauridaeTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB