Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Coelurosaurier

Coelurosaurierna ("ihålig-svansade ödlor") var en grupp köttätande tvåbenta, snabba och mestadels små dinosaurier. De tillhörde ordningen theropoda och infraordningen tetanue.

Till skillnad från större köttätare som Tyrannosaurus hade de väl utvecklade framben med riktiga små händer. De var antagligen också mycket intelligenta om man jämför dem med många samtida djur.

Coelurosaurierna dök upp under tidig jura. Som sina större släktingar i tetanue utvecklades de ur Coelophysis, men behöll många drag med denna tidiga lilla rovdinosaurie.

Coelurosauria är en väldigt stor grupp. Det har visat sig vara svårt för forskarna att klura ut hur de olika familjerna egentligen var släkt. Här följer några av de djur som hade mycket gemensamt.

Gojirasaurus

[GO-jirra-SAU-russ]
"Gojira (Godzilla)-ödla"
Längd: 5-7 m
Tid: Sen trias
Plats: Nordamerika (USA)

Gojirasaurus tillhörde ett släkte som var några av de tidigast utvecklade dinosauirierna, coelurosaurierna. De var lätt byggda, tvåbenta köttätare och levde oftast i stora flockar. Coelurosaurierna var ganska små, mellan 50 cm till 3 m. Gojirasaurus var upp till 7 m och en jätte i sin värld. Därför har den fått sitt namn efter det japanska filmmonstret Godzilla (Gojira i Japan), som är så stor att han kan trampa ner skyskrapor!

Man vet inte riktigt hur Gojirasaurus såg ut, eftersom man inte hittat hela skelettet. Skallen, till exempel, är fortfarande ett mysterium. Man kan göra en rimlig gissning eftersom de flesta andra stora coelurosaurier hade en kam av ben på huvudet. Forskarna vet inte vad kammen användes till, men man tror att den fungerade som en "flagga", en sorts färggrann skylt som djuren kunde vifta med när hannarna bråkade om honor och revir. Det här var en ofarlig uppvisning istället för att slåss på riktigt. Många fåglar och nutida reptiler gör på samma sätt.

Syntarsus

[syn-TAR-sus]
"Ihopsmält tarsus"
Längd: 3 m
Tid: Tidig jura
Plats: Afrika (Zimbabwe), Nordamerika (USA)

Syntarsus hade många likheter med sin förfader Coelophysis, men var aningen större och lite mer utvecklad på flera sätt. Hur den är släkt med andra coelosaurier är svårt att säga. Den har i vilket fall mer gemensamt med de andra små rovdinosaurier som dök upp under jura, än de större djur som härstammar från Coelophysis.

Syntarsus har fått sitt namn från en sammanvuxen del (tarsus) i sin fotled. Just denna del gav djuret en väldig styrka och snabbhet när det rörde från sig. Benens utseende pekar också på att den kan ha tagit sig fram ibland hoppande som en känguru.

Många forskare vill tro att Syntarsus var täckt med fjäderlika fjäll. Dessa användes för att styra kroppstemperaturen. För att värma upp sig låg fjällen mot kroppen. För att svalka av sig reste djuret på dem. Om detta stämmer kan flera mindre dinosaurier ha sett ut på det här sättet, men det finns inga bevis på att så var fallet.

Halticosaurus

[hal-TI-co-SAU-rus]
"Den viga ödlan"
Längd: 5,5 m
Tid: Sen trias
Plats: Europa (Tyskland)

Det här var en stor, men lätt byggd rovdinosaurie. Den är troligen släkt med Coelophysis, precis som Syntarsus. Den levde antagligen på samma sätt som sin förfader, men jagade större byten.

Armarna var kortare än på de flesta liknande rovdjur, vilket kanske visar att den är ett led i utvecklingen mot de stora köttätarna. Just dessa hade mycket små framben.

Saltopus

[sal-TO-pus]
"Hoppande fot"
Längd: 60 cm
Tid: Sen trias
Plats: Europa (Skottland)

Saltopus var inte större än en vanlig katt, men säkert ett farligt litet rovdjur. En hel flock av de här kunde nog slå till mot ett byte, på samma sätt som de köttätande pirayafiskarna i Sydamerika.

Man tror att den är en förfader till de mycket större ceratosaurierna, vilka blev mäktiga rovdjur under jura-perioden. Den hade femfingrade, små händer som den troligen kunde gripa med.

Procompsognathus

[pro-KOMP-sog-NA-tus]
"Före compsognathus"
Längd: 1,2 m
Tid: Sen trias
Plats: Europa (Tyskland)

Det här var ännu en släkting till Coelophysis, och var som flera andra små rovdinosaurier mycket lik den i utseende och beteende.

Dess huvud var dock mer likt ett litet rovdjur som dök upp under jura -Compsognathus. På så sätt har Procompsognathus fått sitt namn.

Segisaurus

[SE-gi-SAU-rus]
"Kanjonödlan"
Längd: 1 m
Tid: Tidig jura
Plats: Nordamerika (USA)

Denna lilla rovdinosaurie har verkligen satt myror i huvudet på forskarna. Man har egentligen inte hittat något tydligt släktskap med liknande rovdjur från samma tid.

Många paleontologer tror att den är en tidig ceratosaurie, medan andra vill sätta den i en alldeles egen grupp. Det finns även de som menar att den inte alls var köttätare.

Kroppen på den var ungefär stor som en gås. Fötterna var kraftigare än på andra små köttätare.

Compsognathus

[KOMP-sog-NA-tus]
"Vacker käke"
Längd: 60 cm
Tid: Sen jura
Plats: Europa (Tyskland, Frankrike)

Compsognathus var en av de allra minsta dinosaurierna, men den var starkt byggd och liknade på många sätt de mycket större rovdinosaurierna.

Det är troligt att den jagade i flock. Bytet bestod mest av ödlor, groddjur och primitiva däggdjur. Det kan också hända att den anföll sin fågelliknande släkting Archeopteryx.

Compsognathus var ungefär så stor som en tupp, och sprang nog på samma sätt. En och en var de små rovdjuren sårbara, men en ilsken flock kunde nog jaga ganska stora motståndare på flykten.

Ornitholestes

[OR-nito-LES-tes]
"Fågelrövare"
Längd: 2 m
Tid: Sen jura
Plats: Nordamerika (USA)

Det här var en snabb jägare med väl utvecklade griphänder. Man har gissat att den sprang i fatt och fångade primitiva fåglar runt oaser och andra vattendrag.

När forskarna hittade det första fossilet år 1900 var skallen krossad, så man vet inte riktig hur Ornitholestes såg ut. Det verkar som om den hade ett litet horn på nosen, men man är inte helt säker.

Coelurus

[se-LU-rus]
"Ihålig svans"
Längd: 1,8 m
Tid: Sen jura
Plats: Nordamerika (USA)

Forskarna trodde länge att Coelurus och Ornitholestes var samma djur. Nu vet man att det inte var så.

Det här var en mycket snabb och lätt jägare. Svansbenen var ihåliga för att den skulle kunna röra sig riktigt fort. Dess skalle var kort och hundliknande. Coelurus huvud skulle kunna ha rymts en en vuxen mans utsträckta hand.

Händerna var inte särskilt utvecklade. Den hade två fingrar med långa klor och en ganska liten tumme.

Epidexipteryx

[EPPI-dex-ipp-Te-ryx]
"Uppvisande fjäder"
Längd: 35-40 cm
Tid: Jura
Plats: Kina

Epidexipteryx är en liten dinosaurie, ungefär lika stor som en duva, som verkar vara det äldsta djur man hittat som hade fjädrar. Forskarna tror inte att Epidexipteryx kunde flyga, men den hade väldigt långa framben, vilket gör att den skulle kunna använt dem som vingar. På det fossil man hittade ser man att skelettet är omgivet av fjädrar. Man kan också se att den på stjärten hade fyra väldigt långa fjädrar. Vad dessa fjädrara användes till vet man inte säkert, men forskarna gissar att de fungerade till en sorts uppvisning mellan djuren. Epidexipteryx hade också en väldigt kort och rund skalle, som är lite ovanlig bland dinosaurier. Den hade bara tänder längst fram i munnen. Troligen jagade Epidexipteryx andra små djur som ödlor och insekter, eller också stal den ägg från andra dinosaurier.

Archeopteryx

[AR-ke-OP-teryx]
"Gammal fjäder"
Längd: 60 cm
Tid: Sen jura
Plats: Europa (Tyskland)

När man hittade det första fossilet av Archeopteryx i ett tyskt stenbrott 1861, gjorde det en sensation. I stenen runt skelettet hittade man avtryck efter fjädrar. Därför trodde man länge att man funnit en av de första fåglarna.

Nu vet man att Archeopteryx var en liten dinosaurie inte helt olik Compsognathus. Vad hade den då fjädrarna till? Det kan hända att de hjälpte djuret ändra sin kroppstemperatur efter om det var svalt eller varmt. Det är också mycket möjligt att fjäderdräkten hjälpte Archeopteryx att hoppa längre och till och med glidflyga, när den jagade. För flaxa som en fågel kunde den nog inte. Det är inte helt bevisat att Archeopteryx verkligen var en förfader till våra fåglar.

Sinosauropteryx

[SI-nå-SAU-ro-TE-ryx]
"Kinesisk ödlefjäder"
Längd: 1-1,2 m
Tid: Tidig krita
Plats: Kina

När forskare hittade fossilet med Sinosauropteryx skelett blev det något av en sensation. I stenen, som en gång varit lera, syntes kring skelettet avtryck efter vad som verkade vara päls. Senare kom man fram till att det måste vara fjädrar. Sinosauropteryx verkar alltså vara en dinosaurie som var helt täckt av fjädrar, ungefär samma sorts fjädrar som den Nya Zeeländska kiwifågeln.


Tidiga dinosaurier

Coelurosaurier

Prosauropoder

Sauropoder

Carnosaurier

Ornithomimosaurier

Dromaeosaurier

Therozinosaurier

Stegosaurier

Ankylosaurier

Ceratopsier

Ornithopoder

Pachycephalosaurier

Alvarezsauridae



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2025 Unga Fakta AB