Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

Bill och Bull

Det här var en stor seger för indianerna. De hade besegrat USAs finaste militär, och regeringen var minst sagt tagen på sängen. Sitting Bull begav sig följande år till Kanada då han fruktade militärens hämnd på stammen och hans familj. En av hans generaler Crazy Horse blev förrådd och mördad i Fort Robinson, så hans misstankar var antagligen befogade.

Buffalo Bill eller William F. Cody, som egentligen var hans riktiga namn.
1878 tar emellertid Cheyennerna en gruvlig hämnd. De anfaller Fort Robinson med allt de har och massakern blir ofattbar. Kanada motar efter detta ner Sitting Bull i USA igen. De vill inte att indianerna i deras land ska uppviglas till blodiga dåd. Sitting Bull överlämnar sig 1881 till myndigheterna i Fort Budford. Han går fredligt till det reservat som utsetts till dakotastammen, och hela Nordamerika lugnar ner sig. Sitting Bull hade kommits att ses som hela indiankulturens andlige ledare, av vita såväl som indianer.

Några år förflyter i stillhet. Sitting Bull reser med Buffalo Bills cirkus för att uppträda inför nyfikna människor. Egentligen hette Buffalo Bill William F. Cody, och var en lycksökare och äventyrare som jagat både guld och buffel. Han arbetade till exempel som spejare och kurir åt kavalleriet redan vid 16 års ålder.

Text.
Vid 34 års ålder sadlade han om och blev skådespelare på varitéteatrar. Han hade redan blivit berömd genom tidningsartiklar och en bok hade skrivits om hans liv. Han fick ett kort återfall till sitt gamla leverne, och deltog i ett slag mellan militären och en grupp dakota-indianer. Cody mötte, dödade och skalperade deras ledare Yellow Hair. Detta var samma år som Custer stupat, så Cody blev ytterligare hyllad som hjälte.

Det fanns mycket pengar att göra i underhållningsbranchen, och Cody kom på en idé som skulle visa sig vara oemotståndlig för publiken. Han skulle föra vilda västern till stadsborna, och sökte upp sina tidigare gamla fiender bland indianerna för att med dem sätta ihop den första och största western-showen. Många indianer tackade ja, bland dem Sitting Bull.

Buffalo Bills western-spektakel innehöll allt, inklusive en fejkad strid mellan cowboys och indianer, och blev en braksuccé. På detta sätt skapades många av de myter om ”vilda väster”, som än idag lever i böcker, serier och filmer. Så inflytelserik var Buffalo Bill på populärkulturen.


De första indianerna

De första verktygen och vapnen

Olika släkten och stammar

Folket på Arktis

De första jordbruken

De första kopparföremålen

De första européerna anländer

Indianerna skjuts undan

Européerna tar landet i besittning

Upptäcksresande

Davy Crocket

Vilda Västern

Järnvägen

General Custer

Buffalo Bill och Sitting Bull

Wounded Knee

Indianerna idagTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB