Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

De första kopparföremålen

Vissa av pueblo-folken sökte sig under 1200-talet längre österut för att söka bördigare marker. Många slog sig ner i den bördiga Mississippidalen, medan andra sökte sig till de skogiga trakterna i sydost.

I Kalifornien bodde det så många stammar att det varit mycket svårt att kartlägga dem alla. Längs med alla kuster har indianfolken alltid varit framstående inom handel.

Kalifornien-stammarna var berömda för sin korgflätning och kunde handla med sitt hantverk. Några korgar var så skickligt tillverkade att de var helt vattentäta och kunde användas till att laga mat i.

I Kalifornien kom människorna också på att man kunde mala och blöta ekollon till en näringsrik deg. För många stammar blev denna föda lika viktig som riset för kineserna. Den östra delen av Nordamerika var ett fantastiskt ställe att leva på. Här fanns fortfarande gott om villebråd. De riktiga jättedjuren var nu försvunna, men bisonbuffeln strövade omkring i mängder, liksom hjortar och älgar.

I nordöst bildades ett stort samfund mellan olika stammar. Folkslag vars släkter tidigare varit fiender i Asien och Europa samarbetade nu med jakt och jordbruk.

Runt de stora sjöarna i norr tillverkades cirka 4500 år före Kristus de första kopparföremålen.

Två spjutspetsar gjutna i koppar:

1. Mindre spets använd till jakt.
2. Spets till ett stridsspjut.

Flera märkliga och mäktiga jordskulpturer uppfördes av stammarna i de grönskande områdena. I Mississippi finns en 192 meter lång jordhög i form av en fågel kallad Poverty Point. I Ohio kan man från luften se den 360 meter långa Great Serpent, en jordskulptur i form av en orm som ringlar sig runt ett stycke skog. Dessa monument kallas Hopwelliska efter ägaren till en bit mark med en sådan jordskulptur.

Årtusenden passerade och folken i Nordamerika levde i högsta välmåga, medan konflikter och sjukdomar härjade i Europa. Men snart skulle det vara slut på friden.


De första indianerna

De första verktygen och vapnen

Olika släkten och stammar

Folket på Arktis

De första jordbruken

De första kopparföremålen

De första européerna anländer

Indianerna skjuts undan

Européerna tar landet i besittning

Upptäcksresande

Davy Crocket

Vilda Västern

Järnvägen

General Custer

Buffalo Bill och Sitting Bull

Wounded Knee

Indianerna idagTill Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB