Scrolla upp
Dra för att scrolla upp och ner
Scrolla ner

De första jordbruken

Otroligt nog dök de första försöken till jordbruk upp på platser som verkade vara minst lämpade. I grottor norr om Mexico har man hittad rester av majs och i marken finns spår efter gamla åkrar.

Mitt i Sonora-öknen levde runt tiden vid Kristi födelse Hohokam-folket. De grävde långa kanaler från vattendrag till sina bostäder i öknen, så de fick vatten till sina odlingar. De förstod också att man skulle gräva djupt istället för brett. På så sätt avdunstar nämligen mindre vatten.

Till en början levde Hohokam-folket i grottor eller enkla jordkulor, men så småningom började man bygga fyrkantiga hus av lera och klumpa ihop dem i små städer. De var också utsökta keramiker och gjorde vackra mönster på sina bruksföremål.

Norr om Hohokam hittade man Anasazi-folket, som också var jordbrukare med bland annat säd, bönor och squash på matsedeln. De bodde liksom andra ökenfolk i enkla bostäder till att börja med. 1000 år efter Kristus blev de anfallna av rövande stammar. Anasazi började då bygga befästa städer på klipporna i New Mexico.

Det här var fantastiska konstruktioner med hundratals rum med plats för tusentals människor. Många av dessa boningar finns kvar än idag.

Ökenfolkens glansperiod brukar kallas pueblo-epoken. Under den här tiden tämjde människor kalkoner för köttets skull, men också papegojor för att hållas som sällskapsdjur. Vackra textiler broderades och vävdes och olika ädla metaller som guld formades till utsökta smycken. Handel förekom mellan olika stammar.


De första indianerna

De första verktygen och vapnen

Olika släkten och stammar

Folket på Arktis

De första jordbruken

De första kopparföremålen

De första européerna anländer

Indianerna skjuts undan

Européerna tar landet i besittning

Upptäcksresande

Davy Crocket

Vilda Västern

Järnvägen

General Custer

Buffalo Bill och Sitting Bull

Wounded Knee

Indianerna idag



Till Unga Faktas startsida

Copyright © 2000-2024 Unga Fakta AB